Ovo treba svaki sportista da doživi – Šuranji

Na prijemu za Lasla Šuranjija, dvostrukog osvajača zlatne i bronzane medalje u streljaštvu iz Rija, porazgovarali smo sa njim o tome kako je doživeo sve izuzetne događaje u proteklih mesec dana, koji su ga doveli do izvanrednih sportskih uspeha.

Da li su uspesi koje ste postigli prevazišli vaša očekivanja?

Moja jesu, mada su mnogi očekivali velike uspehe od nas. Ne samo od mene, nego i ostalih mojih kolega. Moje kolege to nlsu uspele ovaj put, ja jesam. Drago mi je zbog toga, zbog mojih kolega, zbog mene i prvenstveno zbog sporta, a naročito mi je drago zbog mog selektora, koji je već dugo čekao ovu medalju.

Kako vam se dopao doček i prijem?

Pa ovo je super ovo treba svaki sportista da doživi. Nisam očekivao ovako nešto, ali ovo je sasvim lepo. Na prijeme u Beograd, Zrenjanin i Novi Sad ću još morati da odem, ali ovaj mi je svakako mnogo draži. Ovde u Novom Bečeju mi je uvek sve lepše.

20 godina niko u streljaštvu nije doneo sa paraolimpijskih igara ovakve uspehe?

U te podatke nisam 100% siguran. Ja to ostavljam drugima da istraže. Kad pucam ja ne razmišljam o tim stvarima samo se trudim da bude što bolje. Drago mi je da su se složile sve kockice da to bude zlatna medalja.

Koliko ste se pripremali za ove Paraolimpijske igre i šta je ono što sledi?

Ova godina mi je baš bila naporna. Mnogo smo se pripremali i otišli smo u Rio spremni i eto nije ostalo bez uspeha. Ja sada moram malo da se odmorim. Jedva sam čekao da se vratimo da se bar jedno mesec dana odmaram. Onda nastavljamo dalje sa radom. Slede svetski kupovi sledeće godine. Zatim kreće svetsko prvenstvo u Koreji 2018. Tu ću imati prvi put šansu da osvojim bodove za sledeće olimpijske igre.

Koliko vam znači novčani deo nagrade?

Naravno da mi puno znači, ali neće mnogo uticati na moj rad. Ja sam streljaštvom počeo da se bavim i pre nego što su te nagrade postojale, a nastaviću da se bavim streljaštvom i kad one budu prestale. Te nagrade nam ipak pomažu u našem radu, ali se ovim bavim prvenstveno iz Ijubavi, drugačije ne može.

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej je na dočeku najavio izgradnju tematskog, olimpijskog parka, koji će se nalaziti na izlazu iz Novog Bečeja prema Novom Miloševu, a biće posvećen Laslu Šuranjiju. Park će sadržati i skulpturu u Laslovu čast.

Narodna kuhinja kreće od oktobra

Narodna kuhinja će po četvrti put krenuti sa pružanjem usluga svojim korisnicima od prvog oktobra. Ona obezbeđuje tople obroke za 225 korisnika i to: 105 iz Novog Bečeja, 55 iz Novog Miloševa, 40 iz Kumana i 25 iz Bočara. Svi artikli koji su potrebni su dobijeni od Crvenog krsta. Hranu će pripremati gerontološki centar. Predškolska ustanova će odvoziti hranu do punktova u Novom Miloševu i Bočaru, a Centar za socijalni rad hranu će dostavljati u Kumane.

Miljan Jakšić, predsednik SO Novi Bečej kaže da će Narodna kuhinja raditi 6 meseci: „Ako dobijemo još artikala od Crvenog krsta Vojvodine, kao i prošle put, moćićemo da produžimo njeno trajanje za 2 meseca. Novac je takođe već obezbeđen, tako da je sve spremno za početak sezone. Broj korisnika Narodne kuhinje je sa 150 povećan na 225. U saradnji sa Crvenim krstom i Centrom za socijalni rad određujemo ko je su to porodice kojima je potrebna ovakav vid pomoći. Neki naš interni dogovor je da prioritet imaju porodice sa većim brojem dece. Cilj nam je da deca ne budu gladna.“ Jakšić dodaje da je Opština zadužena da plati pripremu hrane i dodatne količine mesa za pripremu obroka i da za to izdvaja preko 3 miliona dinara.

