Sanja Pantić među najboljim studentima

Sanja Pantić iz Kumana i Jelena Radanov iz Zrenjanina dobile su priznanje za najbolje studente Tehničkog fakulteta „Miha­jlo Pupin", na Tradicionalnoj svečanosti u čast najboljih koji organizuje Novosadski univerzitet. Njih dve su takođe dobile i priznanje za izuzetne nagrade za završene studije, sa ukupnom prosečnom ocenom 10. Sanja ima 23 godine, živi u Kumanu sa bratom, ocem penzionerom i majkom koja je nezaposlena.

Finansijska situacija u kojoj se nalazi njena porodica dala joj je motivaciju da srednju ekonomsku školu u Novom Bečeju završi sa titulom đaka generacije. Sanja za sebe kaže da je komunikativna i društvena i da je iz tog razloga odlučila da studira na smeru poslovnih komunikacija, a studije da nas­tavi na smeru informacionih tehnologija jer smatra da je informatika budućnost: „Studiram na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, završila sam trogodišnje studije na smeru menadžer poslovnih komunikacija, sa prosečnom ocenom 10, sada sam na četvrtoj godini smera informacione tehnologije u pos­lovnim sistemima, na istom fakultetu. Nagrada koja mi je uručena je veliki podsticaj za mene da i u budućnosti nastavim ovim tempom, veoma mi znači, zato što sam puno truda uložila u svoje školovanje i srećna sam zato što mi se trud isplatio".

Svojim uspešnim školovanjem ostvarila je pravo na mnogobrojne stipendije: Stipendista sam Fonda za mlade talente, od početka studija dobijam stipendiju opštine Novi Bečej, dobila sam državnu stipendiju u školskoj 2009/2010. go­dini, zatim stipendiju Srpske narodne odbrane u Americi." Sanja je dodala da bi volela da ostane u Srbiji i da se zaposli u svojoj opštini.

Proslavili 68 godina braka

Venčali su se 21. maja 1944. godine i od tada žive u skladnom braku - imaju dvoje dece, sina i ćerku, unuke i praunuke

Obeležavanje više od šest decenija zajedničkog života bio je povod da bračni par Stanković za trpezom okupi decu, unuke, praunuke i prijatelje. Nada i Konstantin su u braku punih 68 godina i do sada nikada nisu obeležavali godišnjice. Bračni par Stanković složio se da za uspešan brak treba mnogo Ijubavi i strpljenja za životnog druga. Venčali su se 21. maja 1944. godine i od tada žive u skladnom braku.

Imaju dvoje dece, sina i ćerku, unuke i praunuke. Prvu deceniju zajedničkog života proveli su na salašu, a potom kupili kuću u kojoj i danas žive. „Čekala sam ga iz rata da se vrati, čak sam peške išla na Slavonski front, godinu dana nakon venčanja, kako bih ga videla. Bio je lep momak, imala sam samo 17 godina kada sam se udala za njega. Sećam se venčanja, imala sam i belu venčanicu, a tada je to bila retkost" rekla je Nada koja sada ima 85 godina i dodala: ,,U braku treba mnoge stvari i prećutati, jer posle lošeg dolazi ono dobro. Treba poštovati sebe. Naučila sam da budem tolerantna, a takve treba da budu i današnje devojke, a ne samo da se šminkaju i da misle gde će ići. Zato danas brakovi ne opstaju. Treba se posvetiti porodici, ja i danas umesim gibanicu, krofne i kuvam".

Konstantin koji je od Nade stariji pet godina kaže da ga za bračni život i uspomene iz mladosti vežu iste emocije i sećanja kao i Nadu. Sa setom je rekao kako su godine brzo prošle: „Nikada se nismo svađali, uvek smo se razumeli i lepo slagali, bilo je dobro. Kao mladi smo se voleli. Mogu da kažem da je samo sve brzo prošlo".

