logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

O budžetu i readmisiji na osamnaestoj sednici Opštinskog veća opštine Novi Bečej

Osamnaesta sednica Opštinskog veća opštine Novi Bečej održana je u četvrtak 22. decembra, a pred većnicima se na dnevnom redu našlo ukupno sedamnaest tačaka. Svakako jedna od najvažnijih tačaka bilo je utvrđivanje predloga odluke o budžetu opštine Novi Bečej za 2017. godinu. Utvrđen je i predlog odluke o usvajanju lokalnog akcionog plana za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji u opštini Novi Bečej u periodu od 2017. do 2020. godine.

Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, kaže da se lokalna samouprava trudila da predloži najrealniji mogući budžet opštine za 2017. godinu, koliko se to u ovom trenutku može: „Uštede i smanjenja koje će u određenim oblastima biti primetne, pre svega, nametnute su servisiranjem dugova koje moramo da rešimo. Tu najpre mislim na dug Doma zdravlja, pa se za budžetiranje Doma zdravlja u 2017. godini našlo čak dvadeset i osam miliona dinara u budžetu, što je za razliku od nekih prethodnih godina, zaista velika razlika. Budžetom je predviđeno i nešto infrastrukturnih projekata, što je posebno značajno za naše građane, za rekonstrukciju vodovoda i za izgradnju eko česme i svega onog što je bio plan novog opštinskog rukovodstva. Osim budžeta, svakako je bila zanimljiva i tema razmatranja izveštaja Štaba za vanredne situacije. Ono što smo u prethodnom periodu uradili i što bi građani trebalo da znaju jeste pokušaj rešavanja problema sa unutrašnjim vodama, odnosno kišnicom, koja naročito u aračkom i šušanjskom slivu pravi velike probleme. Tu je i borba sa letnjim nasipom na Ljutovu i pokušaj da ga makar dovedemo u takvo stanje da može da se sprovede inspekcija nasipa, jer mu je trenutno nemoguće prići, što je posledica zapuštenog stanja i nerada u prethodnom periodu. Štab za vanredne situacije je prema višim institucijama, kao što su „Vode Vojvodine“, „Gornji Banat“, pokrajinski sekretarijat i druge, već konkurisao. Vođeni su razgovori, rade se elaborati i procenjena je vrednost svih radova koje očekujemo da u naredne dve godine završimo. Što se tiče letnjeg nasipa, građani bi trebalo da znaju da ćemo konkurisati za IPA projekat, s obzirom da svojih para nemamo.“

Većnici su na 18. sednici Opštinskog veća usvojili i predlog kadrovskog plana Opštinske uprave Novi Bečej za 2017. godinu, kao i predlog odluke o uspostavljanju saradnje između opštine Novi Bečej i grada Novočerkaska iz Ruske Federacije. Zamenik predsednika opštine, Branko Svilengaćin, kaže da opština u bratimljenju sa Novočerkaskom vidi dublji ekonomski, ali i kulturni smisao za novobečejsku opštinu i njene građane.

U Pokrajini sam pokrenuo pitanja ulaganja u stočarstvo, bolje vode za piće, puta Ada Bočar...

Ivica Milankov poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine za Novobečejski informator pričao je o tome koja su pitanja kojima se bavio u ovom predstavničkom telu i na koji način je zastupao građane opštine Novi Bečej i cele Vojvodine.

„Bavio sam se temom Železnica Srbije. Za govornicom Skupštine APV sam postavio pitanje: „Zašto se vikendom ukidaju vozovi Kikinda-Zrenjanin-Beograd“ u vreme praznika i vreme vikenda. Tražio sam u ime Srpske radikalne stranke, čiji sam predstavnik, da se to promeni i vrati na prethodno stanje, jer Zakon o saobraćaju kaže da je zabranjeno ukidati vozne linije, pogotovu što su ovi vozovi namenjeni đacima i studentima koji dolaze ili odlaze na školovanje u ove gradske centre.

