logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

O Vaskrsu

Jaja se farbaju u spomen na događaj kada je Sveta Marija Magdalena putovala u Rim da propoveda Jevanđelje. Tada je posetila cara Tiberija i u znak pažnje, predala mu je crveno jaje i pozdravila ga rečima: „Hristos vaskrse“

Hrišćanske crkva i vernici proslavljaju praznik Vaskrsenja Isusa Hrista, događaj kojim je pre više od dve hiljade godina počela novozavetna istorija čovečanstva, Hrišćanska pasha najveći i najradosniji hrišćanski praznik dan koji crkva slavi kao centralni događaj Hristove pobede nad smrću. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista predstavlja temelj i osnovu Hrišćanske vere. (A ako Hristos nije ustao onda je prazna propoved naša prazna je i vera naša 1 kor 15 ,14,) Vera hrišćana je utemeljena u toj rečenici i zasniva se na toj istini.

Vaskrs spada u pokretne praznike i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevice, ili neposredno posle nje. Vaskrs može da padne najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Vaskrsu kao najradosnijem događaju prethode praznici posvećeni odredjenim ličnostima i događajima. Praznik Vrbica zove se još i Lazareva subota, a obeležava se subotu pre praznika Cveti. Cveti su uvek šeste nedelje Velikog posta. Vrbica je posvećena četvorodnevnom Lazaru i njegovom vaskrsenju, dok se tada slavi i ulazak Isusa u Jerusalim. Hristovom vaskrsenju prethodi nedelja Hristovih stradanja - Strašna sedmica gde se svi dani sedmice nazivaju velikim.

Velika sreda, Veliki četvrtak, Veliki petak - dan kada je Gospod Isus Hrist razapet i kada se u spomen na HRISTA ne obavlja liturgija, Velika subota i Vaskrs gde se ljudi nakon Vaskršnje liturgije pozdravljaju rečima - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Za Uskrs'Vaskrs vezan je običaj darivanja jaja. Farbanje jaja jedan je od najlepših srpskih običaja, koji postoji još uvek i u gradovima. Domaćice, po tradiciji, vaskršnja jaja farbaju na Veliki petak, u dan kada se ništa drugo ne radi.

Jaja se farbaju u spomen na događaj kada je Sveta Marija Magdalena (devojka koja je sa Presvetom Bogorodicom bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja i kojoj se Hristos javio po Vaskrsenju) putovala u Rim da propoveda Jevanđelje. Tada je posetila cara Tiberija i u znak pažnje, predala mu je crveno jaje i pozdravila ga rečima: „Hristos vaskrse“. Crvena boja simboliše Hristovu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com