Novobečejci uživali u promociji knjige "Spas"

Ja dajem konkretne načine, ako nemate novca da kupujete organsku hranu, kako da je očistite. Sa druge strane, što je mene intresovalo da samo stvari koje su prihvaćene i na istoku i na zapadu i na svim klinikama, stavim ovde - Isidora Bjelica

Isidora Bjelica je napisala iskren zapis sa ivice smrti, pretočen u roman „Spas", čija je promocija održana u pe-tak, čertvrtog aprila, u Domu kulture u Novom Bečeju.

Dobro poznata kao autorka romana sa mnogo pikanterija, ljubavnih roma-na, putopisa po egzotičnim destinaci-jama od Santorinija do Bejruta*f Emi-rata, Bjelica se ovoga puta predstavila u potpuno novom svetlu opisujući iskustvo bor-be sa teškom bolešću: "Spas" je prilično drugačija od svih mojih knjiga. Ona je na neki način i rezultat onog štomeje zadesilo. Prošle godine mi je otkriven kancer Џ. trećoj fazi. i „Spas" daje odgovore šta:||& stvari čovek može danas da uradi, da spase svoju dušu\||* telojti situaciji, gde ga traju sa svih strana.praju ga kroz hranugvazduh, voduj^ju^nas rečeni-camaijjmislima.Jppas" je možda i zato toliko popularna knjiga, jer u stvari je-dini ima taj neki mali praktikum nakra-ju, gde su sabrana sva moja iskustva sa velikih alternativnih klinika, od Floride do Indije. To nije knjiga samo za bole-sne, naprotiv, to je knjiga za zdrave da bi ostali zdravi. Strašna je situacija i toliko je teško bolesnih i mladih ljudi da zaista moramo hitno da menjamo i svoje misli i svoj život i svoju hranu. Ovde se ne radi o nekom proizvodu nego o global-noj promeni načina života. Tu nema šta da se veruje ili ne veraje, samo je pita¬nje da Н je čovek disciplinovan ili nije. Otrovano nam je voće i povrće. Meso je puno antibiotika i hormona. Suština je da vaš organizam bude bazan, odnosno alkalan. Da taj ph bude bazan, jer u ba-znoj okolini ne može da se razvije ništa loše. Draga stvar je da je organizam ok-sigenovan, odnosno da ima kiseonika.'*, "SpasM je zapis duše u najtežim trenucima, iskren ispis osećanja j£ misli književnice od onog trenutka kada je saznala da boluje od neizlečive^ bble^ sti. Knjiga je i literafni hologram njene duše i lutanja tela sa najtežom dijagno-zom koje potraga za spasornjbdi рге-ko Pariza, Floride, Inđije, Sri Lanke do čudesnog ostrva Egirm, doma Svetog Nektarija, pravoslavnog sveca, isceiite^ lja neizlečivih bolesti.^pas" je ultima-tivna knjiga za spasenje tela i duše koja ne može da se poredi ni sa jednom đra-gom knjigom po iskrenosti, emocijama, ali ni velikom broju tajni i recepata koje autorka otkriva.

22. Obzorja na Tisi od 20-22. maja u čast poznatog Novobečejca

Konceptualno zamišljena da budu bijenalno organizovana i da jedne godine bude takmičenje solo pevača, a druge kompozitora tj. njihovih kompozicija, ove godine je došao red na takmičenje kompozotora

Tradicionalna Obzorja na Tisi, koja se održavaju svake godine u čast Josifa Marinkovića, proslavljenog kompozitora i utemeljivača srpske solo pesme iz Novog Bečeja, ove godine su zakazana za kraj meseca i održaće se od 20-22. maja. To su 22. Obzorja na Tisi po redu, a kako su konceptualno zamišljena da budu bijenalno organizovana i da jedne godine bude takmičenje solo pevača, a druge kompozitora tj. njihovih kompozicija, ove godine je došao red na takmičenje kompozitora. Kompozicije će biti premijerno izvedene 21. maja, a Dom kulture Novi Bečej će tada postati njihov vlasnik i imaće pravo raspolaganja nad njima. Manifestacija će, kao i svake godine, početi polaganjem venca na spomen ploču rodne kuće Josifa Marinkovića. Prvog dana je planirana i promocija knjge „Četrdeset godina dečijeg muzičkog izvođaštva u Vranjevu (1972-2012.)", profesora Slobodana Blažina. Drugi dan Obzorja je takmičarski, a biće izvedeno ukupno 13 kompozicija. Tročlani žiri će izabrati tri najbolje kompozicije, a nagradu publike će dobiti kompozitor čija je kompozicija dobila najveću naklonost publike, odnosno broj glasova. Novina u odnosu na prethodna Obzorja je dečiji kviz, koji će se održati trećeg dana manifestacije, a u čijoj organizaciji j realizaciji učestvuje i Kancelarija za LER opštine Novi Bečej, objašnjava direktor Doma kulture Novica Blažin. On se posebno zahvalio Jovani Vokić, koja je pomogla u osmišljavanju ideje, ali i u načelu.

