Raščišćavanje parka iza „Kaštilja"

U okviru projekta javnih radova 14 radnika je zaposleno da raščisti park iza „Kaštilja“

U toku su javni radovi u Novom Miloševu.Na ovaj način zaposleno je 14 radnika iz grupe teže zapošljivih kategorija. 12 radnika ima osnovno obrazovanje, a 2 radnika srednje. Projekat je dobila Mesna zajednica Novo Miloševo a ona je samu realizaciju poverila Javnom preduzeću „Kompred' Milovan Baštovanov, direktor „Kompreda" objasnio je da će u toku šestomesečnog trajanja projekta biti očišćen park u sklopu dvorca „Kaštilj". Posle raščišćavanja i sređivanja park će biti ponovo otvoren za građane. Ova nekada vrlo lepo uređena površina dobiće ponovo svoj puni sjaj.

Dani Laze Telečkog i Vikend za šetnju

Oktobra se tradicionalno održava osamnaesta po redu manifestacija „Dani Laze Telečkog". Od 22 do 24. oktobra u Specijalnom rezervatu prirode Slano kopovo biće organizovan vikend za šetnju.

Poslednja dva od „16 Vikenda" održaće se u oktobru . 14-16.10. se osamnaesti put održava manifestacija „Dani Laze Telečkog", kojom se žitelji Kumana prisećaju svog nekadašnjeg sugrađanina, legendarnog glumca i reditelja Laze Telečkog. Pored ostalog program čine tri dramske predstave i dve predstave za decu koje će biti izvedene u Zadružnom domu u Kumanu. Dečije predstave u terminu od 12h, a predstave za odrasle od 20h. Najbolje lutke od kukuruzovine dece svih osnovnih škola iz Opštine biće po rečima Živice Radin, člana organizacionog odbora, predstavljene na izložbi tokom manifestacije. Od 22 do 24. oktobra u Specijanlom rezervatu prirode Slano kopovo biće organizovan vikend za šetnju. Tokom jeseni na ovom jedinstvenom prostoru okuplja se čak 20 hiljada ždralova, što je osobenost svega nekoliko lokaliteta u Evropi. Do sada je na Slanom kopovu zabeleženo prisustvo više od 200 različitih vrsta ptica. Ovo područje je najznačajnija usputna migratorna stanica za više stotina hiljada ptica iz mnogih krajeva Evrope i zapadnog Sibira.

Šest radova likovnih amatera plasiralo se na Zonsku smotru

U konkurenciji od dvanaest slikara, šest likovnih dela plasirano na dalje takmičenje: Nadica Josimović, Dejan Popov, Milena Grujić, Aleksandra Kiževska, Julijana Kiževska i Vera Glavaški.

U okviru već tradicionalne Smotre opštinskih likovnih amatera u gleriji „Selo" Doma kulture opštine Novi Bečej, 14. septembra trinaest ljubitelja slobodne umetnosti svoje radove predstavilo je novobečejskoj publici. Ovogodišnji učesnici Smotre bili su: Nadica Josimović, Ester Šari, Dejan Popov, Ida Marunkić, Milena Grujić, Svetislav Dimić, Aleksandra Kiževska, Julijana Kiževska, Vera Glavaški, Atila Šari, Dragan Svilengaćin i Edit Zerebelji Tenji, dok je Dušan Josimović svoje radove izložio revijalno. Selektor ovogodišnje Smotre bila je Ana Davidović, istoričar umetnosti koja je pohvalila sve učesnike i istakla da ovogodišnji radovi prevazilaze dosadašnje, da je postavka dospela do nivoa profesionalizma i da je bilo izuzetno teško odabrati dela koja će se plasirati na Zonsku smotru u Zrenjaninu, 16. oktobra. U konkurenciji od dvanaest slikara, šest likovnih dela plasirano na dalje takmičenje: Nadica Josimović, Dejan Popov, Milena Grujić, Aleksandra Kiževska, Julijana Kiževska i Vera Glavaški.

Osmogodišnje karatiskinje iz Novog Bečeja brane boje Srbije u Italiji

Mesaroš Ivona, Dragić Jovana, Milošević Kasija, članice kluba „SEN PAI" iz Novog Bečeja, učestvovaće kao deo reprezentacije Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u karateu za decu

Mesaroš Ivona, Dragić Jovana, Milošević Kasija, članice kluba „SEN PAI" iz Novog Bečeja, učestvovaće kao deo reprezentacije Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u karateu za decu, koje će se održati u Italiji u mestu Caorle pored Venecije od 20.-25. oktobra ove godine. Osmogodišnje devojčice su svojim uspesima na predhodnim takmičenjima stekle zvanje reprezentativnog kandidata i dobile poziv selektora reprezentacije za učešće na Svetskom prvenstvu. Pored prvih mesta na Državnom prvenstvu u Lazarevcu, međunarodnom turniru u Subotici, one su osvojile prvo mesto u ekipnom izvođenju kata i time postale zvanični prvaci Srbije i stekli pravo nastupa na Svetskom prvenstvu. Jovan Stančić, trener i osnivač kluba „SEN PAI": "Njih 3 će nastupiti u izvođenju kata pojedinačno. Mislim da je i sama činjenica da će videti Veneciju i Italiju vrlo značajna i samo to iskustvo u međunarodnom takmičenju je za njih važno, a ukoliko nešto i osvoje to će biti odlično. Treniramo svakodnevno. Klub je osnovan pre dve godine i trenutno ima 36 članova. Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi koja nam je obezbedila deo sredstava za pripreme i odlazak u Italiju.

