Prvi poljoprivredni sajam u Novom Bečeju

Cene zakupa su pristupačne i mogućnosti u smislu poslovnog angažmana su dobre - očekuje se velika poseta

Opština Novi Bečej će ove godine organizovati i prvi poljoprivredni sajam, "Poljo-fest", u sklopu Velikogospojinskih dana. Sajam će trajati tri dana, tačnije od petka 23. do nedelje 25. avgusta od 10 ujutra do 20 časova uveče i nalaziće se na prostoru kod Tiskog keja, pored šumice "Gradište" (desno od teniskih terena). Potpredsednik opštine Matija Kovač kaže da veliki broj posetilaca "Velikogospojinskih dana" dolazi iz krajeva koji su pre svega orijentisani na poljoprivrednu proizvodnju: „ Ono što je jasno jeste da je poljoprivreda u prethodnih desetak godina značajno napredovala, i da postoji mogućnost da se "Velikogspojinski dani" u tom smeru dodatno razvijaju. Naša želja je da se ovim sajmom otvori jedan značajan prihod "Velike gospojine" izdavanjem sajamskog prostora velikim i manjim kompanijama koje će izložiti svoju mehanizaciju, semensku robu i sredstva za zaštitu biljaka." On je dodao da će ovakva vrsta aktivnosti biti od koristi i izlagačima zbog velikog broja posetilaca "Velikogospojinskih dana", ali da će i prilično veliki broj posetilaca manifestacije, koje interesuje poljoprivredna proizvodnja, dobiti kvalitetan dodatni sadržaj u vidu poljoprivrednog sajma.

Zbog velikog broja posetilaca "Velikogospojinskih dana", prošle godine ih je za 4 dana prošlo oko 200.000, za predstavljanje na prvom gospojinskom "Poljo-sajmu" zainteresovan je i veliki broj izlagača.

Matija Kovač, potpredsednik opštine Novi Bečej kaže daje predviđeno učešće velikih zastupnika poljoprivredne mehanizacije: "Interesovanje je dobro za ovakvu manifestaciju s'obzirom na to da su "Velikogspojinski dani" stekli određenu reputaciju kao posećeni što je od koristi i samim izlagačima. S'obzirom na to da je ovo prva godina cene zakupa su pristupačne i mogućnosti u smislu poslovnog angažmana su dobre, stoga očekujemo standardno veliku posetu "Velikogspojinskih dana" i poljopivrednog sajma. Izlagači poljoprivredne mehanizacije, koji su prethodnih godina bili na različitim lokacijama u Novom Bečeju, ove godine će biti objedinjen u jednu veliku sajamsku celinu. Učešće su potvrdili najrenomiraniji zastupnici pre svega traktorske mehanizacije." "Gospojina" postaje i mesto za nove poslovne mogućnosti Novobečejaca i posetilaca. Lokalna samouprava u Novom Bečeju prezentovaće takođe svoje mogućnosti ulaganja i u agrar i u druge vidove proizvodnje, kao i privrednih zona koje su u ponudi u opštini Novi Bečej, odnosno onih koje su dostupne investitorima.

Edukacijom poljoprivrednika do rentabilne poljoprivredne proizvodnje

Kako troše traktori različitih proizvođača u različitim uslovima - održan ogled za poljoprivrednike u Novom Bečeju

Poljoprivrednici iz Novog Bečeja, okupili su se uz pomoć "Vrebalov Agrara DOO" u četvrtak, 11.7.2013. na poljoprivrednim parcelama u okolini dvorca "Sokolac", kako bi utvrdili potrošnju goriva za različite tipove traktora.

Stevan Popov, diplomirani inženjer poljoprivrede, naveo je da su taktori koji su ispitivani „Kejs", „Fend" i ,,New Holand": „Organizator ovog testiranja je Vrebalov Agrar doo i poljoprivrednici iz Novog Bečeja i okoline. Značaj ovoga ispita će biti da budućim kupcima poljoprivrednih mašina ukažemo na traktore koji imaju manju potrošnju goriva po jedinici površine, što je velika stavka jer se u poljoprivrednoj proizvodnji vodi računa o što manjim troškovima, a dizel gorivo spada u jedan od vodećih inputa u potrošnji poljoprivrede".

