Renoviranje kao pomoć i podrška deci u hraniteljskim porodicama

Kroz ovu adaptaciju će se u Centru za socijaini rad stvoriti uslovi za prostor koji će služiti da se u klubu okupljaju deca, njihovi roditelji i hranitelji.

Novembra meseca 2010. godine počela je realizacija projekta „Lokalna zajednica za decu, roditelje i hranitelje". Projekat obuhvata dva segmenta: formiranje kluba za decu u hraniteljskim porodicama, a drugi deo projekta odnosi se na tekuće održavanje Centra za socijalni rad. Slavica Arsenov, direktorka Centra kaže da je značajno to što je lokalna samouprava prepoznala značaj brige o deci koja su lišena roditeljskog staranja i nalaze se u hraniteljskim porodicama, posebno što se u programu hraniteljstva nalazi pedeset i četvoro dece sa teritorije Opštine. Direktorka Centra naglašava da je hraniteljstvo samo privremeni oblik socijalne zaštite i da se iz tog razloga konstantno moraju edukovati hranitelji kako bi pružili što adekvatniju zaštitu deci: „Ovakvim projektom zadovoljavamo potrebe dece bez adekvatnog porodičnog staranja, jer vodimo računa o zaštiti najboljeg interesa deteta. Adaptacijom prostorija Centra, stvoritićemo uslove za kvalitetniji rad i pružanje usluga našim korisnicima. U klubu će se okupljati deca, njihovi roditelji i hranitelji. Sve ovo je je pružanje maksimalne, profesionalne podrške deci i hraniteljima. Istovremeno, jačamo kapacitete roditelja kako bi stvorili usove da se deca vrate u svoju porodicu. Neophodan je permanentan rad sa hraniteljima, njihovo praćenje i usavršavanje. Pratimo njihov pristup deci i način na koji zadovoljavaju njihove potrebe. To je zaista zahtevan posao. U cilju kontinuiranog usavršavanja, u februaru 2011. godine će se organizovati edukacija iz oblasti specijalizovanog hraniteljstva, za hranitelje i stručne saradnike Centra.“

Radovi na investicionom održavanju objekta Centra su počeli. U toku je obnova podnih površina, tavanica i zidova. Objekat treba da se okreči i da se poboljša tehnička opremljenost. Realizacijom ovog projekta stvoriće se preduslovi za bolju organizaciju rada i pružanje kvalitetnijih usluga građanima i građankama opštine Novi Bečej. Slavica Arsenov dodaje da će ovim projektom biti završena prva faza adaptacije Centra: „Verujem da će lokalna samouprava aplicirati na sledećem konkursu, kako bi se obezbedila dodatna sredstva za nastavak radova: hidroizolaciju objekta, uvođenje centralnog grejanja, uređenje fasada i zamanu dotrajale stolarije.“

Vrednost projekta „Lokalna zajednica za decu, roditelje i hranitelje“ iznosi 2.620.000 dinara, a finansira se sredstvima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od igara na sreću. Projekat realizuju lokalna samouprava sa Centom za socijalni rad opštine Novi Bečej.

Građani opštine Novi Bečej za uvođenje samodoprinosa

Posle Novog Miloševa u Novom Bečeju, Bočaru i Kumanu građani se na referendumu izjasnili za uvođenje samodoprinsa

Komisija za sprovođenje referenduma za uvođenje samodoprinosa na području Mesne zajednice Novi Bečej, u ponedeljak 24.01.2011. objavila je rezultate izjašnjavanja građana. Na četiri glasačka mesta ukupno je izašlo 6320 građana što iznosi 55,72%.

Za uvođenje samodoprinosa izjasnilo se 5828 birača što je 51,38%. Protiv je glasao 451 birač što je 3,98%, a 28 glasačkih listića bilo je nevažeće. Ovim je ispunjen uslov za uvođenje samodoprinosa u Mesnoj zajednici Novi Bečej, pošto je bilo potrebno da 50%+1 birač, od 11343 ukupno upisanih, glasa ZA. Predsednik Saveta Mesne zajednice Novi Bečej, Miloš Lalić najavio je da će najveći deo sredstava od samodoprinosa biti uložen u izgradnju i održavanje puteva, staza, kanalizacione mreže i ostalih infrastrukturnih objekata: "Novina je što će se 10% sredstava samodoprinosa koristiti za konkurisanje u projektima ministarstava i drugih institucija, kako bi se na taj način dodatno obezbedila sredstva za ulaganje u Novi Bečej".

