Završeni projekti kišne kanalizacije i eko česme

Završen je projekat kišne kanalizacije za dve ulice: Stevice Kovačeva i Žarka Zrenjanina

U Kumanu je nastavljena izgradnja deonice od 380 m atarskog puta do Dujinog salaša sada se u mesnoj zajednici očekuju dodatna sredstva za njegov završetak. Projekat za eko česmu je priveden kraju, a očekuju se sredstva za koja je mesna zajednica konkurisala u Pokrajini. Takođe je završen i projekat kišne kanalizacije za dve ulice: Stevice Kovačeva i Žarka Zrenjanina.

Momčilo Marinac, potpredsednik Saveta MZ Kumane kaže da su te ulice odredili kao prioritet: „Raščišćen je park ispred zadružnog doma i pošte i na jesen u saradnji sa „Komunalcem" na tom delu biće posejana trava kao i zimzelena i listopadna drva. Pročišćeno je oko 3 km kanala oko sela i izgrađene su dve ćuprije, deo od Bisera preko rudine Karlice".

Pored svega toga u toku je planiranje pružnog prelaza u blizini Bisera kako bi stoka nesmetano prelazila iz pašnjaka u pašnjak, a ratarima bi bio skraćen i olakšan put.

Vikend Aleksandra Dujina na Tiskom keju

Do kraja leta očekuje nas još niz interesantnih vikenda: Tiska akademija akvarela, Sent Ištvan i na kraju kao kruna sezone, Velikogospojinski dani

U okviru programa vikendi u Novom Bečeju od 29. juna do 1. jula naTiskom keju održan je vikend Aleksandra Dujina. Aleksandar je rođeni Novobečejac u isto vreme pijanista, kompozitor, aranžer i član orkestra Đorđa Balaševića. Vlasnik je džez kluba u centru Novog Sada, u kome često održava nastupe a ovog puta je svojim nastupom obradovao Novobečejce koji su se okupili u velikom broju kako bi uživali u zvucima džez muzike.

Prvo veče u amfiteatru prezentovao je dva koncerta: prvi je bio u džez evergreen ritmu a drugi je izveden pod devizom „latino moments". Drugog dana kod bioskopa na tiskom keju je predstavljen program „Ponekad u osam", obrada najlepših šlagera od 1938 - 1990. godine. Trećeg dana je nastupio tamburaški orkestar „Zorule" sa najlepšim tradicionalnim tamburaškim pesmama poslednjih 70 - 80 godina. U subotu uveče, posle koncerta Aleksandra Dujina ispred kafe kluba „Venecija" u okviru manifestacije Tiske noći, koja je ove godine po prvi put organizovana, nastupio je Jovan Perišić.

Do kraja leta očekuje nas još niz interesantnih vikenda: Tiska akademija akvarela, Sent Ištvan i na kraju kao kruna sezone, Velikogospojinski dani.

Program Velikogospojinskih dana - Novi Bečej 2012.

Četvrtak, 23. avgust

18.00 Početak takmičenja tamburaških bandi i start u kuvanju riblje čorbe. U revijalnom delu nastupa Tamburaški orkestar RTV-a.

21.30 Proglašenje pobednika velikogospojinskog kotlića

21.30 Tamburaški Orkestar Mileta Nikolića

22.30 Proglašenje najboljih tamburaških „bandi“

23.30 Koncert Milan Prunić – Duma, voditelj programa: Višeslav Petković

Petak, 24. avgust

17.00 Vinska ulica (Tiski kej)

20.00 Otvaranje Manifestacije: pozdravni govor

20.30 Koncert – Jelena Rozga

22.30 Koncert – Toni Cetinski

Subota, 25. avgust

08.00 „Velikogospojinska bućka“ (takmičenje u pecanju soma na bućku)

