logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Za savršeno cveće - pravilna nega

Zalivanje: Cveću treba obezbediti tokom čitavog vegetacionog perioda dovoljnu količinu kvalitetne vode. Cveće ne trpi isušivanje tako ne trpi i suviše vode u zemljištu. Zalivanje je najbolje vršiti, to je meka voda i cveću najviše pogoduje. Ako nemate kišnice dobro je zahvati i sa odstojalom vodom tj. temperiranom, a na kraju, ako nemate drugog izbora, onda koristite vodu iz bunara ili vodovoda to je najlošija mogućnost. Kvalitet vode je jako bitan.

Da bi vam se biljke što više održale u najboljem stanju neophodno ih je redovno zahvati i i to sa merom. U toku leta i toplih dana ponekad je cveće neohodno zahvati više puta na dan. Da bi to izbegli cveće treba saditi u što veće saksije sa dosta zemlje, tada se zemlja u saksiji sporije suši i cveću obezbeđuje više vlage. Nedovoljna količina vode iscrpljuje cveće i ono se suši. Preterano zalivanje dovodi do zakišeljavanja zemljišta i cveće počinje da žuti, sprečena je apsorcija gvožđe i magnezijuma iz zemlje, cveće potom dobija hlorotične pege i propada.

Zalivanje se preporučuje u kasnim večernjim i još bolje u ranim jutarnjim časovima. Zalivanje praktikujte u toku dana, ako je moguće, sem kada je vreme oblačno tada ga je najbolje izbegavati. Cveće se zagreje i kada ga zalijemo hladnom vodom. Tada doživi temperaturni šok, to pogoduje raznim gljivicama i štetočinama, koje se naseljavaju na cveće koje nema dobru kondiciju.

Borba protiv korova u cvetnim zasadima i žardinjerama: Pored zasađenih biljaka, na cvetnim lejama će se pojaviti i korovske biljke. Sve ono što je niklo, a vi niste posejali ili zasadili, je korov. Korov se uklanja najčešće mehanički, plevljenjem i okopavanjem, a može i hemijskim putem primenom herbicida.

Okopavanje se vrši radi razbijanja pokorice u površnom sloju zemlje, sprečava se isto i isparavanje vlage, okopavanje se primenjuje posle kiše ili zalivanja.

Uklanjanje vršnih pupoljaka: Ako želimo da postignemo kod nekih cvetnih vrsta lep zbijen oblik neophodno je uklanjati vršne pupoljke. Tako podstičemo bočne grane da se granaju i sama biljka postaje gušća sa više cvetnih pupoljaka.

Uklanjanje precvetalih cvetova: Povremeno u cilju što lepše i bujnije biljke neophodno je uklanjanje precvetalih cvetova, pogotovo ako želimo da nam cveće dugo cveta. Funkcija cveta je da se on oplodi i cvet se suši i biljka svu energiju i snagu daje na donošenje semena. Kada poskidamo precvetale cvetove, mi forsiramo biljku da opet cveta, da bi donela seme i tako u krug.

Zaštita: Zaštita je takođe bitna da se biljke štite od parazita, gljiva i insekata. Zdrava biljka dugo i obilno cveta, bolesna biljka ponekad i ne cveta. Za cveće je najbitnija zaštita od gljivičnih oboljenja. To se postiže primenom određenih fungicida. Za zaštitu od štetnih insekata, primenjuju se insekticidi. Zaštita od grinja (to su vrlo sićušni golim okom nevidljivi organizmi) koje takođe prave velike štete kako na cveću, tako i na drveću. Protiv njih se koriste preparati - akaricidi.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com