Sekcija kik boksa i savate-a u Kumanu

Medalje, pohvale i diplome koje se nižu na policama Kluba borilačkih sportova „Jedinstvo" sve više animiraju mlade da krenu stopama članova Kluba. Uspesi mladih savatista i kik boksera podstakli su trideset polaznika iz Kumana da krenu putevima istaknutih takmičara novobečejskog kluba. Sekciju koja promoviše zdrave stilove života, vodi Oskar Keri, takmičar Kluba, a treninzi se održavaj utorkom i četvrtkom od 19 i subotom od 18 časova u fiskulturnoj sali OŠ „Milan Stančić-Uča". S obzirom na to da se sekciji svakodnevno priključuje još polaznika, u planu je da se treninzi kik boksaj savate-a organizuju i ostalim danima u nedelji.

III mesto u Mini maxi ligi za mlađe petliće „Jedinstva"

Prvi put u Kikindi održano je takmičenje u malom fudbalu za decu do 12 godina pod nazivom MINI-MAXI liga. Mlađi petlići FK "Jedinstva" osvojili su III mesto u ovoj ligi čija su takmičenja trajala 6 meseci. Domaćin takmičenje bio je SC „Balon" koji je ugostio 20 ekipa iz naše i susednih opština. Na takmičenju je učestvovalo 250 dečaka i 3 devojčice koji su odigrali 252 utakmice i postigli 1091 gol. Pored upoznavanja i druženja deca su igrala fudbal i na najbolji mogući način demonstrirala svoje umeće i talenat. Strahinja Vasković, trener dečaka FK "Jedinstvo" rođenih u period od 2000-2003, zadovoljan je rezultatom svoje ekipe: "Svi oni koji su pratili ovo takmičenje bili su svedoci činjenice da su deca iz utakmice u utakmicu bila sve bolja. To znači da je ovo takmičenje pun pogodak". Pehar i medalje proslavljeni su uz tortu i sokove u društvu sa roditeljima.

Elektronska knjiga u izdanju Banatskog kulturnog centra

Promocija najnovije zbirke poezije „Nenajavljeno kao smrt" u izdanju Banatskog kulturnog centra, autora Radovana Vlahovića, u toku meseca marta održana je u Narodnoj biblioteci opštine Novi Bečej u nesvakidašnjoj i romantičnoj atmosferi, uz sveće. Usled nestanka struje, ljubitelji knjige nisu bili u prilici da vide i elektronsko izdanje o kojoj je govorila direktorica Biblioteke, Agneš Đukičin. Književnoj večeri je prisustvovao i fotograf Dragan Belić, koji je pomogao ilustraciju ove knjige i slikar i vizuelni umetnik Senka Vlahović, koja se posebno angažovala na elektronskom izdanju.

Nakon svečanog prezentovanja knjige, koja je nastala u procesu druženja i objavljivanja tekstova na društvenoj mreži Facebook, Vlahović je za Novobečejski informator izneo svoje viđenje nesvakidašnje večeri i najavio aktivnosti koje slede u Banatskom kulturnom centru: „Mislim da je u pitanju Božija volja da ovo bude pravo, čisto književno veče gde će se čitati i gde će publika biti u prilici da je ništa drugo ne remeti već da oseti snagu, moć i lepotu pisane reči. Elektronska knjiga nema smisla kada nema struje, ali prava ima i zato je dobro kombinovati i jedno i drugo i mi to u Banatskom kulturnom centru radimo. Do sada smo objavili tri elektronska izdanja, a do kraja godine planiramo da objavimo desetak knjiga. U narednom periodu očekuje nas četvrta po redu manifestacija „Proleće Sime Cucića". Konkurs za nagradu „Sima Cucić" za najbolje knjige u oblasti Nauke o književnosti za decu, Beletrističke književnosti za decu i Najbolja knjiga iz oblasti dečijeg stvaralaštva, je otvoren i traje do 1. maja".

