Silovit start fudbalera „Jedinstva“

Na tri utakmice Novobečejci postigli 15, a primili samo dva gola

"Jedinstvo" iz Novog Bečeja, jesenji prvak Vojvođanske lige istok, slovito je startovalo u nastavku prvenstva. U prva tri kola postigli su maksimalni učinak, osvojeno je devet bodova, postignuto 15, a primljeno samo dva gola.

U prvom kolu, izabranici trenera Marka Guteše, pobedili su, pred svojim navijačima, "Radnički" iz Kovina 3:0, strelci su bili Bojan Matić, Neven Radaković i Vladimir Radišić. Svoj pobedonosni ples Novobečejci su nastavili, na "vrućem" terenu u Sečnju, gde su golovima Bojana Josimovića, Vladimira Radišića i Bojana Matica, savladali "Bilećanin" 3:1.

Posebnu poslasticu svojim navijačima "Jedinstvo" je priredilo u duelu sa "Zadrugarom" iz Lazareva. Prošlogodišnji čan Srpske lige grupa "Vojvodina", savladan je 9:1. Do rekordne pobede u ovoj sezoni, Novobečejci su došli posle angažovane igre, na izuzetno lošem terenu, koji je više podsećao na seosku kaljugu nego travnatu površinu. Na ovoj utakmici po dva gola postigli su Bojan Josimović i Bojan Matić, a jednom, u listu strelaca, upisali su se Neven Radaković, Vladimir Radišić, Ognjen Maleš, Ognjen Đuričin i Goran Radišić.

Sportski direktor kluba Arsen Tošić, je više nego zadovoljan učinkom fudbalera: "Mi po planu idemo ka našem cilju, a to je plasman u Srpsku ligu. Želja nam je da ova generacija ponovi uspeh iz osamdesetih godina kada se "Jedinstvo" takmičilo u Vojvođanskoj ligi, tada trećem rangu takmičenja u tadašnjoj Jugoslaviji. U zimskom periodu smo doveli tri izuzetno kvalitetna pojačanja, kadetskog reprezentativca Nevena Radakovića, iskusnog igrača veznog reda Bojana Josimovića i borbenog Gorana Radišića, tako da sada imamo najkvalitetniji igrački kadar u ligi. To moramo iskoristiti, uz odličan stručni rad, očekujem da zadržimo prvo mesto do kraja takmičenja".

Kormanjoš prvak države

Ovim uspehom Kormanjoš je stekao pravo nastupa na Svetskom juniorskom prvenstvu u francuskom gradu Klemonu.

Na juniorskom prvenstvu Srbije u kombat savateu, koje je održano u Novom Sadu, takmičar "Jedinstva" Ferenc Kormanjoš postigao je veliki uspeh. Kormanjoš je u konkurenciji takmičara do 56 kg. osvojio zlatnu medalju, a time i titulu prvaka države.

Ovim uspehom Kormanjoš je stekao pravo nastupa na Svetskom juniorskom prvenstvu koje će se, u junu ove godine, održati u francuskom gradu Klemonu.

Najmlađi takmičari "Jedinstva" uspešni su bili i na prvenstvu Vojvodine, za pionire i kadete, koje je održano u Senti. Na ovom takmičenju Novobečejci su osvojili 11 medalja, tri zlatne, šest srebrnih i dve bronzane.

Zlatne medalje, a time i titulu prvaka Vojvodine, osvojile su Enita Behramaj, Milan Đurić i Denis Šijački, srebrne Alen Behramaj, Milica Trbić, Milica Đurić, Elena Behramaj, Čongor Molnar i Loreta Tot Cala, a bronzane Emanuela Behramaj i Jožef Šimon.

Nikolina Abazaj bez premca

Karate klub "Jedinstvo" iz Novog Bečeja ima dugu i bogatu tradiciju, a takmičari ovog primernog sportskog kolektiva, koji je član "Sotokan" federacije, kao po pravilu sa svakog takmičenja vraćaju se sa medaljama. Karatisti "Jedinstva" su na 11 prošlogodišnjih i tri ovogodišnja takmičenja osvojili 66 medalja, 30 zlatnih, 17 srebrnih i 19 bronzanih.

