Fakultet za evropske pravno-političke studije iz Novog Sada u Novom Bečeju

Prijave za upis če se primati u Srednjoj školi Novi Bečej svake srede i subote u vremenu od 10 do 13 časova, od 28.05.2011.

Maturanti srednjih škola i druga zainteresovana lica moći će od ove godine da upišu Fakultet za evropske pravno-političke studije iz Novog Sada u Novom Bečeju. FEPPS otvara Nastavni centar u prostorijama Srednje škole. Na Fakultetu postoje dva smera i to: studije prava, studije političkih nauka. Fakultet i studijski programi su akreditovani. Nastava će se organizovati petkom popodne i subotom pre podne u Srednjoj školi u Novom Bečeju, ul. MaršalaTita br. 5. Prijave za upis će se primati na istoj adresi svake srede i subote u vremenu od 10 do 13 časova, od 28.05.2011. godine pa nadalje. Dodatna novost je još jedan ponuđeni program obrazovanja u Novom Bečeju. Visoka tehnička škola iz Novog Sada osim klasičnog načina, nudi i studiranje na daljinu dva smera: Informaciona tehnologija i Elektronsko poslovanje, Zaštita od požara. Kontakt osoba u Novom Bečeju je Maja Josimović, tel. 063 436 546.

50-i Muzički festival dece Vojvodine

2000 dece je nastupilo i takmičilo se u Domu kulture opštine Novi Bečej 15. i 22. maja

2000 dece je nastupilo i takmičilo se u Domu kulture opštine Novi Bečej 15. i 22. maja na jubilarnom 50-om Muzičkom festivalu dece Vojvodine. Deca su bila u sastavu 11 orkestara, 9 horova i 32 folklorna ansambla najznačajnijeg i najbrojnijeg dečijeg muzičkog festivala u Vojvodini. Festival je takmičarskog karaktera i pratio ga je stručni žiri, koji je najbolje folklorne ansamble selektovao na republički festival. Za horove i orkestre ovaj festival je bio ujedno i republički. Renesansni orkestar OŠ "Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja, plasirao se među najbolje i osvojio je zlatnu plaketu. Na zatvaranju ovog najveselijeg muzičkog događaja, nastupili su folklorni ansambli iz inostransva Litvanije, Mađarske, Crne Gore i Republike Srpske. Festival je organizovao Dom kulture opštine Novi Bečej u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine i Savezom amatera Vojvodine.

Dan škole Miloje Čiplić

Program je ove godine pored prozivke najuspešnijih učenika i predstave „Muzička geografija", upotpunila i prezentaciju dugo očekivane Monografije.

OŠ „Miloje Čiplić" proslavila je Dan škole 20. maja. Program je ove godine pored prozivke najuspešnijih učenika u tekućoj školskoj godini i predstave pod nazivom „Muzička geografija", upotpunila i prezentaciju dugo očekivane Monografije. Promociju Monografije prezentovala je direktorka Narodne biblioteke, Agneš Đukičin, recezent Milan Micić, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu i direktorke škole Zorice Garčev, koja je ovom prilikom izjavila: „Monografijom smo zaokružili celinu obeležavanja proslave 100 godina postojanja škole koju smo zvanično obeležili prošle školske godine. Pisana je i sastavljana punih osam meseci i predstavlja jedan opsežan dokument o radu i stvaranju ove ustanove kroz jedan vek postojanja."

Novčana sredstva za nastanak Monografije obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i sport, a drugu polovinu lokalna samouprava.

Marina Vojnov među 1000 najboljih studenata u Srbiji

I pored visokih kriterijuma sa prosekom ocena 9,47 Marina uspela da dobije vladinu stpendiju

Vlada Srbije stipendira 1000 najboljih studenata završnih godina. Kriterijum su prilično visoki, ali je i pored toga Marina Vojnov iz Novog Bečeja uspela da se plasira u grupu najboljih. Marina studira računovodstvo i reviziju na subotičkom Ekonomskom fakultetu odeljenja u Novom Sadu. Sada je na trećoj, završnoj, godini studija sa prosekom ocena 9,47. Koliko je bilo teško ispuniti kriterijume govori i činjenica da je 9 stipendija ostalo nedodeljeno, jer je samo 991 student ispunio uslove iz konkursa. Marina Vojnov je zadovoljna svojim uspehom i kaže da će joj stipendija od 25.000 dinara mesečno znatno olakšati uslove studiranja. Studenti su potpisali ugovore o stipendiranju na svečanom prijemu u Ministarstvu za omladinu i sport, a od njih se između ostalog traži da se obavežu da 5 godina nakon studiranja neće napustiti Srbiju. Marina Vojnov je za Novobečejski informator izjavila da bi svoje znanje volela da primeni u Novom Bečeju u kome bi volela i da živi, ali da nije sigurna da neka od revizorskih kuća za koju bi volela da radi ima predstavništvo u Novom Bečeju.