Ambasador Slovenije u Novom Bečeju

„Ја ću sa nekim kolegama razmotriti mogućnost ekonomske saradnje sa opštinom Novi Bečej, kako bi neka Slovenaćka kompanija imala interes da dođe ovde" - Franc But

Franc But, ambasador Slovenije bio je gost predsednika opštine Novi Bečej, Milivoja Vrebalova. On je iskoristio priliku da pre prisustva pozorišnom projektu „Tražim svoje mesto pod suncem", koji su izveli mladi iz Dramske radionice „Cekom" iz Zrenjanina i NGO „Kuća Kulture" iz Celja razmeni iskustva i ideje o saradnji sa domaćinom. Posle izuzetno dobro primljene pozorišne predstave ambasador Franc But je izjavio: „Nadam se da će ova saradnja na kulturnom nivou biti nastavljena, jer ovakav vid saradnje kod mladih pravi neku veću širinu. Takođe sam prijatno iznenađen i samim Novim Bečejom kao mestom, jer se oslikava istorijsko bogatstvo ovih prostora. Bez obzira stoje ekonomska kriza ostavila i ovde traga oseća se dobra energija. Ja sam oduševljen onim što sam video šta sve ovaj grad radi: od Velike gospojine preko, raznih manifestacija koje organizuju i mislim da je ovo odličan put da ovaj grad proživi u nekom svetlu 21. stoleća. Sa nekim svojim kolegama razmotriću mogućnost ekonomske saradnje sa opštinom Novi Bečej, kako bi neka Slovenačka kompanija imala interes da dođe ovde." Zadovoljstvo susretom i razgovorima izrazio je i domaćin, Milivoj Vrebalov: „Pričali smo o mogućoj budućoj saradnji slovenačkih firmi sa opštinom Novi Bečej u vidu nekih grinfild investicija. Mi smo otvoreni za razne mogućnosti saradnje. Recimo između ostalog daje njegova ekselencija, Franc But, predložio i predstavljanje naše turističke ponude i obećao da će obaviti razgovore sa nekim turoperatorima iz Slovenije kako bi se animirali njihovi turisti."

Prvi objekat u industrijskoj zoni Istok

Građevinsko preduzeće „Novi Bečej" u Industrijskoj zoni istok podiže silose i prateću infrastrukturu za odlaganje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.

U Industrijskoj zoni Istok počela je izgradnja prvog kapitalnog objekta. Građevinsko preduzeće „Novi Bečej" odlučilo se da na ovom području podigne silose i prateću infrastrukturu za odlaganje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Ovo preduzeće se bavi izgradnjom objekata i poslednjih godina najviše je sarađivalo sa poljoprivrednim kompanijama počevši od Štarka, MK Komerca, Fidelinke, preko Matijevića, Dijamanta i Velvet farma.

Mladen Stojanović, direktor i vlasnik preduzeća, kaže da su svoje iskustvo, koje su stekli gradeći objekte za ove kompanije, želeli da primene ovde u svojoj opštini: „Na ovaj način zaposlićemo svoje radnike i sačuvati im radna mesta koja su krizom u građevinarstvu došla u pitanje. Sa druge strane ćemo izgraditi objekat koristan poljoprivrednim proizvođačima naše opštine. Novi Bečej je i ranije bio poznat kao mesto u kome su skladištene žitarice, znači da ima tradiciju koju treba nastaviti. Poljoprivreda je strateška stvar Srbije, a samim tim i Vojvodine. Oslanjanje na poljoprivredu, stočarstvo, voćarstvo pa i pčelarstvo može biti velika šansa za razvoj Novog Bečeja. Uz dobar geografski položaj saobraćajnica i pokretanjem nekog investicionog ciklusa u industrijskoj zoni u Novom Bečeju, koji ima tradiciju i u građevinarstva, kroz bilo kakve objekte male ili velike, stvaraju se preduslovi za rad i razvoj."

Opština obezbedila 6 miliona za nezaposlene

Ovaj program se razlikuje od pokrajinskog i republičkog programa zapošljavanja između ostalom i po tome što je u njemu obezbeđen deo sredstava za zapošljavanje u javnim i državnim preduzećima i za zapošljavanje u poljoprivrednoj delatnosti.