Autonomna pokrajina Vojvodina ulaže u stočarstvo samo 60 miliona dinara. Posle ratarstva stočarstvo je najrazvijenija grana poljoprivrede u Vojvodini, a ima tako malo ulaganje od strane vojvođanskih institucija: „Ukazali smo na problem prelevmana, carinske zaštite, koju država dotira da bi naši stočari dobijali pravu cenu mleka, pošto ne mogu da budu konkurentni sa ostalim državama Evropske unije, jer njihovi poljoprivrednici dobijaju velike subvencije i imaju sredstva iz Ipard fondova. 31. se te subvencije naše države ukidaju i naši stočari će ostati na ,,vetrometini“, na milost i nemilost neravnopravnog tržišta.“, dodao je Milankov.

Pokrajina je odvojila najmanje sredstva za sport, a za školski sport naročito mala: „Skrenuo sam pažnju da su u više navrata, naročito pred izbore, pokrajinski i republički sekretari za sport obećavali čuvenu fiskulturnu salu u Bočaru, a posebno republički državni sekretar za sport gospodin Peruničić, koji je obećao da će u roku od 6 meseci 2014. sala biti završena. Sada je 2016. i nema indicija da će to biti rešeno.“, nastavlja Milankov i dodaje: „Govorio sam i o pijaćoj vodi u Pokrajini. Pijaća voda je na nezavidnom nivou, pogotovu u srednjebanatskom i severnobanatskom okrugu. U glavnom gradu srednjebanatskog okruga Zrenjaninu, fabrika se gradi više godina i nema indicija kada će biti završena. Ona se gradi više godina, ali ova vlast u tom gradu nema izgovor za ovakvu neefikasnost jer su i oni na vlasti više godina. Sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu je dogovoren sastanak kako bi se razgovoaralo i o ovoj temi.“

„Postavio sam i pitanje šta se dešava sa izgradnjom dvorca Heterlendi u Bočaru, zbog čega je izgradnja stala. Predizborna obećanja sadašnje vlasti su glasila da će na dvorcu u roku od 6 meseci početi radovi a u roku od 3 meseca će biti završen. Međutim od toga nema ništa. Sad nam pričaju da će biti 2019. godine radovi završeni.

Pokrenuli smo i pitanje zatvorenog puta Ada-Bočar, koji nema upotrebnu dozvolu. Pre nekoliko dana je put ponovo zatvoren. Policija naplaćuje visoke novčane kazne svakom ko se vozi tim putem. Od pokrajinskog sekretara sam dobio obećanje da će taj put što pre dobiti upotrebnu dozvolu.“, završava Ivica Milankov svoje izlaganje o delovanju u pokrajinskom parlamentu.

Na inicijativu Ivice Milankov članovi Pokrajinskog odbora za poljoprivredu, čiji je član, spremaju se da uskoro posete našu opštinu. Na taj način će stanovnici opštine Novi Bečej moći da se informišu o svim temama iz ove oblasti koje ih zanimaju.

Otvoreno pismo Bočarcima

Novembra meseca 2010. godine, kada sam izabran za predsednika Saveta Mesne zajednice Bočar, sebi, a i prijateljima iz Bočara, sam obećao da ću opravdati moj položaj u Mesnoj zajednici, tako što ću uraditi značajne stvari za naše selo. Te iste 2010. godine, mojim dolaskom na mesto predsednika Saveta, zatekao sam dugovanje u iznosu od 500.000,00 dinara, kao i 3 neopravdana projekta, za dobijena sredstva u 2009. godini, prema AP Vojvodini. Tu 2010. godinu mnogi žitelji pamte kao lošu, iz razloga što su nas te godine zadesile poplave - podzemne vode, što smo uspešno rešili kopanjem kanala u ulicama u kojima je bilo neophodno ispustiti vodu. Mogu da se pohvalim da su članovi Saveta u zimskom periodu uspešno obavljali svoj deo posla, čišćenjem i održavanjem ulica.

2011. godina je godina koja je bila u znaku 800 godina postojanja našeg mesta. 2012. godine, uz pomoć radnika koji su radili na Javnim radovima, smo izbetonirali stazu na Pravoslavnom groblju, dužine oko 100 metara.

