Novi Bečej očišćen u akciji "Očistimo Srbiju"

Generalni zaključak Novobečejaca posle akcije je bio da nam je grad poprilično čist jer nije bilo puno smeća koje je trebalo očistiti.

Sada već tradicionalno veliko spremanje Srbije organizovano je u većini gradova u subotu 4. juna Novobečejci su bili raspoloženi da dodatno ulepšaju i očiste svoj grad. Okupili su se u 9h na Tiskom keju kod Turističkog informativnog centra u velikom broju i u dobrom raspoloženju krenuli u akciju. Veliko spremanje Srbije je akcija u kojoj njeni građani, organizovano ili kao pojedinci, nevladine organizacije, škole, u saradnji sa komunalnim i javnim preduzećima, kao i drugim privrednim subjektima, dobrovoljno pomažu da se ukloni što više otpada sa smetlišta i zaprljanih izletišta i da priroda i naseljena mesta postanu čistija i zdravija za život. Ova akcija organizovana je u svim naseljenim mestima opštine Novi Bečej. Monogi su pohvalili što su se akciji u Novom Bečeju pridružili zaposleni iz mnogih javnih ustanova i lokalne samouprave. Generalni zaključak Novobečejaca posle akcije je bio da nam je grad poprilično čist i da Novobečejci čuvaju svoj grad i prirodu, jer nije bilo puno smeća koje je trebalo očistiti.

Heroj iz komšiluka

Laslo Šuranji u svojoj kolekciji poseduje 150 medalja sa različitih takmičenja. Na svetskim kupovima u Turskoj i Hrvatskoj osvojio je III i I mesto

Novobečejac, Laslo Šuranji je na dobrom putu da se kvalifikuje za paraolimpijske igre u Londonu 2012. Činjenica da je nesrećnim slučajem u svojoj ranoj mladosti završio kao invalid u kolicima nije ga obeshrabrila. Svakog dana on najmanje dva sata trenira gađanje pod punom opremom u svojoj streljani bez obzira na vremenske uslove i temperaturu. Takva istrajnost, upornost i talenat doveli su ga do zavidnih rezultata u disciplini serijska i standardna vazdušna puška. Na našim prostorima poznat je kao najbolji takmičar lige u 2005, 2006, 2009, 2010 i 2011. godini. Laslo Šuranji je član Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom „Olimp" iz Zrenjanina: „Sada se spremam za Svetski kup koji se održava oktobra meseca u Americi. Ako tamo postignem dobre rezultate direktno ću se kvalifikovati za paraolimpijske igre u Londonu." Pošto su putovanja na takmičenja i ostali izdaci koje ovaj sport iziskuje preveliki za kućni budžet Šuranjijevih porodica se snalazi na različite načine da omogući Laslu da oplemeni svoj život i iskaže talenat. Lokalna samouprava Novi Bečej smatra da je ovakav herojski pristup životu potrebno podržati pa je Laslo Šuranji postao stipendista naše opštine.

Sportsko leto u Novom Bečeju

Posle turnira u odbojci na pesku, koji će se održavati na terenu pored Tise, uslediće turnir u basketu, malom fudbalu i fudbalu na pesku 2 na 2.

"Sportsko leto" na otvorenim terenima u Novom Bečeju počinje turnirom u odbojci na pesku u petak 24. juna. U organizaciji Omladinskog kluba, Lokalne samouprave iz Novog Bečeja i Ministrstva omladine i sporta u toku narednih mesec dana projektom "Sportsko leto" biće animirane različite grupe stanovnika opštine i okoline da se priključe i što više učestvuju u sportskoj rekreaciji. Posle turnira u odbojci na pesku, koji će se održavati na terenu pored Tise, uslediće turnir u basketu, malom fudbalu i fudbalu na pesku 2 na 2. Uz promociju zdravog načina života, dobre zabave za učesnike i navijače, pobednici turnira imaće i dodatni motiv za maksimalno zalaganje na terenima - novčane nagrade. Ekipe koje su raspoložene da odmere svoje veštine sa protivnicima mogu se javiti organizatorima.

Fudbal: StrahinjaVasković 063/715-716-3, Košarka: Srđan Vokić: 063/86-061-04

"Džems Bond u kratkim pantalonama"

Nova knjiga Radovana Vlahovića prenosi izvesnu čar i radost

Nedavno je pod nazivom "Džems Bond u kratkim pantalonama" izdata nova knjiga autora Radovana Vlahović iz Novog Miloševa. Ova knjiga nudi u prvom redu mladim čitaocima, konkretno svedočanstvo o vremenu i Ijudima, ali i skriveni smisao. Recenzent, Dr Tihomir Petrović je o delu rekao:

Ono je istovremeno biografska, kulturna, društvena i istorijska tvorevina. Nije posredi mašta o mogućem životu, već izraz i senka sveta koji jeste i koji nas okružuje. Vlahovićeve beleške izazivaju iluzije zbilje i estetsko dejstvo, podstiču osećanja kakva, na primer, stvara buket cveća. Vlahovićeve kratke priče snagom misli i toplinom osećanja, koje zrači u punoj umetničkoj verodostojnosti, primamljivošću i šarmom, pružaju uživanje, prenose izvesnu čar i radost.

