Počinje da radi Kancelarija za poljoprivredu

Prvi veliki poslovi na kojima će raditi Kancelarija - Projekat agro industrijske zone i plastenika i organizovanje licitacije za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

U skladu sa planom da će velika pažnja biti posvećena razvoju poljoprivrede opštinska Kancelarija za poljoprivredu uskoro počinje da radi. Stevan Popov, diplomirani inženjer poljoprivrede biće na čelu kancelarije i sa svojim timom pokušaće da pronađe rešenja i osmisli najbolje programe za poljoprivredne proizvođače u opštini Novi Bečej.

Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej kaže da će Kancelarija za poljoprivredu imati puno posla: "Prvi veći poslovi na kojima će raditi Kancelarija za poljorivredu su: Projekat agro industrijske zone i plastenika za poljoprivrednike u našoj opštini. Istovremeno u toku će biti i vrlo važan posao koji čeka tim Kancelarije za poljoprivredu - organizacija licitacije za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini."

Pripremaju se plastenici za mlade poljoprivrednike

Mladim poljoprivrednicima biće stavljeni na raspolaganje plastenici, zemljište, objekti, oprema, edukacija i mentori. Grupa koja poseduje sopstvenu zemlju, opremu i sredstva i koristite samo edukativnu i mentorsku komponentu inkubatora

Mladima koji nameravaju da pokrenu sopstveni agrobiznis i registruju poljoprivredno gazdinstvo lokalna samouprava u Novom Bečeju pripremila je veliku pomoć. Kao što je i obećano u izradi je poljoprivredna zona, a mladim poljoprivrednicima biće stavljeni na raspolaganje plastenici zemljište, objekti, oprema, edukacija i mentori. Grupa koja poseduje sopstvenu zemlju, opremu i sredstva koristiće samo edukativnu i mentorsku komponentu inkubatora. Plastenici se obezbeđuju u saradnji sa "USAID-om", čiji su predstavnici u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave došli do zajdeničkih stavova. Njihov plan je da farmeri sami plasiraju svoju proizvodnju, a od inkubatora bi dobili obuku kako da razumeju tržište, nađu kupca i plasiraju i naplate proizvod.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, kaže da će lokalna samouprava maksimalno pomoći svojim sugrađanima koji imaju nameru da se bave ovom delatnošću, ali da će i oni imati obaveze: "Polaznici će imati obavezu da posle perioda inkubacije nastave rad na svom poljoprivrednom gazdinstvu kroz pokretanje sopstvenog biznisa i ulaganja u podizanje plastenika i da u sledećih godinu ili dve učestvuju kao mentori u obuci novih polaznika u inkubatoru i prenesu znanja i iskustava u radu."

Plasman preko postojećih ili novih zadruga će se podržati od strane inkubatora, a biće obezbeđene i obuke na temu organizovanja u zadruge i zajedničkog plasmana proizvoda. Farmeri dobijaju sredstva na kraju inkubacije kada napuste inkubator i mogu da ih ulože u kupovinu svojih plastenika i započinjanje sopstvenog biznisa.

Takođe, farmeri mogu da naprave aranžman sa bankom gde su sredstva od prodaje robe tokom perioda inkubacije oročena, farmeri ih ne koriste već na kraju inkubacije ih podižu iz banke i ulažu u sopstvenu proizvodnju. To je dobar model koji nakon izlaska iz inkubatora osigurava sredstva za investiciju u plastenike i opremu. A u obzir dolazi i kombinacija navedenih modela.

Za ovaj program mogu da konkurišu: nezaposlena lica mlađa od 35 godina, sa završenom srednjom školom minimalno, vlasnik ili zakupac poljoprivrednog zemljišta, najmanje 0.5 ha (minimalni uslov za registraciju gazdinstva), da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo najkasnije do 31.03.2014. godine, jasno obrazložen biznis plan i što je vrlo važno je da kandidat namerava da ostane u opštini Novi Bečej.

