Javno preduzeće „Komunalac" pokreće sopstvenu proizvodnju

Cveće u "Komunalcu" proizvode sami već četiri godine, a kreće i proizvodnja behaton ploča kojima će se renovirati staze na groblju a ostatak će biti plasiran na tržište.

Da bi se uspešno renovirale staze na novobečejskom groblju potrebno je popločati površinu od oko deset hiljada kvadrata što će trajati narednih nekoliko godina. To je bio motiv da se u Javnom preduzeću „Komunalac" odluče da pokrenu sopstvenu proizvodnju behaton ploča kaže direktor, Miloš Zvekić: "Na tržištu možemo biti konkurentni zbog toga što koristimo postojeće Ijudske resurse. Iskoristićemo svaki momenat kada radnici nisu na terenu da ih uposlimo, a sve u interesu preduzeća. U odnosu na to koliki bi utrošak sredstava bio kada bi kupili behaton ploče, ulaganje u opremu za njihovu proizvodnju je minimalno. Da ne pominjemo da će se ta oprema naknadno višestruko isplatiti kada betonska galanterija bude plasirana na tržište". Velika pogodnost ove tehnologije izrade staza je u tome što se oštećeni delovi ili delovi izdignuti žilama drveća mogu povaditi u elementima i zameniti pojedinačno, dok se obične betonske staze oštete toliko da tako iskrivljene ili polomljene posle ne mogu da se upotrebe. Četiri godine „Komunalac" takođe ima sopstvenu proizvodnju cveća.

Većina proizvoda upotrebi se za ulepšavanje grada, a preostali deo se prodaje na gradskoj pijaci i u prostorijama preduzeća. Sofija Blažin, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, kaže da je u toku zamena zimskih cvećnjaka letnjim i da će ove godine će biti posađeno 45000 biljaka preovlađujuće ružičaste boje: "Mi gajimo cveće koje je po poreklu biološki rasad. Takve biljke su zaštićene i nema potrebe da se previše prskaju hemikalijama." Ovim putem zamolila je građane da čuvaju gradske cvećnjake, da ne kidaju i ne vade cveće koje oni sa Ijubavlju odgajaju: „Dođite ako vam to cveće treba i kupite u "Komunalcu", cene se kreću u desetinama dinara"

Preko 1000 posetilaca obišlo Araču, a deo njih Glavaševu kuću i neke novobečejske crkve

Izuzetno uspešno otvaranje turističke ponude 16 vikenda u Novom Bečeju. Cele sezone Novobečejci i njihovi gosti će imati mogučnost da se zabave, nešto nauče ili zarade iznajmljujući, sobe, čamce, karuce...

Preko 1000 posetilaca u subotu 24. aprila učestvovalo je u prvoj od 16 planiranih turističko-kulturnih manifestacija u Novom Bečeju. Otvaranje turističke sezone, koja je ove godine zamišljena kao skup manifestacija koje će se najčešće dešavati vikendom, počelo je posetom manastiru iz 13. veka Arača. Vitezovi i monasi upotpunili su priču turističkih vodiča i dočarali atmosferu prohujalih vremena. Tog dana bilo je otvoreno i svih 5 crkava u kojima su posetioce ugostili sveštenici i ispričali im sve što ih interesuje a veliki broj posetilaca obišao je i muzej „Glavaševa kuća". Osim edukativne i promotivne uloge projekat  16 vikenda u Novom Bečeju je zamišljen i usvrhu angažovanja stanovništva i uključivanja u aktivnosti koje im mogu poslužiti i kao osnovni i dodatni izvor prihoda. Od 27.-30. maja održavaće se Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića, a zatim slede Tisa reka Ijubavi, DJ Vikend, Vikend u dvorcu, Moto susreti, Štrudlijada...

Nova javna rasveta u opštini Novi Bečej štedi struju za 50 posto

Ugradili smo natrijumske sijaiice koje štede negde oko 50 posto energije, efekat osvetljenja je veći nego kod novih živinih, a stare ne vredi ni upoređivati"

Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj, tvrdi da je izabrano najoptimalnije rešenje za gradsku rasvetu: „Našoj rasveti je istekao rok trajanja odavno. To su bile živine sijalice koje su veliki potrošači, same svetiljke su već bile oštećene negde ih nije ni bilo i ogledala su bila loša. Razmišljali smoda budemo mnogo savremeniji nego što su drugi, da ugradimo rasvetu po principu LED dioda, to je mnogo skuplje rešenje, ali su uštede još veće. Međutim, odustali smo zbog cene. Ugradili smo natrijumske sijalice koje štede negde oko 50 posto energije, a efekat osvetljenja je nešto veći nego kod novih živinih, a da ne govorim koliko je veći u odnosu na one stare živine." Projekat se finansirao iz subvencionisanog kredita koji je Opština podigla, preko banke Intesa, tako da je sve ispalo skoro duplo povoljnije nego što su redovni krediti u bankama. Radi se na još nekim dodatnim tehničkim rešenjima koja će povećati uštede. Ideja je da se u kasnim noćnim satima malo smanji intenzitet rasvete.

