Vinski podrum u Glavaševoj kući otvara se za posetioce

U subotu, 18. februara svečano će biti otvoren Vinski podrum, novi deo zavičajnog muzeja Glavaševa kuća

U subotu, 18. februara svečano će biti otvoren Vinski podrum, novi deo zavičajnog muzeja Glavaševa kuća. Vrednim radom predstavnika zavičajnog kluba i uz pomoć sredstava koje je obezbedila lokalna samouprava renoviran je i otvoren za javnost vinski podrum Glavaševe kuće. Neki od eksponata zatečeni su na licu mesta dok su druge poklonili Novobečejci. Muzej Glavaševa kuća, koji je smešten u ulici Josifa Marinkovića na broju 69 već tri godine privlači pažnju Novobečejaca i turista koji ga posećuju. Pored vrlo lepih eksponata u kući, pomoćnim prostorijama i u dvorištu Ijubitelji istorije će moći da uživaju u još jednoj novootvorenoj prostoriji u okviru ovog muzeja.

Janoš Koso, domar muzeja Glavaševa kuća zahvalio se svima koji su pomogli da se sredi još jedna prostorija u okviru zavičajnog muzeja: „Puno su nam pomogli članovi zavičajnog kluba, koji su zajedno sa Karoljem Andre i samnom učestvovali u radovima. Neke eksponate koji su bili tu samo smo očistili, dok nam je recimo ovu burad poklonila porodica Mesaroš".

Uspešni pohodi škole fudbala „Jedinstvo"

Na polu sezoni Minimaxi lige dobar uspeh najmlađih fudbalera

Ove sezone Minimaxi liga je počela 2011. godine u novembru. Prva polusezona je zaršena decembra. Mladi fudbaleri novobečejske škole fudbala jedinstvo" učestvuju u četiri kategorije, to su deca od uzrasta 2000., 2001., 2002. i 2003. godište, a u svakoj kategori ji ima po osam ekipa.

Strahinja Vasković, trener mlađih katgorija zadovoljan je uspehom svojih igrača: „Po drugi put smo učestvovali na Minimaxi ligi. Imamo za sad na polu sezoni dobar uspeh, 2000-ito nam zauzima drugo mesto na tabeli, 2001. deli prvo mesto, 2002. se nalazi na petom mestu i 2003. je na trećem mestu. Ovo je po meni  jedan lep i dobar uspeh. Prošle godine smo igrali u takmičarskoj konkurenciji 2000-ito, gde su nam deca iz naše škole fudbala bila pomešana. Ove godine imamo 72 člana u školi fudbala, pa smo ih podelili u više kategorija, što pred- stavlja veliku prednost za decu. Sada nas očekuje nastavak u februaru i traje do marta. Krajem marta se završava i kada bude završeno igraće utakmicu za plasman za prvo, drugo i treće mesto. Prošla godina je bila naša prva zvanična godina, bila nam je uspešna, završili smo na trećem mestu, sada se nadamo nekom boljem uspehu."

Nedavno smo organizovali i dečiji turnir u malom fudbalu u sportskoj hali. On je u periodu od 26. do 29. decembra okupio 26 ekipa iz cele Vojvodine.

Naši mladi fudbaleri 2001. godište su osvojili drugo mesto, fudbaleri rođeni 2003. su osvojili treće mesto i 2000-to godište je završilo na petom mestu.

Proslava Svetog Save u Kumanu

„0vo jedan od najlepših praznika kada crkvu ispune deca" - Stevo Miladinović, sveštenik

Savindan je svečano obeležen i u Kumanu gde su učenici Osnovne škole „Milan Stančič - Uča" priredbom obeležili ovu svetkovinu. Učenici ove škole učestvovali su i u Svetoj liturgiji i rezanju slavskog kolača u seoskom pravoslavnom hramu. Proslava Svetog Save organizovana je u saradnji pravoslavne crkve i mesne zajednice Kumane. Svečanost je uveličana tradicionalnim deljenjem dečijih paketića.

Stevo Miladinović, sveštenik u pravoslavnoj crkvi u Kumanu kaže da je ovo jedan od najlepših praznika kada crkvu ispune deca: „U ranim jutarnjim časovima deca su u školi zajedno sa svojim profesorima, direktoricom, sveštenikom i sa crkvenim Ijudima presekla slavski kolač. Priređen je prigodan program, sve je to proteklo u duhu hrišćanstva, u duhu Svetosavlja, na dostojanstven način. Radost dece se jasno videla na njihovim ozarenim licima. Posebno mi je drago što su ta ista deca posle toga došla i u Sveti hram."