Stipendije za najbolje studente opštine Novi Bečej

50 studenata opštih struka i 10 deficitarnih, sa visokim prosečnim ocenama, dobili stipendije Opštinske uprave u Novom Bečeju

Za 50 studenata opštih struka i 10 deficitarnih, koji su tokom studiranja ostvarili visoke prosečne ocene, svečano su primili ugovore o stipendiranju za narednu godinu od opštine Novi Bečej. Tokom devet meseci u 2011. godini, oni će dobijati po 6.000 dinara. Potpisivanje ugovora obavljeno je u svečanoj sali Skupštine opštine Novi Bečej. Buduće akademske građane pozdravila je Radmila Stanković, načelnica Opštinske uprave: „Stipendija opštine Novi Bečej nije posebno velik iznos, ali mislim da je studentima itekako značajna, jer predstavlja ličnu satisfakciju koja je zaslužena ličnim trudom i pre svega visokim prosekom. Mi ćemo se truditi da i u narednom periodu stvorimo dobre uslove za buduće akademske građane ove opštine. Naši studenti to i zaslužuju jer imamo mnogo onih sa sjajnim prosecima ocena, pa i onih sa prosekom deset". Sanja Pantić koja studira poslovne komunikacije na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, već treću godinu dobija opštinsku stipendiju, bila je đak generacije, a na fakultetu ima prosek 10,00: „Želela bih da se zahvalim Opštini Novi Bečej i predsedniku, Mllivoju Vrebalovu, što su i ove godine izdvojili sredstva za studente. Suma je čak i povećana u odnosu na prošlu godinu tako da dobro dođe da se pokrije deo troškova tokom studiranja".

Edukacija poljoprivrednih proizvođača u Novom Bečeju

Na sastanku je poljoprivrednim proizvođačima predočeno koje su prednosti Pioneer-ovih hibrida i kako da postignu uspešnu i profitabilnu proizvodnju.

Pioneer kompanija je u saradnji sa ZZ „Vranjevo" organizovala u sredu, 29. decembra u Hotelu „Tiski cvet", edukativni skup za poljoprivrednike iz Novog Bečeja. Na sastanku je poljoprivrednim proizvođačima, koji su se okupili u velikom broju, promoter kompanije Pioneer, Dragan Margan, predočio prednosti Pioneer-ovih hibrida i tom prilikom ih posavetovao kako da postignu uspešnu i profitabilnu proizvodnju. Dragan Margan: „Ovde su Ijudi koji već rade sa Pioneer-ovim hibridima, ali i oni koji planiraju da ga koriste. Cilj ovog skupa je da upoznamo poljoprivrednike sa prednostima naših hibrida i da u razgovoru sa njima pružimo savete kako da pospeše proizvodnju".

Nikola Vrebalov, u ime ZZ „Vrebalov" rekao je da su ovakvi skupovi izuzetno korisni u praksi: ,,Za naše kooperante su interesantne i korisne informacije o novim sortama, o njihovoj primeni, cenama, dostignućima u oblasti nauke. Sve ovo oni mogu da primene na svojim parcelama, a to će se već sve videti u 2011. godini. ZZ „Vrebalov" koristi ove hibride i primenjuje ih na svojim njivama. Tokom 2010. godine na našim parcelama imali su ogled, koji je pokazao da je Pioneer vrhunska tehnologija".

Prošao samodoprinos u Kumanu

Meštani Kumana podržali uvođenje samodoprinosa

U Mesnoj zajednici Kumane, na referendumu povodom inicijative građana za uvođenje samodoprinosa, glasalo je 1640 birača što iznosi 57.10% od 2872, koliki je ukupni broj upisanih u birački spisak. Za samodoprinos je glasalo 1551 birač ili 54%, protiv je glasalo 87 birača, što je 3%, a 2 glasačka listića bila su nevažeća. Petar llić, sekretar Mesne zajednice Kumane zahvalio se svima koji su podržali samodoprinos: „Zahvaljujem se svima koji su izašli na glasanje i podržali uvođenje samodoprinosa. To je važna stvar za naše mesto". U Kumanu je predviđeno da izdvajanja zaposlenih za samodoprinos traje narednih pet godina.

Folklor „Teodor Pavlović" u trci za 10.000 evra za reklamu „Nije svejedno"

Od 15. februara do 1. marta svi oni koji žele da pomognu da novomiloševačko udruženje pobedi na Nektarovom takmičenju, mogu posetiti link http://nijesvejedno.com/glasaj/index i glasati za njih

Udruženje seoskog folklora „Teodor Pavlović" iz Novog Miloševa uveliko sprema svoju „Nije svejedno" reklamu kojom će konkurisati za nagradu od 10 hiljada evra. Ideju da svoj talenat i umeće afirmišu i naplate potekla je od Upravnog odbora ovog Udruženja. Jasmina Belić, sekretarka Udruženja kaže da će reklama biti izuzetno interesantna, da će kroz nju promovisati i duh Novog Miloševa: „Reklama je u potpunosti osmišljena u duhu - Nije svejedno filozofije. Naime, radi se o tome da članovi Udruženja izlaze na binu, jer učestvuju na folklornom takmičenju, pri čemu imaju veliku tremu. Pošto nisu počeli sa nastupom, opominju ih da počnu sa bilo kojom igrom i na iznenađenje svih prisutnih, članovi Udruženja skidaju narodnju nošnju i uz zvuke dobrog, starog roka igraju u potpuno drugom stilu od predviđenog folklornog. Tada se pojavljuje jedan od organizatora takmičenja i kaže onu čuvenu „Nije svejedno".