Najuspešniji Novobečejci učesnici Velikogospojinskih dana

Nebojša Ostojić, Slavko Golušin u ekipi sa Nemanjom Bojić, Slobodan Adamov i njegov sin Radovan, Predrag Jakšić i orkestar Tamburaši sa čarde svaki u svojoj kategoriji postigli su najbolje rezultate u takmičarskim disciplinama na Velikogospojinskim danima

Novobečejac Nebojša Ostojić trogodišnji je pobednik u konkurenciji jednoprega. Slavko Golušin je u ekipi sa Nemanjom Bojićem, pobednik četvoroprega, a u konkurenciji petoprega zauzeli su drugo mesto: „Na paradama učestvujem još od svoje devete godine, a prošle godine za Veliku gospojinu, nas dvojica smo prvi put upregli pet konja.Tada ništa nismo osvojili, ali eto ove godine osvojili smo čak dve nagrade.

Najinteresantnije na ovim skupovima su priče i druženje drugara, konjara. Najbolji petopreg je upregao Slobodan Adamov: „Organizacija konjijade je bila dobra. Bilo je dovoljno učesnika, sve je održano na visokom nivou. U suštini, kod nas je svake godine dobro, učestvujem na njoj još od prve. Poslednjih godina učestvujem samo na našoj koja je, u rangu sa ostalima i najjača. Mogu da kažem da kod nas mnogi vole da dođu, jer je revijalnog ne samo takmičarskog karaktera. Većina nagrada koje sam osvajao je u konkurenciji četvoroprega i petoprega. Revijalno sam „terao" i višeprege - osmoprege, devetoprege i dvanaestoprege. Na paradama se družimo i učestvujem u njima, ali nije sve u pobedi, jer se konjarstvom bavim iz hobija." U konkurenciji najmlađi učesnik nagrađen je Radovan Adamov. Svoju ljubav prema ovim plemenitim životinjama iskazao je pre dve godine kada je kao petogodišnjak prvi put upregao konje. „Najviše volim da teram „mlade" konje i da se staram o njima".

Radivoj Dujin, vođa Tamburaškog orkestra "Tamburaši sa čarde" o pobedi na Velikogospojinskim danima kaže: „Ideja nam je bila da se prijavimo na takmičenje i da se družimo sa drugim tamburaškim bandama, ali nije nam bilo bitno da li ćemo pobediti. Prvo mesto u konkurenciji odličnih tamburaša veoma prija, međutim voleo bi da nas je za najbolje proglasio stručni žiri, a ne kuvari Velikogospojinskog kotlića. Svakako da pobeda godi svim članovima Tamburaša sa čarde, što je dovelo do toga da nas sve više ljudi traži."

Izbor za Savet Mesnih zajednica Novi Bečej, Kumane i Bočar

Predsednik Skupštine opštine Novi Bečej, Dobrivoj Raškov 21. septembra je doneo odluku o raspisivanju izbora za članove Saveta Mesnih zajednica, odnosno Mesne zajednice Novi Bečej, Mesne zajednice Kumane i Mesne zajednice Bočar. Izbori za članove Saveta održaće se 31. oktobra, a izborne radnje počinju da teku od 30. septembra. Predsednik SO Novi Bečej odredio je i izborne komisije za svaku MZ ponaosob, a njen zadatak je da odredi tok izbora, utvrdi izborna mesta i biračke odbore, kao i da sprovede izbore.

Kako biti energetski efikasan

Novi Bečej pozvan da predstavi projekat javne rasvete učesnicima iz drugih gradova u Srbiji i Evropi na međunarodnom forumu u Nišu

Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj na „Prvom međunarodnom forumu o energetskom menadžmentu na lokalnom nivou - Centralna i Jugoistočna Evropa" 17. septembra u Nišu predstavio je primer dobre prakse rekonstrukcije javne rasvete u Novom Bečeju. Predstavnici gradova u kojima su realizovani značajni projekati energetske efikasnosti bili su pozvani od strane organizatora kako bi predstavili svoja iskustva učesnicima iz drugih gradova u Srbiji i Evropi. Skup je otvorio Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. O značaju energetskog menadžmenta na lokalnom nivou u Srbiji i EU razmenili su mišljenja mnogi stručnjaci iz te oblasti, direktori velikih kompanija i predstavnici lokalnih samouprava, koji su sve više prinuđeni da razmišljaju o efikasnom korišćenju ograničenih energetskih i drugih resursa.

