logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Uličnim maršom obeležen međunarodni Dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembar obeležen je u subotu uličnim maršom aktivista Udruženja Roma Novi Bečej. Aktivnost koja je organizovana u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ imala je za cilj da podseti građane da su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Danica Jovanović, predsednica udruženja Roma Novi Bečej nije krila svoje zadovoljstvo što je pomenuta kampanja okončana još jednom uspešnom akcijom: „Udruženje Roma Novi Bečej je organizacija koja se bavi ljudskim pravima, pravima žena i borbom protiv nasilja nad ženama, i zato smo povodom Međunarodnog dana ljudskih prava želeli da kažemo da nasilje treba da prestane, da želimo da prekinemo tradiciju ranih i ugovorenih brakova, da femicidi, odnosno ubistva žena moraju da prestanu, kao i da ukažemo na položaj Roma i Romkinja u Vojvodini, odnosno u Novom Bečeju. Ponosna sam i srećna jer je ova akcija postala tradicionalna, jer je izuzetno važno da ukazujemo i da se borimo za Ijudska prava, koja su prava svakog čoveka.“

Aktivnosti udruženja Roma Novi Bečej ne prestaju završetkom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, jer, kako kažu, njihova kampanja traje svih 365 dana u godini, boreći se protiv nasilja, femicida i ugovorenih maloletničkih brakova. Dalji planovi Udruženja Roma podrazumevaju pokretanje različitih kampanja, kao i integracija Roma i Romkinja u Vojvodini, odnosno smanjenje nasilja nad njima.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com