U Domu kulture u Novom Bečeju je predstavljen Lokalni akcioni plan zapošljavanja na skupu u organizaciji lokalne samouparave i Nacionalne službe za zapošljavanje. Saša Šućurović, pomoćnik predsednika opštine, za turizam sport i omladinu, naglasio je da je opština obezbedila 3 miliona iz svog budžeta za programe zapošljavanja: „Mi smo napravili Lokalni akcioni plan zapošljavanja prema svojim lokalnim potrebama. Izdvojili smo u budžetu 3 miliona dinara kako bi pomogli zapošljavanje nezaposlenih u našoj opštini. Na osnovu ovog plana iz pokrajine smo dobili još oko 2,9 miliona tako da će nezaposleni Novobečejci moći da računaju na taj fond u narednom periodu. Ovaj naš program se razlikuje od pokrajinskog i republičkog programa zapošljavanja između ostalog i po tome što je u njemu obezbeđen deo sredstava za zapošljavanje u javnim i državnim preduzećima i za zapošljavanje u poljoprivrednoj delatnosti." U Novom Bečeju je, po podacima NSZ-a, nezaposleno 2700 ljudi od čega je 40% mladih. Ovo je najnovija u nizu mera kojom lokalna samouprava pokušava da smanji stopu nezaposlenosti i da motiviše nezaposlene i preduzetnike. Konkursi po ovom programu zapošljavanja biće objavljivani u Novobečejskoj filijali NSZ-a, na oglasnoj tabli Opštine, časopisu Poslovi, na opštinskoj veb stranici www.novibecej.rs i loklanim sredstvima informisanja.

Rešavanje problema sa distribucijom električne energije

Puštena u rad obnovljena centralna trafo stanica. Sledeća faza zamena dotrajale opreme na elektroenergetskoj mreži

U proteklih nekoliko nedelja vršeni su završni radovi prelaska sa rezervne mobilne trafo stanice, na napajanje strujom sa potpuno obnovljene, centralne trafo stanice, koja je sada spremna za upotrebu. Glavna trafo stanica za Novi Bečej izgorela je pre godinu dana pa su uz slabu elektroenergetsku mrežu, u koju nije niko ulagao 30 godina, problemi sa nestancima električne energije u Novom Bečeju postali izraženiji. Prethodni opštinski čelnici uglavnom se nisu bavili tim problemom koji je zahtevao veliko angažovanje, stručnost i ulaganja. U saradnji predstavnika sadašnje lokalne samouprave i Elektrovojvodine prvi put se ozbiljno radi na njegovom sistemskom rešavanju. Stalnim pregovorima i saradnjom došlo je do toga da je u obnovljenu stanicu Elektrovojvodina uložila oko 120 miliona dinara, lako je glavna trafo stanica potpuno obnovljena očekuju nas radovi na obnavljanju eletroenergetske mreže, koja je godinama propadala i sada zahteva ozbiljnije renoviranje. Sledeća faza radova na poboljšanju distribucije električne energije njenim krajnjim korisnicima je zamena elektroenergetskih izolatora na vodovima i transformatorima. Radovi će početi u narednih nekoliko nedelja, ukoliko vremenski uslovi to dopuste i u njih će biti uloženo oko 10 miliona dinara sada i još deset u drugoj fazi, na leto. Za vreme radova fazno će biti isljučivani delovi grada u kojima se oni odvijaju. Raspored isljučenja će biti najavljivan na Radiju Novi Bečej.

Novi Bečej u akciji "Sat za našu planetu"

Novi Bečej se i ove godine pridružio globalnoj akciji "Sat za našu planetu" - Earth Hour, koju organizuje Svetski fond za zaštitu prirode (WWF). U 20:30h do 21:30, 26. marta 2011. godine, gradovi širom sveta isključili su svoja svetla na sat vremena i time poslali poruku da je moguće preduzeti konkretne mere protiv globalnog zagrevanja. Kao i prošle godine u Novom Bečeju u tom period bila je isključena javna rasveta na Keju i u gradskom parku.

