LER

Zadatak kancelarije za Lokalni ekonomski razvoj je praćenje konkursa i propisa iz oblasti privrede, preduzetništva, malih i srednjih preduzeća. Zaposleni u ovoj kancelariji su na raspolaganju građanima koji žele da se informišu kakvi su sve projekti ponuđeni od strane valadinih i nevladinih organizacija. Oni su tu da daju informacije i reše eventualne nedoumice kako da se napišu projekti i preporuče kako uspešno da se aplicira na ponuđene konkurse. Tako ostvaruju zajednički interes građana i lokalne samouprave da se što više finansijskih sredstava naših i evropskih fondova, kao i uspešnih projekata slije u Novi Bečej.

Porezi na voćke ispred kuća SMS izmišljotina

SMS kampanja o lažnim porezima na voćke nastavak prljave borbe lažima partije koja hoće na opštinsku vlast zastrašivanjem i dezinformisanjem građana

Osnovni zadatak političke partije je osvajanje vlasti i ostanak na njoj. U toj borbi se koriste sva sredstva propagande, često i nedozvoljena, kao što je širenje laži i dezinformacija. Jedna takva kampanja je upravo pokrenuta od partije koja bi da osvoji opštinsku vlast, pa između ostalog plaši građane Novog Bečeja izmišljenim porezima na voćke posađene ispred kuća novobečejaca. Takvi porezi niti postoje, niti će biti nametnuti građanima kategorično tvrde čelnici Opštine.

Novi Bečej proglašen opštinom budućnosti

Klub privrednih novinara Srbije dodelio Plaketu za opštinu budućnosti Novom Bečeju kao jednoj od najperspektivnijih opština u zemlji

U Skupštini Srbije na manifestaciji “Pokažimo svima šta Srbija ima” proglašeni su najperspektivniji gradovi, opštine i projekti. Među opštine budućnosti svrstan je i Novi Bečej, koji je svojim turističkim potencijalima i projektima otvorio vrata razvoja ovog dela Vojvodine. Nagradu je primio Milivoj Vrebalov, predsednik Opštine i pozvao sve prisutne poslanike, ministre i goste da posete Novi Bečej kako bi se uverili u opravdanost priznanja koje je dobio. Žiri organizatora “Opštine, gradovi i projekti budućnosti”, koji su činili predstavnici Kluba privrednih novinara, Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agrobanke AD, nagradio je 7 gradova i 11 projekata. Među njima su grad Šabac, Jagodina, opština Pećinci i Novi Beograd i košarkaški klub Partizan.

Otkrijte ponovo Araču

24 – 25. aprila organizovan prevoz za meštane, đake i turiste. Razgledanje uz turističkog vodiča i priču o burnoj istoriji Arače

Poslednji vikend u aprilu mesecu predviđen je za posetu manastiru iz 13. veka Arača. Tom prilikom biće organizovan prevoz do manastira uz prisustvo vodiča koji će pričati o njegovoj burnoj istoriji.

Ideja je da pre svega školarci, ali i ostali zainteresovani, posete manastir, jer i mnogi Novobečejci nikada nisu videli ovo interesantno zdanje velikog kulturno-istorijskog značaja. Od 2001. godine Arača je pod zaštitom države, a nalazi se na samo 12 km od Novog Bečeja prema Novom Miloševu. Vikend na Arači je prva u nizu od 16 planiranih turističkih manifestacija za vikende u predstojećoj prolećnoj i letnjoj sezoni.

Kružni tok i obilaznica gotovi do Velike Gospojine

Posao izvodi „Vojvodina put“, a ostatak para usmeren za obilazne puteve

Izgradnja kružnog toka i obilaznice oko Novog Bečeja je nastavak jednog starijeg projekta sa kojim je opština Novi Bečej aplicirala kod Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i dobila odobrenje još pre dve godine. Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine objasnio je zašto se čekalo toliko do njegove realizacije: “Tek prošle godine smo uspeli zalaganjem predsednika Opštine, Milivoja Vrebalova, da ubedimo predstavnike Fonda da daju odobrenje za postupak javne nabavke, pošto u Fondu nije bilo dovoljno sredstava za sve projekte koji su odobreni i u drugim gradovoma, pa se trebalo izboriti među svim tim kandidatima da baš naš krene sa realizacijom.“ Posle sprovedene procedure javne nabavke posao je dobio „Vojvodina put “ iz Zrenjanina. Trenutno se očekuje dodatno odobrenje za početak radova od strane Fonda i nakon toga radovi ne bi trebalo da traju više od dva meseca tako da se očekuje da do Velike Gospojine bude završen kružni tok. Vrednost projekta je 32.600.000,00 dinara, međutim ponuđena cena od izvođača je znatno niža, tako da će preostati sredstava koja ce biti preusmerena za prilazne puteve, ukoliko Fond za to da saglasnost. Ova obilaznica je ujedno put i do industrijske zone “Istok”.

Dve medalje sa Evropskog kupa u kik boksu stigle u Novi Bečej

Olćan Goran i Rakić Marijana iz Novog Bečeja osvojili medalje, a Klub borilačkih sportova „Jedinstvo“ plaketu za najbolji klub u Vojvodini

Na Evropskom kupu u kik boksu u Sarajevu 28.02.2010. Olćan Goran iz Novog Bečeja osvojio je zlatnu medalju u kadetskoj konkurenciji do 47kg u disciplini light contact, a Rakić Marijana, takođe iz Novog Bečeja osvojila je bronzanu medalju u kategoriji do 42kg. Uspeh Novobečejaca je veliki, ali donekle očekivan. Kvalitetan rad Kluba borilačkih sportova ”Jedinstvo ” iz Novog Bečeja nagrađen je od Savate saveza Srbije i Vojvodine na godišnjoj skupštini u Rumi plaketom za najbolji klub u Vojvodini za 2009-tu godinu. To je druga godina za redom da “Jedinstvo” osvaja ovu laskavu, ali zasluženu titulu. Radenko Tadić, trener kluba za uspešan rad dobio je plaketu za najboljeg trenera u 2009-toj godini.