Januara meseca 2013. godine, nakon izbora za Savet Mesne zajednice, ponovo sam se našao na mestu predsednika Saveta. Novoizabrani članovi Saveta su već na prvoj Sednici pokrenuli pitanje sadnje sibirskih brestova na „Jamurini“, što smo ubrzo i realizovali. Te iste 2013. godine, putem konkursa koji sprovodi ,,NIS“. kompanija smo konkurisali za rekonstrukciju rukometnog terena, gde smo ostvarili sredstva u iznosu od 800.000,00 dinara. Nakon uspešne javne nabavke, potpisali smo ugovor sa firmom ,,Vojvodinaput“ iz Novog Sada, koja je dostavila najnižu ponuđenu cenu u iznosu od 1.225.867,50 dinara, gde je opština Novi Bečej donirala 425.867,50 dinara. Takođe, postavljeno je i dečije igralište, u parku ispred škole, a uz pomoć radnika koji su bili angažovani preko javnih radova, ozidali smo zid kod Osnovne škole „Dositej Obradović“, a već 2014. godine uspešno smo očistili ,,nemačko“ groblje.

2015. i više nego uspešne godine, smo ostvarili sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže (prva faza), za ulice Vojvođanska i Maršala Tita. Radove na vodovodu izvodila je firma „Hidrovod“ iz Pančeva, a radovi su iznosili 2.817.991,22 dinara. Ubrzo su dobijena sredstva i za Drugu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže, koja je obuhvatila Banatsku i Žarka Zrenjanina ulicu, na čijoj su rekonstrukciji radili radnici preduzeća GP Novi Bečej iz Novog Bečeja, za ugovorenu cenu od 3.500,000,00 dinara. Putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu ostvarili smo sredstva u iznosu od 140.000,00 dinara, za kupovinu nove opreme za bioskop (mikseta i snagaš). Učestvovali smo u sanaciji i adaptaciji Lovačkog doma u Bočaru, i takođe je raspisana javna nabavka za izgradnju kapele na Pravoslavnom groblju, na čijoj izgradnji je radila firma ,,PRO CASA“ iz Novog MiloŠeva. Mirnim putem i pregovorima smo uspeli da vratimo zgradu ,,BOTEKS-a“. Polovinom oktobra meseca, zbog neopravdanih sredstava dobijenih 2009. godine za odvodnjavanje, Mesna zajednica je bila prinuđena da vrati dug od 4.000.000,00 dinara (sa kamatom), što je uz pomoć Lokalne samouprave vratila.

2016. godine smo uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, realizovali izgradnju tribina na fudbalskom terenu u Bočaru. U proteklih 6 godina smo izdvajali oko 300.000,00 dinara po godini za čišćenje i odvoženje smeća sa deponije (,Bekoša“), trudili smo se da bočarskim klubovima obezbedimo mogućnost takmičenja, kao i mogućnost treniranja, jer smo u prethodnoj godini, iz bezbednosnih razloga zamenili reflektore na rukometnom i košarkaškom terenu.

Zbog svega prethodnog navedenog 2015. godine Mesna zajednica Bočar je dobila nagradu za unapređenje života u seoskoj sredini Kapetan Miša Anastasijević. Pored svega što smo do sada uradili, ostao je nerešen problem kišne kanalizacije, što je i prioritet u rešavanju komunalnih problema u narednom periodu. Ovim putem bih se zahvalio svim članovima Saveta koji su doprineli da naš rad bude ovako efikasan, saradnicima, kao i Lokalnoj samoupravi od koje smo dobijali veliku podršku u radu.

Uređivanjem zgrade stare škole u Kumanu do mesta za pijac

Nakon postavljanja ograde kod tzv. stare škole u Kumanu, Mesna zajednica Kumane u narednom periodu planira da u njeno dvorište premesti zelenu pijacu koja se trenutno održava u centru mesta. Prema rečima Gorana Stančića, sekretara saveta Mesne zajednice Kumane, ovim premeštanjem bi, između ostalog, bio rešen problem zatvaranja saobraćajnica za vreme pijačnih dana: ,,U planu je i sređivanje same zgrade stare škole. Naime, u toku prošle godine sredili smo zabat zgrade, jer je postojala mogućnost da se sruši, a dalji cilj nam je sređivanje fasade, kao i njene unutrašnjosti. Sređivanjem objekta pokušaćemo da privučemo nekog investitora, a da li će tu biti otvorena nova prodavnica, mesara ili nešto drugo, nije bitno, već je bitno da imamo sređeno mesto na kom će Kumančani moći da se zaposle.“