Najuspešnija takmičarka je Nikolina Abazaj (13 godina), koja je osvojila, 15 medalja, devet zlatnih, pet srebrnih i jednu bronzanu, ali posebno je ponosna na zlatne medalje osvojene na državnom prvenstvu u Beogradu i prvenstvu Vojvodine, koje je održano u Bečeju. Pored nje prvaci Vojvodine su Srđan Sudarski, Jovan Sudarski i Laura Kosoruš, dok je Kristina Milosavljević bila druga, a Marina Abazaj treća.

Veoma uspešne sa deset osvojenih medalja su Laura Kosoruš i Kristina Milosavljev, Marina Abazaj je osvojila devet, a senior Srđan Sudarski sedam, od toga šest zlatnih.

U februaru ove godine Jovan Sudarski (17) je pred komisijom Sotokan saveza Srbije stekao zvanje karate majstora i tako postao nosilac crnog pojasa prvi dan.

Sigurno da novobećejski karatisti ne bi imali toliko uspeha da o njima brigu ne vode majstor karatea Mihalj Rigo, nosilac crnog pojasa šesti dan, nekadašnja reprezentativka SFRJ Vanja Avramov i još uvek aktivni takmičar Srđan Sudarski.

Mihalj Rigo o rezultatima kluba kaže: "Mada ne učestvujemo na tako mnogo takmičenja kao prethodnih godina, zadovoljni smo rezultatima. Posebno uspešni bili smo na prvenstvu Vojvodine u Bečeju, gde smo osvojili četiri zlatne medalje. Uspešni smo bili i na veoma masovnom inetrnacionalnom takmičenju "Adnet kupu"u Segedinu, gde je Srđan Sudarski osvojio zlatnu, a Kristina Milosavljević i sestre Nikolina i Marina Abazaj bronzane medalje. Posebno želim da istaknem, da su naša dva takmičara, Nikolina Abazaj i Jovan Sudarski, izborili pravo učešća na prvenstvu Evrope "Sotokan" federacije, koje će se u aprilu održati u mađarskom gradu Egeru".

Veliki uspeh karatista

Takmičari iz novobečejske opštine osvojili 47 medalja

Na jednom od najprestižnijih karate takmičenja u Evropi, "Super Empi" kupu, koji je 24. marta održan u Subotici, karatisti iz novobečejske opštine imali su zapažene rezultate. U konkurenciji 1650 takmičara, iz 11 zemalja, nastupilo je 98 klubova medju kojima "Mladost" iz Novog Miloševa, sa 38 takmičara, "San Pai" iz Novog Bečeja sa 22 i "Jedinstvo" iz Novog Bečeja sa šest takmičara.

Najviše uspeha imali su karatisti iz Novog Miloševa koji su osvojili 32 medalje, 8 zlatnih, 7 srebrnih i 17 bronzanih, "San Pai" je osvojio 12 (dve zlatne, četiri srebrne i 6 bronzanih), a "Jedinstvo" tri medalje, dve srebrne i jednu bronzanu.

Najuspešniji takmičari Mladosti bili su Dušan i Radmila Vukelja sa po četiri medalje. Dušan Vukelja je osvojio zlatnu medalju u katama, dve zlatne u borbama i bronzanu u borba, a Radmila Vukelja dve zlatne u katama, a bronzane u katama i borbi.

Zlatne medalje osvojile su Ivana Cucin i Teodora Klačak, a srebrne Norbert Klačak, Milan Radojčin, Marko Malešev, Edvin Dudaš, Nemanja Baštovanov, Dragan Martin i Tamara Perišić.