Otpadne vode, atmosferska i fekalna kanalizacija realni problemi

Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine posetio je opštinu Novi Bečej kako bi u ime Vlade AP Vojvodine i svog sekretarijata identifikovao probleme na teritoriji opštine koje treba rešavati, a tiču se upravljanja otpadom, otpadnim vodama, kao i atmosferske i fekalne kanalizacije.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, kaže da su u toku nekoliko meseci rada nove lokalne samouprave mapirani svi problemi koje opština Novi Bečej ima, a da su među njima svakako i problemi divljih deponija, kao i atmosferske i fekalne kanalizacija, koje su problem u skoro svim naseljenim mestima opštine:

„Fekalna kanalizacija je jedino ,,pokrivena“ u Novom Miloševu. U Novom Bečeju su veliki problem i atmosferska i fekalna kanalizacija, dok ih Kumane i Bočar uopšte nemaju. Dobili smo uveravanje da će nam pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine pomoći oko pripreme projektne dokumentacije za pribavljanje prečistača otpadnih voda u Novom Bečeju. To je jedna od ključnih stvari koje naša država, ali i lokalna samouprava, moraju da reše, kako zbog samih građana, tako i zbog pristupanja Evropskoj uniji i to će nam svima biti zadatak u naredne četiri godine. Učinjeni su prvi koraci i trenutno smo na nivou idejnog projekta za prečistač u Novom Bečeju. Imamo deo projektne dokumentacije, a delom je u izradi, za fekalnu kanalizaciju i delimično za izradu atmosferske mreže u Novom Bečeju. Ostaje da se kanalizacija dalje izgradi, kao i da uz pomoć pokrajinskog sekretarijata, resornog ministarstva i fondova Evropske unije, postavimo prečistač otpadnih voda.“

Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine kaže da ukoliko nešto želite da uredite, onda morate doći na lice mesta: „Opština Novi Bečej ima značajnih problema sa divljim deponijama, otpadnim vodama i ti problemi se moraju rešavati. Postoji trinaest divljih deponija na teritoriji opštine. Pokrivenost kanalizacionom mrežom je 60%, ali je ona niža, pa često dolazi do prelivanja, što isto nije dobro. Kada je u pitanju zaštita životne sredine, koja podrazumeva upravljanje otpadom i otpadnim vodama, ona je u nadležnosti AP Vojvodine, a ta izvorna nadležnost je preneta ustavom Republike Srbije. Svake godine planirana su odgovarajuća sredstva u budžetu za te potrebe. Tu je, naravno, i postupak pridruživanja Evropskoj uniji i otvaranje poglavlja 27, koje očekujemo početkom sledeće godine, u okvira čega računamo na značajna novčana sredstva iz fondova Evropske unije, baš za rešavanje problema iz ovih oblasti.“

Laslo Šuranji zablistao u Rio de Ženeiru

Na Paraolipijadi u Rio de Ženeiru, Laslo Šuranji je načinio pravi podvig, osvojio je zlatnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom u trostavu, na 50 metara, i bronzanu, u disciplini MK na 10 metara ležeći stav, 60 metaka, u mešovitoj konkurenciji

Najuspešniji novobečejski sportista, Laslo Šuranji, paraolimpijac Srbije u streljaštvu, sa XV Paraolimpijade (POI), koja je od 7. do 18. septembra, održana u Rio de Ženeiru, vratio se sa dve medalje, zlatnom, u gađanju malokalibarskom puškom (MK), na 50 metara, u trostavu (3 puta 40 metaka) i bronzanom, u disciplini MK na 10 metara, ležeći stav, 60 metaka, u mešovitoj muško - ženskoj konkurenciji. Na Paraolimpijadi u Brazilu učestvovalo je, rekordnih 6.315 takmičara iz 176 država, dok je boje Srbije, branilo 16 takmičara, koju su osvojili devet medalja, tri zlatne, dve srebme i četiri bronzane i u ukupnom plasmanu zauzela 31 mesto. Takmičarima naše države, ovo je treće učešće na POI (Peking, London, Rio De Ženeiro) od osamostaljenja Srbije.