Između ostalih razloga i ovi uspesi novobečejskih sportista motivisali su organizatore da letnji kamp reprezentativaca, pionira, kadeta i juniora u savateu koji ce se održati od 5-15. avgusta smeste u Novi Bečej. U obuci ovih perspektivnih sportista, našim trenerima pomoći će i dva trenera iz Francuske.

Zavičajci u Glavaševoj kući

Zavičajni muzej „Glavaševa kuća“  otvoren za grupne i pojedinačne posete

Na godišnjicu otvaranja Zavičajnog muzeja ,,Glavaševa kuća’’ i useljenja Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u pomoćne prostorije, dvadesetog februara upriličena je svečanost kojoj su prisustvovali članovi Zavičajnog kluba, predstavnici lokalne samouprave, javnih i kulturnih ustanova u Opštini, donatori ovog Muzeja i građanstvo.

Predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov uručio je zahvalnice svima koji su dobrovoljnim radom pomogli opremanje i osposobljavanje ovih prostorija i donatorima. Među njima je JP ,,Komunalac’’, Dom za smeštaj duševno obolelih lica “Sveti Vasilije Ostroški čudotvorac’’, Narodna biblioteka Novi Bečej, Dom kulture opštine Novi Bečej, Mesna zajednica Novi Bečej, JP “Radio NB’’. Posebne zahvalnice Vojnov je uručio porodici Jager i najzaslužnijim pojedincima koji su radom ili prilozima obogatili zbirke muzeja. Muzej je otvoren za grupne i pojedinačne posete i postao je značajan deo turističke ponude Novog Bečeja.

Javni radovi u Opštini

Projekti Komunalca, Mesne Zajednice Novi Bečej, Centra za socijalni rad i još 8 drugih, namenjeni najteže zapošljivim grupama

Na sednici Lokalnog saveta za zapošljavanje predstavljeno je 11 projekata koji će iz opštine Novi Bečej konkurisati za sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje programa Javni radovi.

Cilj ovog projekta NSZ je da se pomogne u zapošljavanju teško zapošljivih lica: to su lica preko 50 godina, lica romske nacionalnosti , nekvalifikovana radna snaga i druge teško zapošljive grupe. Za sredstva koja obezbeđuje država konkurisali su: Dom za smeštaj Duševno obolelih lica “Sveti Vasilije Ostroški čudotovorac”, koji bi ovim projektom zaposlio 38 radnika na 6 meseci, koliko traju svi projekti. Sa predlogom rekonstrukcija staza na gradskom groblju behaton pločama vlastite izrade konkurisalo je Javno preduzeće “Komunalac”, koje bi na taj način privremeno zaposlio 10 fizickih radnika, 3 kvalifikovana radnika i jednog vozača. Između ostalih kandidata našli su se i JP “Radio NB”, Mesna zajednica Novo Miloševo, Centar za socijalni rad i još nekoliko projekata koji su takođe vrlo interesantni i korisni za lokalnu zajednicu.

Opština obezbedila milion dinara za socijalnu pomoć

Paketi namirnica za dvadeset najugroženijih porodica

Komisija za izbor korisnika jednokratne pomoći u hrani materijalno najugroženijih stanovnika opštine Novi Bečej odredila je listu prvih dvadeset za februar mesec. Sproveden je postupak javne nabavke, a najjeftiniji ponuđač, STR “Zoli”, dostaviće pakete hrane mesnim zajednicama koje će ih uručiti korisnicima. Akcija se finansira sredstvima opštinskog budžeta. Za 2010. godinu predviđeno je milion dinara za pomoć najugroženijima. Dokumentacija za podnošenje zahteva za pomoć podnosi se u Centru za socijalni rad.

Pravo na ovu vrstu pomoći, imaju socijalno ugroženi samohrani roditelji, stare osobe, porodice sa troje ili više maloletne dece, osobe sa invaliditetom, hronično obolele osobe i porodice sa decom sa posebnim potrebama. Članovi komisije zasedaće krajem svakog meseca kako bi odredili liste najugroženijih.

Paketi namirnica sadrže brašno, testo, ulje, pasulj, mesne nareske, paštete, margarin, gotove supe, marmeladu...

U rad komisije uključeni su predstavnici lokalne samouprave, Doma zdravlja, predstavnici škola i sekretari mesnih zajednica.

U toku su pripreme za prikupljanje još namirnica za pakete socijalne pomoći koje bi trebalo da pristignu iz Banke hrane, robnih rezervi i od sponzora koji su se javili sa idejom da se uključe u ovaj humanitarni projekat Opštine.

Milivoj Vrebalov – Ostajem predsednik Opštine

Sve moje životne ambicije su vezane za Novi Bečej i tu ostajem

I dalje se nadam se da će Agencija ipak doneti odluku da oni koji su po većinskom sistemu postali pokrajinski poslanici ostanu na obe funkcije. U slučaju da ipak budem morao da se odlučim za jednu od te dve funkcije, na kojima sam trenutno, sigurno da ću izabrati mesto predsenika opštine jer su sve moje životne ambicije vezane za moju opštinu Novi Bečej i za moj grad Novi Bečej. S obzirom na to da sam živeo u većim sredinama kao što su Čikago, Atina i Novi Sad a ja sam se opredelio da živim u Novom Bečeju tako vaspitavam i moju decu.Treba ljudi da putuju, da se školuju ali ipak treba da žive u svojim zavičajima.