Počeli radovi na dvorcu Hertenledi u Bočaru

Centar za rehabilitaciju dece sa posebnim potrebama zaposliće 40-ak Ijudi

Dvorac Hertenlendi u Bočaru, koji je u prethodnom periodu bio dom za smeštaj duševno obelelih lica i nalazio se u izuzetno lošem stanju, dobija novo ruho. U toku prethodnog meseca počelo je kompletno renoviranje ovog istorijskog spomenika koji će sada imati još humaniju namenu i biće pretvoren u centar za rehabilitaciju dece sa posebnim potrebama. Projekat centra se izvodi u saradnjisa školom „Milan Petrović" iz Novog Sada. Radove, za koje je lokalna samouprava u Novom Bečeju uspela da obezbedi 1,5 miliona evra počela je firma Gardi iz Novog Sada kao lider konzorcijuma firmi koje između ostalih čini i GP Novi Bečej. Ova preduzeća su za poslove angažovala lokalnu radnu snagu kako bi na taj način omogućila da se deo prihoda zadrži u našoj opštini. Planirano je da do kraja godine radovi budu završeni. Za rad i normalno funkcionisanje centra biće neophodno 40-ak zaposlenih, što je nova šansa za one koji traže posao u ovoj delatnosti.

Program slave u Kumanu

Kumančani za 1. jun pripremaju slavu svog mesta koja će trajati tri dana.Tradicionalno će se prvog dana ugostiti prijatelji i poslovni partneri na svečanom ručku u Mažestiku.

U petak 3. juna u sali Bioskopa gostuje amatersko pozorište iz Bašaida a u subotu je na istom mestu koncert Kulturno umetničkog društva „Milan Aćimac" u 20h. Veterani Bašaida i Kumana u čast seoske slave odmeriće snage na fudbalskom terenu.

„Proleće Sime Cucića" - Najbolje iz dečije književnosti

Banatski kulturni centar po četvrti put organizovao je književnu manifestaciju u cilju afirmacije književnosti za najmlađe.

21. maja 2011. u svečanoj sali opštine Kikinda svečano su dodeljene nagrade i plakete „Sima Cucić" za najbolje knjige i dečje literarne radove. Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, po četvrti put, organizovao je književnu manifestaciju „Proleće Sime Cucića" u cilju rasvetljavanja lika i dela meštanina Sime Cucića (1905-1988), rodonačelnika književne kritike književnosti za decu i u cilju afirmacije i kritičkog sagledavanja književnosti za najmlađe. Za najbolje knjige iz oblasti književnosti za decu proglašene su: iz oblasti nauke o književnosti za decu – Dr Tamara Grujić „Zmajevo pesništvo za decu i usmeno književna tradicija", iz oblasti beletristike književnosti za decu - priče za decu: Dr Milutin Đuričković „Neverovatne priče", iz oblasti dečjeg stvaralaštva - zbornik dečjih radova: „Zmajevi od ćirilice". Žiri za Nagradu „Sima Cucić" doneo je i odluku da nagradu za životno delo, ove godine, dobije dr Voja Marjanović. Dodeljene su nagrade za dečiju književnost u još niz oblasti dok su najmlađi stavraoci iz osnovnih škola ukrstili pera na literarnom konkursu i takođe dobli priznanja u svojim kategorijama.