Mesna zajednica Novo Miloševo na usluzi građanima

Arsen Pajić, sekretar Mesne zajednice Novo Miloševo, rezimirao je rad Saveta u ovoj godini: „Ove godine urađen je parking kod pošte, preko puta ambulante na mestu na kome je bio apsolutno neophodan. Rekonstruisano je postojećih 5 parking mesta i urađeno još 6 potpuno novih tako da sada imamo ukupno 11 parking mesta na ovoj lokaciji. Mesna zajednica je takođe kupila 10 betonskih kanti za smeće koje su raspoređene po centru Novog Miloševa, na pijaci, ispred Doma penzionera, pošte, škole, eko česme. Rekonstruisali smo košarkaški i fudbalskog teren zajedno sa tribinama. Okrečili smo Omladinski dom u sklopu javnih radova. Svakodnevno smo u komunikaciji sa stanovnicima Novog Miloševa i pokušavamo da im budemo što više na usluzi“.

Započet Novobečejski park u čast Lasla Šuranjija

Prva faza izgradnje olimpijskog parka u Novom Bečeju u čast Lasla Šuranjija, zlatnog paraolimpijca i dvostrukog osvajača medalja u streljaštvu iz Rija, otpočela je danas sadnjom drvenastih vrsta, listopada i četinara. Tematski park koji će nositi ime proslavljenog Novobečejca nalaziće se na Miloševačkom putu, pored novoselskog dečjeg igrališta. Park će biti mesto za primer svima, a najviše omladini, rekao je danas predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, i zahvalio se, pre svega, JP ,,Srbijašume“ na donaciji kompletnog sadnog materijala, kao i mobilijara, u vidu klupa i kanti za smeće, koji će biti postavljeni na proleće: ,,Takođe, želeo bih da se zahvalim i Centru za održivi razvoj, kao i Matiji Kovaču, pokrajinskom poslaniku, koji je bio inicijator ove akcije. Na nama iz lokalne samouprave je da sprovedemo sve što je potrebno kako bismo uredili ovaj prostor i dobili lep park.“

Park u čast Lasla Šuranjija nalaziće se na javnoj površini, tako da .će titularno biti u vlasništvu opštine Novi Bečej, a već sada je zaštićen kamerama i reflektorima, kako bi se sprečilo potencijalno uništavanje sadnica i na pravi način omogućila njihova zaštita.

Sadnji prvih sadnica danas je prisustvovao i sam Laslo Šuranji, koji je tom prilikom rekao da je uvek bio pristalica sadnje drveća i da je dobar osećaj videti da su otpočeli radovi: „Siguran sam da će ovaj park biti odličan, ne toliko za mene, koliko za mlade i ostale ljude koji žive u okolini. Ne znam koliko će se sećati mojih uspeha, jer su oni prolazni. Svaka slava traje ,,pet minuta“ i ljudi će to pre ili kasnije zaboraviti, ali će ovaj park ostati pružajući hlad i narednim generacijama.“

Izgradnju tematskog parka osim opštine Novi Bečej i JP ,,Srbijašume“, pomaže i Mesna zajednica Novi Bečej, koja je za pravu fazu obezbedila radnike preko javnih radova za sadnju sadnica. Prema rečima Emila Stevanova, mladog pejzažnog arhitekte i autora projekta uređenja parka, osim zelenih površina park će imati dečje igralište, teretanu na otvorenom, kao i sadržaje za osobe sa invaliditetom: „Postojaće i teretana na otvorenom za osobe sa invaliditetom, kao i parking, tako da će park biti pristupačan i toj grupi korisnika. Takođe, deo staza će biti betoniran, zbog lakšeg pristupa. Trudili smo se da budemo ekonomični, pa će staze uglavnom biti u vidu nekog prirodnijeg popločanja. Park je zamišljen da bude okrenut prirodi, tako da neće biti previše urbanizovan. Od sadnog materijala koristili smo drvoredne sadnice sa kuglastom krošnjom koje će biti uz bicilkističku stazu. Tu su i četinari, iako su uglavnom korišćene žbunaste i drvenaste vrste, kako bismo postigli sukcesivno cvetanje, odnosno atraktivnost tokom cele godine.“

U drugoj fazi izgradnje olipmpijskog parka koja ce uslediti na proleće, biće formirane staze, uz sadnju žbunastih vrsta biljaka, a završetak radova i konačni izgled parka očekuje se krajem sledeće godine.