Poljočuvari nastavljaju rad na terenu

Poljočuvarska služba u Novom Bečeju i Novom Miloševu počela je sa radom 1. maja, a od 1. juna počinje rad poljočuvarske službe i u Bočaru

Poljočuvarska služba u Novom Bečeju i Novom Miloševu počela je sa radom 1. maja. Atar ova dva mesta čuva četiri poljočuvara u Novom Bečeju i dva u Novom Miloševu. Od 1. juna počeće rad poljočuvarske službe u Bočaru gde će biti angažovana dva poljočuvara.

Radenko Tadić, rukovodilac poljočuvarske službe: „Čuvari su tokom celog dana na terenu, organizovana je i noćna smena, tako da se nadamo da ćemo ra­diti kao i prošle godine, uspešno. Prošle, godine je od stotinak prekršaja koji su možda mogli biti procesuirani, kako bi opravdali ideju preventivnog delovanja, samo šezdesetak stiglo do sudije za prekršaje i to onih kod kojih su izvršene veće krađe, ili su u pitanju ponavljači krivičnih dela. Najviše je bilo puštanja stoke u tuđe njive, košenja na tuđim njivama, paljenja poljoprivrednih površina, bacanja komunalnog otpada i raznih krađa".

Kazne za ova dela su propisane Republičkim zakonom i prijave su podnete sudiji za prekršaje. Radenko Tadić dodaje da su građani uhvaćeni u činjenju prekršaja prvo samo opominjani i da im je ukazivano na moguće posledice, a da su oni koji su prekršaje ponavljali više puta, procesuirani.

Sredstva za rad poljočuvarske službe obezbeđuju pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, opština Novi Bečej i mesne zajednice Novi Bečej, Bočar i Novo Miloševo. Mesna zajednica Kumane nije obezbedila sredstva za rad poljočuvarske službe tako da ove sezone poljočuvarska služba u Kumanu neće funkcionisati.

Pokretno savetovalište za reproduktivno zdravlje mladih

Pomoć u forormiranju pravilnih stavova iz oblasti planiranja porodice za odgovorno polno ponašanje adolescenata

Humanitarni centar „Suncokret" realizuje projekat „Pokretno savetovalište za reproduktivno zdravlje mladih" u naseljenim mestima opštine Novi Bečej. Cilj projekta je da mladi iz manjih sredina steknu osnovna znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, partnerskim odnosima, humanim odnosima među polovima i razlozima i načinima donošenja odluke o stupanju u seksualne odnose.

Maja Teofanovski, psiholog, posećuje škole u Bočaru, Kumanu i Novom Miloševu i radi sa učenicima osmih razreda i to kroz organizaciju psiholoških radionica, grupni rad i individualno savetovanje: „U toku radionica koje smo organizovali najviše smo razgovarali o tome šta utiče na mlade da donesu odluku da prvi put stupe u polne odnose. Grupni rad sa mladima se sprovodi sa ciljem da se kod mladih, usvajanjem relevantnih znanja, formiraju pravilni stavovi iz oblasti planiranja porodice, koji su preduslov za odgovorno polno ponašanje, zaštitu i unapređenje reproduktivnog zdravlja populacije adolescenata. Poseban fokus u radu sa mladima stavljen je na donošenje odlukeo stupanju u polne odnose, sagledavanju svih aspekata koji se potrebni za donošenje ove odluke i diskusija o tome. Ovakvi razgovori doprinose i tome da se mladima ukaže na to da se bilo koji problem može rešiti sagledavanjem sa više strana pa tako i nedoumica oko pravog vremena za stupanje u seksualne odnose".