Doktori veterinarske medicine na usavršavanju u Novom Bečeju

Na edukaciji su učesnici saslušali nekoliko aktuelnih tema iz oblasti bakteriologije i ishrane domaćih životinja

Oko 150 doktora veterinarske medicine sa područja Vojvodine 14. juna u Domu kulture opštine Novi Bečej prisustvovalo je Regionalnom odboru veterinske komore Srbije za srednji Banat u okviru programa usavršavanja veterinara. Na edukciji su učesnici saslušali nekoliko aktuelnih tema iz oblasti bakteriologije i ishrane domaćih životinja: "Na ovaj skup dolaze kolege da bi malo obnovili stara znanja i da čuju nešto novo. Sve se to boduje i svakih 5 godina se sakuplja određeni broj bodova da bi se mogla obnoviti ili steći licenca", rekao je nekon skupa Vojislav Blažin, doktor veterinarske medicine. Predavači su bili dr Dušan Mišić, prof. Dragan Šefer i Vlada Bursać koji je prisutnima prezentovao istoriju veterinarske medicine. Dragan Šefer, šef katedre za ishranu i botaniku fakulteta veterinarske medicine u Beogradu pričao je o ishrani životinja i bezbednosti hrane za životinje: "Svi koji drže životinje znaju da su troškovi ishrane otprilike 60-80% u ceni koštanja onog proizvoda koji na kraju dobijamo i pojedemo. Ako životinju hranimo kako treba, postoji velika šansa da zaradimo u tom intenzivnom stočarstvu. Savetujem svim proizvođačima životinja da nađu neki razuman odnos između profitabilnosti i dobrobiti životinja". Veterinarska komora je strukovna organizacija koja je od pre 5 godina krenula sa idejom da u cilju produžavanja licence veterinari moraju da sakupe određen broj poena koji se stiču na ovakav način, edukacijama. Edukacije, nova saznanja i razmena iskustva su jedan od osnovnih koraka za produženje licence.

Izložba radova učenika Srednje škole Novi Bečej - dizajnerski smer

Mladi dizajneri predstavili su se crtežima, ešarpama, torbama i haljinama, a tema ovogodišnje izložbe bila je "Likovi iz bajki i crtanih filmova".

U Narodnoj biblioteci Novi Bečej u utorak 18. juna održana je završna izložba radova učenika dizajnerskog smera Srednje škole Novi Bečej . Učenici su četvrtu godinu zaredom izlagali svoje kreacije u bašti biblioteke. Prve tri godine su učestvovali samo maturanti, a ove godine su učestvovali učenici od 1-4 razreda. Mladi dizajneri predstavili su se crtežima, ešarpama, torbama i haljinama, a tema ovogodišnje izložbe bila je "Likovi iz bajki i crtanih filmova". Haljine koje su kreirale dizajnerke nosile su male manekenke, devojčice uzrasta od 10 godina. Saradnja između Narodne biblioteke Novi Bečej i Srednje škole počela je sa željom da biblioteka promoviše dizajnerski smer za koji u poslednje vreme vlada velika zainteresovanost i jedan je od najpopularnijih i najtraženijih smerova u Novom Bečeju.

Završen je program obuke za neplivače

"Prethodne dve godine školu su pohađali osnovci Novog Bečeja, a ove godine smo se odlučili da u školu plivanja uključimo decu iz cele opštine Novi Bečej. Pored osnovnih škola koje su sa zadovoljstvom prihvatile ovu ideju, lokalna samouprava Novi Bečej je podržala i finansirala prevoz dece" - Strahinja Vasković