Bronzane medalje u katama osvojili su Alja Grujić, Branislav Malešev, Đorđe Radojčin, Nevena Filipov, Predrag Tornjanski, Danijel Molnar,Emilija Rauški i Nemanja Tornjanski, a u borbama Strahinja Radojčin,Vuk Batanjski i Dragan Martin, dok su dve bronzane medalje, u borbama i katama, osvojili su Petar Malešev i Vladimir Brežančić.

U ekipi "San Pai" najuspešnija je bila aktuelna svetska prvakinja u katama, desetogodišnja, Kasija Milošević, koja je osvojila zlatnu medalju u katama, a na pobedničko postolje, sa zlatnom medaljom u borbama, popela se i ekipa starijih pionirki, u sastavu Ivona Mesaroš, Jovana Dragić i Marina Raškov.

Srebrne medalje osvojile su Saša Vijatov i Dajana Palfi u katama, a Jovana Dragić i Emilija Ćuk u borbama.

Bronzane medalje u katama osvojili su Jovana Dragić, Nemanja Legenji i Tomislav Iličić, a Marina Raškov u borbama. Na trećem mestu bio je kata tim starijih pionirki u sastavu Ivona Mesaroš, Kasija Milošević i Jovana Dragić i kata tim pionira, u sastavu Nemanja Legenji, Teodor Dujin i Filip Martinov.

Ekipa Jedinstva je takmičenje u Subotici završila sa tri medalje, dve srebrne i jednom bronzanom. Srebrne medalje u katama, osvojile su Nikolina Abazaj i Kristina Milosavljević, a bronzanu Laura Kosoruš.

Popravljaju se oštećenja na nasipu na Ljutovu

Tokom redovnog održavanja nasipa na Ljutovu radnici Mesne zajednice Novi Bečej 18. marta sanirali su nastala oštećenja. Različite vrste oštećenja i rupe koje u nasipu prave životinje sanirane na su na adekvatan način. Između ostalog zatvoreno je desetak većih rupa i kanala koje su napravili jazavci i druge životinje koje koriste ovakve vrste staništa.

U narednom periodu biće nastavljeno redovno održavanje nasipa, kako ga nastala oštećenja, ne bi ugrozila.

Sednica Štaba za vanredne situacije

Razmatrana je trenutna situacija redovne i vanredne odbrane od poplava i strategija za otklanjanje smetnji na kriznim tačkama u naseljenim mestima

Na redovnom sastanaku Štaba za vanredne situacije, pored ostalog, razmatrana je trenutna situacija što se tiče redovne i vanredne odbrane od poplava i strategija za otklanjanje smetnji na kriznim tačkama u naseljenim mestima u trenucima povećanih količina podzemnih i atmosferskih voda.

Saša Šućurović, predsednik Štaba za vanredne situacije, je iz obimnijeg dnevnog reda izdvojio dve tačke: "Prvo bih izdvojio temu nasipa Ljutovo i Libe. Mi, kao Štab za vanredne situacije, smo danas doneli plan za dalje delovanje Štaba, i mislim da će detaljan plan biti urađen u narednih sedam dana. Aktivnosti su već uveliko počele, već smo poslali ekipu koja će otkloniti rupe na nasipu, a sa "Vojvodina šumama" smo dogovorili da krunu nasipa istarupiramo kako bi bila prohodnija, zatim će JP "Komunalac" postaviti rampe kako bi ograničio kretanje krunom nasipa da ne bi dolazilo do oštećenja. Određena je ekipu koja će redovno obilaziti nasip, mislim da smo uradili sve stoje u našoj moći kako bi zasitili oba nasipa. Što se tiče druge tačke dnevnog reda, koja je takođe bitna za naše građane, to je, svakako, vođenje računa o kanalima i propustima u samom gradu. Naša komunalna inspekcija je bila na terenu i videla je gde su te kritične tačke. Pošto su se u velikoj meri pojavile podzemne vode usled nepovoljnih vremenskih uslova, što bi moglo da predstavlja problem, pa smo zbog toga smo odlučili da unapred uradimo sve kako bi otklonili takvu mogućnost, na vreme."

