Novobečejcima pevao najpoznatiji hor na svetu

Hor Državne akademske kapele „Glinka" iz Sankt Peterburga nakon gostovanja u Novom Sadu, Negotinu i Nišu upriličio je i Novobečejskoj pubublici veliki spektakl

Hor Državne akademske kapele „Glinka" iz Sankt Peterburga nakon gostovanja u Novom Sadu, Negotinu i Nišu upriličio je i Novobečejskoj pubublici veliki kulturološki spektakl. Pred prepunom pozorišnom salom hor, koji neguje tradiciju dugu više od pet vekova, je izveo duhovne i narodne ruske pesme.

Publika u Novom Bečeju imala je čast da među privima čuje liturgiju Svetog Jovana Zlatoustog na romskom jeziku, koju je komponovao Zoran Mulić, istaknuti srpski kulturolog. Nakon dvočasovnog koncerta, tokom kog je publika gromoglasnim aplauzima pozdravljala vrhunsku profesionalnost ovog hora, dirigent Vladislav Černušenko je istakao: „Tamo gde su takvi ljudi, kao ovde, s' njima je uvek trebate da se sretnete, ljudi su predivni. Za publiku iz Novog Bečeja potrebno je napraviti novu koncertnu dvoranu, mnogo akustičniju, pozorišna sala Doma kulture nije loša kao sala, ali nije prigodna za manifestacije ove vrste. "Ansambl, koji ima duboke korene u prošlosti, osnovao je car Ivan III 1479. godine, kao svoj privatni hor. U ovom horu pevali su i Ivan Grozni i Petar Veliki.

Biblioteka na tavanu

Vodimo računa da budu zastupljeni velikani svetske književnosti, ali i domaći miljenici naše čitalačke publike. U predstojećem periodu će Jelena Baćić-Alimpić predstaviti svoju novu, izuzetno popularnu knjigu „Ringišpil" - Agneš Đukičin

Narodna biblioteka Novi Bečej, jedna je od najstarijih i najlepših biblioteka u Vojvodini. 2008. godine, je proslavila svoj 170-ti rođendan i dobila najlepši poklon-renoviranje i osposobljavanje tavana tako da sada ima izuzetno lep prostor za organizovanje raznih kulturnih događaja i „zimskih" manifestacija. Tavanski prostor je sada adaptiran za održavanje književnih večeri, a u sklopu njega nalazi se i mala galerija, simpatično dečije odeljenje i čitaonica.

Prvi put biblioteka iz Novog Bečeja se spominje 1838. godine u časopisu Srpska novina-magazin za hudoževstvo, književstvo i modu, pod imenom Kasina, a koristila se srpskim, mađarskim i nemačkim jezikom. Pod novim imenom Čitaonica, sreće se 1888. Od 1945-1956. godine živi i radi na dva mesta, jer su odvojene knjige na srpskom i mađarskom jeziku i u njoj rade volonteri koji prikupljaju knjige i otkupljuju ih od privatnih lica, sve knjige 1957. našle su se pod jednim krovom, a volontere su zamenili, prvi profesionalni bibliotekari. Od 1958-1972. zove se Vasa Stajić, jedno vreme je u okviru Narodnog i radničkog univerziteta. Definitivno se skućila u ulici Žarka Zrenjanina broj 9, na sadašnjoj adresi, u kući porodice Tolmačev i već 25 godina se knjige nalaze u zgradi. Narodna biblioteka Novi Bečej ima izuzetno bogat program za koji je dobijala pohvale od kolega iz većih sredina, koji tvrde da bi se njihove biblioteke postidele kada videle šta se sve organizuje u novobečejskoj . Već godinama unazad u dvorištu biblioteke od 15. jula do 28. avgusta organizuje se „Leto u avliji", koje uglavnom počinje koncertom, a završava se „Avlijom zabavlijom", odnosno programom za decu koji posećuju i deca iz Zvečanske. U toku ove godine Narodna biblioteka organizovala je već 14 književnih večeri, tri izložbe i više koncerata i monodrama. Među aktivnostima su i već dobro poznate: „Čitalačka značka“, „Čitalac godine“, a kuriozitet ove godine je svakako i poseta potomaka Lava Nikolajeviča Tolostoja“.