Predrag i Dušanka Stanaćev - veliki borci u igri sa sudbinom

Stanaćev Predrag i Dušanka, osobe sa invaliditetom, sa dvoje dece živeli su u maloj kući na kraju Kumana do koje je vodio neasfaltirani, blatni put, što je za Dušanku koja je u kolicima predstavljalo veliki problem pogotovu tokom kišnih dana. Iz fonda „Gospojina vraća osmeh” 2014. godine kupljena im je kuća na adekvatnijoj lokaciji. Kuća u koju su se uselili blizu je asfaltnog puta, ali je problem bio nekoliko stepenika na ulazu koji su Dušku sprečavali da samostalno, bez pomoći izlazi u dvorište.

Predrag je rešio da svojoj supruzi omogući neometano kretanje pa je skupivši skromna sredstva počeo renoviranje prostorija. lako i sam srčan bolesnik svakog dana je pomalo dograđivao, a ponekad bi mu se pridružio i neki drugar. Opština mu je i ovog puta pozitivno odgovorila na zahtev za pomoć. Donirali su deo građevinskog materijala. Sada će porodica Stanaćev imati adekvatnije uslove za život. Predrag Stanaćev kaže da su radovi krenuli letos i da se nada da će sve biti gotovo pre nego što stigne veća zima: „Ako nas posluži vreme ulaz će biti gotov ove zime. Ovako ćemo rešiti i sobu za ćerkicu koja ima 12 godina i trebalo bi da ima sada već svoju sobu. Ja sam zbog zdravstvenih problema sa srcem u penziji tako da su nam primanja vrlo mala i zato sam zahvalan opštini i gospodinu Mirjanu Jakšiću što su nam pomogli da rešimo ovaj problem. Ne znam da li bismo sami to uspeli“.

Iako iscrpljena posle mnogobrojnih operacija tumora na kičmi, Duška Stanaćev ispratila nas je uz osmeh. Ova mlada četvoročlana porodica pokazala je veliku snagu u borbi sa sudbinom nepredajući se pred velikim iskušenjima.

Domu zdravlja Novi Bečej obezbeđena četiri EKG aparata i druga najpotrebnija medicinska oprema

Dom zdravlja u Novom Bečeju ovih dana spominje se zbog velikog duga u kojem se nalazi, a lokalna samouprava nastoji na sve moguće načine da pomogne ovom preduzeću čiji je osnivač. Pored duga i praznih apoteka, Dom zdravlja Novi Bečej ima problema i sa nedovoljnom i zastarelom opremom. Opština Novi Bečej obezbedila je sredstva za pribavljanje medicinske opreme u iznosu od oko 770 hiljada dinara kako bi se stvorio minimum uslova za funkcionisanje ove ustanove.

„Dom zdravlja Novi Bečej ne nalazi se samo u teškom finansijskom stanju, već i po pitanju medicinske opreme. Vozila su, takođe, u lošem stanju. Opština je ovog puta izdvojila skromnija sredstva, ali svakako da su Dom zdravlja i zdravlje naših građana prioriteti opštinske vlasti“, rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Dr Ivan Zec, v.d. direktor Doma zdravlja Novi Bečej, zadovoljan je saradnjom sa lokalnom samoupravom, ali ističe da je zatečena situacija u ovoj ustanovi bila katastrofalna: „Sada pokušavamo da gasimo „požare“ tamo gde se može. Obezbedili smo ono najosnovnije i najpotrebnije da bismo mogli da funkcionišemo. Nabavili smo četiri EKG aparata, od čega jedan stacionami i tri terenska, pet otoskopa, tri puls oksimetra, dva stetoskopa i dva aparata za merenje krvnog pritiska. Što se voznog parka tiče, osposobili smo vozila koja jesu prešla veoma mnogo kilometara, ali su u funkciji.“