Pre 3 godine 2 osnovne škole opštine Novi Bečej odlučile su se da svoje đake uključe u program obuke neplivača koji je organizovan u Ustanovi za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej. Ove godine uključene su škole iz svih naseljenih mesta. Obuka je trajala od februara do maja ove godine. Strahinja Vasković kaže da se škola plivanja organizuje treću godinu zaredom: "Prethodne dve godine školu su pohađali osnovci Novog Bečeja, a ove godine smo se odlučili da u školu plivanja uključimo decu iz cele opštine Novi Bečej. Pored osnovnih škola koje su sa zadovoljstvom prihvatile ovu ideju, lokalna samouprava Novi Bečej je podržala i finansirala prevoz dece". U ovaj projekat je bilo uključeno oko 200 dece. Cilj obuke neplivača je bio da se pripreme deca za samostalan i bezbedan boravak u vodi, usvajanje motoričkih navika kako bi voda za dete postala zdrava i prijatna sredina: „U saradnji sa lokalnom samoupravom Novog Bečeja mi smo ove godine počev od februara pa sve do maja organizovali obuku neplivača za đake osnovnih škola opštine Novi Bečej. Polako završavamo obuku, bilo je uključeno oko 150 dece svake nedelje. Neki od polaznika su odustali ili su već naučili da plivaju pa su na njihovo mesto došla druga deca. Sve ukupno u ovaj projekat je bilo uključeno oko 200 dece. Mi smo počeli malo skromnije pre nekoliko godina, ali ove godine je lokalna samouprava Novi Bečej finansirala put i puno nam je to pomoglo, tako da smo zahvaljujući tome ove godine mogli da obučimo više dece" - Szőke Ottó, nastavnik OŠ „Miloje Čiplić".

Svečana dodela diploma maturantima

Od 66 maturanata proglašena su 2 đaka generacije koji su tokom školovanja pored odličnih ocena i primerenog vladanja učestvovali i na raznim takmičenjima gde su ostvarili zapažene rezultate. Selena Pandurović proglašena je za đaka generacije srpskih odeljenja a Melinda Farkaš za đaka generacije mađarskog odeljenja.

Svečana dodela diploma maturantima OŠ „Miloje Čiplić" upriličena je u utorak 4. juna u hali sportova Novi Bečej. Tom prilikom dodeljena su svedočanstva, specijalne diplome i pohvalnice svim učenicima koji su se isticali u svom radu tokom osmogodišnjeg školovanja. Ove godine su osnovnu školu završila 66 učenika, dva odeljenja na srpskom, jedno odeljenje na mađarskom nastavnom jeziku i jedno specijalno odeljenje sa 2 učenika. Od 66 maturanata proglašena su 2 đaka generacije koji su tokom školovanja pored odličnih ocena i primerenog vladanja učestvovali i na raznim takmičenjima gde su ostvarili zapažene rezultate. Selena Pandurović proglašena je za đaka generacije srpskih odeljenja a Melinda Farkaš za đaka generacije mađarskog odeljenja. Selena Pandurović, đak generacije: „Uzbuđena sam i malo zbunjena, ali utisak je sjajan. Potrebno je 8 godina truda da bi neko postao đak generacije. Treba puno da se uči, da se spremamo za neke vannastavne aktivnosti i da se odričemo nekih zadovoljstava kao što je npr. sport. Naravno, ne treba u potpunosti da se odričemo nekih stvari, imamo vremena i za druženje i ostale aktivnosti, ali bi trebalo da škola bude na prvom mestu pa onda sve ostalo. Učestvovala sam na raznim takmičenjima, jedino nisam učestvovala iz geografije i istorije. Pošto sam neodlučna, najverovatnije ću upisati gimnaziju, pa ću tako imati još 4 godine da razmišljam koji ću fakultet upisati". Četiri najbolja đaka iz OŠ „Miloje Čiplić" biće nagrađena boravkom u Švajcarskoj od 25. jula - 08. avgusta 2013. godine u okviru „Pesatalozzi childrens" fondacije. Ovogodišnji osmaci su poslednja generacija koja će polagati testove iz maternjeg jezika i matematike, jer se od naredne godine uvodi i treći kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Izlazak na završni ispit je uslov da se završi osnovna škola i taj test osmaci polažu 17. i 18. juna, prvog dana iz srpskog (maternjeg jezika), a narednog i zadatke iz matematike.