Za one koji do sada nisu upoznali stvaralaštvo Radovana Vlahovića da podsetimo: Radovan Vlahović je rođen 1958. godine u Novom Bečeju. Studirao je jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu. Pesme i priče objavljivao je u više domaćih časopisa za književnost. Poznatija dela su mu: Knjiga pastira, zbirka pesama "Moj Gospode", roman "Evo čoveka" - za ovaj roman dobija nagradu Najbolje iz Banata 2008. godine.

Projekat „Save energy - Save Planet" za zdraviju okolinu

Edukacija mlađih i starijih Novobećejaca o značaju i načinima racionalnog korišćenja elektične energije radi očuvanja životne sredine

Omladinski klub iz Novog Bečeja u toku juna meseca realizovao je projekat pod nazivom „Save energy - Save Planet". Kristijan Lukić, koordinator projekta rekao je da je osnovni cilj informisanje i edukacija mlađih i starijih građana opštine Novi Bečej o značaju i načinima racionalnog korišćenja električne energije, čime se smanjuje potrošnja i negativna emisija ugljen dioksida, koja nastaje usled proizvodnje električne energije u termoelektranama: „Značaj racionalnog korišćenja bitan je da bi vremenom stvorili uslove za zdravu i čistu životnu okolinu i sprečili dalje zagađivanje planete".

Projekat obuhvata aktivnosti: edukativnih časova za 25 razreda svih 5 osnovnih škola iz naše opštine, 4 edukativne tribine za građane i to u svakom naseljenom mestu naše opštine po jedna, likovni konkurs za učenike osnovnih škola, izložbe najboljih likovnih radova u svim školama, izrada „zelenih eko tabli" za sve škole, akcija „3 za 1" na kojoj će se deliti štedljive sijalice građanima i akcija „Green home" u sklopu koje će biti podeljene sadnice zimzelenog drveta.

Plastenici u osnovnoj školi za ekskurzije i školsku opremu

Ukupno ulaganje u 3 velika plastenika koja su već donela prve plodove je 400.000 dinara i vratiće se već plasiranjem prve berbe paradajza iz plastenika.

U petak 3. juna u Osnovnoj školi "Josif Marinković" predstavljeni su plastenici koje je đačka zadruga osmislila i realizovala, a lokalna samouprava u Novom Bečeju pomogla sa 200.000 dinara. Ukupno ulaganje škole i lokalne samouprave u 3 velika plastenika, koja su već donela prve plodove, je 400.000 dinara i vratiće se već plasiranjem prve berbe paradajza. Na ovako neobičan način proslavljen je dan škole Josif Marinković u Novom Bečeju. Ideja je bila da se kod učenika i javnih institucija razvija duh preduzetništva. Prihod od povrća iz plastenika biće usmeren u fondove za đačke ekskurzije, školsku opremu. U plasteniku rade radnici škole i angažovana pomoć, a đaci ga koriste za različite delove edukativnih školskih programa. Deo proizvoda iz plastenika biće upotrebljen za pravljenje đačke užine. Miliovoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej, je rekao da rezultat koji su deca i radnici škole postigli realizacijom projekta 3 plastenika može poslužiti mnogima da se ugledaju na njih: "Kroz ovakve aktivnosti možete videti koliko je teško podići jednu ovakvu biljku i kakvo je zadovoljstvo kada na kraju uživate u plodovima svoga rada. Sve ono što ovde proizvedete potrošite za ono što vi mislite da je najbolje." U realizaciji podizanja plastenika pomogli su mnogi sugrađani, Mesna zajednica i ZZ Vrebalov.

Obeležen Svetski dan davalaca krvi

Jedan od najhumanijih Novobečejaca, Komar Laslo od svoje 18-te godine do sada je 97 puta dobrovoljno dao krv

Povodom obeležavanja Svetskog dana davalaca krvi predsednik opštine, Milivoj Vrebalov sastao se sa predstavnicima Crvenog krsta i davalaca krvi iz naše opštine u sali Skupštine opštine Novi Bečej. Naša opština spada u red najhumanijih opština po broju davalaca krvi u Srbiji jer se više od 5% stanovnika opredelilo da učestvuje u humanoj akciji davanja krvi. Jedan od najrevnosnijih predstavnika grupedavalaca krvi iz Novog Bečeja je Komar Laslo, koji je od svoje 18-te godine do sada 97 puta dobrovoljno dao krv: „Preporučujem svima da bar jednom godišnje daju krv. To nije ništa strašno, kako neki misle, a jako je humano i korisno". Povodom toga Milivoj Vrebalov se njemu i ostalim predstavnicima zahvalio za njihovu istrajnost i humanost i istakao da će lokalna samouprava i ubuduće podržavati akcije doborvoljnog davanja krvi.