Opština subvencioniše 50% kamate svih kredita poljoprivrednicima

Udruživanje sredstava sa Garancijskim fondom za povoljne kredite

Opština Novi Bečej pomoći će poljoprivrednicima na taj način što će sa "Garancijskim fondom AP Vojvodine" obezbediti izuzetno povoljne kreditne linije dogovoreno je na sastanku predstavniku lokalne samouprave i Garancijskog fonda". Opština Novi Bečej je za razvoj i podsticaj poljoprivrede odvojila sredstva u iznosu od 10 miliona dinara: "Obezbeđena sredstva iz opštinskog budžeta udružićemo sa Garancijskim fondom kako bi došli do boljih i povoljnijih kredita za naše stanovnike. Dogovoreno je da opština Novi Bečej subvencioniše 50% kamate kredita koje će poljoprivrednici moći da dobiju za obnovu opreme i mehanizacije" - rekao je Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

"Garancijski fond APV" i opština Novi Bečej potpisali su sporazum o poslovnoj saradnji. Predstavnici Garancijskog fonda i dve velike banke posetili su u utorak 19. marta opštinu Novi Bečej sa ciljem da građanima Novog Bečeja približe svoje programe.

"Garancijski fond APV" je Pokrajinska intitucija koja ima za cilj da pomogne malim, srednjim preduzećima, preduzetnicima, individualnim poljoprivrednim gazdinstvima kako bi lakše došli do komercijalnih kredita: "Mi garantujemo za naše klijente, mi smo na neki način žiranti za njihove kredite, na taj način što banka nema rizika, mi utičemo da bude niža kamatna stopa. Mi smo ovde zato što iste mere ima i opština Novi Bečej, tako da smo potpisali sporazum o saradnji. Jedna od aktivnosti je organizovanje zajedničkih programa, u prvom momentu za individualne poljoprivredne proizvođače, prvo za nabavku opreme i mehanizacije, a u narednom periodu i za kratkoročne kredite, kao i za kupovinu zemlje gde bi opština Novi Bečej naše kamate koje su već relativno niske i iznose 7.5% subvencionisala sa 50%, tako da bi kamatne stope bile ispod 4%" - rekla je Marijana Maksimović, pomoćnik direktora "Garancijskog fonda APV". Opština Novi Bečej je prva opština u Vojvodini koja na ovakav način pomaže svojim stanovnicima. Dogovori su u toku, u narednom periodu najverovatnije u aprilu ili maju će se početi sa realizacijom.

Kreće realizacija novih poljoprivrednih programa u Novom Bečeju - Ješić na razgovorima

Udruženim snagama pokrajine, lokalne samouprave i poljoprivrednika u Novom Bečeju do unapređenja poljoprivredne proizvodnje u opštini

Povrtarska zona, farmerska zona, kreditiranje, povezivanje programa lokalnog samozapošljavanja i projekata u poljoprivredi sve to i još mnogo toga su novine koje očekuju poljoprivrednike u Novom Bečeju. Opština Novi Bečej opredelila se da u predstojećem periodu novim interesantnim i izvodljivim programima i ulaganjima značajno unapredi poljoprivrednu proizvodnju na svom području.

Današnji sastanak Gorana Ješića, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa Sašom Šućurović, predsednikom opštine Novi Bečej i drugim predstavnicima lokalne samouprave kao i sa poljoprivrednicima u Novom Bečeju je pokušaj da se dođe do odgovora koji je najbolji način da se sve zamišljeno i sprovede u delo uz pomoć pokrajinskih institucija.

Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je primetio da je u Novom Bečeju dosta toga urađeno: "Predstavili smo nove linije programa, one koje su interesantne za opštinu Novi Bečej, zbog velikog potencijala termalnih voda. To je program povrtarstva, koji je prvi put uvršten kod nas i u pokrajinskim merama. Ove godine ćemo pokušati da završimo ozbiljne studije na tu temu, a sledeće godine bismo ušli u izgradnju nekoliko desetina hektara prostora za proizvodnju povrća pod kontrolisanim uslovima. Ideja nam je da osvojimo srpsko tržište, a zatim i da pokušamo da istisnemo strane proizvođače sa našeg tržišta. U taj projekat bi uložili velika sredstva". On je dodao da je razgovarano i o sistemima za navodnjavanje koji bi trebalo da postanu realnost jer više ne smemo da dozvolimo u 21. veku da gledamo u nebo i da poljoprivredna proizvodnja isključivo zavisi od vremenskih uslova.

Pre oko godinu dana opština Novi Bečej je posredovala u najvećoj kupovini zemlje u Srbiji. Poljoprivrednici iz ove opštine uspeli su da otkupe oranice koje je prodalo preduzeće "BD Agro". Ove godine je u opštinskom budžetu izdvojeno 10.000.000 dinara koji će pomoći da se osmišljene inovacije za unapređenje poljoprivrede sprovedu. Osnovan je i Fond za podsticanje u poljoprivredi.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej kaže da nastavak programa obuhvata napore opštine da se poljoprivrednicima što više olakša proizvodnja i da im se pruži prilika da pod što povoljnijim uslovima kupuju mehanizaciju, opremu ili zemlju kao i da unapređuju postojeća gazdinstva: "Opština Novi Bečej pre svega hoće da radi, ne samo u oblasti poljoprivrede nego i u drugim oblastima. Danas smo imali sastanak sa pokrajinskim sekretarom koji je predstavio sve to što trenutno nudi Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Mislim da ćemo uspešno sve te projekte primeniti u našoj opštini i da će mladi poljoprivrednici ostati u Novom Bečeju i nastaviti kvalitetno da žive u našem mestu.

Ištvan Kormanjoš, poljoprivrednik iz Novog Bečej a ima 5 plastenika u svom dvorištu kaže da su programi o kojima je danas čuo dobri i puno će značiti onima koji tek sada žele da počnu da se bave poljoprivredom.

Jedinstveni rezervat Slano kopovo - dragulj prirode

"Mi nismo svesni šta imamo, a možda čak ni naši građani, pogotovo naše šire okruženje i Evropa nisu svesni kvaliteta Slanog kopova i njegovog značaja." - Tomislav Ratković

"Ta slana zemljišta i slana jezera su uopšte u Panonskom regionu uništena i pretvorena u ribnjake ili oranice, tako da u drugim zemljama koje su imale puno više slanih jezera nego mi, praktično to više ne možemo da pronađemo. Zato je to jedna specifičnost čime se opština Novi Bečej, Pokrajina i Republika mogu dičiti." rekla je Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i recenzent fotomonografije "Slano kopovo" iz edicije "Ramsarska područja Vojvodine". Ona je izuzetno velikom broju zainteresovanih na predstavljanju ovog značajnog dela danas u Novom Bečeju rekla da da je "Slano kopovo" jedan od najvrednijih rezervata u Srbiji.

Fotomonografija o Slanom kopovu čitaocima dočarava nestvarne pejzaže, jedinstvene životne zajednice, čudne biljke prilagođene uslovima velike zaslanjenosti podloge, razigrana jata ždralova i šljukarica. Na skupu je rečeno i da Novobečejci mogu biti ponosni na ovo kapitalno izdanje koje je ovekovečilo prirodni dragulj naše prirodne baštine u blizini njihovog gradića.

Slano kopovo zaštićeno područje od oko 1000 ha kod Novog Bečeja jedan je od poslednjih reprezentativnih primera panonskih slatina i pustara koje su od ogromnog zanačaja za očuvnje biljnog i životinjskog sveta Vojvodine. Ovaj jedinstven slatinski predeo nastao je delovanjem Tise koja je u prošlosti često menjala svoj tok, razlivala se i plavila udoline. Ovaj specijalni rezervat prirode uredbom Vlade Srbije 2001. Proglašen je za prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije, u julu 2004. priznato je za svetski značajno vodeno stanište po ramsarskoj konvenciji, kao i međunarodno značajna područja za ptice 1989. i biljke 2005. godine.