Od 15. februara do 1. marta svi oni koji žele da glasaju i pomognu da novomiloševačko udruženje pobedi, mogu posetiti link http://nijesvejedno.com/glasaj/index i glasaju za svog favorita.

Izgradnja atarskog puta do Dujin salaša i čišćenje kanala

Mesna zajedruca Kumane nastavlja sa započetim aktivnostima uređenja naselja. Prvi planirani radovi su izgradnja atarskog puta do Dujin salaša i čišćenje kanala. Radove finansira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu? Izabran je izvođač radova. Po rečima Petra Ilića, sekretara Mesne zajednice samo se čeka da vremenski uslovi dozvole i radovi će početi.

Bočarci za samodoprinos

Na referendumu za uvođenje samodoprinosa 57,09% Bočaraca bilo "za"

U Mesnoj zajednici Bočar od 1263 birača, što je ukupni broj upisanih u birački spisak, za samodoprinos je na referendumu, povodom inicijative građana za njegovo uvođenje glasao 721 birač ili 57,09 %, protiv je bilo 82 birača, a 6 glasačkih lističa bilo je nevažeće. Igor Munćan, predsednik Saveta MZ Bočar, zahvalio se svojim sugrađanima što su se odlučili na ovaj korak solidarnog samofinansiranja i poručio da će se sredstva od samodoprinosa usmeravati upravo za rešavanje najvećih problema u Bočaru.

Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ za Milivoja Vrebalova

U organizaciji Media Inventa, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Privredne komore Vojvodine, u Zrenjaninu je 27. decembra u svečanoj sali Hotela Vojvodina, održana po deseti put dodela priznanja "Kapetan Miša Anastasijević", najzaslužnijim pojedincima u oblasti privrede, nauke, kulturnog i javnog života. Priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" dodeljuje se svake godine, kao svojevrsno ocenjivanje i vrednovanje preduzetničkog stvaralaštva, u okviru projekta "Put ka vrhu" koji je nastao pre deset godina, sa osnovnom idejom afirmacije privrednog stvaralaštva Srbije.

Za doprinos razvoju lokalne samouprave priznanjem "Kapetan Miša Anastasijević" nagrađen je Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej. Dr Mileti Mihajlovu, gradonačelniku Zrenjanina uručeno je priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" za doprinos razvoju industrijskih zona. Nagrađeni su i njegova ekselencija ambasador Sirije u Srbiji dr Majed Shadoud, za doprinos razvoju saradnje naroda Srbije i Sirije. Priznanje za najbolje preduzeće pripalo je Fabrici ulja "Banat" iz Nove Crnje.

Priznanja su između ostalih uručena i preduzeću Matijević agrar - "Zlatica", Draganu Vidakoviću vlasniku "lmpela" iz Zrenjanina, JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, kao i preduzećima "Gomeks", "Šinvoz", Opštoj bolnici "dr Đorđe Jovanović" i Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina.

Priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" jedno je od najuglednijih privrednih priznanja u Srbiji i dodeljuje se svake godine na nivou regionalnih privrednih komora. Odluku o dodeli priznanja ove godine doneo je žiri koga čine istaknuti privrednici, novinari, profesori, a kojim predsedava prof. dr llija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad.

Promenjeni prozori u OŠ „Dositej Obradović"

Učionice toplije i svetlije, a stvoreni su i uslovi za velike uštede u grejanju

Učenici osnovne škole „Dositej Obradović" iz Bočara od ovog polugodišta sede u toplijim i svetlijim učionicama pošto je za vreme zimskog raspusta ceo objekat škole pretrpeo malu, ali veoma korisnu sanaciju. Dotrajali i oronuli prozori zamenjeni su novim, čime se postigla bolja osvetljenost učionica. Pored toga, škola je dospela u red energetsko efikasnih zgrada, jer novi prozori bolje „dihtuju" pa su tako i učionice tople i dugoročno gledano, stvorili su se preduslovi za velike uštede u grejanju. Milica Mihajlović, direktorka škole rekla je da su učenici bili vidno prijatno iznenađeni kada su došli prvi dan posle raspusta u školu i dodala: „1. 560. 000 dinara je obezbeđeno iz tekuće - budžetske rezerve AP Vojvodine preko Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Zahvaljujemo se Milivoju Vrebalovu i Radmili Stanković, predstavnicima opštine Novi Bečej, koji su nam pomogli da dođemo do ovih sredstava. Radove je izvodila firma „Jelicki" iz Novog Bečeja i mogu da kažem da smo izuzetno zadovoljni kvalitetom njihovih usluga".