Da nam sajmovi zapošljavanja ne budu tradicionalni

U nekom predstojećem periodu očekuje se da se otvori 40-ak radnih mesta u gerontološkom centru, Deltafarm će zaposliti 50-ak ljudi, Dvorac Hertelnedi u Bočaru 50-ak, Hotel „Tiski cvet" takođe,...

Sajam zapošljavanja u Novom Bečeju, koji je održan u petak 25. marta posetio je 21 poslodavac i oko 500 posetilaca zainetresovanih za ponudu slobodnih radnih mesta. Sajam su organizovali predstavnici lokalne samouprave, "Omladinskog kluba Novi Bečej" i Nacionalne službe za zapošljavanje. Sajam je otvorio Milivoj Vrebalov predsednik opštine Novi Bečej rečima: "Nadam se da nećemo imati potrebe da nam ovakvi sajmovi prelaze u tradiciju i da će svako moći da pronađe radno mesto koje želi i bez ovakve pomoći. Rešavanje pitanja nezaposlenosti prioritet je naše politike u lokalnoj samoupravi. Mi kroz različite programe pokušavamo da olakšamo zapošljavanje našeg stanovništva. U nekom predstojećem periodu očekuje se da se otvori 40-ak radnih mesta u gerontološkom centru posle dogradnje novog bloka, Fabrika lekova Deltafarm u ovoj godini planira otvaranje pogona koji će u prvom navratu zaposliti 50-ak ljudi, Dvorac Heterledi u Bočaru počinje renoviranje u narednih nekoliko nedelja i on će kao centar za rehabilitaciju dece ometene u razvoju zaposliti još 50-ak ljudi, tu su i hotel "Tiski cvet" koji planira otvaranje bazena sa termalnom vodom i spa centra, Brodogradilište i nadamo se još firmi koje će se odlučiti da za svoje poslovanje odaberu Novi Bečej" . Kristijan Lukić, koordinator sajma zapošljavanja je naglasio da je specifičnost ovog sajma u odnosu na prethodni to što se na njemu prvi put ravnopravno pojavljuju poslodavci iz javnog sektora: "Po programu stručne prakse i još nekim programima Nacionalne službe za zapošljavanje javna preduzeća će moći da zaposle kadrove koji im nedostaju uz velike subvencije države. Još jedna od operativnih specifičnosti našeg sajma je ta što smo mi organizovali službu koja u već pripremljene obrasce ubacuje podatke onim posetiocima koji nisu bili u mogućnosti da donesu svoj CV i omogućavamo im da ipak na licu mesta konkurišu kod zainteresovanih poslodavaca".

Nedelja borbe protiv rasizma

„Svi mi činimo i gradimo istoriju našeg grada i ne smemo da dozvolimo narušavanje ljudskih principa i prava" Danica Jovanović.

U okviru meseca ženskog romskog aktivizma i nedelje borbe protiv rasizma, 23. marta Udruženje Roma Novi Bečej organizovalo je uličnu akciju kako bi skrenulo pažnju na bogatstvo različitosti. Danica Jovanović, koordinatorka novobečejskog udruženja istakla je da je Novi Bečej multietnička sredina u kojoj živi čak 22 nasionalne manjine „Građani i građanke Novog Bečeja moraju i dalje da grade tradiciju tolerancije kako bi život svih nas bio mnogo bolji i lepši. Svi mi činimo i gradimo istoriju našeg grada i ne smemo da dozvolimo narušavanje ljudskih principa i prava".

Šetnji od prostorija Udruženja do centra Novog Bečeja, priključile su se i aktivistkinje Banatske Romske mreže, mreže Vojvodine i članice novobečejskog udruženja. Gošće iz Beograda, „Žene u crnom" i Yukoma izvele su preformans na trgu i time podsetile građane da je Novi Bečej kuća u kojoj živi više od dvadeset nacija.