Znanjem do saradnje javnog i privatnog sektora

Ovu temu za seminar su tražili predstavnici gradova i opština da bi joi jednom videli koji su modeli za razvoj njihove lokalne infrastrukture

Javno privatno partnerstvo - mogućnosti i prilike, seminar u organizaciji Fonda za podršku investicija u Vojvodini „Vojvodina Investment Promotion -VIP" Skupštine AP Vojvodine, je održan u Novom Bečeju, u sredu, 23. juna. Seminar su otvorili Branislav Bugarski, direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini i Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej. Oko 60 predsetavnika vojvođanskih opština čulo je preporuke o načinima saradnje javnog i privatnog sektora. Branislav Bugarski direktor VIP fonda: "Ovog puta seminar je u Novom Bečeju i sa temom Javno-privatno partnerstvo zbog toga što ova Opština ima ovakvo iskustvo sakupljanja čvrstog komunalnog otpada gde su austrijskom partneru poverili taj posao. Mislim da je to dobar model koji treba da bude predstavljen i drugim gradovima i opštinama sa teritorije Vojvodine. Ovu temu su tražili predstavnici gradova i opština da bi još jednom videli koji su modeli za razvoj njihove lokalne infrastrukture i poboljšanja komunalnih usluga za svoje građane."

Vrtić nekada i sada iz ugla dece i vaspitača

Na završnoj priredbi nisu imali tremu, a najlepše im je bilo kad su jeli keks i sladoled

13. juna je dan predškolske ustanove "Pava Sudarski". Svake godine, se tog dana održava završna priredba i na taj način se prikaže šta se tokom godine radilo sa decom. To jedna od najposećenijih manifestacija u Domu kulture. Posle priredbe u razgovoru sa decom saznali smo njihove utiske: Nisu imali tremu i najlepše im je bilo kad su jeli keks. Pošto su roditelji bili jako zadovoljni kako su nastupali vodili su ih na sladoled. Najviše im se dopalo Brankovo kolo u nošnjama i program na engleskom.

O radu vrtića nekada i sada priča direktor predškolske ustanove, Dragan Miloradović: "Krenulo se '78. godine sa dva odeljenja celodnevnog boravka, obdaništa, da bi mi danas imali 13 vaspitnih grupa celodnevnog boravka, od 5:30 do 16:30. Deca imaju doručak, užinu, ručak, spavanje i odmor, u zavisnosti od uzrasta. Imamo savete roditelja i upravne odbore na kojima oni aktivno učestvuju. Primera radi, evo baš i danas, idu deca na ekskurziju. Roditelji donose odluku gde će deca ići, šta će biti na meniju..." Granica polaska dece u školu koja je sad pomerena na 6 i po godina zahteva u ranijem uzrastu bolje pripreme: "Deca traže više informacija, uključena su i u taj tehnički deo života, rad na kompjuteru, korišćenje audio sredstava i imaju potrebu za jednim permanentnim obrazovanjem i vaspitanjem i novim sadržajima".

A kad porastu anketirana deca biće: vaspitačica, Majkl Džekson, zubarka, doktor za životinje, učiteljica, nastavnica, frizerka, medicinska sestra, paleontolog (tražiće kosti od dinosaurusa), pevačica. Kada ujutru dođu u vrtić najviše im se dopada: da gledaju crtani, da prave nešto sa plastičnim kockama, da crtaju, da se igraju u kutku mame i ćerke. Ne sviđa im se kad imaju supu i čorbu, ne sviđa im se da rade, da spremaju sobu i da slažu knjige, da gledaju crtani, ne sviđa im se spavanje.

Dijana Brusin, vaspitač predškolske ustanove Pava Sudarski: „l vaspitanje mora da se modernizuje, počev od kompjutera, i merila vrednosti koje su nekad bile u odnosu na sada sasvim drugačije. Međutim, ja mislim da su današnji roditelji fantastični roditelji, samo ima Ijudi koji ih ne razumeju." Ona je takođe istakla da je dete u periodu od 3-4 godine već spremno da iskaže neke svoje preovlađujuće talente i da na to treba obratiti pažnju.

Novobečejci su među najaktivnijim davaocima krvi u Banatu

Srebrna plaketa-zahvalnica Crvenog krsta Srbije za 2009. godinu svrstava opštinu Novi Bečej u red najhumanijih sredina, u kojoj je čak 4,58 posto građana dalo krv

Skoro dobijena srebrna plaketa-zahvalnica Crvenog krsta Srbije za 2009. godinu svrstava opštinu Novi Bečej u red najhumanijih sredina čak 4,58 posto stanovnika je dalo krv.