09.00 Teniski turnir (teniski tereni na tiskom keju)

11.00 Etno bazar (centar grada)

11.00 Dečija ulica (centar grada)

17.00 Vinska ulica (Tiski kej)

20.30 Koncert rok grupe Omega

22.30 Koncert rok grupe Van Gogh

Nedelja 26. avgust

09.00 Teniski turnir (teniski tereni na tiskom keju)

11.00 Etno bazar (centar grada)

11.00 Dečija ulica (centar grada)

14.30 XIX Smotra paradnih zaprega (Tiski kej)

17.00 Vinska ulica (Tiski kej)

18.00 Revija borilačkih sportova (Amfiteatar)

20.00 Humanitarna akcija

21.00 Koncert – Lepa Brena

Ponedeljak, 27. avgust

18.00 Litija Velikogospojinsko bdenje (Manastir)

Uređeni atarski putevi

Na pokrajinskom konkursu Mesna zajednica Bočar je dobila dva miliona dinara za uređenje atarskih puteva. Po obavljenom javnom pozivu komisija je donela odluku pa je za izvođenje ovih radova izabrano preduzeće „Eko gradnja" iz Zrenjanina.

Na veliko zadovoljstvo poljoprivrednika koji koriste ove atarske puteve kako bi stigli do svojih njiva početkom jula meseca obavljeni su radovi. Uređen je atarski put dužine 1.125 m. Ukupna vrednost radova iznosi 1.984.643 dinara.

Šta vas sve očekuje za vreme Velikogospojinskih dana od 23. - 27. avgusta

U petak i subotu na ulasku u Novi Bečej naplačuje se parking od 18 sati do ponoći, a u nedelju od 16 sati do ponoći, pa je preporuka Novobečejcima da jave rodbini koja im dolazi u goste da dođu pre tog perioda

Pored uobičajenih večernjih koncerata i parade konjskih zaprega ove godine će u toku Velikogospojinskih dana Novobečejci i njihovi gosti imati prilike da posete Vinsku ulicu, teniski turnir, Dečiju ulicu i već tradicionalni Etno bazar.

U subotu i nedelju 25. i 26. avgusta od 13 sati najmlađe očekuje bogat program u Dečijoj ulici. Deca svih uzrasta će moći da prave razne ukrase, crtaju, takmiče se i zabavljaju uz animatore, kreativne radioničare i volontere Asocijacije mladih opštine Novi Bečej. U subotu će nakon programa u Dečijoj ulici biti organizovana kamevalska šetnja do Avlije zabavlije u dvorištu Narodne biblioteke gde najmlađe od 17 sati očekuje takođe bogat i zanimljiv program.

Svi koncerti i prateći program su besplatni kao i do sada. Organizatori manifestacije su preporučili Novobečejcima da rodbini i gostima, koji im dolaze u posetu kažu da se u petak i subotu na ulasku u Novi Bečej naplaćuje parking od 18 sati do ponoći, a u nedelju od 16 sati do ponoći, pa ukoliko žele da izbegnu gužvu na ulazu, ili naplatu parkinga mogu doći pre tog perioda.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, predstavio plan rada

Napravili smo jedan jak tim i podela posla će biti mnogo veća nego u prethodnom mandatu

Saša Šućurović, menadžer Liberalno demokratske partije, novi je predsednik opštine Novi Bečej. Za njegov izbor na mesto prvog čoveka novobečejske opštine na sednici Skupštine opštine Novi Bečej glasalo je 20 od 31 odbornika.

Za zamenika predsedni ka opštine izabran je Tomislav Ratković, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke. Obojica su u prethodnom mandatu bili pomoćnici Milivoja Vrebalova, dosadašnjeg predsednika opštine Novi Bečej, a sada potpredsednika Skupštine Vojvodine. Za predsednika skupštine opštine Novi Bečej izabran je Srđan Glavaški iz LSV-a. Na istoj sednici imenovano je devet članova Opštinskog veća, kao i zamenik predsednika skupštine, Miljan Isakov koji je iz Liberalno demokratske partije. Lokalni odbornici su izabrali i članove Opštinskog veća, po dvojicu iz LDP-a (Milivoj Perić - sport, zdravstvo i socijalna zaštita i Radoslav Šećerov - saradnja sa mesnim zajednicama), DS-a (Strahinja Vasković - omladina i Srđan Ćopić - turizam) i LSV-a (Dragan Popov - poljoprivreda i Ivan Jakšić - preduzetništvo) i po jednog iz SVM-a (Tibor Balo - prosveta), SRS-a (Miodrag Latinčić - industrijski razvoj) i SPS-a (Predrag Useinović - urbanizam, graditeljstvo i zaštita životne sredine). Na sednici su, takođe, izabrani i direktori opštinskih javnih preduzeća.

Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej predstavio je Novobečejcima pravac rada lokalne samouprave koji će on zastupati: „Opština Novi Bečej će i dalje raditi na svom brendiranju i na izgradnji pozitivnog imidža grada. To se do sada dobro pokazalo na mnogim poljima, a između ostalog i za privlačenje investitora. Očekujemo da će posle fabrika koje su otvorile svoje pogone kod nas kao što su „Delta farm" i fabrika obuće „Serbia Manifatture", još neko prepoznati u Novom Bečeju grad koji je dobar dobar partner za investicije i ulaganja.

Trudićemo se da uradimo još više u domenu svih naših nadležnosti. Članovi Opštinskog veća su dobili teže i ozbiljnije zadatke. Pre svega od njih očekujem i već sam im dao rok od dve nedelje da svako napravi plan daljih aktivnosti. Svako od njih iz delatnosti za koju je zadužen, trudiće se da realizuje plan koji će pomoći da budemo različiti od drugih opština i da se istaknemo po kvalitetu. Predstavljaćemo našim sugrađanima i biračima šta smo uradili i šta planiramo narednih 100 dana. Planiramo da lokalna samouprava bude još otvorenija i da svi mogu da dođu da kažu svoje mišljenje ili daju predloge.

Što se tiče razvoja turizma u Novom Bečeju, koji je izazvao dosta kritika i osporavanja, ubeđeni smo da to nije bio loš pravac kako neki tvrde tako da ćemo nastaviti sa radom i na tom polju. Pokušaćemo da Novi Bečej pretvorimo u grad letnjih kampova kako bi tokom celog leta bio pun.

Pokušaćemo da završimo, industrijsku zonu i što više da radimo na animiranju investitora. Tri pomoćnika predsednika opštine najbolje pokazuju u kom smeru će se najviše raditi i čime će se naša opština najviše baviti. Jedan pravac je poljoprivreda, drugi je preduzetništvo, koje mislim da će preuzeti jednu bitnu ulogu u Novom Bečeju. Napravićemo i jako udruženje preduzetnika i pokušati da vidimo koji su to njihovi problemi. Treći je pomoćnik za komunalne delatnosti, koji će svake druge nedelje okupiti sve sekretare i predsednike mesnih zajednica, sve direktore javnih preduzeća da bi što bolje i efikasnije rešavali komunalne probleme u opštini Novi Bečej. Napravili smo jedan jak tim i podela posla će biti mnogo veća nego u prethodnom mandatu. Svaki član našeg tima će imati svoje odgovornosti, svako je zamenljiv, ako neko ne bude radio kako treba i kako to očekujemo neće mu se gledati kroz prste kako ne bi ugrozio rad ostalih".

Renovirana je glavna autobuska stanica u Novom Bečeju

Mesna zajednica Novi Bečej organizovala je i izvela radove na renoviranju prostorija autobuske stanice. lako vlasništvo nad njom dele sa još dva prevoznika u mesnoj zajednici novi Bečej odlučili su da više ne čekaju ništa već da prostor Autobuske stanice urede.

Pored toga što su obradovali redovne i povremene putnike, koji koriste prostorije autobuske stanice u Novom Bečeju, u mesnoj zajednici su se potrudili da obraduju i najmlađe Novobečejce. Renovirano je dečije igralište na plaži pored Tise, a u pripremi jejoš nekoliko sličnih projekata.

Novomiloševački vatrogasci među najboljima u Srbiji

Na IV državnom takmičenju vatrogastva u organizaciji Vatrogasnog saveza Srbije 29. juna u Zrenjaninu od 10 juniorskih muških ekipa Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Miloševo osvojilo je treće mesto u pokaznoj vežbi, a na kviz takmičenju u poznavanju protivpožarne zaštite drugo.

