logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Licitacija poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

Bolje da su svi nezadovoljni, nego da je neka grupa zadovoljna, to znači da onda nikog nismo favorizovali - Tomislav Ratković

U zgradi Skupštine opštine Novi Bečej 19. februara je održana 13. sednica Opštinskog veća. Na sednici se između ostalog našla sledeća tačke dnevnog reda: Utvrđivanje predloga godišnjeg programa uređenja, zaštite i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini opštine Novi Bečej za 2013. godinu. Od Udruženja stočara prethodno su na više adresa stigle primedbe. Oni se žale na to da u ukupnoj raspodeli zemljišta ni jedan stočar nije dobio ponuđeno zemljište prve i druge klase, osim u tragovima. Žalili su se i na visoke cene za zemljišta od 3 - 8 klase. Oni takođe tvrde daje dobar deo klasa zemlje koje su ponuđene podvodan i nepodesan za obradu.

Tomislav Ratković, zamenik predsednika Opštine rekao je da je ova tačka dnevnog reda dobila pozitivna mišljenja ministarstva poljoprivrede i šumarstva tako da su članovi veća samo prihvatili to pozitivno mišljenje i usvojili program koji je kao i uvek urađen profesionalno bez ikakvih zamerki od strane ministarstva: "Što se tiče glasina koje su se prenosile odnosno nezadovoljstva pojedinih grupacija poljoprivrednih proizvođača, mi smo se zaista trudili da svima izađemo u susret, čak smo i uzimali njihova mišljenja u obzir pri izradi programa i uopšte pri izradi oglasa. Naravno da nismo mogli da uslišimo sve njihove zahteve, našli smo neki kompromis. Oni nisu bili zadovoljni time, pre svega stočari, pa su pokušali preko Srednjobanatskog upravnog okruga i preko još nekih službi da utiču na mišljenje ministarstva , međutim, to očigledno nije uspelo. Ministarstvo je poslalo mišljenje i njima i nama daje program urađen profesionalno i kako treba i da ne postoje nikakvi uslovi za smanjenje zakupnog kompleksa na 25 hektara, već daje 100 hektara zadovoljavajuće u odnosu na površinu koju mi izdajemo na broj šifri koji smo predvideli, tako da te glasine koje se prenose nemaju nikakvog osnova. Utemeljeni su stavovi i mišljenja ministarstva, naš stav koji smo izneli u programu i mislim da ćemo možda nešto malo korigovati i izaći u susret nekim poljoprivrednicima, ali program ovakav kakav je usvojen će ići na licitaciju i na dalje odstupanje u smislu korišćenja poljoprivrednog zemljišta državne svojine."

Tomislav Ratković, je rekao da je bolje što su svi zainteresovani poljoprivrednici nezadovoljni nego daje neka grupa zadovoljna: "Što znači nikog nismo favorizovali ", dodao je da se trude da termin licitacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini opštine bude što pre, ali da moraju da ispoštuju vremenske rokove, tako da se nada da će ona biti organizovana u prvoj polovini juna. Nakon toga stoje usvojena na sednici Veća ova odluka je prihvaćena i od strane odbornika na sednici SO Novi Bečej.

Komentarišući primedbe udruženja stočara Srđan Glavaški, predsednik SO Novi Bečej kaže da interes opštine Novi Bečej nije da se postignu maksimalne cene, nego da se postignu realne cene koje će naši građani moći da plate: "Mi svakako od tih sredstava dobijamo 40%, tako da je nama veći interes da naši građani budu zadovoljni."

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com