Da je na, najveće takmičenje osoba sa invaliditetom, otputovao u vrhunskoj formi, Šuranji je potvrdio, već u prvoj disciplini, vazdušna puška 10 metara. Sve do finala, Novobečejac je bio u vođstvu, da bi u finalu, posle odlične serije, imao prednost od 1,3 kruga, u odnosu na druge rivale. U samoj završnici dogodio mu se veliki maler, u odlučujućem pucanju za medalju, zadrhtala je puška i sa neverovatnih 3,3 kruga, Laslo Šuranji nije uspeo da se domogne pobedničkog postolja. Takmičenje u ovoj disciplini završio je na petom mestu.

Veliki peh, gubitak medalje u prvom nastupu, ostavio je traga, tako da, u disciplini vazdušna puška, ležeći stav na 10 metara, nije uspeo da se domogne finala, zauzeo je 24. mesto, sa 628,1 kruga.

U narodu poznata uzrečica „treća sreća“, ostvarila se u trećem nastupu Laslo Šuranjija. U gađanju malokalibarskom puškom, na 50 metara, u trostavu (3 puta 40 metaka), u kategoriji SHl, takmičio se u šampionskom stilu. U kvalifikacijama je imao najbolji rezultata (453,7 krugova), da bi u finalu nastavio u fantastičnom stilu i do zlatne medalje, prve za srpsko streljaštvo na POI osoba sa invaliditetom, od osamostaljenja Srbije, stigao rezultatom od 1.165 krugova. Oba ova rezultata (kvalifikacije i finale) su automatski novi paraolimpijski rekordi, pošto se u Rio de Žaneiru pucalo po novim pravilima.

Osvajanjem medalje cilj je ostvaren, pa je u poslednjem, svom četvrtom nastupu na POl, Laslo Šuranji mogao da gađa u metu, bez većeg pritiska. U diciplini MK puška, ležeći stav 60 metaka, u mešovitoj muško - ženskoj konkurenciji, u finale je ušao, kao osmi, posle izjednačenih i dramatičnih kvalifikacija, sa samo 0,4 kruga prednosti, ispred devetoplasiranog strelca iz Izraela. U finalu, u borbi za medalju, Šuranji je bio na visini zadatka, pucao smireno i precizno i sa 185,2 kruga stigao do svoje druge, ovog puta, bronzane medalje.

Tako je Laslo Šuranji, inače član SK ,,Olimp“ iz Zrenjanina, svoje drugo učešće na Paraolimpijskim igrama, pre četiri godine nastupao je na POl u Londonu, kada nije osvojio medalju, okončao sa dva odličja i svoje ime upisao zlatnim slovima, u anale novobečejskog sporta, ali i streljaštva u Vojvodini i Srbiji.

Po dolasku u Srbiju, Laslo Šuranji je istakao: „Srećan sam zbog osvojenih medalja, zbog kolega, posebno mog trenera Dragana Markovića i selektora Nenada Pajića, koji je verovao u mene. Radili smo mnogo, otišli spremni i vratili se sa uspehom“. Na pitanje koji su datji planovi Šuranji kaže: „ Narednih mesec, dva imam samo želju da se odmorim. Već sledeće godine kreće novi olimpijski ciklus, mnogobrojna takmičenja, a potom Svetski kup, koji će se, 2018. godine, održati u Južnoj Koreji i biće kvalifikacioni za Paraolimpijadu, koja će se održati u Tokiju 2020. godine“.

Sačuvati mesto u društvu prvoligaša

Posle dve uspešne sezone, u prvenstvu Prve lige Srbije, grupa Sever, rukometaši novobečejskog ,,Jedinstva“ marljivo su se pripremali za start u novom prvenstvu.

U pauzi između dve sezone nije bilo igračkih promena u sastavu novobečejskog tima, pa je treneru Mihajlu Petković bio olakšan posao oko uigravanja ekipe.