Edukacija iz oblasti manifestacionog turizma

„Hteli smo da počnemo sa Novim Bečejom jer smatramo da je mesto koje izaziva pažnju, da ima dobre organizatore i manifestaciju koja je između ostalog nagrađivana od strane naše redakcije" - Milanka Cvetković

U okviru projekata „Manifestacije u Srbiji" 15. juna u Novom Bečeju održana je edukacija iz oblasti manifestacionog turizma. Predviđeno je da se ovakav vid obrazovanja organizuje u 6 gradova, a Novi Bečej je odabran za prvi u kome je skup održan. Edukacija ima za cilj da organizatorima manifestacija, proizvođačima suvenira, predstavnicima hotelsko-ugostiteljske industrije koji su zainteresovani za oblast manifestacionog turizma pruži mogućnost da učestvuju u kreiranju manifestacije i da u isto vreme svi dobiju odgovore na pitanja koja ih muče. Milanka Cvetković, glavni odgovorni urednik časopisa „Vodič kroz turističke manifestacije" i predsednica udruženja „TIM Srbije" kaže da su se odlučili da prvu edukaciju organizmu u Novom Bečeju, jer smatraju da je mesto koje izaziva pažnju: "Osam predavača je ukupno bilo danas, nije baš svojstveno da toliki broj predavača bude na jednom mestu u jednom danu, međutim oblast manifestacionog turizma je veoma šarolika i mi smo se potrudili da budu zastupljeni različiti segmenti, da svaki segment ima eminentnog predavača. Hteli smo da počnemo sa Novim Bečejom jer smatramo da je mesto koje izaziva pažnju, da ima dobre organizatore i manifestaciju koja je između ostalog nagrađivana od strane naše redakcije. Imate sve kvalitete da budete mesto koje je ušlo u zbir od 6 gradova, a da počnemo sa vama". Prisutni nisu bili samo iz Novog Bečeja, bilo ih je i iz drugih mesta, što potvrđuje da edukacija ovakve vrste izaziva interesovanje. Uvek je dobro da se sretnu zainteresovani sa različitih destinacija, razmene svoja iskustva i na taj način dobiju nove ideje. Dobrivoj Rajić iz Novog Bečaj se bavi izradom fijakera i restauracijom starih, je takođe prisustvovao predavanju i smatra daje bilo korisno: „Ја se bavim izradom fijakera, na neki način je to suvenir. Na ovom predavanju sam uspostavio i nove kontakte, iako veliki broj predavača koji su bili prisutni poznajem iz razloga što ja nisam od juče u ovom poslu. Mislim da je jako teško ljude ubediti da ovakvim seminarima i ovakvim predavanjima može da im se pomogne".

Cvetanje Tise kod Novog Bečeja proslavljeno uz spektakularni performans na vodi

Preko 8 hiljada posetilaca je imalo priliku da uživa u „vatrenoj predstavi" koja se odvijala na samoj reci i da posmatra rađanje Tiskog cveta

Prvi Tiski cvetovi pojavili su se u petak u popodnevnim satima na obali Tise kod Novog Bečeja. Rađanje ovog insekta Novobečejci tradicionalno proslavljaju uz spektakularni vatreni performans na vodi. Tako je i tokom vikenda preko 8 hiljada posetilaca imalo priliku da uživa u „vatrenoj predstavi" koja se odvijala na samoj reci. Publika na obali fascinirano je posmatrala vratolomije žonglera vatrom i druge neubičajene plamene efekte. Žurka na Tiskom keju i obali je nastavljena do kasnih noćnih sati obe večeri uz vesele ritmove orkestara „Banda drvena", koji je nastupio u petak i "Perpetum mobile" u subotu. Najveće interesovanje ipak je izazivalo tradicionalno puštanje svećica ljubavnih želja u Tisu.

