logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

“Korčulanski đir” doneo miris mediterana u Novi Bečej

Istoričarka umetnosti iz Zrenjanina, Olivera Skoko, u dvorištu Narodne bilblioteke, predstavila je 20. jula novobečejskoj publici svoju drugu knjigu pod nazivom „Korčulanski đir“. Knjiga koja ,,miriše“ na leto, more, lavandu, mažuran i najfinije začine, Korčulu, Boku Kotorsku i Perast, apsolutna je preporuka za leto, kaže Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke: „Oliverina knjiga je čarobna, prepuna je mirisa, ukusa i muzike. Kada istoričarka umetnosti zna dobro da piše, onda je to pravi spoj i rezultat bude odlična i kvalitetna knjiga. Olivera Skoko nam je ponudila priču o Tripu Kokolji, bokeljskom baroknom slikaru, koji je ceo svoj život proveo u senci, kao jedna tiha i fina osoba, a koji je stvorio izuzetno značajna dela, od kojih je svakako najvažnije oslikavanje Gospe od Škrpjela. Mislim da čitanjem ove knjige svako od nas može mnogo toga da nauči, da proširi svoje vidike i da, pre svega, uživa u kvalitetnoj literaturi.”

„Korčulanski đir“ druga je knjiga Olivere Skoko, a izdala ju je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina. Interesantna je činjenica da je glavna junakinja Oliverine prve knjige „Perast - Amsterdam” poreklom iz Novog Bečeja. Autorka objašnjava kako je do toga došlo: „Bilo je mi je potrebno da nađem grad koji ima reku. Pošto živim u Zrenjaninu kom su skratili Begej, vrlo sam tužna zbog toga, a prisustvo vode mi je veoma bitno, jer se glavna junakinja kreće po mestima na kojima ima dodira sa rekom. Otud i Novog Bečeja u mojoj knjizi.”

Olivera Skoko je od mladih dana fascinirana mediteranom, a otuda ne čudi otkud inspiracije za njenu drugu knjigu: „Zaista volim mediteran, dugo odlazim tamo, ali sam tek negde, po završetku fakulteta, počela da ga doživljam drugačije i da budem zaokupirana balustradama, balkonima, stubovima i pilastrima, mediteranskim đardinima. Boravila sam na Korčuli i u Perastu, skupljala materijal i po povratku, uz kontakt sa ljudima sa mediterana, knjiga je polako „isplivala”. Imam utisak da se mediteran oseća na raznim mestima i dokle god Ijudi umeju da pronađu mediteran, on je tu. Ja sam ga videla i u dvorištu ove biblioteke.”

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com