"Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje" u dve novobečejske škole

OŠ „Miloje Čiplič" i „Milan Stančič-Uča" dobile po 4000 eura za realizaciju projekta koji ima za cilj da inkluziju približi deci, prosvetnim radnicima, ali i građanstvu.

Direktorke OŠ „Miloje Čiplić" i „Milan Stančič-Uča", Zorica Garčev i Marija Stančić, 28. marta potpisale su ugovor o dodeli granta za realizaciju projekta koji ima za cilj da inkluziju približi deci, prosvetnim radnicima, ali i građanstvu. Program „Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje" je jedan od niza programa koje je Ministarstvo prosvete i nauke u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS" pokrenulo kao podršku inkluziji u obrazovanju. Ciljevi programa se odnose na unapređivanje kapaciteta škole za uspešno uključivanje i kvalitetno obrazovanje dece iz osetljivih grupa, unapređivanje profesionalnih kompetencija zaposlenih u školi za rad sa učenicima sa smetnjama u razvoju, invaliditetom i teškoćama u učenju, senzibilizijacija svih školskih aktera i lokalne zajednice za prihvatanje i podršku deci iz osetljivih grupa, kao i unapređivanje saradnje sa roditeljima učenika sa smetnjama u razvoju, relevantnim institucijama i organizacijama na lokalnom nivou. lznos pojedinačnih grantova za odobrene projekte je do 4000 evra. Projekat će trajati od 9 meseci do godinu dana.

Mladi u akciji upoznavanja različitih kultura

28 učesnika tokom 7 dana omladinske razmene naučilo je nešto o interkulturalnim različitostma kroz sportske igre

Omladinski klub Novog Bečeja je realizovao projekat pod nazivom „Heart-ball" koji je održan od 8. do 15.4.2011. godine u Novom Bečeju. Ovaj projekat je podržala Evropska Komisija u okviru Programa „Youth in action" deo omladinske razmene. Osnovni cilj projekta je bio da 28 učesnika tokom 7 dana omladinske razmene nauče interkulturalne različitosti kroz sportske igre i na taj način unaprede svoje znanje o kulturnim različitostima učesnika, unaprede i promovišu tolerancij kod mladih ljudi, razviju i poboljšaju timski duh i razbiju različite stereotipe koji su vezani za njihove države.

Zvanične partnerske organizacije koje su učestvovale na projektu su: Omladinski Savet grada Istočnog Sarajeva iz Bosne i Hercegovine, Slovačko - Indijsko prijateljstvo iz Slovačke i Kajzeri klub za omladinu i sport iz Turske.

Novobečejski šahisti favoriti za prelazak u viši rang

Međuopštinska šahovska liga počinje 15. maja. Novobečejci favoriti za osvajanje prvog mesta i prelaska u viši rang takmičenja.

Šah klub „Jedinstvo" Novi Bečej se nalazi u međuopštinskoj ligi koja počinje 15. maja traje sedam kola, a Novobečejci su favoriti za osvajanje prvog mesta i prelaska u viši rang takmičenja.

Osnovan pre više od pola veka, šahovski klub je organizovao šahovski život svojih članova, kao susrete različitih nivoa prijateljskih ili takmičarskih. Nosioci aktivnosti bili su: Vladimir Antonović, Veselin Dragić, Imre Konc, Mirko lličić, Ivan Popov, Aleksa Papić, Milorad Azucki i Dragiša Pecarski.

Šahovski život trenutno se odvija pod rukovodstvom Danila Borkovića, lmre Konca, Dušana Dragića, Vojislava Vujackova, Ferenca Rakoša i Srđana Perića. Stručni rad sa mladima preuzeo je Danilo Borković u šah klubu i sekciji OŠ "Josif Marinković". Od 2007. godine šah je uveden kao izborni predmet u neke osnovne i srednje škole Vojvodine i Srbije dok u Novom Bečeju to nije slučaj.

Novobečejski turnir u odbojci

Odbojkaški klub Jedinstvo organizuje Novobečejski turnir u odbojci pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Turnir će se održati 04.06.2011. godine u Sportskoj hali sa početkom u 10h. Turnir će se odigravati u kategorijama kadeta kadetkinja paralelno na dva terena i to glavnom i pomoćnom u Sportskoj hali. Tribine će biti otvorene za sve gledaoce i ljubitelje odbojke. Učesnici turnira su: OK KIKINDA (Kikinda), OK KLEK SRBIJA ŠUME (Klek), OK HERCEGOVINA (R.Topolovac), OK BEČEJ (Bečej), OK LIBERO (B.Gradište) i domaćin OK JEDINSTVO (Novi Bečej).

Predbračno savetovalište

Obrađuju se teme kao što su očekivanja od braka, odnos prema prijateljima, odnos prema novcu, različiti stavovi, izražavanje osećanja, provođenje slobodnog vremena, rešavanjem konflikata

Humanitarni centar Suncokret iz Novog Bečeja tokom aprila i maja realizuje projekat PRED BRAČNO SAVETOVALIŠTE u sali broj 73 na drugom spratu Doma zdravlja u Novom Bečeju, svakog ponedeljka od 17 do 18.30h. PREDBRAČNO SAVETOVALIŠTE namenjeno je mladim parovima koji su nedavno sklopili brak ili planiraju da stupe u brak ili već žive zajedno u vanbračnoj zajednici. Mladi imaju priliku da se upoznaju sa različitim oblastima koje su od značaja za zajednički život. Obrađuju se teme kao što su očekivanja od braka, odnos prema prijateljima, odnos prema novcu, različiti stavovi, izražavanje osećanja, provođenje slobodnog vremena, rešavanjem konflikata, podela uloga, roditeljstvo, veštine komunikacije, prevazilaženje stresnih situacija. Psihološke radionice vodi Marija Teofanovska, dipl. psiholog, a rad savetovališta podržao je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, svetovalište je besplatno otvoreno za sve zainteresovane parove. Nije obavezan dolazak u paru.