Agneš Đukičin, direktorica Narodne biblioteke najavila je pravi hit za ljubitelje popularne književnosti: „Mi se stalno trudimo da budemo aktuelni i da naše sugrađane obradujemo sa što više atraktivnih naslova, vodeći pri tome računa da budu zastupljeni velikani svetske književnosti, ali i domaći miljenici naše čitalačke publike. U predstojećem periodu će Jelena Baćić-Alimpić predstaviti svoju novu, izuzetno popularnu knjigu „Ringišpil“.

Otvorena sala Hrama setog Arhiđakona Stefana

U novoj sali će se ubuduće obavljati krštenja, održavati časovi veronauke i sastanci crvenog opštinskog odbora, uvežbavati pojanje i okupljati vernici nakon službe

U Novom Miloševu je nakon tri godine gradnje svečano otvorena i osvećena sala Hrama Sv. Arhiđakona Stefana, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Beodri. Salu je, nakon svete liturgije, osvetio Episkop Banatski Nikanor uz sasluženje desetak sveštenika i pred stotinak meštana i gostiju.

Branislav Petrović, protonamesnik tom prilikom je izjavio: „Crkvena opština je prethodnih godina bila zapuštena. Jedan ovakav objekat puno znači, jer ćemo ovde moći da se okupljamo, zbližimo, družimo i tu proslavljamo i dobro i loše." U novoj sali će se ubuduće obavljati krštenja, održavati časovi veronauke i sastanci crvenog opštinskog odbora, uvežbavati pojanje i okupljati vernici nakon službe. Radovi na zidanju i uređenju koštali su 5,5 miliona dinara, a finansiranje ovog značajnog objekta pomogla je Mesna zajednica Novo Miloševo, Naftna industraija Srbije i pojedinci. Nakon osvećenja i svečanog otvaranja dodeljene su i episkopske gramate crkvenim donatorima, među kojima je i predsednik opštine Novi Bečej, Milivoj Vrebalov.

Uspostavljanje Geografskog informacionog sistema

Svi moderni gradovi u Evropi početke građevinskih radova zasnivaju na GIS-u. Sa njim se lakše pristupa gradnji podzemne ili nadzemne infrastrukture

19. oktobra u opštini Novi Bečej predstavljen je projekat „Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu", ali i prednosti uvođenja ovog sistema u partnerske opštine Novi Bečej, Nova Crnja i Žitište. Geografski informacioni sistem predstavlja sistem za prikupljanje, obradu, analizu i prikazivanje prostornih i drugih podataka, vezanih za urbanizam i uređenje prostora, građevinsko zemljište, komunalnu infrastrukturu, životnu sredinu koji su ranije bili čuvani u analognom - papirnom (mape, karte, planovi) i digitalnom obliku. Uspostavljanjem i korišćenjem GIS-a biće poboljšan servis za građane, investitore i druga pravna lica.

Osnovni cilj uspostavljanja GIS-а u Zrenjaninu i partnerskim opštinama je dobijanje pouzdanog zajedničkog informacionog sistema. Predrag Stankov, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina: „Svi moderni gradovi u Evropi početke građevinskih radova zasnivaju na GIS-u. To je sistem koji mi moramo uvesti što pre u Zrenjanin i u ostale gradove kako bismo lakše mogli da pristupimo gradnji infrastrukture, bilo da je u pitanju podzemna ili nadzemna infrastruktura. Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej zadužen za lokalni ekonomski razvoj: „Mi smo prepoznali potrebu za ovakvim projektom još pre nekoliko godina, međutim nismo imali kapacitet da to sami uradimo. Grad Zrenjanin se ponudio da budemo partneri i mi smo to prepoznali kao šansu, jer je GIS potreba svake opštine koja misli da se razvija i ide napred. Mi to mislimo i poznati smo po tome da smo uvek neka avangarda i mislim da ćemo kroz ovaj projekat morati da stvorimo osnove da razvijamo GIS dalje i da to koristimo za potencijalne investitore i dalji razvoj našeg grada."