Povodom 14. juna, svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi, predsednik opštine Novi Bečej, Milivoj Vrebalov priredio je prijem za najhumanije novobečejce, koji su ovu dragocenu tečnost dali 50, 75 puta i više. Prijemu je prisustvovalo desetak davaoca i sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Novi Bečej, Momir Dimitrijević koji je istakao da opština Novi Bečej prednjači među opštinama srednjeg Banata. Dimitrijević je ovom prilikom pozdravio odluku velikog broja mladih, njih čak 75-oro u protekloj godini, koji se redovno priključuju akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Da se humana svest naših građana podigla na zavidan nivo, govori u prilog i činjenica da je od planiranih 1077 davanja u protekloj godini, ostvareno 1231.

Tisa reka Ijubavi, Vikend u dvorcima i Moto susreti za letnju zabavu

Skoro svakog vikenda odigrava se neka ineresantana manifestacija u Novom Bečeju. Svako može pronaći bar jednu po svom ukusu

Večernji događaj na obali Tise bio je završnica lepo osmišljene manifestacije koja je trajala dva dana 11. i 12. juna. Neverovatan prizor hiljade sveća koje plutaju rekom u noći fascinirao je sve posetioce manifestacije Čamac naTisi - Tisa reka Ijubavi u Novom Bečeju. Lepota ovog prizora graniči se sa lepotom fenomena cvetanja Tise koji je i bio povod da se u Novom Bečeju drugi put za redom organizuje ovako lep događaj.

Organizatori su pozvali sve koji imaju neispunjene Ijubavne i druge želje da je zamisle i puste čamčić sa zapaljenom svećom u Tisu kako bi se ona ostvarila. Manifestaciju na obali Tise upotpunili su Tanja Jovićević i bend „Rich Bitch", dok su za vreme puštanja sveća u reku sa suprotne obale bubnjari i žongleri vatrama dodatno podigli raspoloženje, koje je kulminaciju dostiglo tokom vatrometa sa Tiskog keja.

26. i 27. juna zaljubljnici u istorijske priče i vremena kada su prinčevi na konjima dolazili po svoje princeze, kočijama su mogli obići dvorac Sokolac i na taj način postati deo bajkovitog sveta prošlosti. U predstojećem periodu očekuje nas 3 i 4. jula Moto susret, 10 i 11. jula Multikulturalni vikend pa Štrudlijada i ostale manifestacije.

Otvoren Turistički informativni centar

Posetioci mogu da kupe suvenire, a građani koji su zainteresovani da proizvode i prodaju sve ono što će turiste podsetiti na Novi Bečej, mogu se na ovom mestu informisati kako da ih distribuiraju

Opština Novi Bečej prepoznala je turizam kao osnovnu šansu za razvoj i zbog toga je osnovala Turistički informativni centar (TIC) koji će pomoći turistima, ali i svim sugrađanima da se upoznaju sa mnogobrojnim kulturno-istorijskim znamenitostima u ovoj opštini. TIC se nalazi na šetalištu pored Tise, u staroj skeledžijskoj kućici i otvoren je radnim danima od 9 do 15 časova. Ideja je da objekat radi tokom celog dana, što će doprineti da se zainteresovani građani, ali i oni koji nisu iz Novog Bečeja, što bolje upoznaju i dobiju svu potrebnu pomoć pri upoznavanju Novog Bečeja i okoline. Danima vikenda biće organizovane vožnje fijakerom za sve koji žele da posete muzej Glavaševu kuću, verske objekte, dvorac Dunđerskih... U samom TIC-u posetioci mogu da kupe suvenire, a građani koji su zainteresovani da proizvode i prodaju sve ono što će turiste podsetiti na Novi Bečej, mogu se na ovom mestu informisati kako da ih distribuiraju. Takođe, svi oni koji imaju slobodne smeštajne kapacitete mogu se javiti u TIC kako bi se gosti, posebno za vreme Velikogospojinskih dana, mogli kod nas što duže zadržati u ovoj banatskoj varošici.

Pet nezaboravnih afričkih dana Maje Delić

Kroz tunel su prolazili rezervni igrači Gane i Srbije, ali nam je bilo striktno zabranjeno da ih pogledamo, nismo smeli da uzmemo autograme ni da se slikamo

U jednom od prethodnih "Informatora" najavljeno je putovanje naše sugrađanke Maje Delić, učenice Osnovne škole "Josif Marinković" na Svetsko fudbalsko prvenstvo u Afriku. Maja nam je za ovaj broj ispričala utiske sa putovanja. Posle obilaska rezervata divljih životinja i posete afričkim selima gde je probala čak i sušene crviće Maja je stigla na stadion gde se odigravala utakmica Srbija - Gana: „Stadion je bio pun. Malo sam imala tremu, stajali smo u tunelu kroz koji su prolazili rezervni igrači Gane i Srbije, ali nam je bilo striktno zabranjeno da ih pogledamo, nismo smeli da uzmemo autograme ni da se slikamo, pošto svako treba da se skoncentriše na svoj posao, oni na utakmicu, a mi na našu zastavu. Kad smo iznosili zastavu svi su vikali i bio je jako lep osećaj. Za vreme utakmice smo imali posebno mesto na tribinama Posle konferencije za štampu smo uspeli da damo potpisane zastave našem selektoru, slikali smo se sa njim i upoznali" 5 dana u Africi Maja nikada neće zaboraviti.

