logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Istraživači i naučnici prave plan rekonstrukcije Arače

20-ak arheologa, arhitekata, kao i predstavnika "Zavoda za zaštitu spomenika Vojvodine", "Vojvođanskog muzeja" i muzeja iz Mađarske se okupilo u Novom Bečeju sa ciljem da na lokalitetu Arače urade plan detaljne regulacije

Benediktinski manastir iz 13. veka - Arača posetila je u nedelju 21. aprila grupa od 20-ak arheologa, arhitekata, kao i predstavnika "Zavoda za zaštitu spomenika Vojvodine", "Vojvođanskog muzeja" i muzeja iz Mađarske. Oni su se okupili u Novom Bečeju sa ciljem da na lokalitetu Arače urade plan detaljne regulacije. Nemanja Vasković, vd direktor "Turističke organizacije opštine Novi Bečej" kaže da će u toku naredna tri dana biti predlagana rešenja za konačnu rekonstrukciju Arače. Ovom rekonstrukcijom su predviđena izgradnja i restauracija delova manastira i kula koji se trenutno nalaze pod zemljom na tom lokalitetu, što će umnogome povećati turističku ponudu Novog Bečeja: "Ovi ljudi su deo svog života proveli ispitujući lokalitet Arače, tako da su oni najveći poznavaoci samog lokaliteta. Uglavnom su dan proveli u međusobnim razgovorima, podsećanjima na neka ranija iskopavanja. Danas su sa nama bili i istraživači koji su 70-tih godina vršili prve restauracije i iskopavanja na lokalitetu Arače, tako da su se u prijatnoj atmosferi po ovom lepom danu podsetili tih vremena i razmenili mišljenja i iskustva oko arhitekture, perioda gradnje same crkve i celog naselja, i zajedno dobili neke nove ideje kako to naselje delimično da se vrati u prvobitno stanje".

Kartolina Bijači je restaurator kamena i kamene skulpture. Ona je rodom iz Nove Crnje, a trenutno radi u muzeju u Kečkemetu u Mađarskoj. Od 2009-2011 godine ona je ispitivala materijale na Arači. Došla je u Novi Bečej kako bi prezentovala način i rezultate svojih ispitivanja: "Radilo se na ispitivanju svih materijala na Arači, kamen, opeka i malter i na njihovim oštećenjima. Naglasak je na trenutnom stanju Arače i kao drugo, i najbitnije, poreklo kamena, odakle su doneli kamenje, koji je sastav maltera i odakle su dobili pesak, kreč i ostalo. Cilj je zapravo da se vidi šta "Pokrajinski zavod" želi da radi, kakav projekat je u pitanju, kako se može ostvariti taj projekat da bi bio najpogodniju za Araču i za okolinu. Treba da se donesu neki takvi primeri iz Mađarske, koji su pre 20-60 godina urađeni, pa već imamo nekih iskustava, da iznesemo kako loša tako i dobra iskustva, jer imamo i primer dobrog projekta kako bi se moglo uraditi". Očekuje se da u narednom periodu ovaj interesantni lokalitet na teritoriji opštine Novi Bečej ponovo oživi i privuče još više posetilaca.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com