Kako kaže legenda, zamišljene ljubavne želje i puštanje upaljene svećice utisnute u licidersko srce u Tisu ostvaruju se samo u dane pojavljivanja Tiskog cveta. Posetioci iz Beograda, Novog Seada iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske stigli su već u petak popodne u Novi Bečej i mnogi su se zadržali i tokom naredna dva dana u Novom Bečeju kako bi posmatrali nastavak cvetanje Tise.

Stanislava Majrle, direktorica doma "Počitka Metlika" iz Slovenije nije skrivala svoje oduševljenje onim što je videla za dva dana u ovom gradu: „Novi Bečej se neopisivo lep grad, doživeli smo vašu manifestaciju ljubavi. Mi smo bili gosti ovde u hotelu i oni su nas počastili sa svećicama, mi smo to odneli na Tisu i zamislili želju. Tamo, kraj obale reke smo uživali uz muziku, družili se sa građanima Novog Bečeja. Neopisivo je lepo bilo, noć, lepo vreme. Ono što smo za kratko vreme mogli da vidimo, mogu reći da smo puno videle vaše autohtone stvari, vašu gostoljubivost pre svega. Imate šta pokazati, nama je žao što nećemo stići da vidimo sve, ali posetili smo muzej „Glavaševa kuća", probali smo vaše vino „Tiska perla", rakiju. Nemamo reči kojima bi to opisali kako smo se prijatno osećali u vašem gradu".

- Dragan Likić, uputio se na ovu manifestaciju čak iz Paraćina: „Video sam na televiziji reklamu za ovu manifestaciju. Oduševljen sam, ovo je fenomenalno", rekao je dok je čekao u redu da dobije svoju svećicu za puštanje u Tisu.

- Novobečejac Miloš Popov je pustio svećicu u petak, ali je za svaki slučaj došao da želju potvrdi i u subotu: „Ја sam juče pustio svećicu, tajna je šta sam poželeo. Super je ovde kao i svake godine, dobra je atmosfera".

Aleksandra iz Melenaca nije želela da otkrije koju želju treba da ispuni svećica koju je ona pustila u vodu: „Neću vam otkriti šta sam poželela, zadržaću za sebe kako bi mi se ispunila želja. Činilo mi se zanimljiva ideja da posetim ovu manifestaciju, nisam se pokajala što sam došla, sviđa mi se".

Mnoge je privuklo neobično takmičenje "Izbor za najbolju fotografiju najlepšeg poljupca" koje je trajalo tokom celog vikenda. Pozvani su svi posetioci da se sa odabranim partnerom fotografišu na označenom mestu ispred bilborda, kod letnje pozornice, a publika fejsbuk profila „Kad "Tisa cveta" glasanjem će odlučiti pobednika.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej rekao je da su lokalna samouprava i Turistička organizacija Novi Bečej pripremile raznovrstan program za celu turističku sezonu, ali da je ova manifestacija jedna od najuspešnijih i najposećenijih: "Manifestacija „Tisa reka ljubavi" ili „Kad Tisa cveta" je jedna od naših najuspešnijih manifestacija pored "Velikogospojinskih dana". Ovo je sigurno manifestacija koja se razlikuje od svih ostalih u Srbiji. Sve su uglavnom vezane za neki muzički program, hranu i slično, a ova manifestacija je pre svega vezana za ljubav, za romantičnu priču i večeras je tako i bilo. Svi koji su romantični, svi koji žele da se zaljube, ili su zaljubljeni danas su ovde na obali naše reke. Siguran sam da ćemo sledeće godine ponuditi još bolji program, i da će narednih godina ova manifestacija biti sve bolja i bolja".

Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije Novi Bečej podsetio je da se manifestacija "Kad Tisa cveta" održava u sklopu "Novobečejskih vikenda" koji se ređaju od početka maja pa sve do novembra: "Već narednog vikenda u Novom Bečeju je "Vikend sporta", a onda se ređaju mnogi već svima poznati "Štrudlijada", Velikogospojinski dani, "Opasuljivanje" i neki novi kao što su "Festival dobre kapljice" i "Vikend ždralova". Tokom cele turističke sezone imamo interesantne programe i dobre uslove da zadovoljimo ukuse različitih vrsta posetilaca."

Pedesetnica - Duhovi, Silazak Svetog duha na Apostole Sveta Trojica

Uz Božić i Vaskrs, Pedesetnica spada u najznačajnije hrišćanske praznike. Praznuje se tri dana koji su označeni crvenim slovom u kalendaru. Svetkuje se spomen na Silazak Svetog dwha na Apostole a praznuje se 50. dan posle hrišćanske Pashe (Vaskrsa) i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva slavi ga takođe kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu zabeležen u Četvorojevanđelju, pa se zove pedesetnica. Ovaj hrišćanski praznik odgovara jevrejskom prazniku Pedesetnice, koji se svetkovao kao Praznik žetvi (2 Moj 34,32), isto u 50. dan posle Pashe.

U pedeseti dan po Vaskrsenju i deseti dan po Vaznesenju, izlila se obilata blagodat Svetog duha na učenike Hristove, i napunila ih snagom da Hristov zakon na zemlji utvrde: Posle Svog slavnog Vaskrsenja, Hristos se četrdeset dana javljao apostolima i drugim ljudima. Četrdesetog dana, vazneo se na nebo. Svoje obećanje apostolima da će im poslati Duha svetoga, ispunio je u deseti dan posle Vaznesenja a to je pedeseti dan posle Vaskrsa.

"I kad se navrši pedeset dana bijahu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnoga vjetra, i napuni sav dom gdje oni sjeđahu; I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju." (Dap 2,1-4) Tako se ispuni ono što je Isus Hristos svojim učenicima pred odlazak na Nebo obećao. Sila Svetoga duha odmah je počela da dejstvuje jer je Sv. Petar nakon toga vatrenom rečju pridobio tri hiljade ljudi za Hristovu nauku.

Posle svete Liturgije služi se Molitva, Svetom duhu, na kojoj se kleči i pletu se venci od trave. Ti venčići se stavljaju pored ikone i kandila na zid. Praznik Svete Trojice uvek se slavi u nedelju.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga pak preuzeli od Jevreja. Jevreji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće grančicama, cvećem, travom. To ih je podsećalo na prošlost kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća zelenila.

Ovaj praznik je dan najradosnijeg susreta sa Bogom i Božjim svetom, u svoj njegovoj punoti i sjaju. "Na taj dan, u Crkvi punoj duhovnih sila, stiče se bliskost Boga i čoveka. U njoj se doživljava stvarnost onog nevidljivog, duhovnog sveta, koji nema materijalnih ni vremenskih granica." (o.Mihailo Arnaut)

Rekonstrukcija Lovačkog doma

Mesna zajednica Bočar je u dogovoru sa predsednikom Lovačkog udruženja „SOKO-BOČAR" Ivanom Kubet, započela rekonstrukciju Lovačkog doma početkom juna meseca. Moramo da napomenemo da je u renoviranju sale zamenjeno 240 m2 pločica, postavljene su gipsane ploče, nova stolarija, renovirani su toaleti. Članovi udruženja koji učestvuju u rekonstrukciji Lovačkog doma, najavili su završetak radova krajem tekućeg meseca. Predsednik Lovačkog udruženja Ivan Kubet se zahvalio Mesnoj zajednici Bočar, lokalnoj samoupravi Novi Bečej i svim ljudima koji su pomogli u ovoj rekonstrukciji.