Obezbeđivanje sredstava za nabavku osnovne potrebne opreme, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, nazvao je interventnim pokušajem da se loša situacija makar malo poboljša. On je dodao da se do "kraja ove godine, ali i u sledećoj očekuje još pozitivnih vesti vezanih za Dom zdravlja: „Da se opština Novi Bečej nalazi na ,,nuli“, bili bismo srećni. No, nalazimo se u ogromnom minusu, ne samo kao opština, već i kao osnivači javnih preduzeća i ustanova. Ako se samo osvrnemo na dug Doma zdravlja od sto trideset miliona dinara i na sve obaveze koje proističu iz njega, stalne blokade i potrebe da se pomogne Domu zdravlja, onda jedna ovakva akcija kupovine osnovnog inventara ne predstavlja ništa posebno, već nešto što se podrazumeva i što bi naše ordinacije trebalo da imaju kako bi postojao dovoljan kvalitet zdravstvene zaštite. Međutim, ovaj dug opštinu sprečava da neke vidljivije i životnije stvari uradi kako bi pomogla Domu zdravlja, građanima i opštini sveukupno.“

Na konferenciji za novinare, sumirajući rad lokalne samouprave u proteklih šest meseci, predsednik opštine, Saša Maksimović, i njegov zamenik, rekli su da nastoje da obezbede i novo vozilo za potrebe Doma zdravlja.

Radna praksa za desetoro mladih nezaposlenih lica

U okviru projekta „Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja miadih“, koji Grad Kikinda realizuje u partnerstvu sa Opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj - Banat, a koji finasira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, potpisivanjem ugovora sa mentorskim kompanijama 1. novembra je počela sa realizacijom tromesečna radna praksa za deset mladih nezaposlenih lica sa teritorije opštine Novi Bečej.

Velimir Berbakov iz Zemljoradničke zadruge ,,Miloševo“ iz Novog Miloševa, jedan je od poslodavaca mentora, a za program projekta ima samo reči hvale: „Mladi na ovaj način iz prve ruke uče konkretna znanja i sve ono što će im trebati u životu i daljem radu. Mislim da su tri meseca prakse sasvim dovoljna za početak, ali i da treba nastaviti sa ovim projektom i pružanjem šanse mladima da uz određenu finansijsku satisfakciju steknu znanja, praksu i na kraju se zaposle.“

Projekat „Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja mladih“ otpočeo je u julu ove godine kada je dvadeset mladih nezaposlenih lica sa teritorije opštine Novi Bečej prošlo kroz desetodnevni program obuka iz oblasti moderne poljoprivrede i zanatstva. Kako projekat teži da uspostavi strukturu koja će podići kapacitete i zapošljivost mladih, podstičući ih da ostanu u svojoj lokalnoj zajednici, planirana je kombinacija teorijskih i praktičnih programa obuka - radne prakse, u okvim koje će imati priliku da teorijski stečena znanja primene u praksi i dodatno unaprede svoje kompetencije.

Marija Vereb, jedna je mladih nezaposlenih lica koja je dobila šansu da stekne praksu u prodavnici mešovite robe, a kaže da joj ovaj program prakse mnogo znači:

„Veliki je problem današnjice i nas mladih što kad završimo školu nemamo radnog iskustva. Projekat „Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja mladih“ nam upravo pruža to iskustvo, a ukoliko se dobro pokažemo, imamo šansu i da se zaposlimo.“

Radna praksa će trajati do februara sledeće godine, nakon čega se očekuje da će najmanje polovina mladih učesnika steći i stalno zaposlenje.

Intervju sa predsednikom opštine: Maksimović sumirao šestomesečni rad lokalne samouprave na kraju kalendarske godine