U Domu zdravlja Novi Bečej trenutno postoji i radi Savetovalište za reproduktivno zdravlje mladih, ali ga zbog teritorijalne dostupnosti koriste samo učenici koji pohađaju školu u Novom Bečeju. Učenici koji žive u manjim naseIjenim mestima opštine uskraćeni su za ovu uslugu. Ovim projektom mladima iz manjih, okolnih mesta, postale su jednako dostupne usluge Savetovališta za mlade. Projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Obeležen dan škole „Josif Marinković" ¡ „Miloje Čiplić"

Svečanim akademijama, dodelom priznanja najuspešnijim đacima, kulturnim i sportskim manifestacijama, kolektivi obe osnovne škole u Novom Bečeju, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, roditelja i učenika, obeležile su dan škole, koji se tradicionalno organizuje u maju mesecu. Budući da su manifestacije organizovane u Domu kulture ili na otvorenom, 11. i 18. maj je u Novom Bečeju bio u znaku učenika osnovnih škola. U subotu 11. maja u Domu kulture opštine Novi Bečej prigod­nim programom obeležen je dan osnovne škole Josif Marinković. Program je otvorio hor OŠ „Josif Marinković".

Vladimir Davidović direktor škole pozdravio je prisutne i dao reč članovima vršnjačkog tima đačkog parlamenta koji su upoznali goste sa rezultatima koji su učenici ove škole osvojili na raznim takmičenjima u toku ove školske go­dine. Prisutni su zatim mogli uživati u glumačkom umeću učenika, koji su nas sa svojom predstavom „Prva žurka" vratiti u đačke dane i na komičan način prikazali njihove probleme u ljubavi. Na kraju je nastupio orkestar „Ritam duše" osnovne škole „Josif Marinković" koji je svojim nastupom oduševio prisutnu publiku.

U osnovnoj školi „Miloje Čiplić", za dan škole 18. maja takođe su pripremili nekoliko manifestacija. U prepodnevnim satima u dvorištu škole organizovano je sportsko takmičenje, gde se odigrao susret učenika i nastavnika, a na Tiskom keju je odr­žan tradicionalni kros.

U večernjim satima u Domu kulture opš­tine Novi Bečej kulturno zabavnim progra­mom, mini koncertom učenika OŠ „Miloje Čiplić" okončan je ovogodišnji dan škole. Os­novna škola„Miloje Čiplić" ove godine je pros­lavila 102. rođendan.

Noć muzeja u „Glavaševoj kući"

Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja" u Novom Bečeju bila je posvećena obeležavanju jubileja vatrogasne jedinice koja je osnovana 1882. Godine

Zavičajni muzej „Glavaševa kuća" otvorio je vrata za više stotina građana koji su bili u prilici da se kroz bogat program i mnoštvo starina vrate u prošlost. Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja" u Novom Bečeju bila je posveće na obeležavanju jubileja vatrogasne jedinice koja je osnovana 1882. godine. Tog dana u muzeju je otvorena izložba dokumenata, pisanog materijala, predmeta i fotografija koja je posetiocima upotpunila vraćanje u stara vremena. Svečanost je otvorena igrama koje su izveli mališani Predškolske ustanove „Pava Sudarski", nakon kojih je KUD „Bećarac" izveo poznate banatske igre. Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, čitao je stihove iz svoje nove knjige koja nosi naziv „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski, a Monika Jovanov je pročitala kratak istorijat vatrogastva u Novom Bečeju".

Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej rekao je da je ova godina, godina jubileja jer je samo dan pre manifestacije„Noć muzeja" obeleženo pet godina od osnivanja KUD „Teodor Pavlović" iz Novog Miloševa, a u toku ovog meseca je i 20 godina „Obzorja naTisi".

Branislav Vojnov, predstavnik zavičajnog kluba, je rekao da su se i ove godine potrudili da Novobečejcima prikažu što više od prikupljenih predmeta: „Prikupili smo popriličan broj eksponata, najviše fotografija, dokumenata karti, propusnica, jednu veliku kolekciju značaka, zatim vatrogasna kola...“. Vinski podrum, koji je deo muzeja, dao je posebnu notu ovogodišnjoj manifestaciji. Ljubitelji vina mogli su da uživaju u ukusuTiske perle. Manifestacija „Noć muzeja" nije ni malo zaostajala za onima koje se širom Srbije organizuju u istoj noći. Organizator manifestacije je opština Novi Bečej i Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana.