Novobečejci su pripreme počeli 4. avgusta i do početka prvenstva odradili 42 treninga i odigrali sedam kontrolnih utakmica, na kojima su zabeležili pet pobeda, doživeli jedan poraz, a u generalnoj proveri igrali nerešeno sa ,,Hercegovinom“ iz Sečnja. Posebno dobru igru Novobečejci su pružili protiv „Mokre Gore“ iz Zubin Potoka.

U narednom prvenstvu trener Mihajlo Petković računa na 22 igrača i to: Đorđe Vujackov (kapiten), Igor Dujin, Miroslav Macura, Strahinja Ristić, Jovan Ristić, Vladimir Antonović, Milovan Petrović, Branislav Nešić, Nenad Barbul, Ivan Cmjin, Predrag Milićević, Marko Padežanin, Nemanja Dragaš, Lazar Dakić, Ivan Spasojev, Vojislav Govorčin, Aleksandar Fabijan, Miloš Fodok, Dušan Radanović, Darko Stojanović, Mihajlo Jelicki i Dejan Usić.

Kontrolne utakmice bile su lepa prilika da se isprobaju svi igrači, na koje Mihajlo Petković računa u narednom prvenstvu, koje startuje 24. septembra.

U prvom kolu ,,Jedinstvo“ dočekuje novajliju ,,Srem“ iz Sremske Mitrovice, potom igra sa „Crvenom zvezdom“ u Mokrinu, u trećem kolu dočekuje ,,ŽSK“ iz Žablja, da bi u četvrtom kolu u Jabuci igrali sa istoimenom domaćom ekipom.

Najbolji novobečejski rukometaš i strelac, najefikasniji igrač lige u prošlogodišnjem prvenstvu, sa 129 golova, Vladimir Antonović, pred start prvenstva ističe: ,,Za nas je najvažnije da smo sačuvali ekipu, koja je dosta dobro igrala u proteklom prvenstvu. Mada sam imao primamljivu ponudu zrenjaninskog „Proletera“ odlučio sam se da ostanem u matičnom klubu i pomognem da sačuva mesto u društvu prvoligaša. Ove sezone liga će biti mnogo kvalitetnija i ujednačenog sastava, jer su tu sada ekipe „Vrbasa Petrol“ iz Vrbasa i ,,Crvenke“, koje su ispale iz Prve lige Srbije i novajlije ,,Srem“ i ,,Mladost“ iz Vršca, koje imaju veoma kvalitetan sastav. Ukoliko budemo igrali kao prošle sezone, očekujem plasman u gornjem delu tabele, do šestog mesta.“

Rekordan broj učesnika

Klub borilačkih sportova ,,Jedinstvo“ iz Novog Bečeja, bio je više nego uspešan organizator, Otvorenog prvenstva Balkana u kung fu vušuu, koje je održano 3. septembra u novobečejskoj sportskoj hali.

U konkurenciji blizu stotinu takmičara iz Irana, Češke, Mađarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, takmičari iz Novog Bečeja osvojili su devet medalja, četiri zletne, tri srebme i dve bronzane.

Zlatne medalje osvojili su Milan Rakita, u seniorskoj konkurenciji do 65 kg, junior Đorđe Nikolić, član sekcije iz Kumana, u kategoriji do 85, mlađi pionir Čongor Molnar, u kategoriji do 36 i Milica Trbić, u konkurenciji mlađih pionirki do 32 kg.

Srebrne medalje osvojili su kadetkinja Enita Behramaj, u kategoriji do 48, stariji pionir Luka Marčićev do 35 i Alen Jocković, u kategoriji mlađih pionira do 28 kg.

Senior iz Kumana Borislav Mesaroški je u kategoriji do 85 kg osvojio bronzanu medalju, a isto odličje pripalo je i junioru Dimitriju Đorđijevu, u konkurenciji takmičara do 75 kg.

Juniori zablistali na „Trofeju Beograda“

Da kuglanje u Novom Bečeju ima lepu perspektivu, potvrdila je juniorska ekipa KK „Jedinstvo“ koja je osvojila prvo mesto na međunarodnom turniru „Trofej Beograda 2016“, koji je je održan na kuglani Banjica.

