logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Biblioteka na tavanu

Vodimo računa da budu zastupljeni velikani svetske književnosti, ali i domaći miljenici naše čitalačke publike. U predstojećem periodu će Jelena Baćić-Alimpić predstaviti svoju novu, izuzetno popularnu knjigu „Ringišpil" - Agneš Đukičin

Narodna biblioteka Novi Bečej, jedna je od najstarijih i najlepših biblioteka u Vojvodini. 2008. godine, je proslavila svoj 170-ti rođendan i dobila najlepši poklon-renoviranje i osposobljavanje tavana tako da sada ima izuzetno lep prostor za organizovanje raznih kulturnih događaja i „zimskih" manifestacija. Tavanski prostor je sada adaptiran za održavanje književnih večeri, a u sklopu njega nalazi se i mala galerija, simpatično dečije odeljenje i čitaonica.

Prvi put biblioteka iz Novog Bečeja se spominje 1838. godine u časopisu Srpska novina-magazin za hudoževstvo, književstvo i modu, pod imenom Kasina, a koristila se srpskim, mađarskim i nemačkim jezikom. Pod novim imenom Čitaonica, sreće se 1888. Od 1945-1956. godine živi i radi na dva mesta, jer su odvojene knjige na srpskom i mađarskom jeziku i u njoj rade volonteri koji prikupljaju knjige i otkupljuju ih od privatnih lica, sve knjige 1957. našle su se pod jednim krovom, a volontere su zamenili, prvi profesionalni bibliotekari. Od 1958-1972. zove se Vasa Stajić, jedno vreme je u okviru Narodnog i radničkog univerziteta. Definitivno se skućila u ulici Žarka Zrenjanina broj 9, na sadašnjoj adresi, u kući porodice Tolmačev i već 25 godina se knjige nalaze u zgradi. Narodna biblioteka Novi Bečej ima izuzetno bogat program za koji je dobijala pohvale od kolega iz većih sredina, koji tvrde da bi se njihove biblioteke postidele kada videle šta se sve organizuje u novobečejskoj . Već godinama unazad u dvorištu biblioteke od 15. jula do 28. avgusta organizuje se „Leto u avliji", koje uglavnom počinje koncertom, a završava se „Avlijom zabavlijom", odnosno programom za decu koji posećuju i deca iz Zvečanske. U toku ove godine Narodna biblioteka organizovala je već 14 književnih večeri, tri izložbe i više koncerata i monodrama. Među aktivnostima su i već dobro poznate: „Čitalačka značka“, „Čitalac godine“, a kuriozitet ove godine je svakako i poseta potomaka Lava Nikolajeviča Tolostoja“.

Agneš Đukičin, direktorica Narodne biblioteke najavila je pravi hit za ljubitelje popularne književnosti: „Mi se stalno trudimo da budemo aktuelni i da naše sugrađane obradujemo sa što više atraktivnih naslova, vodeći pri tome računa da budu zastupljeni velikani svetske književnosti, ali i domaći miljenici naše čitalačke publike. U predstojećem periodu će Jelena Baćić-Alimpić predstaviti svoju novu, izuzetno popularnu knjigu „Ringišpil“.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com