Milivoj Vrebalov pobedio u drugom krugu izbora za pokrajinski parlament

Skupštinu opštine čine: 8 odbornika liste Milivoj Miša Vrebalov - Preokret, 8 odbornika koalicije Pokrenimo opštinu Novi Bečej, pet odbornika Demokratske stranke, i po dva odbornika SPS, SRS, LSV, URS i SVM

U nedelju 20. maja od 7 sati na 31 izbornom mestu građani opštine Novi Bečej birali su svog predstavnika u pokrajinskom parlamentu i predsednika repub­like Srbije. U toku dana opštinska izborna komisija pratila je izlaznost na nivou opštine i regularnost izbora. Radmila Stanković, predsednica opštinske izborne komisije saopštila je da su izbori u opštini Novi Bečej protekli u skladu sa za­konom i da nije bilo nikakvih većih nepravilnosti koje nisu mogle biti otklonjene na licu mesta. Po podacima opštinske izborne komisije 50,38% građana op­štine Novi Bečej izašlo je na birališta. Nakon prebrojavanja glasova saopšteni su prvi rezultati po kojima je Milivoj Vrebalov, kandidat koalicije Preokret, ubedIjivo sa 5.638 glasova pobedio svog protivkandidata koalicije Pokrenimo opšti­nu Novi Bečej, Stevana Popova koji je dobio 4.193 glasa.

Pomoćnik predsednika opštine Tomislav Ratković kaže da su rezultati dru­gog kruga izbora pogotovo za predsednika Republike za mnoge pa i za njega bili iznenađenje: „Moram da kažem da sam ponosan što je u Novom Bečeju Boris Tadić pobedio prilično ubedljivo, tako da su Novobečejci pokazali da su demokratski opredeljeni, mada su neke male stranke ili dale svoj glas Tomislavu Nikoliću, ili nisu izašle na glasanje što njima treba da služi na čast. Što se tiče našeg kandidata za većinskog poslanika u APV, Milivoj Vrebalov je još ubedljivije ostva­rio tu pobedu i mislim daje samo dokazao koliko vredi njegov rad u prethodnim godinama. Sa pozicije poslanika u vojvođanskom parlamentu će moći još više da pomogne našoj opštini, da uspostavi nove kontakte, dovede nove čak i Ev­ropske fondove, ako naš predsednik Republike ne pokvari nešto sa EU. Ako uzme­mo u obzir da ćemo verovatno imati dva možda tri narodna poslanika u pok­rajinskim i republičkim parlamentima, krajnje vreme je da donesu nešto svojoj opštini, da pomognu, da ostvare kontakte i da „upumpaju" pare u našu opštinu, a ne da se borimo samo na političkoj sceni rečima, nego da konkretnim delima počnemo da radimo. Sledi formiranje vlasti, mnoge partije su prešle cenzus tako da treba iskombinovati, ko s kim i kako može napraviti većinu da bi se formirala vlast. Pretpostavljam da svi čekaju da se to prvo desi na republičkom i pokra­jinskom nivou pa će onda lokalne samouprave da se organizuju na sličan način".

Da podsetimo Novobečejce će u naredne četiri godine predstavljati 8 od­bornika Preokreta, 8 odbornika SNS-a, pet odbornika Demokratske stranke, i po dva odbornika SPS, SRS, LSV, URS i SVM. Lokalnu skupštinu čini 31 odbornik.

KUD „Teodor Pavlović" proslavio svoj peti rođendan

Povodom pete godišnjice od osnivanja seos­kog folklora, veterana „Teodor Pavlović" iz No­vog Miloševa 18. maja održan je Slavski koncert. Ova folklorna grupa radila je i pre dvadesetak godina, a pre pet su se opet okupili i izveli igre koje su nazvane „Banatska svadba", lako imaju više od 40 godina, veterani seoskog folklora svojim entuzijazmom uspeli su da zainteresuju mlade da im se pridruže, tako da sada ovo kul­turno društvo broji više od 150 članova. Jasmina Belić, sekretarka udruženja: „Pet godina postojimo, mali nam je jubilej večeras. U ovom sastavu ovaj tim radi, organizuje sve i funkcionišemo super. Od ničega smo napravili nešto i jako smo zadovolnji. Večeras imamo goste iz Rumunije, Kanjiže i Beške". Duško Pajić, predsednik udruženja seoskog folklora Teodor Pavlović rekao je da 20 godina nisu imali kulturno umetničko društvo i da su se pre pet godina ponovo okupili i uspešno rade: "Pošto je Dom kulture u Novom Miloševu izgoreo pre 20 godina, samim tim su prestale sve aktivnosti. Ponovo smo se formirali 22. maja 2007 go­dine i za ovih pet godina namestili smo od stotinak dece tri grupe."

