logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Zašto sve više Novobečejaca odlazi na rad u Slovačku?

Poslednjih nekoliko meseci primetna je pojava da veliki broj Novobečejaca odlazi na rad u Slovačku. Zanimalo nas je na koji način se dolazi do posla u ovoj zemlji i kakva su iskustva onih koji su se odlučili da probaju da odu u potrazi za boIjom zaradom.

Lidija Koledin radila je u Galanti u firmi „Jas plastik” ramove za samsung televizore još uvek se nije vratila u rodni grad, ali nam je prenela svoja iskustva: „Satnica je bila 2,40 evra, a noćna 2,70 evra, akontacija je bila 30 evra svakog ponedeljka i još smo pored toga dobijali bonove za jelo. Kupovali smo hranu, a smeštaj je bio plaćen i pristojan. U firmama je bilo više faza za rad, tako da je sve zavisilo od toga ko je šta radio toliko mu je bila i zarada. Sve u svemu kretala se od 600 do 800 evra mesečno. Ako se stisneš sa parama može ti i ostati. Išli smo poslednji put preko Largo agencije. Prva agencija preko koje smo išli je JPM oni su nas prevarili i ostali nam dužni. Sve u svemu bilo je ok samo na kraju ostane malo para.“

Jedan od 8 Novobečejaca koji je letos radio u Slovačkoj fabrici SHC je bio Cveta Peskar. On je bio raspoložen da čitaocima Novobečejskog informatora ispriča kako je on prošao u ovoj zemlji: „O radu u Slovačkoj sam saznao od Kostin Dragana. Otišao samo u Largo agenciju u Novom Sadu i odneo potrebnu dokumentaciju: potvrdu da nisam zaražen hepatitisom B i C, ličnu kartu i kopiju pasoša. Posle toga čekaš poziv. Kada te pozovu neophodno je da imaš 50-100e da bi imao za troškove dok ne stigne novac od akontacije koji se deli svakog petka. Obezbeđen je prevoz autobusom direktno do smeštaja, koji je takođe obezbeđen preko agencije. Ja sam bio smešten u hostelu 12 km od fabrike u kojoj sam radio. U tom hostelu nas je bilo oko 50. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Kuhinja je zajednička na svakom spratu, a kupatilo u zavisnosti od toga u kom si delu imaš zajedničko ili dve sobe dele jedno.

U Slovačkoj sam proveo 84 dana. Radi se po 8 ili 12 sati. Nedeljom se ne radi, a subotom po izboru. Ako se izostane 3 dana, dobiješ kaznu. Što se tiče zarade ona zavisi od toga koliko radiš 8 ili 12 sati, da li radiš subotom i slično. Ja sam sa toplim obrokom za jedan mesec zaradio 620e i bonus od 50e, koji dobijaš ako si svaki dan bio prisutan na poslu.

Hrana je jeftina. Najeftinije cigarete su 3e, pa se dešava i da se švercuju. Vikend smo koristili da se dobro odmorimo i napunimo baterije za sledeću nedelju, svako na svoj način. Društvo je najbitinije. Ako se nađeš tamo sa dobrim društvom na konju si. Ništa ti ne pada teško.

Bio sam zaposlen u fabrici SHC, koja je radila za Samsung. Ja sam konkretno radio na presi na kojoj se sklapaju televizori. Nije teško, jedino je problem što se stoji 12 sati. Ovi mlađi od 20 godina to mogu, a mi od 40 malo teže.

Što se tiče uslova rada mogu da kažem da su dobri. Možeš da uzmeš vodu koja je obezbeđena kad god želiš, jedino je problem što ovi koji rade na traci i za vodu i za toalet moraju prvo da nađu zamenu, ali su uslovi stvarno dobri. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, u slučaju da se bilo šta desi naprave ti zdravstvenu knjižicu za pola sata. Jedna žena je uganula nogu odmah su doneli neke kreme, poslali je kod doktora, stvarno se brinu.

Potpisao sam prvo jedan ugovor kod nas, pa onda tamo kad smo stigli drugi. Firma Largo preko koje sam išao baš vodi računa o radncima. Jedno sedište im je u Petrovcu, drugo u Novom Sadu. To je ustvari slovačka firma ali su im ispostave kod nas. U fabrici su nas uglavnom kontrolisali Koreanci. Sa njima nismo imali nikakvih problema.

Pošto nemaš skoro nikakve troškove jer je besplatan smeštaj, telefon uglavnom ne koristiš, a hrana je vrlo jeftina može lepo da se zaradi. Za 10-15e nedeljno kada se nas 5-6 udruži može lepo da se jede.“

Peskar kaže da bi se opet vratio u Slovačku kad obavi sve jesenje radove kod kuće.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com