“Korčulanski đir” doneo miris mediterana u Novi Bečej

Istoričarka umetnosti iz Zrenjanina, Olivera Skoko, u dvorištu Narodne bilblioteke, predstavila je 20. jula novobečejskoj publici svoju drugu knjigu pod nazivom „Korčulanski đir“. Knjiga koja ,,miriše“ na leto, more, lavandu, mažuran i najfinije začine, Korčulu, Boku Kotorsku i Perast, apsolutna je preporuka za leto, kaže Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke: „Oliverina knjiga je čarobna, prepuna je mirisa, ukusa i muzike. Kada istoričarka umetnosti zna dobro da piše, onda je to pravi spoj i rezultat bude odlična i kvalitetna knjiga. Olivera Skoko nam je ponudila priču o Tripu Kokolji, bokeljskom baroknom slikaru, koji je ceo svoj život proveo u senci, kao jedna tiha i fina osoba, a koji je stvorio izuzetno značajna dela, od kojih je svakako najvažnije oslikavanje Gospe od Škrpjela. Mislim da čitanjem ove knjige svako od nas može mnogo toga da nauči, da proširi svoje vidike i da, pre svega, uživa u kvalitetnoj literaturi.”

„Korčulanski đir“ druga je knjiga Olivere Skoko, a izdala ju je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina. Interesantna je činjenica da je glavna junakinja Oliverine prve knjige „Perast - Amsterdam” poreklom iz Novog Bečeja. Autorka objašnjava kako je do toga došlo: „Bilo je mi je potrebno da nađem grad koji ima reku. Pošto živim u Zrenjaninu kom su skratili Begej, vrlo sam tužna zbog toga, a prisustvo vode mi je veoma bitno, jer se glavna junakinja kreće po mestima na kojima ima dodira sa rekom. Otud i Novog Bečeja u mojoj knjizi.”

Olivera Skoko je od mladih dana fascinirana mediteranom, a otuda ne čudi otkud inspiracije za njenu drugu knjigu: „Zaista volim mediteran, dugo odlazim tamo, ali sam tek negde, po završetku fakulteta, počela da ga doživljam drugačije i da budem zaokupirana balustradama, balkonima, stubovima i pilastrima, mediteranskim đardinima. Boravila sam na Korčuli i u Perastu, skupljala materijal i po povratku, uz kontakt sa ljudima sa mediterana, knjiga je polako „isplivala”. Imam utisak da se mediteran oseća na raznim mestima i dokle god Ijudi umeju da pronađu mediteran, on je tu. Ja sam ga videla i u dvorištu ove biblioteke.”

Viktor Škorić “Magle, noći I žice: Eseji o Dušanu Vasiljevu”

Druga knjiga mladog književnika iz Novog Miloševa, Viktora Škorića, pod nazivom „Magle, noći i žice: Eseji o Dušanu Vasiljevu“ predstavljena je nedavno i novobečejskoj publici. Pored kikindske Gimnazije „Dušan Vasiljev“ i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, jedan od izdavača knjige je i Narodna biblioteka u Novom Bečeju. „Viktor Škorić je veoma ozbiljan i studiozan književnik, i koji zaslužuje da ga naša institucija podrži u radu i zaista mi je drago što je Narodna biblioteka jedan od izdavača njegove knjige“, istakla je Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke, nakon novobečejske promocije.

Škorić je osnovne i master studije književnosti završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a na pitanje kako je došlo do toga da piše baš o pesniku Dušanu Vasiljevu, kaže da je imao nekoliko naučnih, ali i ličnih razloga: “Jedan od razloga je taj što sam bio učenik kikindske Gimnazije „Dušan Vasiljev“, jedine gimnazije u Srbiji koja nosi pesnikovo ime, a još jedan je taj što sam se tokom studentskih dana podrobnije upoznao sa stvaralaštvom Dušana Vasiljeva i na neki način sam tu mladost, energiju i emociju osetio sebi bliskom.“