Momir Dimitrijević, sektretar Crvenog krsta iz Novog Bečeja rekao je da je njihova namera da se što više animiraju predstavnici mlađe populacije za akcije davanja krvi. U 2010. godini šezdeset dvoje mladih davalaca su se po prvi odlučili da se priključe akciji davanja krvi.

Kuća dobrog srca i Fontana želja za našu decu

Uz svesrdnu pomoć nekoliko javnih ustanova, privatnih preduzeća i roditelja, izgrađena je "Kuća dobrog srca" i "Fontana želja" i uređeno dvorište PU „Pava Sudarski"

U petak, 3. juna 2011. godine u dvorištu vrtića "Leptirić" svečano je otvorena "Kuća dobrog srca" i "Fontana želja". Inicijativa je krenula od javnog poziva za prijavu i učešće u realizaciji programa: "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", pokrenutog od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i za zaštitu životne sredine. Koordinator projekta je bila Nadica Blažin, glavni vaspitač. Projektu su se priključila još dva vaspitača sa svojim grupama, Sanja Jocković i Ivana Kiselički. Uz svesrdnu pomoć nekoliko javnih ustanova, privatnih preduzeća i roditelja, izgrađena je "Kuća dobrog srca" i "Fontana želja" i uređeno dvorište. Izvođački radovi, takođe su bili na dobrovoljnoj osnovi, organizovani u vidu radnih akcija roditelja. Od 148 kandidata koji su učestvovali u projektu samo nekoliko je nagrađeno a među nagrađenima su se našli i PU „Pava Sudarski" i "MilenkoTutin" Kumane. Deca iz PU „Pava Sudarski" učestvovala su i u nizu drugih konkursa i dobili nagrade: u kategoriji za najbolju predstavu u umetničkom takmičenju "Stvorimo svet bez razlika" Ministarstva prosvete i nauke i Evropske unije, na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo socijalnu politiku i demografiju na izložbi likovnih radova "Sestru i brata želim", a prvu nagradu na likovnom konkursu "Bolje sprečiti nego lečiti" povodom nedelje zdravlja usta i zuba u Srbiji osvojio je Kiš Balaš.

Što više školske dece motivisati da se bave sportom

Lokalna samouprava u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Republičkim zavodom za sport i Coca-Cola sistemom sprovela akciju koja ističe značaj aktivnog načina života i sporta

Program „Šta treniraš?" koji Coca-Cola sistem sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Republičkim zavodom za sport u saradnji sa Lokalnom samoupravom Novi Bečej, predstavljen je deci školskog uzrasta u Novom Bečeju. Deca su imala priliku da učestvuju u prezentaciji 18 sportskih klubova i saznaju više o zdravom i aktivnom načinu života. Mogla su da provere svoju kondiciju i zdravstveno stanje i od tima doktora Republičkog zavoda za sport dobiju korisne savete o preporučenoj ishrani i fizičkim aktivnostima prilagođenim njihovom uzrastu i trenutnoj fizičkoj spremnosti. Većina klubova, koja su se predstavila na ovoj manifestaciji, je na licu mesta nudila pristupnice, tako da su mnogi školarci izabrali različite vrste sportskih aktivnosti kojima će se ubuduće baviti. Ova akcija ima za cilj edukaciju i motivisanje mladih, ali i njihovoh roditelja, da se aktivnije uključe u rekreativne sportske aktivnosti.

Svi se učlanili u Narodnu biblioteku

Razvijanje ljubavi prema čitanju omogućiće deci da postepeno obogaćuju svoj rečnik.

Učenici lll i IV razreda Osnovne škole „Miloje Čiplić", deca lako ometena u razvoju, učiteljice Melinde Fabijan, učinili su jedan od koraka na putu ka čitanju. Tokom prošlog meseca, prilikom posete Narodnoj biblioteci, celo odeljenje se učlanilo.

Direktorici Agneš Đukičin i zaposlenima u biblioteci deca su na poklon donela svoje likovne radove. Tom prilikom su se bolje upoznali sa tajnama i lepotama književnosti. Melinda Fabijan je rekla da je njena namera bila da se što više obogati svakodnevni život njenih đaka: „Poseta biblioteci i razvijanje ljubavi prema čitanju omogućiće deci da postepeno obogaćuju svoj rečnik. Njihova sreća, koju vrlo otvoreno pokazuju, kada se nešto novo i lepo desi u njihovim svakodnevnim aktivnostima, je najveća nagrada koju mogu da dobijem za svoj rad". Ona je dodala da ima veliku podršku direktorice škole Zorice Garčev u svim aktivnostima koje realizuje sa učenicima njenog odeljenja. Poseta bibliteci, ekskurzija do Katai Salaša ili pobeda na likovnom konkursu tokom manifestacije „Čamac naTisi - Tisa reka ljubavi, ovu decu dodatno motivišu da ulože napore u svoj razvoj i ulepšava im prilično težak život.