Izbori za Savet mesne zajednice u Bočaru

Meštani Bočara nezadovoljni prekrajanjem njihove izborne volje traže raspisivanje izbora za Savet mesne zajednice

Meštani Bočara nezadovoljni smenjivanjem predsednika Saveta mesne zajednice Bočar, Igora Munćana, kome su pre dve godine ukazali poverenje, pokrenuli su Narodnu inicijativu građana Bočara o raspisivanju prevremenih izbora u Bočaru.

Nezadovoljni građani su u skladu sa zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi formirali inicijativni odbor. Pozivavši se na svoj Statut mesne zajednice zahtevali su od Skupštine opštine Novi Bečej da prihvati njihovu inicijativu i da raspiše prevremene izbore za članove Saveta mesne zajednice.

Stručne službe opštine Novi Bečej su utvrdile da je pokrenuta inicijativa u skladu sa zakonom i da je prikupljen dovoljan broj potpisa od strane birača iz naseljenog mesta Bočar i to 302 potpisa.

Skupština je prihvatila Narodnu inicijativu građana Bočara o raspisivanju prevremenih izbora u Bočaru i u skladu sa zakonom sledi raspisivanje izbora za određen datum i formiranje komisije koja će sprovesti izbore za nove članove Saveta mesne zajednice u skladu sa statutom Mesne zajednice Bočar.

Takmičenje za najlepše dvorište

Konkurs za „Najlepše dvorište - baštu" sledeće godine od januara do jula

Početkom novembra u prostorijama mesne zajednice Novo Miloševo okupili su se svi učesnici konkursa „Najlepše dvorište – bašta“. Konkurs je raspisan juna 2012. godine i trajao je mesec dana. 16 učesnika koji su se prijavili za konkurs dobili su po jedan vaučer cvećare „Zvončica". Prva godina takmičenja za najlepšu baštu ili dvorište je bila promotivna tako da nije bilo proglašenja pobednika. U planu je da od sledeće godine konkurs bude raspisan od januara do jula meseca i da budu nagrađene samo tri najlepše bašte - dvorišta.

Pokretno savetovalište za mlade u Novom Bečeju

Cilj savetovališta da mladi sa teritorije opštine Novi Bečej steknu preventivna znanja o bolesti zavisnosti

Humanitarni centar „Suncokret" u naredna tri meseca realizovaće projekat „Pokretno savetovalište za mlade" čiji će specifični cilj biti da mladi sa teritorije opštine Novi Bečej steknu preventivna znanja o bolesti zavisnosti i da im se ponudi alternativa tj. sadržaji za kreativno provođenje slobodnog vremena, kao oblik prevencije bolesti zavisnosti. Edukativne psihološke radionice odnose se na razumevanje sopstvenih osećanja, razumevanje uticaja vršnjaka, upravljanje rizicima i zasnovane su na osnaživanju dece i mladih koje je potrebno u periodu kada odrastaju i počinju da donose sopstvene odluke. Model rada im pruža šansu da iskažu svoje misli i želje, da budu saslušani i da preduzimaju akcije čime im se, između ostalog, pomaže u razvijanju samopoštovanja. Tokom primene ovih edukativno-psiholoških radionica, mladi istražuju jedno od izabranih pitanja ili problema unutar teme, uz vođenje stručnog lica, i kroz te aktivnosti unapređuju svoje veštine komunikacije, jačaju samopoštovanje, izgrađuju pravilan stav prema obavezama i uče upravljanje rizicima. Projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu po konkursu za realizaciju Akcionog plana za borbu protivdroga u AP Vojvodini.

I na elektronski način do multikulturalnog društva

Najbolja power point prezentacija novobečejskih srednjoškolaca na temu multikulturalnosti biće nagrađena fotoaparatom.

Svi učenici Srednje škole Novi Bečej, koji su se prijavili za takmičenje u kreiranju power point prezentacije na temu afirmacije vrednosti multikulturnog društva, kao prvu nagaradu mogu osvojiti fotoaparat. Učenici, svih nacionalnih pripadnosti, će imati priliku da sami u informatičkom kabinetu Srednje škole, uz prisustvo članova projektnog tima i stručnog lica, na što kreativniji način izrađuju power point prezentacije koje imaju za cilj afirmaciju vrednosti multikulturnog društva. Tajnim glasanjem svih učesnika projekta, biće odabrana najbolja prezentacija na temu međunacionalne tolerancije. Najbolja prezentacija biće nagrađena fotoaparatom! Ovaj projekat realizuje Humanitarni centar „Suncokret" pod nazivom „Nema razlike" i podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Ekologično do računara

