logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Uz štrudle, riblju čorbu i bogat kulturno-umetnički program proslavljen „Sveti Ilija“

Seoska slava „Sveti Ilija“ u Novom Miloševu ove godine je trajala tri dana, od nedelje 31. jula do utorka 2. avgusta, a Novomiloševčani su za svoje posetioce, kao i uvek, priredili bogat program. Prvog dana slave moglo se uživati u najboljim štrudlama u regionu u okviru Festivala štrudli, a organizovana je takozvana ulica štrudli, takmičenje u pravljenju štrudli, za najmlađe takmičenje u brzom jedenju ovog banatskog specijaliteta, kao i bogat kulturno-umetnički program. Novina ove godine bile su štrudle sa kupinama, malinama i lešnikom koje su posetioci mogli da izlicitiraju i da na taj način pomognu Udruženju žena Novo Miloševo, objasnio je predsednik Saveta Mesne zajednice Novo Miloševo, Ranko Radnović: “Svi znamo da je pomoć udruženjima uvek potrebna, pa smo odlučili da naovaj način damo svoj skroman doprinos. Štrudle zauzimaju posebno mesto u životima svih nas u Banatu. Vrlo dobro se zna da nijedan nedeljni ručak ne može proći bez ovog specijaliteta.”

Svake godine vredne domaćice iz Udruženja žena Novo Miloševo, potrude se da naprave i veliku štrudlu koja iz godine u godinu postaje sve duža i pomera rekorde. Ove godine je napravljena štrudla od 24 metra, koja je na kraju dana podeljena posetiocima. Birane su i najbolje štrudle na manifestaciji koje su mesile žene iz svih krajeva Vojvodine. Treće mesto na takmičenju za najbolju štrudlu osvojila je Jovanka Vlaškalin iz Novog Bečeja, koja je umesila štrudlu sa sirom, a prvo i drugo mesto osvojila je Olgica Milovanov iz Novog Miloševa, koja je umesila štrudle sa sirom i makom, a kao nagradu dobila šerpu i mašinu za mak.

Prvi dan seoske slave “Sveti llija” završen je muzičkim programom, a uživalo se u nastupima Novomiloševčanke, Jelene Pajić, kao i poznate pevačice narodne muzike, Ane Bekute.

Drugi dan seoske slave u Novom Miloševu bio je rezervisan za miris riblje čorbe i Zlatni kotlić, takmičenje u kuvanju ovog vojvođanskog specijaliteta. Mesna zajednica Novo Miloševo, kao organizator ovog takmičenja, obezbedila je takmičarima ribu, hleb, majice, šatorčić sa stolom i klupama, kao i zahvalnice. Pored iskusnih kulinara takmičenje je privuklo i novajlije, kao i veliki broj meštana i gostiju koji su došli da podrže takmičare, ali možda i da ,,ukradu“ poneku tajnu u spremanju ovog ribljeg specijaliteta. Posle dugog većanja stručnog žirija, odlučeno je da je najukusniju riblju čorbu skuvao Dušan Lukin iz Kikinde, koji je kao nagradu osvojio kotlić od 25 litara sa tronošcem. Atmosferu drugog dana slave ,,podgrejali“ su i nastupi tamburaških orkestara.

Završnica ovogodišnjeg „Svetog llije“ odigrala se u utorak 2. avgusta, večernjim koncertima Jelene Pajić i Nataše Bekvalac koji su privukli mnoge posetioce iz okruženja u Novo Miloševo i u dobar provod do kasnih sati.

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com