Renovirali Omladinski dom zajedničkim snagama

Posle više od 10 godina Omladinski dom u Novom Miloševu renoviranje i priveden nameni

Udruženje seoskog folklora „Teodor Pavlović" iz Novog Miloševa, svoj slavski koncert, održao je 21. maja u sveže renoviranoj sali Omladinskog doma. Sala poslednjih desetak godina nije bila u upotrebnom stanju pa su je zajedničkim snagama igrači potpuno renovirali. Sredstva za renoviranje obezbedila je opština Novi Bečej i nekoliko firmi koje su pomogle prilažući potreban materijal. Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej posebno je pohvalio mladiće i devojke koji su pomagali da se sala renovira: „To se u današnje vreme sve ređe dešava i zato treba posebno pohvaliti momke i devojke koji su danima radili da bi obezbedili pristojan prostor za različite vrste okupljanja i manifestacija. To je nekada bilo sasvim normalno da se mladi uključe i pomognu svojim radom da se nešto sredi. Danas je to sve ređi slučaj". Jasmina Belić, sekretar Udruženja seoskog folklora „Teodor Pavlović" istakla je da će radovi biti nastavljeni kada se prikupi drugi deo sredstava, ali da je već sada moguće u Omladinskom domu izvoditi probe i koncerte. Ona se posebno zahvalila Opštini Novi Bečej koja je imala razumevanja za njihove potrebe i naglasila da se već javljaju i drugi potencijalni korisnici prostora Omladinskog doma koji su zainteresovani da u njemu drže različite vrste aktivnosti od sportskih, preko rekreativno zabavnih do različitih vidova radionica. Obnovu Omladinskog doma pomogla je i MZ Novo Miloševo i ustupila prostor ovom udruženju na korišćenje.

Noć muzeja

Kultura nije samo u muzejima, bibliotekama ili galerijama nego se kultura jednog naroda, ogleda i kroz ponašanje na stadionima, parkovima ili na ulici.

Novi Bečej je drugu godinu za redom otvorio vrata svojih muzeja i galerija u Noći muzeja.

Ljubitelji ove vrste kulturnih događanja imali su na raspolaganju bogat program.

Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej, otvorio je manifestaciju: „Pre samo četiri godine Novi Bečej nije bio ono što je danas. Ja ne mogu biti objektivan, ali mislim da smo uspeli da u Novom Bečeju podignemo kulturu na jedan viši nivo. Mi smo opština koja ima pet dvoraca, Araču, sada dva muzeja i sijaset kulturnih događanja tokom cele godine, od seoske slave napravili smo ozbiljnu manifestaciju i mislim da smo se svrstali u red opština koje imaju izuzetno veliku kulturnu ponudu." On je skrenuo pažnju prisutnima da kultura nije samo u muzejima, bibliotekama ili galerijama nego se kultura jednog naroda, jedne sredine, ogleda i kroz ponašanje na stadionima, parkovima ili na ulici. Zato je apelovao na sve generacije da taj segment kulturnog ponašanja i odnosa prema okolini prenose i zastupaju u svim situacijama. Manifestaciju su otvorili članovi folklornog društva „Bećarac" iz Novog Bečeja, a potom je izvedena predstava Amaterskog pozorišta iz Rače, „Hamlet u selu M. Donja".

Svi posetioci manifestacije „Noć Muzeja" bili su u prilici da pogledaju stalnu postavku muzeja „Glavaševa kuća", ali i izložbe „Memorandum računi" novobečejskih trgovaca, zanatlija i firmi. Muzej su to veče krasili i portreti poznatih Novobečejaca, autora Milorada Miće Josimovića.

U Novom Miloševu je takođe obeležena manifestacija u etno kući „Kotarka". Tokom manifestacije bile su otvorene i galerije „ATAR", „BKC" i „TAA".

Nove kreditne linije za poljoprivrednike

Razvojna banka Vojvodine u saradnji sa Fondom za razvoj APV realizuje sledeće kreditne linije:

  1. Dugoročni krediti za finansiranje izgradnje, adaptacije i izgradnje skladišnih kapaciteta u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje
  2. Dugoročni krediti za finansiranje fizičkih lica, nosilaca registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava za kupovinu zemljišta u cilju ukrupnjavanja poljoprivrednih poseda
  3. Kratkoročnih kredita za finasiranje podsticaja izvoza pravnih lica i preduzetnika
  4. Dugoročni krediti za finansiranje razvojnih izvoza pravnih lica i preduzetnika

Za više informacija obratite se:

-          Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem telefona na broj 023/772-320, lokal 123.

-          Fondu za razvoj AP Vojvodine na brojeve telefona 021/4830-653; 4830-659; 4830-662; faks (021) 4830-668 ili na internet adresi http://www.vdf.org.rs/