Zlatna nota NB radija

Pobednik takmičenja „Zlatna nota" Radija Novi Bečej je Kristijan Reznić, dok je drugo mesto zauzela Zorana Jocković, a na trećem mestu se našla Ksenija Đuričin

Posle telefonskog i SMS glasanja na Radiju NB, 23. decembra u Domu kulture opštine Novi Bečej održano je finalno veče najboljih novobečejskih izvođača „Zlatna nota" NB radija. Najuspešnija deca sa najviše glasova koja su stigla do polufinala su: Emilija Jakovljev, Morana Igić, Boško Zdravković, Dejana Lalić, Lenka Jovanov, Marina Glavaški, Renata Zombori i Vanja Lazić. Finalisti koji su javno nastupili uz pratnju orkestra OŠ „Miloje Čiplić" su: Maša Purać, Kristina Budai, Anja Stevanović, Jelena Maćado, Aleksandra Gurjanov, Kristijan Reznić, Zorana Jocković, Ksenija Đuričin, Bečei Evelin, Sanja Somborski, Helena Hebek i Sara Budić. Žiri u sastavu: Slađana Đorđijev - direktorica radija NB, Zorica Garčev - direktorica OŠ „Miloje Čiplić" i Sofija Gurjanov Jegdić - nastavnica muzičke kulture doneo je odluku da je pobednik takmičenja „Zlatna nota" Kristijan Reznić, dok je drugo mesto zauzela Zorana Jocković, a na trećem mestu se našla Ksenija Đuričin. U odličnoj atmosferi publika je aplauzom pozdravila odluku žirija. Nagrade i poklon paketiće za učesnike obezbedila je Mesna zajednica Novi Bečej, glavnu nagradu - bicikl obezbedila je Loklana samouprava, dokje sve ostalo obezbedio Radio NB.

Uručeni ugovori za opštinske stipendije studentima

Najuspešnijih 65 studenata dobijaće opštinske stipendije u visini od 6.000 dinara u narednih devet meseci

U subotu 24. decembra 2011. godine u svečanoj saii opštine Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej, uručio je ugovore za stipendije studentima iz opštine Novi Bečej. lako je planirana dodela 60 stipendija za studente novobečejske opštine, Opštinsko veće donelo je odluku da se izdvoje sredstva za svih 65 studenata koji su konkurisali i ispunili uslove konkursa: da im prosečna ocena tokom studiranja nije manja od osam i da su na budžetu Republike Srbije.

Stipendije su u visini od 6.000 dinara, a studenti će ih dobijati u narednih devet meseci. Među najuspešnijim studentima opštine Novi Bečej koji će dobijati stipendiju opštine našle su se i dve studentkinje sa prosečnom ocenom 10, Sanja Pantić i Agota Kosoruš.

Stigla sredstava za uređenje atarskih puteva i uređenje kanalske mreže

Mesna zajednica Kumane je konkurisala kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za dodelu sredstava na nekoliko konkursa. Odobrena su im sredstva za uređenje atarskih puteva i čišćenje kanalske mreže. O početku radova i odobrenim sredstvima nešto više saznali smo od Petra llića, sekretara MZ Kumane: „Dobili smo dva miliona dinara. Mi ćemo taj iznos uložiti za nastavak uređenja atarskih puteva. Takođe smo konkurisali za odvodnjavanje, tačnije za čišćenje kanalske mreže, gde smo dobili iznosod tri miliona dinara. U proceduri je javna nabavka male vrednosti iza jedno i za drugo. Radovi će najverovatnije početi na proleće." On je takođe pozvao i sve sugrađane da se pridruže javnoj proslavi Božića: „Svake godine Mesna zajednica učestvuje u paljenju badnjaka sa pravoslavnom crkvom i onda mi tu delimo deci bombone, kuvamo rakiju, čaj i vino, rekao je llić.