„Kviz je planiran, za 22. maj u 10 časova u prostorijama Doma kulture, a cilj je da animiramo decu svih škola iz naseljenjh mesta novobečejske opštine. Svaka ekipa će imati tri predstavnika, u pitanju su deca 6. i 7. razreda. Svi su dobili brošuru koja je kombinacija tekstova prikupljenih iz novobečejske Narodne biblioteke. Pobednike kviza očekuje nagrada, a u pitanju je mala ekskurzija koja će za njih biti organizovana. Ostali učesnici će dobiti utešne nagrade, kao što su majice sa detaljima kviza."

Organizacija Obzorja na Tisi ne bi bila moguća bez finasijske pomoći adekvatnih institucija, što potvrđuje i Blažin.               

„Zahvalio bih se, pre svega, Ministarstvu kulture i informisanja, zatim Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje i, naravno, opštini Novi Bečej koji su finansijski pomogli da ova regionalna manifestacija, koja je 2012. godine proglašena jednom od najbitnijih za ovaj vid očuvanja i promocije muzike, odnosno solo pesme, bude organizovana."

Trećeg dana Obzorja biće otvorena i izložba pod nazivom „Život i umetnost Teodore Boberić-Arsenović", autora izložbe Jelene Pauljev, istoričara umetnosti. Za sam kraj Obzorja predviđen je, koncert Nemanje Nešića i Tamburaškog orkestra “Zorule”. Ulaz je besplatan, zato odajmo čast Josifu Marinkoviću.

Temerinci pobednici Božićnog turnira

Pobednik 5. božićnog turnira u malom fudbalu u Novom Bečeju je ekipa Akva tehnika „Zorić" iz Temerina, koja je u finalu pred blizu 700 gledalaca, savladala Mibaks iz Novog Bečeja 4:1. Za pobedničku ekipu, kojoj je pripala nagrada od 200 hiljada dinara, igrali su Nemanja Miljanović, Nemanja Jorgić, Damir Vukanac, Marko Tomić, Lazar Pepić, Aleksandar Erak, Dragan Tomić, Mihajlo Kozomara, Savo Kovačević i Filip Bajić.

Za ekipu Mibaksa igrali su Igor Vlaškalin, Marko Drljača, Srđan Lisica, Bojan Matić, Ognjen Maleš, Bojan Josimović, Davorin Šijanović, Milorad Ivančev, Dušan Milašinović i Ivica Vujackov i njima je pripala nagrada od 70 hiljada dinara.

U utakmici za treće mesto snage su odmerile dve ekipe iz Bečeja, prošlogodišnji pobednik Bečejprevoz je pobedio Knot autofleks 3:0 i osvojio nagradu od 40 hiljada dinara.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Savo Kovačević iz pobedničke ekipe, najbolji strelac (devet golova) je Srba Vargec iz ekipe Bečejprevoza, a najbolji golman Igor Vlaškalin iz Mibaksa.

Tri prvaka države

Na prvenstvu Srbije takmičari Jedinstva iz Novog Bečeja osvojili sedam medalja

Da je kuglanje u Novom Bečeju jedan od najtrofejnijih sportova potvrđeno je i na prvenstvu države mlađih kategorija. Buduće nade novobečejskog kuglanja su na prvenstvu Srbije osvojile sedam medalja, četiri zlatne i tri srebrne.

Na pionirskom prvenstvu, koje je održano na kuglani „Banje Junaković" u Apatinu, zablistao je 14-to godišnji Dušan Pejin, koji je osvojio dve zlatne medalje. U finalnom nastupu oborio je 554 čunja, a najuspešniji je bio i u kombinaciji rezultatom 1.059 (505,554) čunjeva.

