U Pokrajini sam pokrenuo pitanja ulaganja u stočarstvo, bolje vode za piće, puta Ada Bočar...

Ivica Milankov poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine za Novobečejski informator pričao je o tome koja su pitanja kojima se bavio u ovom predstavničkom telu i na koji način je zastupao građane opštine Novi Bečej i cele Vojvodine.

„Bavio sam se temom Železnica Srbije. Za govornicom Skupštine APV sam postavio pitanje: „Zašto se vikendom ukidaju vozovi Kikinda-Zrenjanin-Beograd“ u vreme praznika i vreme vikenda. Tražio sam u ime Srpske radikalne stranke, čiji sam predstavnik, da se to promeni i vrati na prethodno stanje, jer Zakon o saobraćaju kaže da je zabranjeno ukidati vozne linije, pogotovu što su ovi vozovi namenjeni đacima i studentima koji dolaze ili odlaze na školovanje u ove gradske centre.

Autonomna pokrajina Vojvodina ulaže u stočarstvo samo 60 miliona dinara. Posle ratarstva stočarstvo je najrazvijenija grana poljoprivrede u Vojvodini, a ima tako malo ulaganje od strane vojvođanskih institucija: „Ukazali smo na problem prelevmana, carinske zaštite, koju država dotira da bi naši stočari dobijali pravu cenu mleka, pošto ne mogu da budu konkurentni sa ostalim državama Evropske unije, jer njihovi poljoprivrednici dobijaju velike subvencije i imaju sredstva iz Ipard fondova. 31. se te subvencije naše države ukidaju i naši stočari će ostati na ,,vetrometini“, na milost i nemilost neravnopravnog tržišta.“, dodao je Milankov.

Pokrajina je odvojila najmanje sredstva za sport, a za školski sport naročito mala: „Skrenuo sam pažnju da su u više navrata, naročito pred izbore, pokrajinski i republički sekretari za sport obećavali čuvenu fiskulturnu salu u Bočaru, a posebno republički državni sekretar za sport gospodin Peruničić, koji je obećao da će u roku od 6 meseci 2014. sala biti završena. Sada je 2016. i nema indicija da će to biti rešeno.“, nastavlja Milankov i dodaje: „Govorio sam i o pijaćoj vodi u Pokrajini. Pijaća voda je na nezavidnom nivou, pogotovu u srednjebanatskom i severnobanatskom okrugu. U glavnom gradu srednjebanatskog okruga Zrenjaninu, fabrika se gradi više godina i nema indicija kada će biti završena. Ona se gradi više godina, ali ova vlast u tom gradu nema izgovor za ovakvu neefikasnost jer su i oni na vlasti više godina. Sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu je dogovoren sastanak kako bi se razgovoaralo i o ovoj temi.“

„Postavio sam i pitanje šta se dešava sa izgradnjom dvorca Heterlendi u Bočaru, zbog čega je izgradnja stala. Predizborna obećanja sadašnje vlasti su glasila da će na dvorcu u roku od 6 meseci početi radovi a u roku od 3 meseca će biti završen. Međutim od toga nema ništa. Sad nam pričaju da će biti 2019. godine radovi završeni.

Pokrenuli smo i pitanje zatvorenog puta Ada-Bočar, koji nema upotrebnu dozvolu. Pre nekoliko dana je put ponovo zatvoren. Policija naplaćuje visoke novčane kazne svakom ko se vozi tim putem. Od pokrajinskog sekretara sam dobio obećanje da će taj put što pre dobiti upotrebnu dozvolu.“, završava Ivica Milankov svoje izlaganje o delovanju u pokrajinskom parlamentu.

Na inicijativu Ivice Milankov članovi Pokrajinskog odbora za poljoprivredu, čiji je član, spremaju se da uskoro posete našu opštinu. Na taj način će stanovnici opštine Novi Bečej moći da se informišu o svim temama iz ove oblasti koje ih zanimaju.