Bora Čorba oduševio publiku u Kumanu

Živa legenda domaćeg rokenrola, Bora Đorđević, prošlog meseca održao je zapažen koncert u Sport kafeu u Kumanu. Posle koncerta ruinirana okolina

U stilu velikih zvezda, koncert je počeo sat vremena kasnije, nakon čega je Đorđević animirao publiku puna dva sata. Uspeo je da napravi dobru atmosferu koju će svako od prisutnih na koncertu pamtiti. U pauzi svake pesme nezaobilazne su bile njegove šale, vicevi i aforizmi. Na jednom mestu okupili su se svi oni koji su rasli uz njegove pesme i karijeru, ali i oni koji se tek upoznaju sa njegovim stvaralaštvom. Lutka sa naslovne strane, Kad sam bio mlad, Avionu slomiću ti krila, Amsterdam, Kad padne noć, Pogledaj dom svoj anđele, samo su neki od hitova koji su se nizali tokom večeri i koji će nesumnjivo ostati pored imena čoveka koji godinama potvrđuje frazu „rokenrol nikada ne umire". Iako je zabava na koncertu bila odlična goraku kus u ustima ostavilo je nerazumno divljanje dela publike posle koncerta koji je krivio znake, lomio stakla i ostavio ružnu sliku jutranjim prolaznicima.

Nova kosilica za „Jedinstvo“

Opština obezbedila kosilicu za održavanje terena

Problem održavanja stadiona FK „Jedinstvo" iz Bočara, konačno je rešen na zadovoljstvo članova kluba, ali i građana ovog mesta. Donacijom koju je obezbedila Opština Novi Bečej, kupljena je kosilica pa će se lakše i efikasnije održavati trava na terenu, ali i po celom selu što će bez sumnje u mnogome doprineti poboljšanju sportskih veština fudbalera pomenutog kluba, pa tako i budućih rezultata.

Štrudlijada u Novom Miloševu 17 i 18. Jula

Pred „majstoricama" u pravljenu štrudle ove godine je veliki zadatak, jer će biti teško oboriti prošlogodišnji rekord poslastice od neverovatnih 18 metara

Specifičan vojvođanski specijalitet-štrudla, biće predstavljen u svim varijantama i oblicima na predstojećoj Štrudlijadi u Novom Miloševu 17. i 18. jula. Degustacija i takmičenje u pravljenju ovog ukusnog jela, kako organizatori obećavaju, osnova je za dobru zabavu i uživanje. Kao i godinama unazad, pored pevačkih grupa i raznih kulturno-umetničkih društava, ovaj događaj obeležiće i takmičenja među pevačima-amaterima i takmičenje u najbržem jedenju štrudle. Pred „majstoricama" u pravljenu štrudle ove godine je veliki zadatak, jer će biti teško oboriti prošlogodišnji rekord poslastice od neverovatnih 18 metara, u čiji ukus se i mnogobrojna publika mogla uveriti. Manifestacija u kojoj je prožet prepoznatljiv i jedinstven vojvođanski duh, organizuje „Kolo srpskih sestara" u saradnji sa Mesnom zajednicom Novo Miloševo i opštinom Novi Bečej.

Čišćenje kanala u Novom Miloševu

Do sredstava iz namenskih primanja budžeta Republike Srbije, odnosno od igara na sreću, novobečejci stigli dobro napisanim projektom

Radaković Dušan, državni sekretar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, 16. juna svečano je uručio rešenje o dodeli sredstava iz namenskih primanja budžeta Republike Srbije, odnosno od igara na sreću, Vrebalov Milivoju, predsedniku opštine Novi Bečej. Sredstva od tri miliona dinara namenjena su za finansiranje čišćenja kanalske mreže, sliv Kerekto-Bočar koji se nalazi u Novom Miloševu, a odobrena su preko programa zaštite životne sredine. Novi Bečej se kvalifikovao za ova sredstva iz republičkog budžeta kvalitetnim projektom koji je ispunio sve zahtevane kriterijume naglasio je Dušan Radaković, državni sekretar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i pozvao one koji nisu uspeli da dobiju sredstva da se ugledaju na uspešne opštine koje su usvojile zahtevan način pisanja projekata i prikupljanja dokumentacije.