Pred sam kraj tekuće kalendarske godine, predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, sumirao je danas na konferenciji za novinare rad lokalne samouprave u proteklih šest meseci i najznačajnije događaje koji su obeležili drugu polovinu 2016. godine. On je najpre podsetio na ,,nasleđenu“ situaciju stupanjem na vlast, a koja se odnosi na oko sto šezdeset miliona dinara ugovorenih obaveza i sto trideset miliona dinara duga Doma zdravlja u Novom Bečeju, koji predstavlja izuzetno ozbiljan problem za opštinu Novi Bečej, kao i na oko četrdeset miliona dinara duga JP ,,Komunalac“: „Realni budžet opštine je između petsto pedeset i šesto miliona dinara, kada su sopstveni prihodi opštine Novi Bečej u pitanju, a samo dug iznosi tristo trideset miliona dinara. Nešto od ugovorenih obaveza smo otkazali i time delimično uštedeli ove godine, a nešto što smo procenili da nije na listi prioriteta. Što se tiče duga Doma zdravlja opštine Novi Bečej, ne radi se samo o sto trideset miliona dinara duga, već i o problemima sa apotekama, odnosno ,,nasleđenim“ situacijama u kojim nemate lekova i u kojim niko ne želi da vam da iste. Mi nemamo mogućnost da platimo taj dug. Pokušali smo u nekoj meri interventno da odreagujemo, da pomognemo Domu zdravlja, ali će, to biti vrlo teško. U budžetu opštine Novi Bečej za 2017. godinu smo predvideli čak i reprogram duga Doma zdravlja, za slučaj ako problem ,,padne“ samo na lokalnu samoupravu. Nadam da će država pokazati razumevanje, iako odgovornost nije državna, nego opštine Novi Bečej i bivšeg direktora Doma zdravlja.“

Maksimović se osvrnuo i na pozitivne strane, kao što je prva faza izgradnje industrijskih zona u Novom Bečeju i Novom Miloševu: „Prodali smo prvi plac u industrijskoj zoni u Novom Miloševu. Investitor je iskazao želju da do kraja 2017. godine počne sa radom, a bilo bi zaposleno oko stotinak ljudi. Ugovor je potpisan, sredstva u iznosu od milion i po dinara su već prebačena u budžet opštine. Vodili smo računa da zaštitimo državnu imovinu, tako da tek kada fabrika bude napravljena i vlasnik dobije upotrebnu dozvolu, imovina postaje njegova.“

Svakako jedan od najvećih uspeha lokalne samouprave u proteklom peripdu jeste izbor opštine Novi Bečej za „Grad u fokusu“ i pedeset i šest miliona dinara koji su u te svrhe dobijeni od strane Ministarstva kulture i informisanja, pa se u 2017. godini mogu očekivati značajne investicije, kaže Maksimović: ,,S obzirom da smo projektom „Gradovi u fokusu“ predvideli ulaganja i u žitni magacin u Novom Miloševu, a da je ranija lokalna samouprava ulagala u njega iako nije bio državno niti opštinsko vlasništvo, što je nedopustivo, opština je ove godine kupila žitni magacin u Novom Miloševu. Procenjena vrednost je bila četiri miliona i dvesto hiljada dinara, a magacin je kupljen za tri miliona i sedamsto pedeset hiljada dinara. Takođe, treba istaći da je urađena kanalizacija u Novom Bečeju u dužini od dva kilometra, uz vrednost radova od dvanaest miliona dinara, kao i rekonstrukcija vodovoda u ulicama Brigadira Ristića i Štrosmajerova.“

Gospojina je ove godine po prvi put bila potpuno transparentna, a ostvarene su i značajne uštede u budžetu opštine, istakao je Maksimović: „Tridest šest i po miliona dinara koštala je prošlogodišnja manifestacija, dok je na ovogodišnju potrošeno devetnaest i po miliona dinara. Po prvi put građani, ali i mediji imaju uvid u izveštaj sa Gospojine, koji se nalazi na zvaničnom sajtu opštine Novi Bečej.“

Predsednik opštine Novi Bečej je kao dobro u ostvarenom radu lokalne samouprave pomenuo i uvođenje pravnog sistema u opštinu, zatim skidanje useva sa uzurpiranih poljoprivrednih površina u državnoj svojini, koje je opština Novi Bečej sprovela prva u državi, kao i sanaciju deponije u Bočaru. On je rekao da će se lokalna samouprava i u 2017. godini truditi da unapredi sve vidove kvaliteta života građana, razvijajući industriju, privredu, infrastrukturu, ali i kulturu i turizam. U 2017. godini može se očekivati rekonstrukcija vodovoda u naseljenim mestima, završetak radova prve faze izgradnje industrijske zone u Novom Bečeju, kao i do kraja 2017. završetak radova na prvoj fazi izgradnje industrijske zone u Novom Miloševu. U planu je izgradnja eko česme u Kumanu, kao i kapele u Novom Miloševu, zaključio je Maksimović.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com