Lepota prirodnog rezervata Slano kopovo dočarana je u knjizi ali i izložbom fotografija autora Geze Farkaša. Tomislav Ratkovic, zamenik predsednika opštine Novi Bečej rekao je da mu je veoma drago da se pojavila ovakva publikacija koja će široj javnosti približiti ono što mi imamo: "Mi nismo svesni šta imamo, a možda čak ni naši građani, pogotovo naše šire okruženje i Evropa nisu svesni kvaliteta Slanog kopova i njegovog značaja. Mi se trudimo dugi niz godina, a možda čak i decenija da se to područje sačuva. Velika zasluga pripada i Lovačkom udruženju Novi Bečej. Lokalna samouprava je prepoznala turistički značaj ovakvog područja i naš cilj je da to područje približimo ljudima , da dođu u Novi Bečej, da ga posete , da se upoznaju sa njim, a pritom nastavimo misiju očuvanja prirode i da sledećim pokolenjima ostavimo Slano kopovo da i oni mogu uživaju u njemu. "

Milan Popović, pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine kaže da je pokrajinski sekretar Slobodan Puzović izuzetni zaljubljenik prirode i zaštite prirodnih dobara: "Zato iako smo smo ograničeni skromnijim sredstvima, mi i dalje činimo velike napore na ulaganju i zaštiti životne sredine i prirodnih dobara."

Zaljubljenici posmatranja ptica, specifičnih prirodnih okruženja i biljnih vrsta već su otkrili Slano kopovo. Sada Novobečejci očekuju i ostale goste zaintrigirane ovom pričom.

Pozorišna predstava "Divan dan" privukla veliki broj Novobečejaca

Predstava "Divan dan" po tekstu Stevana Koprivice u režiji Slavenka Saletovića, 7. marta je gostovala u Domu kulture opštine Novi Bečej na zadovoljstvo velikog broja Novobečejaca.

Predstava je savremena porodična komedija, kako je to autor teksta naveo, govori o našim nesporazumima, ali na zabavan i duhovit način kako su to u ulozi bračnog para i dočarali. Milorad Mandić i Suzana Petričević.

Autor kaže, prepričavajući ukratko sadržaj teksta, da je to porodični album ljubavi i nostalgije. Ovo je životna priča, ali sa jednim komičnim osvrtom, koliko smo ustvari otuđeni jedni od drugih kao porodica, kako deca prolaze pored nas, rastu, a mi to ne registrujemo. Naša se predstava završava "hepi endom", što je opet negde naš zadatak, da skrenemo pažnju na neke stvari koje se dešavaju, na život koji živimo, na teškoće na koje nailazimo, a na kraju kada se zapitamo kako i gde dalje, pružimo nadu da za sve postoj i rešenje za bolje sutra" - rekao je Milorad Mandić Manda posle predstave u kojoj igra, oca porodice Božu, kamermana Radio televizije Srbije na prinudnom odmoru. Glumica Suzana Petričević igra njegovu suprugu Zoricu uspešnu profesoricu psihologije koja je pomogla generacijama na putu znanja, ali je propustila da to isto uradi sa rođenim sinom. Sina Vladu, maturanta, "ispuštenog" dečaka bez perspektive, a sposobnog da nešto učini sa sobom, pripadnika generacija iza koje nema ništa i pred kojom je još manje, igra Ljubomir Bulajić. Njegovu devojku Tijanu, zvanu Fantomka igra Jelisaveta Orašanin. Pripadnik generacije koja nema podršku niotkuda. Tijani je stalo do Vlade toliko da će ga, za njegovo dobro, kidnapovati. Naravno, komedija je zato što ima srećan kraj i zato što njeni junaci reaguju tako, da bi smehom onih koji ih gledaju, izazvali neku vrstu katarze. Ta katarza u realnom životu ne postoji. Zato, valjda, postoji pozorište.