Popova smo zamolili da za našu redakciju kaže kako teku poljoprivredni radovi i kakvi su prinosi u našoj opštini: „Što se tiče poljoprivrednih radova, trenutno je u toku žetva pšenice koja je do sada stigla do cifre od oko 60%. Prinosi su ove godine izvanredni, mislim da su najveći prinosi unazad 20-30 godina. Trenutno se prinosi pšenice kreću od 7.5 - 8t po hektaru. Možemo reći da su verovatno ti prinosi pšenice slični i u ostalim delovima Vojvodine, što znači da bi trebalo da ove godine imamo dovoljne količine brašna i hleba, tako da ne bi trebalo da oskudevamo".

Bašta

Ratomir Mirkov ima jednu od najlepših bašti u Novom Bečeju

Takmičenje za najlepšu baštu i dvorište se nastavlja, a komisija će u narednom periodu obići i ostale prijavljene.

Novobečejski informator je organizovao takmičenje za najlepšu baštu i dvorište u opštini. Takmičenje je u toku. Predstavnici redakcije novobečejskog informatora su krenuli u obilazak prijavljenih dvorišta. Ratomir Mirkov se prijavio za izbor najlepše bašte. On je predstavio svoje dvorište i rekao da njegove kolege i prijatelji smatraju daje njegovo dvorište jedno od najlepših:

„Ја sam rodom iz Kikinde, živeo sam i u Novom Sadu. ali sam odlučio da dođem u Novi Bečej da živim jer mi se jako sviđa vaš novobečejski kej. Kolege su me prijavile, nisam se sam prijavio, kolega je rekao da je retkost negde naći ovakvo dvorište. Ja volim svako cveće, ali se slabo razumem, pokušavam od stručnih lica da dobijem informacije koje su mi potrebne. Sviđa mi se cveće, voće, loze, priroda... Sam održavam baštu, trudim se, pošto sam u penziji onda imam vremena. Ne očekujem da pobedim, bitno je učestvovati."

Takmičenje se nastavlja, a komisija će u narednom periodu obići i ostale prijavljene.

Najuspešniji mali maturanti OŠ „Josif Marinković"

Đački parlament Osnovne škole "Josif Marinković" je od četiri istaknuta učenika izabrao najboljeg, koji je nagrađen za trud tokom osmogodišnjeg školovanja

Već dvadeset godina se u OŠ "Josif Marinković" proglašava đak generacije. Ove godine Nastavničko veće i Školski odbor su doneli nov Pravilnik o izboru đaka generacije. Pored najvažnije komponente - takmičenja koja su sadržana u kalendaru takmičenja "Ministarstva prosvete", dodate su i mnogobrojne aktivnosti u kojima su prisutvovali učenici, kao što su projekti, priredbe, organizacija "Dečje nedelje" i rad u "Vršnjačkom timu".

Kao i prethodnih godina, i ove je đački parlament odabrao najbolljeg od kandidovanih četvoro učenika.

Odeljenske starešine VIII1 i VIII2 su predložile učenike za izbor đaka generacije. To su: Milinov Nikola, Popov Anastasia, Ibrajter Ivana i Pecarski Nemanja.

Na osnovu Pravilnika o izboru Đaka generacije komisija je sabirajući bodove sa navedenih aktivnosti, takmičenja i glasanja Đačkog parlameta za đaka generacije proglasila Nemanju Pecarskog, koji je osvojio najviše bodova.

Deca otputovala u Švajcarsku

Lokalna samouprava u Novom Bečeju je platila troškove putovanja prethodnih osam, a i za ovu devetu godinu po redu

U sredu 24.07.2013. u 14 časova sa autobuske stanice u Novom Bečeju put švajcarskog "Dečijeg sela" u Trogenu otputovala je i deveta generacija dece u interkulturalnu razmenu koja se realizuje u okviru projekta "Multiplikacija živeti tolerantno". Planirano je da projekat traje od 01.01.2006. do 31.12.2014. i ovo je osma godina kako se realizuje. To je mrežni projekat kojeg realizuju devet organizacija civilnog društva u devet vojvođanskih mesta: Zrenjaninu, Novom Bečeju, Bečeju, Subotici, Somboru, Vrbasu, Inđiji, Rumi i Bačkoj Palanci. U Novom Bečeju projekat zajednički realizuju "PAAD centar za sociokulturološke izuzetnosti", "Srednja škola" Novi Bečej i OŠ "Miloje Čiplić".