Nova članica Jedinstva Hermina Lukač, je u finalu na kuglani u „Banja Junaković" u Apatinu, u konkurenciji kadetkinja osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj (564) i srebrnu u kombinaciji 1.107 (564,543) čunjeva. Na istoj kuglani održano je i prvenstvo države u konkurenciji juniorki. Zlatnu medalju osvojila je članica Jedinstva Milana Pavlic sa 581 čunjem, dok je Hermina Lukač osvojila dve srebrne medalje, u pojedinačnoj sa 571 i kombinaciji sa 1.136 (565,571) čunjeva.

Bronza za najmlađe fudbalere FK „Jedinstvo" na međunarodnom turniru u Bjeljini

Naša deca su pokazala izuzetno dobru igru i pružili u svakom meču dobru borbu. - Strahinja Vasković

U Bijeljini je održan međunarodni fudbalski turnir za mlađe kategorije od 16.01.2013 do 18.01.2013, u organizaciji Akademije sporta Feniks iz Bijeljine i Fudbalskog kluba „Vojvodina" iz Novog Sada. U grupi u kojoj su Novobečejci učestvovali bilo je 14 ekipa. Zauzeli su treće mesto. U četvrtfinalu pobedili su ekipu „Fer Play" iz Makedonije, a u polufinalu izgubili od ekipe iz Bosne F.K. „Gradina". U borbi za treće mesto odmerili su snage sa ekipom iz Plandišta i pobedili sa 2:1.

Strahinja Vasković, trener mlađih kategorija u fudbalskom klubu „Jedinstvo" po povratku sa turnira dao je izjavu za „Novobečejski informator": „Ovaj turnir je za mene veliki uspeh i drago mi je da smo odmerili snage sa drugim ekipama sa kojima do sada nismo igrali. Naša deca su pokazala izuzetno dobru igru i pružili su u svakom meču dobru borbu."

Evropa na vidiku

Kuglašice Jedinstva na Kupu Evrope zauzele četvrto mesto

Kuglašice Jedinstva iz Novog Bečeja nastavak prvenstva u Super ligi Srbije očekuju sa velikim ambicijama. Posle 11 odigranih kola Novobečejke se nalaze na drugom mestu sa 16 bodova, četiri manje od aktuelnog prvaka Pioniri iz Subotice, sa realnim izgledima da tu poziciju sačuvaju, a time obezbede učešće u Kupu Evrope. Ekipa Jedinstva, koju predvodi iskusna Đenđi Kirti, koja je ujedno i trener, zabeležila je osam pobeda i dva poraza, oba od Pionira iz Subotice.

Za ekipu je nastupilo sedam kuglašica, svih deset utakmica odigrale su Đenđi Kirti, Mirjana Dudevljev, Biljana Vujackov i Hermina Lukač, lldiko Isakov devet, Milana Pavlic sedam, a Erika Kolarević četiri utakmice. Najbolji prosek ostvarila je Erika Kolarević 555, Pavlic i Dudevljev 553, Lukač i Vujackov 550 čunjeva.

Najuspešnija sa osam pobeda je Biljana Vujackov, dok su Mirjana Dudevljev i Milana Pavlic zabeležile sedam, a Đenđi Kirti šest pobeda.

Najbolji pojedinačni rezultat zabeležila je Milana Pavlic, na kuglani Banjica u Beogradu oborila je 595, a na kuglani u susednom Bečeju, gde Jedinstvo igra sve utakmice kao domaćin, Erika Kolarević je protiv Vrbas Dane oborila 588, a identičan rezultat zabeležila je i Đenđi Kirti u duelu sa novosadskom SPC Vojvodinom.

Novobečejke su zablistale i na međunarodnoj sceni. Na Kupu Evrope, koji je održan u Apatinu, su u veoma jakoj konkurenciji zauzele četvrto mesto.

Kapiten ekipe Đenđi Kirti je istakla „Veoma sam zadovoljna igrama i plasmanom u ovom prvenstvu. Ne treba zaboraviti da sve utakmice igramo u susednom Bečeju, pošto naša kuglana ne odgovara propozicijama i da imamo mali fond igračica. Očekujem da u nastavku sačuvamo drugu poziciju koja će nam omogućiti da i ove godine izborimo pravo učešća na Kupu Evrope."