Milivoj Đurić, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Miloševo: „Konkurencija je bila jaka pošto su na to državno takmičenje došli prvaci svih regija iz cele Srbije. Našu decu su pripremala dva instruktora, Dragan Kucalović i Nikola Čubrilov. Ekipa se sastojala od devet članova. Deca su se pripremala više meseci na stadionu u Novom Miloševu. Zadovoljni smo rezultatima, dečaci su dali svoj maksimum, prvo mesto nam je pobeglo za šest desetinki, ali nadamo se da će drugom prilikom biti bolje".

Milorad Cucić, komandir ekipe za pokazne vežbe: „Odlučio sam se da se pridružim dobrovoljnom vatrogasnom društvu da bi stekao nova poznanstva i da bi pomogao Ijudima. Ja sam prvi put bio na državnom takmičenju, osećaj je neopisiv, bilo mi je veoma lepo".

Nemanja Kašiković i Alen Renji među najboljim mladim fudbalerima u Srbiji

Deca škole fudbala „Jedinstvo" iz Novog Bečeja učestvovala su na četvrtom selekcionom kampu Mini maxi lige koji je održan u Šapcu. Najtalentovanija deca iz fudbalskih klubova širom Srbije, dobila su poziv za učešće u kampu kao perspektivni fudbaleri, buduće nade. Dvojica dečaka iz škole fudbala „Jedinstvo" pokazala su veoma dobre rezultate, Nemanja Kašiković je zauzeo 3. mesto po svim testiranjima i rezultatima, a Alen Renji je zauzeo 5. mesto od ukupno 24 takmičara. Po rečima trenera Strahinje Vasković, uspeh dece mu daje snagu i volju za daljim radom: „Nije bilo velike razlike između njih dvojice, nijanse su odlučile i meni kao treneru predstavlja veliki uspeh to da su od 24 takmičara moji dečaci među prvih pet. Ovakvi rezultati daju mi snagu i volju da nastavim dalje u istom tempu... Prvo i najvažnije za decu koja se posvećuju fudbalu je da shvate fudbal kao igru, kao zabavu, a kasnije će ta Ijubav prerasti u nešto ozbiljnije".

Muzej na točkovima kraj Tise - Oldtajmeri u punom sjaju

Više od stotinu veterana iz Beograda, Bečeja, Bačkog Gradišta, Subotice, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina i Sombora učestvovalo je na petoj oltajmer smotri u Novom Bečeju

Zahvaljujući nekolicini entuzijasta, zaljubljenika u oldtajmere, Zavičajnom klubu Novobečejaca i Vranjevčana i lokalnoj samoupravi, 28. Jula Tiski plato bio je Muzej na točkovima. Na ovom mestu našli su se očuvani primerci automobila i motocikla, starih preko 30 godina, popularno nazvani oldtajmerima.

Novobečejac, Mirko Saravolac Ijubitelj oldtajmera i vlasnik motora iz 1973. godine kaže da svog dvotočkaša voli kao brata i da ga čuva za unuka: „Motor je marke Tomos, domaće, tačnije jugoslovenske proizvodnje i nadam se da ću dočekati da vidim svog unuka na njemu". Željko Tomšić iz Bačkog Gradišta za sebe kaže da je veliki Ijubitelj starina i da motor, koji izlaže na odltajmer skupu, poseduje oko deset godina: „Pored motora koji je izložen, imam još tri motora. Oltajmeri su kao droga. Kada kupite jedan, ne možete se zaustaviti". Član auto moto kluba „Veteran" iz Novog Sada, Vladimir Panian kaže da su na feštu došli sa devet automobila: „Pozvani smo da učestvujemo na ovom skupu. Zadovoljan sam kako ovo izgleda. Izloženi su izuzetni primerci. Među našim izložbenim modelima je jedan vartburg koji je bio u vlasništvu bivšeg generala Koste Nađa".

Janoš Koso, jedan od organizatora fešte kaže da je i sam Ijubitelj starina: „Oldtajmer skup je u Novom Bečeju održan peti put. Postavku su činili tridesetak motocikala i isto toliko automobila. Ponosan sam što su na Tiskom platou bili izloženi modeli iz predratnog perioda, što je baš retkost".