Nema više nestanaka struje

Počnje izgradnja nove centraine trafo stanice u Novom Bečeju. „Bićemo mirni narednih 20 godina“ obećava predsednik Opštine, Milivoj Vrebalov

„Izgradnja centralne trafo stanice u Novom Bečeju počinje za mesec dana", najavio je Tomislav Papić direktor Elektrovojvodine. Sledeću zimsku sezonu Novobečejci će dočekati sa kompletno novom trafo stanicom, i trebalo bi da bez havarijskih isključenja struje provedu narednih dvadesetak godina. „Imamo izuzetno dobru komunikaciju sa novim direktorom Ogranka Elektrodistribucije Zrenjanin, Slobodanom Stojkovim. Mislim da su to građani mogli da primete i u poslednje vreme pošto nema više onih učestalih blic nestanaka struje. Problem je bio u zastarelosti opreme koja vrši distribuciju električne energije, pa smo menjali različite podloške, osigurače, okresali granje koje je smetalo dalekovodima i slično. Sigurno da ćemo u narednom periodu i dalje renovirati i obnavljati opremu, tako da očekujemo zbilja da ćemo u ovoj godini definitivno rešiti problem sa snabdevanjem električnom energijom u Novom Bečeju." obećao je Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine. Postojeća trafo stanica je stara 25 godina i u jako lošem stanju zato je obezbeđena rezervna privremena zamena za nju dok ne budu završeni radovi na novoj, kako bi se sprečili dugotrajni nestanci struje.

Novi automobili štede više goriva i novca za popravke

Trudiii smo se da zamenu ,, Staro za novo", uradimo u najpovoijnijem momentu

Povodom obnove dela opštinskog voznog parka Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine, objasnio je razloge te akcije u ovom momentu: „Uradili smo projekat  „Staro za novo", dali smo tri stara automobila, dobili smo tri nova. Stari automobili su puno prešli: Opel preko 300.000 km, Logan negde blizu 200.000 km, i Punto 150.000 km, a popravke za njih su koštale oko 1.000.000 dinara godišnje. Za te pare može se maltene kupiti jedan novi auto. Oni su neuporedivo manji potrošači, jer su sva tri vozila na dizel gorivo. Takođe su mnogo bezbedniji nego što su bili oni pre njih. Trudili smo se da zamenu uradimo u najpovoljnijem momentu kada su u toku popusti za vreme Sajma automobila kako bi što više uštedeli. Deo sredstava je obezbedila Pokrajina deo je uložila Opština i otprilike su nas ta tri automobila koštala jednu trećinu neke prave vrednosti. Sada smo u principu mirni nekih 5 godina, koliko je neki njihov rok rentabilne upotrebe".

Opština vodi srednjoškolce na Serbia Open

Četiri đaka generacije iz Novog Bečeja biće počasni gosti organizacionog odbora turnira, odnosno porodice Đoković.

U cilju popularizacije i promocije tenisa kao sporta i zdravog, aktivnog načina, života, Opština Novi Bečej u saradnji sa kompanijom ,,Family Sport" i Opštinom Novi Beograd pomoći će da pedesetak srednjoškolaca prati mečeve najboljih svetskih tenisera na predstojećem ATP turniru Serbia Open. Turnir se po drugi put održava u Beogradu od 1. do 9.maja, na terenima sportskog centra „Milan Gale Muškatirović', a poznanstvo predsednika opštine Novi Bečej, Milivoja Vrebalov sa direktorom sportskog centra Goranom Đokovićem rezultiralo je idejom da četiri đaka generacije budu počastvovani gosti organizacionog odbora turnira, odnosno porodice Đoković. Oni će biti u prilici da upoznaju u bekstejdžu  i neke od svetski poznatih tenisera, kao i jednog od najvećeg sportskog idola u Srbiji – Novaka Đokovića.

Novobečejka Maja Delić na SP u Africi

Maja Delić, nije ni sanjala gde će je odvesti akcija Coca-Cole i FIFE „Igraj, recikliraj, navijaj"

Dok je slušala kako čitaju knjigu obaveštenja u njenom razredu kako Coca-Cola i FIFA organizuju takmičenje „Igraj, recikliraj, navijaj" Maja Delić, učenica VII3 razreda osnovne škole „Josif Marinković" nije ni sanjala da će je ova akcija odvesti u Afriku na Svetsko prvenstvo u fudbalu i pružiti joj šansu da nosi zastavu Srbije pred utakmicu Srbija - Gana. Brzom, dobro organizovanom akcijom za tri dana kontejneri za prikupljanje pet ambalaže koja će se reciklirati napunjeni su do vrha i škola iz Novog Bečeja se među prvima prijavila da je ispunila zadatak. To je kvalifikovalo njene đake za dalje takmičenje sa osam škola iz Srbije. Deset dečaka je pripremalo ekipu za mali fudbal, a devojčice su uvežbavale koreografiju koju će izvesti uz zvaničnu himnu Svetskog fudbalskog prvenstva. Dečaci nisu uspeli da nadmaše svoje protivnike. Kapiten tima, Aleksandar Gajin objašnjava:" Celu noć nismo spavali, bili smo uzbuđeni tako da smo zaspali tek oko 7 ujutru. Dali smo svoj maksimum, ali to nije bilo dovoljno. Ni žreb nam nije išao na ruku". lako nisu pobedile, naše devojčice su oduševile publiku. Na sve njih je najveći utisak ostavilo upoznavanje sa reprezentativcem, Dankom Lazićem. On je prva dva imena izvukao iz grupe predstavnika pobedničkih ekipa u fudbalu i plesu. Maja Delićje imala tu sreću da bude izvučena u trećoj kategoriji nazvanoj „Najbolji prijatelj" u kojoj su pravo učešća imali svi učesnici akcije: „Meni je sve bilo lepo. Malo sam bila razočarana što nismo pobedile, a tako smo se dobro spremale. Desetog juna idemo i mislim da ćemo tamo ostati tri dana. Imaćemo organizovane izlete kako bi za to vreme što bolje upoznali Afriku. Ovo mi je prvi put da putujem tako daleko u inostranstvo", objašnjava pomalo stidljivo Maja. Vladimir Davidović, direktor škole i vodič grupe, predložio je da se organizuje javno gledanje utakmice.