"Mi smo danas sakupili oko 1000 kg elektronskog otpada i mislim da je ova akcija uspela" - Vladimir Davidović

Sektor za zaštitu životne sredine opštine Novi Bečej i Osnovna škola "Josif Marinković" u saradnji sa reciklažnim centrom „Božić i sinovi" iz Pančeva u petak 26. oktobra sproveli su akciju prikupljanja elektronskog otpada. Vladimir Davidović, direktor OŠ „Josif Marinković" bio je zadovoljan uspehom akcije: „Cilj ove akcije je da se deca upoznaju sa pojmom elektronskog otpada i sa načinima njegovog uklanjanja. Zajedno sa učenicima i nastavnicima škole kao i sa nekim našim prijateljima mi smo danas sakupili oko 1000 kg otpada i mislim da je ova akcija uspela". Elektonski otpad spada u grupu opasnih otpada jer u sebi sadrži različite vrste opasnih metala zato je bitno njegovo pravilno odlaganje. Osnovna škola Josif Marinković je prikupila tonu otpada i zbog toga ih je reciklažni centar nagradio računarom. Ova akcija je takođe sprovedena u osnovnim školama naseljenog mesta Novo Miloševo i Bočar.

Najpopularniji „bački pismonoša" i „banatski pilićar"

32. Međugradska izložba golubova i živine u Novom Bečeju okupila veliki broj izlagača i posetilaca

774 goluba 39 rasa i 30 primeraka živine 6 rasa predstavljeno je na 32-oj Međugradskoj izložbi golubova i živine u Novom Bečeju. Udruženje za odgoj golubova, ptica i sitnih životinja opštine Novi Bečej je od 16. do 18. novembra organizovalo izložbu u Domu mladih "Bratstvo jedinstvo" u Šušanju. Na izložbi je učestvovalo 96 izlagača iz 25 mesta Vojvodine.

Među golubovima je najviše bila zastupljena rasa bački pismonoša - 123 komada i banatski pilićar - 105 komada, a kod živine brama - 14 komada.

Predsednik udruženja, Sava Pejin je zadovoljan odzivom izlagača i brojem posetilaca na izložbi.

Eksponate su ocenile sudije Sudijske organizacije Saveza odgajivača sitnih životinja Srbije - Novi Sad i dodelile 80 šampionskih titula za golubove i 6 za živinu.

Tokom vikenda Ijubitelji sitnih životinja iz Novog Bečeja i okolnih mesta su mogli da uživaju posmatrajući izložene golubove i živinu a poseta je bila najveća u nedelju kada je ispred izložbenih prostorija održana berza; golubova, živine, ptica i sitnih životinja.

Stigli novi „naslovi" u Narodnu biblioteku Novi Bečej

Stigli: Svetislava Basara - Dugovečnost, Patrik Beson - Izvesna melanhonija, a za najmlađe je tu novo luksuzno izdanje Legende o Baš Čeliku.

Sa ovogodišnjeg 57. Beogradskog sajma knjiga predstavnici Narodne biblioteke Novi Bečej su se vratili punih ruku knjiga, prelepih utisaka i impresija. Po rečima Agneš Đukičin, direktorke Narodne biblioteke, bilo je zanimljivih susreta sa našim eminentnim književnicima i izdavačima. Ono što je važno za Ijubitelje pisane reči u Novom Bečeju je to da su se u biblioteci potrudili da donesu najsvežije knjige vredne pažnje. Novobečejci između ostalog u biblioteci mogu pronaći knjigu Svetislava Basare Dugovečnost, Davida Albaharija Starost, Patrika Besona Izvesna melanhonija, a za najmlađe je tu novo luksuzno izdanje Legende o Baš Čeliku. Pored ovih naslova na policama se mogu naći i knjige popularnih autora Sidni Šeldona, Danijele Stil, Amande Kvik i Nore Roberts. U narednom periodu Narodna Biblioteka u Novom Bečeju planira da svoj knjižni fond dopuni sa još nekim zanimljivim knjigama.

Pored knjiga koje Narodna biblioteka pronalazi na sajmu, knjižni fond obogaćuju i Novobečejci koji poklanjaju delove svojih kućnih biblioteka ovom javnom preduzeću. Gojić Dobrinka odlučila se na takav potez. Pedesetak knjiga iz porodičnog bibliotečkog fonda ona je stavila na raspolaganje svim posetiocima Narodne biblioteke.

Novobečejski hrast - star više od 300 godina

Planiran prohodniji i bolji put uz prateće sadržaje izletišta.