Saradnja o sprečavanju nasilja nad ženama

Na inicijativu Udruženja Roma i SOS telefona na jezicima nacionalnih manjina (romski, rumunski, mađarski i srpski) u utorak 20. decembra 2011. godine u svečanoj sali opštine Novi Bečej potpisan je sporazum o međusobnoj saradnji na prevenciji, otkrivanju i suzbijanju porodičnog nasilja, zaštiti žrtvi i procesuiranju nasilnika. Ovaj sporazum je potpisan između Centra za socijalni rad opštine Novi Bečej, policijske uprave Novi Bečej, Doma zdravlja Novi Bečej i SOS telefona na jezicima nacionalnih manjina. Potpisivanjem sporazuma o saradnji treba da se otvori proces uspostavljanja efikasnih i operativnih procedura koje obezbeđuju brz i kordinisan postupak u situacijama nasilja u porodici. Marija Kovačev, aktivistkinja udruženja kaže da je ovo vrlo značajan trenutak u borbi protiv porodičnog nasilja u opštini Novi Bečej: „Ovo obaveštenje objavljujemo da posluži i drugim nevladinim organizacijama kao primer dobre prakse, jer smo mi druga opština u celoj Srbiji, posle Niša, koja je potpisala ovaj sporazum."

Puštena u rad nova trafo stanica

U ulici Sonje Marinković novoizgrađena trafo stanica poboljšaće naponske prilike i kvalitet električne energije u tom kraju

Puštena je u rad novoizgrađena trafo stanica u Novom Miloševu u ulici Sonje Marinković. Ovaj projekat izgradnje nove trafo stanice mešovitog voda uz rekonstrukciju trafo stanica i vodova na kojima je bilo neophodno izvršiti popravke predstavlja najveću investiciju tog tipa u prethodnom periodu u Novom Miloševu. Po rečima Aleksandra Tucića, šefa poslovnice Elektrovojvodine u Novom Bečeju, u pitanju je izgradnja distributivne trafo stanice: „lzgradnjom ove trafo stanice poboljšaće se naponske prilike i kvalitet električne energije u tom kraju". U ovaj projekat uloženo je tri miliona dinara.

Posađeno drveće na Gradskom groblju i u gradu

Posađeno je 825 srebrnih tuja i 233 piramidalna hrasta na groblju i još 35 piramidalnih hrastova, deset kuglastih bagrema, dve ginko bilobe i pet sadnica liriodendrona u gradu

Putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a uz veliku podršku Lokalne samouprave Novi Bečej, obezbeđena su finansijska sredstva za realizaciju projekta vetrozaštitnog pojasa oko Gradskog groblja u Novom Bečeju u visini od 2.078.000 dinara. Izvođenje projekta je pri kraju.

JP „Komunalac" je u saradnji sa Mesnom zajednicom Novi Bečej, u okviru ovog projekta posadio na Gradskom groblju 825 srebrnih tuja i 233 piramidalna hrasta. Deo sadnog materijala je našao svoje mesto i u gradu, pa je na desetak lokacija posađeno još 35 piramidalnih hrastova, deset kuglastih bagrema, dve ginko bilobe i pet sadnica liriodendrona. Radovi koji su prethodili samoj sadnji su vezani za rekultivaciju zemljišta, gde je JP „Komunalac" obezbedilo preko 500 kubnih metara plodne zemlje, pa su nasipanjem stvoreni uslovi za kvalitetnu sadnju.

Obezbeđen je i materijal za drenažnu mrežu, ali jezbog otežanih uslova na terenu ovaj posao odložen za mart mesec 2012. godine. Građa koja je dobijena od 95 stabala posečenog crnog bora, koji se osušio usled visokog nivoa podzemnih voda, a namenjena je za rekonstrukciju krova Gradske kapele, trenutno je u završnoj fazi obrade, i biće iskorišćena čim se stvore povoljni vremenski uslovi.

Podela priznanja za dobrovoljne davaoce krvi

Radovan Kovačević, predsednik mesnog odbora Crvenog krsta Bočar, na svečanosti povodom dodele priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, koja je održana u Bočaru u prostorijama Udruženja penzionera 24. novembra objasnio je zašto ova manifestacija kasni: „14-og juna je svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Zbog nedostatka materijalnih sredstava nismo bili u stanju da organizujemo svečanu dodelu priznanja ranije, zato smo je organizovali sada. Imali smo oko 30 gostiju gde smo u prijatnom ambijentu, uz večeru i muziku podelili priznanja za dobrovoljne davaoce krvi, za aktiviste.