Juniori novobečejskog „Jedinstva“ su, u veoma jakoj konkurenciji, ekipa iz Slovenije, Makedonije, Republike Srpske i Srbije, prvo mesto osvojili sa 2.313 čunjeva (Norbert Ernješi 599, Ervin Komaromi 587, Čaba Zavarko 582, Dušan Pejin 545), druga je beogradska „Crvena zvezda“ sa 2.305, a treći ,,Borac“ iz Banja Luke sa 2.153 čunja.

Pored ekipnog uspeha mladi Novobečjci su blistali i u pojedinačnoj konkurenciji. U konkurenciji 23 takmičara prvo mesto osvojio je Norbert Ernješi sa 599 čunjeva, Ervin Komaromi je sa 587 zauzeo treće, dok je Čaba Zavarko sa 582 čunja bio četvrti.

Trener novobečejskih juniora Ivan Mesaroš, je posle turnira u Beogradu, sa ponosom istakao: „Ovo je jedan od većih uspeha naše juniorske ekipe, koja je prošle godine na prvenstvu države osvojila bronzanu medalju i dobra uvertira pred predstojeće ekipno prvenstvo države, gde očekujemo visok plasman. Takođe je značajno da naša ekipa, koja se takmiči u Super ligi Srbije, može da računa na ove mlade igrače, koji su budućnost kluba“.

Druga samostalna izložba Nadice Josimović

Nadica Josimović, je pod nazivom “Izložba u toku” priredila još jednu neuobičajenu izložbu svojih rukotvorina tokom avgusta u Kafe klubu “Skladište”. Ovo je njena druga samostalna izložba: “Ovo je malo neobična izložba za ove naše prostore i naše imesto. U zadnjih nekoliko godina se intenzivno bavim i slikarstvom i ukrašavanjem raznih upotrebnih predmeta iz svoje okoline. Ovo je moj skromni doprinos našem prelepom gradu. Želja mi je da se okupi određeni broj ljudi u ovom lokalu, da se malo družimo i ulepšamo današnji dan” izjavila je Nadica Josimović.

Nadica Josimović se pored slikanja bavi i drugim interesantnim stvarima iz oblasti primenjene umetnosti. Takođe uspešno vodi kao predsednica Udruženja “Knap”, koje se takođe bavi ukrašavanjem raznih predmeta i oživljavanjem starih ručnih zanata. Slikarstvom se bavi oko 10 godina i to pretežno akrilnom tehnikom.

Pored „oslikanih kanti za smeće” na Tiskom keju, građanima je poklonila i svoje radove kojima je ukrasila i autobuska stajališta. Prvu izložbu je imala pre dve godine, kada je akcenat bio na ukrašavanju starih kofera, a u zadnjih par godina je radila jednopotezno slikanje, koje je zahtevalo puno rada i vežbe.

Letopis Zavičajnog kluba

Na godišnjem skupu članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, koji je održan u Muzeju „Glavaševa kuća“, predstavljen je Letopis za prošlu godinu. Letopis, koji neprekidno izlazi već deset godina, posvećen je aktivnostima Zavičajnog kluba, ali obuhvata i obilje tema iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta i prošlosti Novog Bečeja. Ovaj broj posvećen je glumcu, režiseru i teatrologu Joci Saviću, koji je rođen 1847. u Novom Bečeju, a umro u Minhenu 1915. godine. Svoju sjajnu karijeru, Joca Savić počeo je u Vajmarskom pozorištu, da bi kao upravnik pozorišta u Minhenu, osnovao Šekspirovu scenu, koja mu je donelo svetsku slavu.

Opštinska smotra slikara amatera

U organizaciji Doma kulture opštine Novi Bečej, u Galeriji „Selo“, održana je Opštinska smotra slikara amatera novobečejske opštine, na kojoj je izloženo preko trideset radova. Selektor izložbe, dizajner grafike, Timea Čajka, istakla je, prilikom otvaranja, bogatu produkciju, raznolikost tema i motiva novobečejskih slikara, a potom saopštila da na Regionalnu smotru likovnih stvaralaca amatera, koja će se održati u Zrenjaninu, idu radovi Vere Glavaški, Eve Kelemen, Estere Šari, Jonoša Bertolda, Edite Zerebelji Tenji, Svetislava Dimića, Dušana Dokmana, Atile Šari (skulptura) i Marine Veselinović (fotografija).