Jedan od najstarijih hrastova, možda i najstariji, u Srbiji se nalazi nizvodno od Novog Bečeja na 15-om kilometru leve obale reke Tise. Stručnjaci procenjuju da je hrast star više od 300 godina. Obim starog hrasta, lužnjaka je oko 9 metara. Hrast je zaštičen na razne načine, kako bi se ova prirodna lepota što duže očuvala. Postavljen je gromobranski sistem da bi bio zaštićen od udara groma, pošto su ranijih godina odlomljene grane nanele dosta šteta. Ovo izuzetno lepo drvo, sa divnom širokom krošnjom, nalazi se u sredini gde može da opstane uz male dodatne napore na saniranju njegovih slabih tačaka. U planu je da se na njemu uradi takozvana „hirurška intervencija" kako bi se što bolje zaštitio. On je takođe zaštićen i od strane države, a o njemu vode računa Ijudi iz „Voda Vojvodine" i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika prirode. Predstavnici privrednih organizacija i lokalne samouprave posetili su ovaj prirodni spomenik pod zaštitom države. Stanoje Petrović, iz V.D.P „Gornji Banat Kikinda", kaže da se zajedničkim snagama planira oplemenjivanje prostora oko hrasta: „U planu je da mi kao privredna organizacija u saradnji sa „Vodama Vojvodine", opštinom Novi Bečej i Mesnom zajednicom Kumane uradimo radove kako bi taj deo bio bolje uređen i priveden nameni. U blizini starog hrasta je i netaknuta priroda gde se mogu videti divlje životinje poput srna, jelena, fazana, divljih svinja.

9. susret narodnog stvaralaštva „Ricsaj" u Novom Bečeju

Druženje i uvid u rezultate rada Kulturno umetničkih društava na očuvanju običaja i kulturnog nasleđa ovdašnjih Mađara i dostignuta u radu sa mladima

U organizaciji Mađarskog kulturno umetničkog društva „Jokai Mor" iz Novog Bečeja u saradnji sa Domom kulture opštine Novi Bečej 10. novembra održan je 9. Susret narodnog stvaralaštva „Ricsaj". U holu Doma kulture tokom popodneva priređena je prodajna izložba rukotvorina majstora starih zanata, a u večernjim satima su se smenjivale folklorne grupe, svirači i pevači. „Koncepcija ovog susreta je iz godine u godinu ista, sastajemo se kako bi se družili i videli koliko su folklone grupe napredovale. Ove godine je nastupio orkestar citri iz Mezetura kao i članovi Kulturno umetničkih društava iz Zrenjanina, Torde, Novog Miloševa i Novog Bečeja", rekla je Juliana Babo, predsednica KUD-a „Jokai Mor". Cilj ovog susreta je druženje ali i uvid u rezultate rada Kulturno umetničkih društava na očuvanju običaja i kulturnog nasleđa ovdašnjih Mađara i dostignuća u radu sa mladima.

Zlatna nota radija NB - veliko finale 15. decembra

Takmičenje u pevanju učenika osnovnoškolskog uzrasta

Novobečejski radio po drugi put organizuje manifestaciju „Zlatna nota radija NB„ namenjenu učenicima osnovnoškolskog uzrasta, koji će se takmičiti u pevanju. Ove godine učestvovaće učenici iz svih naseljenih mesta naše opštine. Pred žirijem, koji čine Sofija Gurjanov-Jegdić, nastavnica muzičkog; Zorica Garčev, direktorka OŠ "Miloje Čiplić" i Sladjana Đorđijev, direktorka radija, predstavilo se preko 300 dece iz opštine Novi Bečej. Audicije su bile organizovane u Kumanu, Bočaru, Novom Miloševu i Novom Bečeju. Takmičari su prošli više faza eliminacija, a najuspešnijih 45 dobilo je priliku, da se svojim glasom predstavi i na Radiju NB.

Od 45-oro takmičara, žiri je uz glasove slušalaca, odabrao 15 finalista, koji će nastupiti u Domu kulture, 15.12.2012. kada će biti proglašeni najuspešniji mladi pevači. Prošlogodišnji pobednik takmičenja, Kristijan Reznić iz Novog Bečeja ove godine će nastupati revijalno, a za sve ovogodišnje finaliste će kao i prošle godine, biti obezbeđene nagrade.

Slađana Đorđijev, istakla je prednosti ove manifestacije: "Ono što našu manifestaciju čini posebnom je i to da takmičare prati orkestar koji čine njihovi vršnjaci iz školskih klupa, voditelj manifestacije je takođe učenik osnovne škole, znači jedna potpuno dečija priredba."

Na završnoj večeri uz standardni žiri, takmičare će ocenjivati i poznati izvođači zabavne muzike, jer su takmičarske pesme isključivo iz domena pop-rok muzike. Ovu manifestaciju je pomogla Opština Novi Bečej, kao i mnogi sponzori.