Mesna zajednica Bočar obezbedila djubrivo za pašnjake

Mesna zajednica Bočar u saradnji sa Poljoprivrednom stučnom službom Zrenjanin obezbedila je veštačko đubrivo koje će biti posuto na pašnjake. Igor Munćan, predsednik Saveta MZ kaže da su stručnjaci iz Zrenjanina obišli pašnjake i da očekuje dva vagona veštačkog đubriva, takođe je pohvalio i odličnu saradnju Mesne zajednice sa predstavnicima instituta u Zrenjaninu.

Volela bih kad bi Bočar znao da je mome srcu prirastao

Ideja skupa bila je da se meštanima Bočara predstave i afirmišu književni i likovni stvaraoci ovog dela Banata

Konferencija žena Bočar u saradnji sa Mesnom organizacijom penzionera Bočar, 15. aprila ugostila je članove kikindskog Književnog kluba „Duško Trifunović". Tridesetak posetilaca uživalo je u lepoti pisane reči i izložbi slika. Ideja skupa bila je da se meštanima Bočara predstave i afirmišu književni i likovni stvaraoci ovog dela Banata, a skup je simbolično nazvan „Volela bih kad bi Bočar znao da je mome srcu prirastao".

U programu su učestvovali Nada Adamović pisac za decu, Nikola Vasić-Topolovački slikar i pesnik, Ljubomir Marin pesnik, Sanja Jović pesnik i vokalni solista, Leposava Uvalin pesnik, Vesna Balaban aforističar, Zora Raška pesnik i prozni pisac, Božidar Bačkuljin pesnik i Slavica Stankosić pesnik.

Humanost za pohvalu

Bilo je jako hladno i devojke su več bile mokre, gospodin Milin nam je pomogao da izađemo i odvezao nas do kuća. Zahvaljujemo mu se na tome. Mnogi su prošli pored nas i nisu se čak ni zaustavili da vide šta nam se dešava" - Zorica Milanovič

Početkom marta meseca na povratku sa kompanijske proslave 8. Marta iz Zrenjanina 5 radnica iz Miloševa doživelo je saobraćajni udes zbog loših vremenskih uslova. Na sreću niko nije povređen. Na putu između Melenaca i Bašaida auto sa 5 devjaka okrenuo se na krov i otklizao u jarak sa vodom. Mnogi nisu u mraku ni primetili šta se dešava i da devojke pokušavaju bezuspešno da se izvuku iz automobila koji je već počeo da se puni vodom. Zorica Milanović, radnica kompanije Per Su, zahvalila se Tomislavu Milinu, koji je jedini primetio i stao da pomogne: "Bilo je jako hladno i devojke su već bile mokre, gospodin Milin nam je pomogao da izađemo i odvezao nas do kuća. Zahvaljujemo mu se na tome. Mnogi su prošli pored nas i nisu se čak ni zaustavili da vide šta nam se dešava".

Novomiloševački karatisti nižu uspehe

Takmičari karate kluba „Mladost" usled nedostatka finansijskih sredstava, takmičili su se za karate klub „Enpi" iz Subotice

Članovi karate kluba „Mladost" iz Novog Miloševa i tokom aprila meseca beležili su zavidne rezultate čime su pokazali da ih dosadašnji uspesi i medalje samo motivišu za dalja takmičenja. Njih šestoro se na nedavnom Uskršnjem turniru u Baču takmičilo za karate klub „Enpi" i na taj način subotičanima su obezbedili prva mesta u ligi. Jovica Vukelja, trener karatista: „U okviru turnira održani su i finalni mečevi lige Vojvodine, u kojoj su Miloševčani učestvovali u samo jednoj uzrasnoj kategoriji, muške nade, u kojoj su ligaški prvaci Vojvodine. Nažalost takmičari karate kluba „Mladost", usled nedostatka finansijskih sredstava, takmičili su se za karate klub „Enpi" iz Subotice, te su njima obezbedili prva mesta u ligi."

Akcija sakupljanja električnog i elektronskog otpada

Prikupljeno preko dve tone starih računara, štampača, televizora... i predato specijalizovanom reciklažnom centru u Pančevu.

U ponedeljak 28.03.2011. godine održana je akcija sakupljanja električnog i elektronskog otpada na teritoriji opštine Novi Bečej. Kako takav otpad spada u opasan otpad, njegovim tokovima je potrebno posvetiti povećanu pažnju. Jedinica lokalne samouprave je organizovala jednu ovakvu akciju da bi na taj način skrenula pažnju generatorima opasnog otpada na značaj i važnost adekvatnog postupanja sa opasnim otpadom, kako sa stanovišta zaštite životne sredine tako i sa stanovišta zaštite zdravlja stanovništva. U akciji je prikupljeno preko dve tone starih računara, štampača, televizora, fotokopira, klima, skenera i drugih vrsta električnog i elektronskog otpada i predato specijalizovanom reciklažnom centru u Pančevu.