Prvo svetsko takmičenje u pecanju manića

Na Prvom svetskom prvenstvu u pecanju Manića "Manić-Tisa 63", održanom 12. januara 2013. godine na levoj Novobečejskoj obali reke Tise, zvanično je učestvovalo 40 ribolovaca. Bilo ih prijavljeno 60, ali su neki, zbog visokog vodostaja i iskustva sa treninga održanog prethodnog dana, odustali, pa su uz mnoge prijatelje i posetioce bili samo podrška najupornijima, koji su imali na raspolaganju 4 sata po prohladnom vremenu, da pokažu svoje ribolovačko umeće. Takmičari su mogli pecati sa maksimum 3 štapa, sa najviše dve udice, a čuvarka je morala biti končana da ne bi oštetila ribu. Prvo mesto na takmičenju osvojio je Željko Trivunović iz Subotice koji je ulovio 440 gr manića, na drugom mestu se našao Jovan Zec iz Temerina sa ulovom od 280 grama, treće mesto je zauzeo Stevan Mazinjanin iz Novog Sada sa 260 gr ulova. On je u isto vreme i dobitnik nagrade za najveći manić koji je bio težak 380 gr.

Prvi sastanak Privrednog saveta opštine Novi Bečej

Dugoročna saradnja privrednika i lokalne samouprave u kreiranju što efikasnijeg privrednog razvoja opštine

U petak 25. januara u svečanoj sali opštine Novi Bečej održana je prva sednica Privrednog saveta opštine Novi Bečej. Privredni savet je formiran avgusta 2012. godine, a za predsednika je izabrana Dušanka Dujin. Na radnoj sednici dogovorene su konkretne akcije Privrednog saveta. Predstavnici lokalne samouprave izneli su svoje planove za privredni razvoj opštine, a zatim su kroz konstruktivne razgovore razmenjene značajne ideje za dalji rad privrednika i lokalne samouprave. Nakon sednice Dušanka Dujin, predsednica Privrednog saveta je izjavila: "Ovo je naša prva sednica, da vidimo oko čega i kako bismo mogli pomoći u pravilnom usmeravanju opštinskih organa u donošenju određenih odluka. Ja ovaj privredni savet i doživljavam kao pomoć lokalnoj samoupravi, u sugestijama. Danas je tema dnevnog reda bio akcioni plan zapošljavanja gde ima vrlo interesantnih ideja za realizaciju, zatim opremanje industrijske zone, što je isto dobar potez i niz drugih koraka. Mislim da ćemo ubuduće imati mnogo više posla, i svako od nas sa svojim iskustvom moći će da pomogne u kreiranju sveukupne politike ekonomskog razvoja Novog Bečeja, što je osnova za razvoj svake opštine". Obe strane su sastanak ocenile kao vrlo značajan korak u približavanju i ostvarivanju saradnje u cilju što bržeg privrednog napretka opštine.

Doktori iz Sremske Kamenice svake nedelje pregledaju Novobečejce

Mnogo mi ovo znači, ne čekaš više mesecima na pregled. Tamo u Zrenjaninu ispustiš dušu dok dočekaš red, a ovde kod nas ne treba da zakazuješ i da šetaš tamo-ovamo. - Mitić Branislav iz Novog Bečeja

Lokalna samouprava je izdvojila sredstva da bi se u narednih godinu dana plaćali kardioiozi iz Sremske Kamenice koji dolaze u Novi Bečej kako bi brže i efikasnije pregledali pacijente.

Zlatinka Šijačić, glavna medicinska sestra Doma zdravlja Novi Bečej kaže da dva kardiologa dolaze jednom nedeljno: "Počeli su da dolaze krajem novembra. Do sada su pregledali oko 80 pacijenata. Jedan lekar radi dijagnostiku, a drugi radi pregled. Pri svakom dolasku bude pregledano oko 15 pacijenata". Do sada su se na osnovu uputa interniste Doma zdravlja Novi Bečej pacijenti upućivali za ovu vrstu usluge u zrenjaninsku bolnicu, gde su često preglede čekali više od pola godine. Sada se ultrazvučni pregled srca i dopler krvnih sudova mogu uraditi u Domu zdravlja u Novom Bečeju, i čeka se samo 2-3 nedelje.