Svakako jedna od najzanimljivijih projektnih aktivnosti je interkulturalna razmena dece u Švajcarsku. Ove godine partneri iz Novog Bečeja su pored redovnog (januarskog) termina dobili mogućnost da pošalju decu i na letnji interkulturalni kamp u "Dečije selo" u Trogenu (Švajcarska) na kojem će biti deca sa svih kontinenata Sveta i gde će se raditi po posebnoj metodologiji participativnog interaktivnog interkulturalnog učenja. Srbiju na tom interkulturalnom kampu pored novobečejske, predstavljaće i deca iz Vrbasa, Inđije, Bačke Palanke i Užica.

Opština Novi Bečej je jedina lokalna samouprava koja je od početka realizacije pomenutog projekta prepoznala važnost ovog projekta i svojom finansijskom podrškom pomaže da se interkulturalne razmene realizuju. To znači da kao i prethodnih osam i za ovu devetu po redu, troškove putovanja u potpunosti je pokrila. U ime Lokalne samouprave Novi Bečej, decu i voditeljicu je na put ispratio Saša Dujin, direktor "Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej".

Prijateljstvo koje ne zna za granice

Jelena Batanjski iz Novog Bečeja i Vlatka Benčić-Bešker iz Zagreba su se upoznale u osnovnoj školi, a svoje prijateljstvo još uvek održavaju dopisivanjem i povremenim susretima

Jelena Batanjski, nekadašnja učenica osnovne škole "Josif Marinković" i član literarne sekcije, je davne 1977. godine nagrađena trodnevnim boravkom u Zagrebu povodom susreta „Bratstva-jedinstva". Prilikom posete školi „Ivan Goran Kovačić", Jelena je upoznala Vlatku Benčić, koja joj je i danas prijateljica. Posle ta tri predivna dana, prijateljstvo su nastavile da održavaju redovnim dopisivanjem. Često su pisale jedna drugoj, slale razglednice sa letovanja i zimovanja, a 1989. godine, Jelena je opet posetila Zagreb. Ovog puta, razlog posete je bila njena prijateljica Vlatka. Provele su devet nezaboravnih dana i time još više učvrstile svoje prijateljstvo. Naravno, i dalje su se dopisivale, sve do ratnog doba devedesetih, kada se nisu čule tri godine.

Posle rata, prijateljice su ponovo stupile u kontakt i nastavile prijateljstvo. Vlatka je po prvi put posetila Srbiju i Novi Bečej kako bi sa svojom prijateljicom Jelenom proslavila njen 50. rođendan. Tom prilikom, obišle su znamenitosti naše varošice, a Jelena je svoju gošću odvela i do Novog Sada. Sombora, Palićkog jezera i Fantasta. Ponovno druženje je već dogovoreno, a Vlatka je izrazila želju da sledeći put dovode celu porodicu kako bi upoznali Jelenu, kao i Novi Bečej i Srbiju.

"Opasuljili" se u Novom Bečeju

Pored velikog broja učesnika u kuvanju i veliki broj stanovnika opštine Novi Bečej se odlučio da dode da proba čuveni srpski specijalitet u aranžmanu veštih novobečejskih kuvara

Sa oko 50 ekipa koje su se takmičile u kuvanju pasulja na Novobečejskom "Opasuljivanju" protekle subote postignut je opštinski rekord. Nemanja Vasković, direktor "TO Novi Bečej" kaže da je opština podržala "Turističku organizaciju" i ideju da se opasuljivanje napravi na jednom kvalitetnijem nivou: "Samim tim smo i povećali broj učesnika, odredili smo novčane nagrade, tako da je odziv zaista dobar. Ove godine je još uvek takmičenje lokalnog karaktera, takmiči se i ekipa iz susednog Bečeaj „Bečej prevoz", a došli su nam i gosti iz Bele Palanke koji su na našoj manifestaciji odlučili da promovišu svoju manifestaciju... Samo ime "Opasuljivanje" kaže da smo mi hteli da kažemo da se ljudi opasulje, i da shvate da je najbitnije druženje". Vasković je dodao da pored "Velikogospojinskih dana" koji nam se bliže, Turistička organizacija paralelno priprema i "Novobečejske vikende" i najavio da je sledeći po redu vikend pod imenom „Olimpijada potiskih gradova" kada će se takmičiti predstavnici kancelarija za mlade iz svih gradova na Tisi.