Olakšice za poslodavce - subvencije za zapošljavanje

Poslodavci i pored subvencija ostvarenih u okviru LAPZ-a, mogu ostvariti pravo i na subvencionisanje određenog iznosa obračunatog poreza na zarade i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za svako nezaposleno lice, prema Uredbi o podsticanju zapošljavanja.

Ovo praktično znači da poslodavac iz privatnog sektora kada zaposli lice sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje ostvaruje pravo na subvencionisanje iznosa 30 odsto obračunatog poreza na zarade i ukupnog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu doktraje radni odnos novozaposlenom licu, a najviše 12 meseci. Ukoliko je novozaposleno lice mlađe od 30 godina ili starije od 45 godina, poslodavac ostvaruje pravo na subvencionisanje ukupnog iznosa obračunatog poreza na zarade i ukupnog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu dok traje radni odnos novozaposlenom licu, a najviše 12 meseci.

Uslovi koje poslodavci moraju ispuniti su da lice koje se zapošljava najmanje šest meseci bez prekida pre zapošljavanja nije bilo u radnom odnosu i da poslodavac počev od 31. marta 2011. godine nije smanjio broj zaposlenih. Radni odnos sa novozaposlenim licem može biti na određeno i na neodređeno vreme.

Novi Bečej, Kikinda i Zrenjanin zajedno

Predsednici opštine Novi Bečej, Milivoj Vrebalov i Kikinda, llija Vojinović i zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Kaurić, potpisali su, u Kaštelu Ečka, Memorandum o razumevanju sa USAID-ovim Projektom održivog lokalnog razvoja radi planiranja i realizacije projekata lokalnog ekonomskog razvoja, koji su od zajedničkog interesa i koristi za ova tri grada. Predstavnici  Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja prepoznali su mogućnost za saradnju na nekoliko opštinskih inicijativa koje će uticati na živote građana i na prihode u njihovim zajednicama, uključujući i unapređenje turističkih objekata na Tisi, razvoj poljoprivrede, poboljšanje upravljanja opštinskom imovinom, kao i razvoj saobraćajne infrastrukture. Direktorka misije USAID-a, Suzan K. Fric, kaže da je reč o petogodišnjem projektu za održivi lokalni razvoj u vrednosti od 22 miliona dolara, a cilj projekta je da podrži partnerstva između lokalnih vlasti, kompanija i organizacija civilnog društva, kako bi se objedinila znanja i resursi opština i stvorili povoljniji uslovi za investicije i ekonomski rast.

Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej, rekao je da smo se opredelili da tokom ovog projekta napravimo Master plan razvoja turizma na Tisi. On bi se odnosio na zaštitu od zagađenja reke Tise, na izgradnju marine na obali Tise kod Novog Bečeja i na razvoj pratećih infrastrukturnih objekata koji su namenjeni razvoju turizma.

Novi Bečej kao domaćin dodele nagrade Kapetan Miša Anastasijević

Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević", za izuzetne rezultate u raznim sferama društvenog delovanja u ovoj godini dobilo je u utorak, 20. decembra, 25 pojedinaca, organizacija, firmi i udruženja građana Srednjebanatskog okruga na svečanosti u novobečejskom hotelu „Tiski cvet". Priznanje se dodeljuje u okviru projekta „Put ka vrhu", koji zajednički realizuju Fakultet tehničkih nauka Novi Sad i Media Invent iz Novog Sada i privredna komorama Srbije.

U ime svih dobitnika priznanja prisutnima obratio se Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej: „Upravo ove nagrade nam danas daju nadu i podsticaj da u budućnosti napravimo još veće uspehe, da napravimo još bolje firme, lokalne uprave, bolja turistička mesta, da napravimo Srbiju kakvu Evropa zaslužuje." Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević" u Novom Bečeju su dobili i firma „Promes" i hotel „Tiski cvet".