Rezultati Sajma zapošljavanja

Po programima samozapošljavanja otvoreno je 11 novih firmi. 24 pripravnika primljeno posle tromesečnog volontiranja, a javni radovi uposlili su na 6 meseci 69 lica

Posle 6 meseci od Sajma zapošljavanja u Novom Bečeju, koji je realizovan u saradnji lokalne samouprave, Nacionalnog zavoda za zapošljavanje i Kancelarije za mlade stigli su rezultati. Po republičkim i pokrajinskim programima samozapošljavanja zaključeno je 11 ugovora sa 11 lica u iznosu od 1.760.000 dinara. Po pokrajinskom konkursu zaključeno 2 ugovora sa 4 lica u iznosu od 420.000 dinara. Odobreno je 20 zahteva poslodavaca da zaposle 48 pripravnika od kojih je 24 primljeno posle tromesečnog volontiranja - ukupan iznos 1.440.000 dinara. U toku su tri javna rada za 69 lica - ukupan iznos sredstava 11.711.000 dinara. Kristijan Lukić - član Opštinskog veća za sport i omladinu saopštio je da je zadovoljan ovim rezultatima Sajma zapošljavanja i da će naredni sajam sigurno biti još efikasniji. On je takođe najavio početak projekta organizacije „Dostignuća mladih" koji će edukovati nastavnike osnovnih i srednjih škola kako da prenesu na decu zananja i veštine iz oblasti preduzetništva.

Novac NIS-a uložen u projekte korisne za građane

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, zadovoljan načinom na koji je uložen novac od donacije, pohvalio je saradnju sa opštinom Novi Bečej

Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije, 2. septembra posetio je opštinu Novi Bečej i tom prilikom je obišao OŠ "Josif Marinković", Sportsko rekreativni centar „Jedinstvo" i Srpsku pravoslavnu crkvu „Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja" u koje je na različite načine u toku ove i prošle godine NIS uložio 15 miliona dinara. U Osnovnoj školi "Josif Marinković" donacija od milion dinara, upotrebljena je da se adaptira objekat koji se sastoji od četiri mini-radionice: za kuvanje, čitaonicu, za klubski radio i novinarsku sekciju. Prostor koji sada koristi čak 514-oro dece ustupila je školi na korišćenje Mesna zajednica Novi Bečej. Obilasku institucija, čiju je adaptaciju i rekonstrukciju NIS pomogao, prethodio je poslovni razgovor predstavnika NIS-a sa predstavnicima lokalne vlasti Opštine Novi Bečej. Predsednik opštine, Milivoj Vrebalov, zadovoljan je što se izuzetno angažovanje koje je uložio pri uspostavljanju dobre saradnje NIS-a, sa našom Opštinom isplatilo: „Mislim da su sredstva utrošena na pravi način, a poseta gospodina Kravčenka je samo nastavak dobre saradnje NIS-a sa opštinom Novi Bečej. Ovo je pravi primer socijalno odgovorne firme koja pomaže razvoj lokalnih uprava." Kiril Kravčenko pohvalio je saradnju sa Opštinom Novi Bečej: „Jako sam zadovoljan saradnjom sa opštinom Novi Bečej, jer vidite ovu dobit. Naša strategija je da treba biti koristan za sve građane koji žive u Srbiji, posebno decu i mlade ljude. Ovo je naš mali korak u pravcu razvoja budućnosti Srbije." Prilikom susreta dogovoreno je da NIS dodatno pomogne sredstvima za rekonstrukciju crkve.

Dodeljena pomoć Bočarcima čije su kuće stradale u poplavama

Uvidom u stanje oštećenih objekata dodeljena je pomoću vrednosti od 662.722 dinara za 10 najugroženijih porodica kako bi svoje kuće ponovo osposobili za stanovanje.

Neprilike sa vodom usled neuobičajeno velike količine padavina u proteklom periodu zadesile su celu opštinu Novi Bečej. Stradali su mnogi stambeni objekti i obradivo zemljište. Predsednik Opštine, Milivoj Vrebalov i njegovi saradnici iz lokalne samouprave su izuzetno angažovanom akcijom pokušali da obezbede pomoć nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija. Nažalost pozivu se odazvala za sada samo Pokrajinska vlada i Pokrajinska direkcija za robne rezerve.

U periodu od juna do septembra 2010. godine stručna služba opštinske uprave Novog Bečeja obišla je 115 domaćinstava koja su prijavila štetu od poplava u Bočaru. Uvidom u stanje oštećenih objekata dodeljena je pomoć u vrednosti od 662.722 dinara za 10 najugroženijih porodica kako bi svoje kuće ponovo osposobili za stanovanje.