Pored velikog broja učesnika u kuvanju i veliki broj stanovnika opštine Novi Bečej se odlučio da dođe da proba čuveni srpski specijalitet u aranžmanu veštih novobečejskih kuvara. Kej i plato pored Tise su bili prepuni. Tome je doprineo i živi prenos koji je od 17.30h išao na talasima "Radija NB" pa i oni koji su se dvoumili nisu mogli da odole da se pridruže kuvarima i njihovim gostima. Manifestaciju je pratio i bogat kulturno - umetnički program u kome su učestvovali KUD "Bećarac", mađarski orkestar "Uj fijuk" i tamburaški orkestar. Atmosfera je impresionirala i goste iz Bele Palanke. Miroslav Popović, direktor "Turističke organizacije" Bela Palanka kaže da su želeli da na ovoj manifestaciji predstave svoja tradicionalna jela od njihove čuvene paprike: "Ljudi su ovde izuzetno dobri, prisni i malo sam iznenađen time, razmišljao sam da je to na jugu Srbije malo drugačije.

Posle dugog većanja proglašeni su pobednici u kuvanju najboljeg pasulja.

Najbolja je bila ekipa STR "Zoli" i kao nagradu dobila je 15.000 dinara, na drugom mestu su bili kuvari iz "Kancelarije za mlade" opštine Novi Bečej, a na trećem mestu ekipa "Cipelići" oformljena od radnika bivše "Pobede". Sve se završilo uz muziku tamburaša i degustiranje pasulja do kasnih večernjih sati.

Egzit R:Evolucija iz ugla Novobečejaca

Ceo Novi Sad, zajedno sa Petrovaradinskom tvrđavom, 5 dana je bio ispunjen zadovoljnim posetiocima, kako iz Srbije, tako i iz raznih zemalja, i naravno, dobrom muzikom. Najomiljeniji izvođači sa svih krajeva sveta su priredili spektakl za pamćenje.

Najvećem, i prema mnogima, najboljem festivalu u Srbiji - „Egzitu" - prisustvovali su i naši sugrađani. Još uvek pod utiskom, i nakon više od nedelju dana, s ushićenjem se prepričavaju doživljaji. Iz ugla mladih koji su se spakovali i krenuli u Novi Sad, čak i pre zvaničnog otvaranja, mogu se čuti različite priče.

Novobečejac Dragan Martinović, student sociologije, kaže da mu se najviše svideo „Prodidži", jer je bio najdinamičniji i tvrdi da je ovaj britanski sastav digao Petrovaradin na noge, a da je „Fetboj Slim" obeležio „Dens arenu" i oborio rekord posećenosti, dok ga nije prestigao Dejvid Geta. „Što se tiče rok bendova, veoma mi se dopao „Atoms For Peace", a na prvom mestu je, naravno, Nik Kejv, koji je opravdao svoje ime", kaže Martinović.

Šesnaestogodišnja Maja Delić je bila oduševljena Fjužn stejdžom, kada su nastupali „A.K.A.C.O.D", Ana

Popović i "Proces", kao i Dens arenom, iako ne sluša tu vrstu muzike. „Preporučila bih mladima da iskuse ovu pozitivnu energiju i planiraju "Egzit", bez obzira na izvođače, jer je provod zagarantovan", zadovoljno priča Maja.

Već sa četrnaest godina, Nevena Rakić, sada srednjoškolka, bila je deo Egzita. Išla je i ove godine. „Erik Prids mi je obeležio veče, ali i „Dubioza Kolektiv" sa energičnim nastupom, gde smo horski pevali sa njima. Jedva čekam sledeću godinu", kaže Rakićeva.

Tu su i dugogodišnji "Egzitovci" koji ne propuštaju ovaj, sada već kultni, festival. Naš sugrađanin, Marko Lazić, posetitelj „Egzita2 od 2008. godine, kaže da retko imamo priliku da u Srbiji slušamo kvalitetne diđžejeve, pa je ovo odličan povod. Lazić: „Ove godine mi se najviše svideo nastup tehno veterana Džefa Milsa i, za mene do sada nepoznatog, Matadora. Takođe mi se svideo novi stejdž sa trens muzikom. Zamerki je malo, a jedna od njih su nove elektronske kartice za kupovinu pića, kao i manjak zabavljača na Dens areni. Sledeće godine ću sigurno ići na Egzit, ali prvi put ću biti u kampu".

„Egzit" je prošao, polako se planira i sledeći, a sada ostaju slike i sećanja na ovogodišnji. Euforija, buka i basovi. Petrovaradinska tvrđava u zoru. 200 000 osmeha. Pozitivna energija. Zadovoljno prelaženje mosta i nestrpljenje. Ko to još ne bi voleo da doživi.