Uređeno novobečejsko groblje

Izgrađene su neke od glavnih staza, postavljeno novo osvetljenje oko kapele, izgrađen je kompleks-zajednička grobnica-kolumbarijum-fontana, postavljene su nove klupe u tom delu... Radovi se nastavljaju

Novobečejsko groblje prethodnih meseci pretrpelo je mnogo izmena. Dobilo je novo osvetljenje oko kapele, postavljene su klupe, kolumbarijum, zajednička grobnica, fontana, izgrađene su neke od glavnih staza.

Postojeći neuređeni putevi i staze popločani su behaton pločama koje ovo preduzeće od skoro i proizvodi. Miloš Zvekić, direktor JP „Komunalac" objasnio je daje većina radova izvedena sopstvenim sredstvima i sredstvima ostvarenim od naplate obnove grobnih mesta: „Napravili smo staze od behaton ploča u onim delovima groblja gde ih nikada nije bilo, za sada dve u dužini od nekih 450 metara, a radi se i treća staza u dužini od 225 metara. JP „Komunalac" pronašao je računicu da ne kupuje već proizvodi behaton ploče. Na ovaj način ostvarujemo veliku uštedu finansijskih sredstava, samim tim udvostručujemo broj staza koje radimo, pa smo u prilici da tržištu ponudimo kvalitetan proizvod po pristupačnoj ceni. Želimo da novobečejsko groblje zasija u svetlu urbanog, gradskog groblja. Fontana koja je postavljena je reklamni uzorak Subotičke firme „Ev Pro", te je kao takva na konsignacionoj prodaji". Novina na gradskom groblju je i kolumbarijum, sa petnaest mesta za polaganje urni, koji će od 2011. godine biti u ponudi Komunalca i zajednička grobnica, kao zakonska obaveza svakog groblja.

Radno i svečano u dečijoj nedelji

U Sava centru održana je prva Međunarodna konferencija „Vaspitanje i obrazovanje predškolskog deteta u kontekstu strategije održivog razvoja" na kojoj su se svojim radovima predstavili i naši vaspitači Brusin Dijana, Jockovic Sanja i Blažin Nadica.

Povodom Dečije nedelje, u organizaciji Udruženja predškolskih radnika i Predškolske ustanove „11 april" sa Novog Beograda, 6. i 7. oktobra 2010. godine u Sava centru održana je prva Međunarodna konferencija „Vaspitanje i obrazovanje predškolskog deteta u kontekstu strategije održivog razvoja". Tema konferencije je bila usmerena na prava dece, usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima i predstavljala je podršku savremenoj porodici i budućim generacijama u kreiranju zdravog i kvalitetnog j života. U radu konferencije učestvovali su Miloradović Dragan, direktor Predškolske ustanove „Pava Sudarski" i vaspitači naših predškolskih ustanova. Svojim stručnim radom: Darovito dete u vrtiću predstavila se Dijana Brusin, a radom „Tajna veza-ekologija, zdrava hrana" nastupile su Jockovic Sanja i Blažin Nadica. Dijana Brusin je učesnicima konferencije skrenula pažnju da se uvođenjem inkluzije u vaspitno-obrazovni proces svakom detetu daje šansa da se razvija i raste prema svojim mogućnostima i potrebama, ali iako savremeno društvo egzistira na talentovanim pojedincima, inkluzivni program rada se svodi na podršku deci sa smetnjama u razvoju, a zanemaruju se darovita deca. Svoj doprinos konferenciji dao je i Žarko Obradović, ministar prosvete.

Dani LazeTelečkog osamnaesti put

Ovogodišnja prestižna nagrada „Maska Leze Telečki", po odluci Organizacionog odbora manifestacije, uručena je Miroslavu Žužiću, glumcu Ateljea 212 iz Beograda.

Od 14-16. oktobra osamnaesti put je održana pozorišna manifestacija „Dani LazeTelečkog" kojom se žitelji Kumana sećaju svog nekadašnjeg sugrađanina, legendarnog glumca i reditelja Lazu Telečkog (1839.-1873.). U toku manifestacije odigrane su brojne pozorišne predstave za decu i odrasle a ovogodišnja prestižna nagrada „Maska Leze Telečki", po odluci Organizacionog odbora manifestacije, uručena je Miroslavu Žužiću, glumcu Ateljea 212 iz Beograda.

