logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

U maju najživopisniji "Vikend na Arači“

Noć muzeja i Old timer susret privlače pažnju Novobečejaca tokom poslednjih godina, ali je ove godine ipak prava poslastica za sve generacije "Vikend na Arači"

Nemanja Vasković, vd direktor "Turističke organizacije opštine Novi Bečej" kaže da će i ove godine u centru Novog Bečej a biti organizovana izložba old timer vozila koja se u Novom Bečeju održava već 5. godinu zaredom: "11. maja biće organizovan moto show old timer vozila koju organizujemo u saradnji sa old timer udruženjem iz Starog Bečeja. Učesnici nam dolaze iz raznih krajeva Vojvodine, ali i iz inostranstva.

Manifestacija "Noć muzeja" ove godine biće organizovana u 2 muzeja na teritoriji opštine Novi Bečej, jedan je muzej u Novom Bečeju "Glavaševa kuća" i drugi je muzej "Kotarka" u Novom Miloševu. Ideja organizatora ove godine je da predstave život između dva svetska rata i posle 2. svetskog rata. Pokušaće da na interesantan način predstave scene i slike sa korzoa koji je nekad bio centar dešavanja u Novom Bečeju: "Tom prilikom spremamo i izložbu starih plakata između dva Svetska rata, na tim plakatima su najavljivane igranke u Mesnoj zajednici, sportska dešavanja. Te plakate smo našli na tavanu Narodne biblioteke u Novom Bečeju kada je renovirana. Devojke obučene u tradicionalnu narodnu nošnju deliće kokice i limunadu svim posetiocima u "Glavaševoj kući", a u "Domu kulture" će biti organizovana izložba.

25-26 maja će u Novom Bečeju biti organizovan "Vikend na Arači". Nemanja Vasković, vd direktor "Turističke organizacije Novi Bečej" kaže da Arača, crkva iz 13. veka zaslužuje mnogo veću pažnju posetilaca nego što je do sada dobijala: "Ove godine ćemo prvi put pokušati da program sa Arače prenesemo i u Novi Bečej kako bismo svim posetiocima mogli da priredimo što lepšu manifestaciju. Tokom tog vikenda na Arači će goste dočekivati vitezovi, gde će posetioci uz vodiče moći da čuju istoriju ovog Benediktinskog manastira. U to vreme u Novom Bečeju na samoj obali reke Tise biće postavljena replika srednjovekovnog vašara. 25. maja organizovaćemo internacionalno takmičenje u spremanju srednjovekovne hrane. Propozicije su vrlo stroge, moći će da se koriste samo namirnice koje su mogle da se nađu u srednjem veku, nema paradajza, paprike, krompira, vegete i slično". Za ovo takmičenje već su se prijavile ekipe iz Mađarske, predstavnici ambasade Norveške i Švedske takođe će uzeti svoje učešće kao i veliki broj restorana koji u svakodnevnoj ponudi imaju srednjovekovnu hranu. Tokom vikenda na Arači u Novom Bečeju će se privremeno nastaniti stotinak vitezova koji su članovi društva za zaštitu starih običaja, kulture i njihovo delovanje će biti vezano za srednji vek. Oni će u viteškoj nošnji ceo dan na Tiskom keju dočekivati turiste, a turisti će moći uz njihov nadzor da vežbaju gađanje lukom i strelom, kao i sekirom. Takođe će biti organizovana demonstracija 2-3 borbe po uzoru na stara vremena. Ceo događaj će pratiti orkestar srednjovekovne muzike koji će uveče uz logorske vatre održati svoj koncert. "Takođe smo u saradnji sa vrtićima i Narodnom bibliotekom iz Novog Bečeja animirali decu koja će napraviti svoje zamkove od kartona i stiropora na celom šetalištu, gde će za najmlađe posetioce biti organizovane lutkarske predstave. Vikend na Arači će trajati 25. i 26. maja s tim što će veći deo dešavanja biti u subotu 25. maja, a kamp za turiste biće otvoren do nedelje do kasnih večernjih sati.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com