Za bivšeg predsednika deset puta veća plata od prosečne plate Novobečejaca

Prethodni predsednik opštine Milivoj Vrebalov, imao je 300.000 dinara mesečna primanja dok je u to vreme prosečna plata u opštini Novi Bečej bila oko 35.000 dinara

Milivoj Vrebalov, prethodni predsednik opštine je prema zvaničnim podacima računovodstva opštinske uprave tokom 2012. godine imao platu koja je sa dnevnicama iznosila oko 300.000 dinara mesečno. Prosečna plata u opštini Novi Bečej je u toj godini iznosila je oko 32.412 dinara po zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. Građani opštine Novi Bečej po mišljenju koalicionih partnera na vlasti imaju pravo na informaciju kako je moguće da plata funkcionera, makar on bio i predsednik opštine, može da bude 10x veća od prosečne plate građana čijoj opštini je na čelu.

Kao ilustracija rečenog može se iskoristiti podatak da je mesečni prosek ličnog dohotka Vrebalova u 2012. godini iznosio oko 240.000 dinara,ostatak do oko 300 000 dinara dopunjavale su dnevnice.

Recimo da je vrlo ilustrativan primer da je za 85 radnih dana prethodni predsednik opštine Milivoj Vrebalov imao 48 domaćih i 15 stranih dnevnica i da je po tim podcima od 85 radnih dana samo 22 bio na svom matičnom radnom mestu predsednika opštine u kancelariji a ostalih 63 na različitim putovanjima.

Pored svega toga ukupna suma koja je za telefonske račune bivšeg predsednika isplaćena u 2012. godini iznosi oko 274.568 dinara (samo jul 2012. godine 71.557 dinara). Za prethodnu 2011. godinu za račune tadašnjeg predsednika opštine plaćeno je oko 236.984 dinara.

Ovakvo bahato ponašanje bilo je karakteristično i za neke od njegovih saradnika. I pored sklopljenog ugovora lokalne samouprave sa kompanijom "Telenor", skupoceni telefoni su naručivani i od privatnih distributera mobilnih telefona. Zamenik predsednika opštine Tomislav Ratković služio se telefonskim aparatom u vrednosti od oko 1000 evra.

Njegova najbliža saradnica takođe je skupocene službene telefone, koji su kupovani mimo postojećeg ugovora odbila da vrati prilikom razrešenja dužnosti. Zbog otuđenja službenih telefona tj imovine protiv njih su pokrenute tužbe.

I pored velike količine kancelarijskog nameštaja koji je naručivan od beogradske firme „Ideja" u vrednosti od 2.000.000 dinara na inventarnoj listi nedostaje predmeta u vrednosti oko 576.791 zbog čega je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti.

Čvrstim koalicionim dogovorom koji je ispoštovan LDP i SNS su uspeli da kontrolom i racionalizacijom ugostiteljskih usluga, troškova goriva i ostalog ostvare milionske uštede, što se vidi na utrošku goriva za motorna vozila koji je prepolovljen.

Za sve navedene zloupotrebe i druge radnje koje su oštetile zajednički budžet građana opštine Novi Bečej biće pokrenuto pitanje odgovornosti i krivične prijave.

Turnir u malom fudbalu Kumane 2013

Pobednik ovogodišnjeg turnira je ekipa STR "Maja " iz Kumana koja je ponela titulu prvoplasiranog i nagradu od 35 000 dinara.

Kao i prethodnih godina unazad, i ove godine je održan turnir u malom fudbalu u Kumanu. Ova sportska manifestacija je postala takoreći već tradicija, pošto se održava 20 godina. Turnir je ove godine počeo u subotu 13. jula, i trajao je dve nedelje. Organizatori turnira kao i do sada bili su Fudbalski klub „2. oktobar Kumane" i "Mesna zajednica Kumane". Na turniru je bilo prijavljeno 16 ekipa iz Kumana, Novog Bečeja, Bečeja, Melenaca i Taraša, a od toga takmičile su se i četiri juniorske ekipe. Organizatori, pa i sami ljudi iz Kumana pokazali su da su društveni i dobri domaćini. Ovim turnirom organizatori su hteli da promovišu sport i zdrav način života, i upeli su u tome jer je odziv ljudi svake večeri bio sve veći. Finale se odigralo u petak 26.07.2013. godine između ekipa „STR Maja" iz Kumana i „Taraš team" iz Taraša. Pobednik ovogodišnjeg turnira je ekipa STR Maja iz Kumana koja je ponela titulu prvoplasiranog i nagradu od 35 000 dinara.