Među gostima je bio i Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej koji je rekao da mu je veoma drago što se omladina u Novom Miloševu na ovaj način druži i što se bave kulturno umetničkim radom: „Sećam se kako je izgledala nekada ovde ova prostorija, i sama sala pre pet godina a kako izgleda sada. Prošle godine smo je kompletno renovirali jer je KUD „Teodor Pavlović" sa svim svojim članovima zaslužio da ima jedan ovakav predivan prostor" dodao je Vrebalov. Veče je proteklo u dobrom raspoloženju, sala kulturno umetničkog društva je bila prepuna zadovoljnih gledalaca.

Kreativnost mladih

Humanitarni centar „Suncokret" realizuje projekat pod nazivom „Kreativnost mladih" čiji je cilj razvijanje kreativnosti i mašte kod dece uzrasta od 10 do 15 godina kroz kreativne radionice kako bi na adekvatan način organizovali svoje slobodno vreme i smanjili vreme koje na destruktivan način provode na ulici ili za računarom.

Kroz radionice mladi su se bavili izradom nakita, ramova za slike, ukrasnih maski, izradom i oslikavanjem figura i upotrebnih predmeta od gipsa, oslikavanjem svile, oslikavanjem stakla i staklenih flaša. Završna aktivnost projekta je organizovanje „Ulice rukotvorina". U planu je da se nakon odrađenih radionica priredi izložba napravljenih radova i na ovaj način se prezentuje rad mladih umetnika. Pošto je će izložba biti prodajnog karaktera, mladima će se na indirektan način predočiti mukotrpan put od ideje do realizacije i krajnjeg potrošača. Na ovaj način će se ukazati mladim ljudima na potrebu uvažavanja pravih sistema vrednosti. Projekat je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Elita solo pesme u Novom Bečeju

Manifestacija „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“ po dvadeseti put održana je u Domu kulture opštine Novi Bečej u četvrtak i petak 24. i 25. maja

Svečanost je tradicionalno počela polaganjem venca na spomen ploču kuće u kojoj je rođen i živeo Josif Marinković. I posetom zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća", preko puta rodne kuće Josifa Marinkovića, gde je jedan deo postavke posvećen upravo našem velikom kompozitoru.

„Kao što znate mi puno pažnje posvećujemo tradiciji, manifestacijama i uopšte brendiranju grada. Ova manifestacija traje već 20 godina i veoma nam je stalo da damo svoj doprinos u očuvanju kulturnih vrednosti. Kada imate u svom mestu veliku ličnost kao što je Josif Marinković, onda morate da vodite računa da se njegovo ime ne zaboravi", rekao jeTomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej, svečano otvarajući manifestaciju.

Zvanični deo otvaranja propraćen je izložbom dokumenata i fotografija koje su nastale tokom 20 godina trajanja ove manifestacije. Marijana Baračkov, direktorica Doma kulture, istakla je da je izuzetno zadovoljna programom jubilarnih Obzorja jer je u njihovo stvaranje uložen veliki trud.

Marija Adamov, muzikolog: „Ovo je veoma značajna manifestacija i za Novi Bečej i za Banat i Vojvodinu zato što je pokrenula kompozitore da više pišu solo pesme i što je na ovim takmičenjima otkrila divne mlade glasove koji su danas čuveni na našim prostorima, ali i svetu kao što je npr. bariton Željko Lučić, čiji se počeci vezuju za Obzorja".