Promovisane knjige Fejsbuk beleški BKC-a

U četvrtak, 26. januara 2012. godine u Banatskom kulturnom centru, u prepunoj sali posetilaca iz Umaga, Novog Bečeja, Bečeja, Kikinde, Melenaca, Bašaida, Banatskog Velikog Sela, Žitišta, Novih Kozaraca, Petrovaradina, Bočara i Novog Miloševa, održana je promocija četvrte nove knjige Radovana Vlahovića koje je Banatski kulturni centar objavio u 2011. godini. Promovisane su knjige Fejsbuk beleški: „Nenajavljeno kao smrt", „Džems Bond u kratkim pantalonama", „Ode vek" i „Fridrih Niče i Silvija Plat u muško-ženskom frizerskom salonu". Autor, Radovan Vlahović, je čitao kratke priče uz muzičku pratnju Đusija Kovača i Daniela Mesaroša koji su stare banatske pesme izvodili u rok-bluz maniru. Program je vodila glumica Edita Zerebelji Tenji. Koristeći internet i Fejsbuk društvenu mrežu, autor želi da nam pokaže da je književnost veoma vitalna i da u vremenu modernih tehnologija ona ima budućnost i neprikosnovenu i besmrtnu vrednost.

Poslanici SO Novi Bečej glasali da se pomoć za novorođenče duplira

Pomoć porodicama koje su dobile prinovu sa 5.000 dinara povećava se na 10.000, jednoglasno su odlučili odbornici Skupštine opštine Novi Bečej

Jednokratna pomoć za novorođenče jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine opštine Novi Bečej biće duplirana. Na poslednjoj sednici Skupštine usvojen je predlog odbornika, Jakšić Mirjana, da se pomoć porodicama koje su dobile prinovu sa 5.000 dinara poveća na 10.000 kako bi se finansijski podržale porodice sa decom i podstakao natalitet u opštini Novi Bečej. Pravo na pomoć u ovom iznosu od 1. januara 2012. ima svaka porodilja koja je državljanin republike Srbije i ima prebivalište na teritoriji opštine Novi Bečej, ukoliko se neposredno brine o detetu. Da podsetimo porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili više dece Lokalna samouprava obezbeđuje pomoć u iznosu od 60.000 odnosno 100.000 dinara. Lokalna samouprava u Novom Bečeju u narednom periodu priprema dodatne mere za podsticanje nataliteta.

Počinje emitovanje programa na kablovskoj televiziji

Od januara meseca svi korisnici kablovske televizije imaće prilike da se informišu o aktuelnim događajima iz opštine Novi Bečej. Na 42 kanalu će biti nastavljeno emitovanje u periodima od  10 do 12 sati i od 16 do 19 sati. Ono što je novo je da će subotom od 17 sati početi emitovanje „Novobečejske hronike" koja će biti reprizirana nedeljom od 11 sati. Radivoj Latić, vlasnik kablovske televizije Elta kaže da je ovo skroman početak ali da će se program vremenom razvijati: „Mi smo išli na neku skromniju varijantu u smislu vremenskog dnevnog emitovanja. Ono što smo mi hteli, je da kada bude više programa, odvojimo naš servisni informativni program, pošto smo prema zakonu obavezni da obaveštavamo naše korisnike o broju kanala, o cenama, pretplatama... Ideja nam je da se ove dve stvari odvoje kada bude bilo dovoljno priloga za celodnevno emitovanje programa."

Opština ulaže tri miliona dinara za nova zapošljavanja

Konkurse za nova radna mesta u Novom Bečeju uskoro raspisuju Lokalna samouprava, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Nacionalna služba za zapošljavanje

Lokalni savetza zapošljavanje opštine Novi Bečej je 25. januara utvrdio predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2012. godinu. Novine u odnosu na Lokalni akcioni plan zapošljavanja u prethodnoj godini jeste da je opština povećala sredstva koja će uložiti na preko tri miliona dinara i broj lica koji planira da zaposli sa 39 na 43.

Tamara Ivanišević, član Lokalnog saveta za zapošljavanje: „Ove godine smo podelili sredstva, jedan deo smo usmerili prema Pokrajinskom sekretarijatu za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a drugi prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, zato što je Pokrajina ove godine ponudila povoljniji program od republičkog. Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova je predvideo dva miliona dinara za mere zapošljavanja za Novi Bečej, prema planu koji smo mi predvideli kao mere zapošljavanja u Lokalnom akcionom planu zapošljavanja, za 25 Ijudi koji će se zaposliti putem javnih radova i tri pripravnika sa visokom stručnom spremom. Posle udruživanja sredstava, koje se očekuje već u februaru, mi ćemo sami sprovoditi postupke i nećemo biti ograničeni krutom dinamikom koju propisuje NSZ."

Ostale mere koje finansira opština i udružuje sredstva sa NSZ-om jesu opremanje i otvaranje novih radnih mesta gde je predviđeno pet novih radnih mesta od po 100.000 dinara i samozapošljavanje 10 lica u visini od 160.000 dinara. Pored toga u toku februara će biti objavljen konkurs Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova za otvaranje novih radnih mesta i za samozapošljavanje za koje će biti izdvajano 130.000 dinara odnosno 160.000 dinara po radnom mestu.

