logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Uspostavljanje Geografskog informacionog sistema

Svi moderni gradovi u Evropi početke građevinskih radova zasnivaju na GIS-u. Sa njim se lakše pristupa gradnji podzemne ili nadzemne infrastrukture

19. oktobra u opštini Novi Bečej predstavljen je projekat „Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu", ali i prednosti uvođenja ovog sistema u partnerske opštine Novi Bečej, Nova Crnja i Žitište. Geografski informacioni sistem predstavlja sistem za prikupljanje, obradu, analizu i prikazivanje prostornih i drugih podataka, vezanih za urbanizam i uređenje prostora, građevinsko zemljište, komunalnu infrastrukturu, životnu sredinu koji su ranije bili čuvani u analognom - papirnom (mape, karte, planovi) i digitalnom obliku. Uspostavljanjem i korišćenjem GIS-a biće poboljšan servis za građane, investitore i druga pravna lica.

Osnovni cilj uspostavljanja GIS-а u Zrenjaninu i partnerskim opštinama je dobijanje pouzdanog zajedničkog informacionog sistema. Predrag Stankov, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina: „Svi moderni gradovi u Evropi početke građevinskih radova zasnivaju na GIS-u. To je sistem koji mi moramo uvesti što pre u Zrenjanin i u ostale gradove kako bismo lakše mogli da pristupimo gradnji infrastrukture, bilo da je u pitanju podzemna ili nadzemna infrastruktura. Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej zadužen za lokalni ekonomski razvoj: „Mi smo prepoznali potrebu za ovakvim projektom još pre nekoliko godina, međutim nismo imali kapacitet da to sami uradimo. Grad Zrenjanin se ponudio da budemo partneri i mi smo to prepoznali kao šansu, jer je GIS potreba svake opštine koja misli da se razvija i ide napred. Mi to mislimo i poznati smo po tome da smo uvek neka avangarda i mislim da ćemo kroz ovaj projekat morati da stvorimo osnove da razvijamo GIS dalje i da to koristimo za potencijalne investitore i dalji razvoj našeg grada."

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com