Mitić Branislav iz Novog Bečeja je imao problema sa aritmijom srca, i sa visokim krvnim pritiskom: "Odneli su me za zrenjaninsku bolnicu gde sam ležao nekoliko dana priključen na aparate i kada sam se vratio u Novi Bečej, lekari su tražili da se uradi ovaj snimak, kako ne bih zakazivo snimanje u bolnici, jer ovde sada dolazi doktor iz Sremske Kamenice. Mnogo mi ovo znači, ne čekaš više mesecima na pregled. Tamo u Zrenjaninu ispustiš dušu dok dočekaš red, a ovde kod nas ne treba da zakazuješ i da šetaš tamo-ovamo".

S obzirom na to da u Vojvodini, pa tako i u opštini Novi Bečej, postoji dosta pacijenata obolelih od kardiovaskularnih bolesti, stanovnici ove opštine su u mnogo boljem položaju nego ranije.

Svetosavski praznik je na dostojanstven način obeležen u celoj opštini Novi Bečej

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej dodelio je "Svetosavsku povelju" Sofiji Gurjanov Jegdić za izuzetan doprinos u oblasti kulture, prosvete i obrazovanja u opštini Novi Bečej.

Školska slava Savindan, dan utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, obeležena je različitim svečanostima, akademijama i muzičkim programima širom opštine Novi Bečej. U petak 25. januara učenici i profesori osnovnih škola "Miloje Čiplič" i" Josif Marinković" su organizovali svečane akademije u Domu kulture.

Ovaj veliki verski praznik obeležen je i u pravoslavnim hramovima, uz tradicionalne svetosavske recitacije i podelu paketića. Deca koja su došla da u pravoslavnoj crkvi u Vranjevu obeleže ovaj veliki praznik pripremila su pesmice i besede, a o Svetom Savi znao je svako po nešto.

llija Dan je rekao: „Sveti Sava je bio prvi učitelj, on je osnovao prvi Hilandar, to je bilo u Grčkoj. Njegovi mama i tata su se zvali župan Nemanja i Ana. On kada je bio mali zvao se Rastko Nemanjić. Sveti Sava je školska slava". Njegov drugar Dujin Živojin je dodao: „Sveti Sava je bio prvi srpski učitelj".

Jelena Dujin je objasnila: „Sveti Sava je školska slava, povodom toga mi smo recitovali u crkvi", a Maja Pešić je znala malo više o Rastku Nemanjiću: „Hteo je da posveti život Bogu, pobegao je u Svetu goru i zamonašio se. Dobio je ime Sava i bio je učitelj prosvetitelj i arhiepiskop"

Milivoj Sekulić, sveštenik hrama Svetog Nikolaja kaže da je i u ovoj crkvi za vreme liturgije bilo puno naroda, puno dece, što je, po njemu, za svaku pohvalu: "Ja se nadam da će ih biti i u buduće, da dolaze i posećuju svoj Sveti hram. Kum je bio Đurica lličić sa svojom porodicom. On je pomogao u organizaciji i pripremio paketiće za decu. A za naredu godinu kumstvo je prihvatio Saša Šućurović, predsednik opštine."

Širom Srbije, ali i u mnogim gradovima širom sveta gde žive Srbi Sveti Sava se obeležava na specifičan način, balovima. Duga tradicija okupljanja na svečanim svetosavskim balovima u nekoliko navrata je zbog različitih okolnosti prekidana, ali se poslednjih godina vratila u veliki broj gradova. Posle dugogodišnje pauze ovaj vid svečanosti obnovljen je pre 3 godine i u Novom Bečeju. Svetosavski bal, organizovan u Hotelu „Tiski cvet", protekao je u prijatnoj svečanoj atmosferi i duhu pravoslavlja. Na svečanosti povodom obeležavanja Savindana Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej dodelio je "Svetosavsku povelju" Sofiji Gurjanov Jegdić za izuzetan doprinos u oblasti kulture, prosvete i obrazovanja u opštini Novi Bečej.

Milivoj Sekulić, sveštenik hrama Svetog Nikolaja i svi pravoslavni sveštenici prisustvovali su balu. Oni su prisutnima u svečanom delu programa, besediii o Svetom Savi: "Bilo je lepo, svečano. Zvanično je predan deo kolača predsedniku da bude iduće godine kum sa svojom porodicom. Od sveštenika na svetosavskom balu za vreme rezanja kolača bili su: Otac Stevo Miladinović iz Kumana, otac Miroslav Stanković iz Melenaca i otac Dragan Budak iz Novog Miloševa, tako da je bilo lepo svečano i radosno".