Svečanost dodele priznanja u pozorišnoj sali zadružnog doma u Kumanu, 15. oktobra upotpunio je Žužić zanimljivim igrokazom „Bogu fala što sam lala", kroz koji je na duhovit način, kroz anegdote, pesmu i zvuke tambure, govorio o poznatim Banaćanima, glumcima, piscima, naučnicima, boemima...

Kao što su organizatori manifestacije prošle godine i slutili, izrada lutaka od kukurozovine privukla je, ne samo učenike Osnovne škole „Milan Stančič-Uča" nego i đake škola „Dr Đorđe Jovanović" iz Novog Miloševa i „Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja. U mnoštvu prispelih rukotvorina đaka, izdvojilo se čak 25 radova, a rad Andreja Tot iz Kumana, osvojio je prvo mesto. Druga nagrada je pripala Milici Stojkov iz Novog Miloševa, a treća Seleni Nemešev iz Kumana. Živica Radin, član Organizacionog odbora rekao je za Novobečejski informator: „Učenike čiji su se radovi istakli, nagradićemo odlaskom u Narodno pozorište „Toša Jovanović", gde će moći da pogledaju neku od predstava". Manifestaciju „Dani LazeTelečkog" tokom koje je odigrano šest pozorišnih predstava, organizovali su i finansijski pomogli Mesna zajednica Kumane i opština Novi Bečej.

Izmuljivanje obodnog kanala u Novom Milioševu

U toku je izmuljivanje obodnog kanala u Novom Milioševu. Do sada je urađeno 5.700m. Radove izvodi DTD „Gornji Banat" a sredstva su obezbedile Vode Vojvodine. Značaj ovog posla u kišnim godinama, kao što je ova, je veliki jer će na ovaj način lokalna gradska kanalska mreža imati mogućnost da bolje funkcioniše i brže propušta vodu.

Banatski kulturni centar na 55. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Između dva Sajma BKC objavio je čak 22 nova naslova, a u pripremi je još jedanaest knjiga

Kao i godinama unazad, BKC je nastupio na 55. Međunarodnom sajmu knjiga. Radovan Vlahović je za Novobečejski informator istakao da je ove godine štand novomiloševačkog centra krasilo čak trideset novih naslova autora zemalja bivše Jugoslavije, ali i autora koji potiču sa banatskog podneblja. Takođe, na Sajamu je prezentovan i zbornik radova sa manifestacije „Proleće Sime Cucića".

Između dva Sajma BKC objavio je čak 22 nova naslova, a u pripremi je još jedanaest knjiga. Nastup na Sajmu i rad predstavnika BKC-a, koji neguju zavičajno, pokazuju da u malim sredinama žive i stvaraju talentovani ljudi, koji čitalačkoj publici mogu ponuditi zanimljiva i šarolika štiva. Svi zainteresovani mogli su kupiti interesantne naslove po sajamskim cenama. Troškove zakupa štanda za izlaganje ove već renomirane kulturne kuće, finansirala je Mesna zajednica Novo Miloševo.

Među planetama u Novom Bečeju

Pokretni planetarijum biće montiran u sali za fizičko OŠ "Miloje Čiplić", a posetiće ga učenici i zainteresovani građani.

U saradnji sa Društvom Astronoma Srbije, OŠ "Miloje Čiplić" 11. Novembar 2010. godine u poslepodnevnim satima organizuje za učenike škole posetu Planetarijumu, a za građanstvo predavanje iz fizike. Planetarijum je pokretan i biće montiran u sali za fizičko, a posetiće ga u 3 grupe po 30 učenika. Svaka grupa imaće priliku da čuje predavanje u Planetarijumu u trajanju od pola sata.

Posle toga će biti organizovano predavanje za građanstvo u sali Skupštine opštine u Radničkom univerzitetu. Predavanje je za širu javnost i biće na sledeću temu: dr Petar V. Vuca predstaviće Život i delo Milutina Milankovića, a dr Milan S. Dimitrijević izlagače na temu Tajna velikog ćutanja vanzemaljskih civilizacija. Predavanja se održavaju u saradnji ministarstva za nauku Srbije i Društva Astronoma Srbije i Osnovne škole "Miloje Čiplić".