Lokalna samouprava je takođe na raspolaganju građanima kako bi što bolje iskoristili ponuđene mogućnosti konkursa tako što će u kancelariji za LER dobiti sve informacije i neophodnu pomoć. Preporučuje se da lica koja konkurišu po ovom pitanju na pokrajinskim konkursima obaveste ili kancelariju za LER, ili Lokalni savet za zapošljavanje kako bi opština, koja ima izuzetno dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za rad i zapošljavanje, pomogla da se ova sredstva ostvare za što veći broj lica.

Na dostojanstven način obeležen Sveti Sava

U školama, crkvama, domovima kulture i svečanim salama obeležen Sveti Sava iirom novobečejske opštine

U opštini Novi Bečej i ove godine učenici i profesori škola obeležili su školsku slavu, Svetog Savu. Oni su programom koji su pripremili pokazali da je Sveti Sava najznačajniji praznik đaka i onih koji teže sticanju znanja i uspesima. Ovaj veliki verski praznik obeležen i u pravoslavnim hramovima širom opštine Novi Bečej, uz tradicionalne svetosavske recitacije i podelu paketića.

Širom Srbije, ali i u mnogim gradovima širom sveta gde žive Srbi Sveti Sava se obeležava na specifičan način balovima. Duga tradicija okupljanja na svečanim svetosavskim balovima u nekoliko navrata je zbog različitih okolnosti prekidana, ali se poslednjih godina vratila u veliki broj gradova. Posle dugogodišnje pauze ovaj vid svečanosti obnovljen je prošle godine i u Novom Bečeju.

Svetosavski bal, organizovan u Hotelu „Tiski cvet", protekao je u prijatnoj svečanoj atmosferi i duhu pravoslavlja. Prisutne goste govornici su podsetili zašto je obeležavanje ovog verskog praznika toliko važno i koje je su to sve vrednosti koje su u skladu sa propovedima Svetog Save, a koje ni do današnjih dana nisu izgubile na akuelnosti.

Kulturna dešavanja u Narodnoj biblioteci

Izložba slika Erike Dome, biće održana u petak 10. februara u 19 sati, a poetsko-muzičko veče, promocija knjige „Let u gnezdu" Gordane Rošči, 24. februara u 19 sati

Tokom cele godine Narodna bilioteka Novi Bečej predstavlja naše eminentne pisce, slikare i glumce. Agneš Đukičin, direktorica Narodne biblioteke najavila je predsetojeće događaje koje je ova ustanova pripremila: „Prvo dešavanje koje će biti je izložba slika Erike Dome, a planirana je za petak 10. Februar u 19 sati. To veče neće samo biti posvećeno Eriki Dome. Mira Radišić iz Kumana koja je pre par meseci diplomirala u Bjeljini harmoniku, odsviraće nam svoj diplomski rad, tako da će to biti jedno muzičko-slikarsko veče. Drugo dešavanje je poetsko-muzičko veče, promovisaćemo knjigu „Let u gnezdu" Gordane Roščić pesnikinje iz Kikinde. Ovo dešavanje je planirano za 24. februar u 19 sati." Pored predstavljanja naslova drugih izdavačkih kuća, Narodna biblioteka u Novom Bečeju poslednjih petnaestak godina bavi se i sopstvenom izdavačkom delatnošću.

Novobečejcima je na raspolaganju 60.000 knjiga u ovoj cenjenoj ustanovi, od toga je 60% na srpskom jeziku, a 40% na mađarskom jeziku.

Nedavno je Ruska ambasada biblioteci poklonika 120 naslova na ruskom jeziku, tako da Novobečejci imaju prilike da čitaju i ruska dela.

Javna proslava Božića i Srpske nove godine

U saradnji Mesne zajednice Bočari Fudbalskog kluba „Jedinstvo" iz Bočara organizovane su javne proslave Božića i Srpske nove godine

U saradnji mesne zajednice Bočar i Fudbalskog kluba „Jedinstvo" iz Bočara organizovane su javne proslave Božića i Srpske nove godine. Fudbalski klub „Jedinstvo" iz Bočara nije isključivo okrenut samo sportu, nego je u neku ruku oko njega okupljeno celo mesto pa su njegovi rukovodioci često u prilici da budu organizatori i ovakvog vida aktivnosti.

Pored toga Igor Munćan, predsednik Saveta mesne zajednice Bočar, član je uprave kluba i bivši igrač tako da je ova neobična veza fudbala i mesnog organizovanja postala već uobičajena. Da podsetimo sem što su uključeni u aktivnosti koje se organizuju u Bočaru, iza ovog fudbalskog kluba je izuzetan uspeh, sezona bez poraza, a na dodeli priznanja za sportistu godine, proglašen je za najuspešniji sportski kolektiv u opštini Novi Bečej.