logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Novi Bečej u borbi protiv marginalizacije Romske nacionalne zajednice

Lokalni akcion plan za Romkinje i smanjenje broja „pravno nevidljivih" lica

Krajem oktobra meseca u Novom Bečeju organizovan je okrugli sto na temu potrebe izrade i primene Lokalnih akcionih planova za Romkinje u organizaciji Udruženja „Roma Novog Bečeja - Sos telefon na jezicima nacionalnih manjina" ispred Ženske romske mreže Srbije. Zaključeno je da izrada lokalnog strateškog plana i njegova implementacija mogu da utiču na poboljšanje ženskih Romskih pitanja, a aktivnim i ravnopravnim učešćem žena ove nacionalnosti direktno će se uticati na njihov položaj u društvu i sredini u kojoj žive. Razmenom iskustva su pomogle i članice Ženskog prostora iz Niša i Romskog ženskog centra Bibija iz Beograda.

Početkom novembra u Novom Bečeju je predstavljen i regionalni projekat UNHCR-a „Društveno uključivanje, regionalna podrška marginalizovanim zajednicama". Projekat se odnosi na pružanje besplatne pravne pomoći predstavnicima Romske zajednice, što znači da postoji oformljen tim ljudi koji obilazi Rome i direktno im pruža pomoć prilikom upisivanja u matičnu knjigu rođenih, izvoda iz matičnih knjiga rođenih i državljansta, nabavci ličnih dokumenata, ali su tu i za razne pravne savete. Projekat ima za cilj smanjenje broja „pravno nevidljivih" lica u Srbiji i omogućavanje pristupa i ostvarenja osnovnih ljudskih prava.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com