“Eseji o Dušanu Vasiljevu” nastajali su u etepama. Prva dva teksta iz knjige nastala su namenski, jedan kao seminarski rad koji je dobio Brankovu nagradu, a drugi, kao tekst u Letopisu Matice srpske: „Nakon što su ti prvobitni tekstovi nastali i dobili topao prijem, nastali su i ostali. Najpre sam istraživao građu, knjige koje su objavljene o Vasiljevu, tekstove njegovog rođenog brata koji su izašli između dva svetska rata i knjige koje su izašle posle. Ceo istražni postupak je trajao pola godine, a samo pisanje je išlo neverovatno brzo i lako.“

Marija Tanackov, recenzent „Eseja o Dušanu Vasiljevu”, kaže da je Ivo Andrić rekao, da je svaki čovek dužan svom zavičaju, a da knjiga Viktora Škorića potvrđuje tu rečenicu: „Treba reći da je ovo knjiga duboke odanosti Dušanu Vasiljevu i iskrene Ijubavi prema njegovom stvaralaštvu koju Viktor Škorić nosi u sebi. Knjiga je interesantna, iskrena i potvrđuje mesto Dušana Vasiljeva u istoriji srpske književnosti. Do sada je vrlo malo pisano o Vasiljevu s obzirom na njegov značaj, ali nova vremena donose nove pisce i nove teorijske spoznaje. Potrebno je stare rukopise isčitavati na nov način, što Škorić upravo i čini.“

Promovisana trilogija Jelene Bačić Alimpić

U okviru letnjeg programa Narodne biblioteke u Novom Bečeju, takozvanog „Leta u avliji“, 6. jula, predstavljena je trilogija Jelene Bačić Alimpić, „Kazna za greh“. Autorka je jedna od najčitanijih spisateljica u poslednjih šest godina na našim prostorima, a po drugi put je svoj rad predstavila novobečejskoj publici. Naime, u organizaciji Narodne biblioteke svojevremeno je u Novom Bečeju predstavljen i njen, veoma uspešan prvenac, roman “Ringišpil“.

Trilogiji „Kazna za greh“ priča je o sudbini dve porodice, jedne vlastelinske i jedne sirotinjske, sa početka 20. veka. Jelena Bačić Alimpić, u svojoj trilogiji piše o članovima dveju porodica, ali u drugoj i trećoj knjizi uvodi i druge likove, a priču iz Vojvodine seli na neke druge prostore, kako kaže, nama vrlo bliske: ,,U pitanju je Austrougarska, odnosno Beč, gde širim priču koje postaje višeslojna. Prva knjiga „Kada su došli svatovi“ se odvija u Vojvodini, na vlastelinskom imanju nedaleko od Sombora. Druga knjiga „Uspomena“ najvećim delom se odvija u Beču, ali istovremeno pratim i život onih koji su ostali na imanju Ercegovih. Treća knjiga „Molitva za oproštaj“, veliko je finale trilogije, gde se sudbine glavnih junaka zatvaraju. Glavna dva lika su Emilija i Mihajlo, jedno drugom izvor večne ljubavi i večne patnje, oni koji su se voleli, ali zbog staleških podela i porodičnih tajni, nisu mogli da budu zajedno. U poslednjoj knjizi otkrivam šta se sa njima dogodilo. Knjige koje pišem su među najčitanijim u našoj zemlji i to je moja velika sreća i zadovoljstvo, ali sam sasvim siguma da nikad neću dobiti neku nagradu. Ovo govorim iz čistog srca i najiskrenije što mogu. Svih nagrada na svetu bih se odrekla, samo da i dalje postoji ova moja ,,armija“ čitalaca, jer je to nešto što se ničim ne može platiti, niti nagraditi. Susreti sa ljudima, kao što je ovaj u Novom Bečeju, kada vam neko ispriča da su mu vaše knjige promenile ili ulepšale život, dale krila, to je nešto posve nenadoknadivo. Od avgusta planiram početak istraživanja građe za svoju narednu knjigu, koju ću, nadam se, početi da pišem od nove godine.“

Posustali u nastavku prvenstva

Prvenstvo u Prvoj ligi Srbije grupa Sever, proteklo je u zanimljivoj završnici za titulu, u kojoj je ekipa ,,Inđije“, u poslednjem kolu pretekla ,,ŽSK“ iz Žablja i plasirala se u Prvu saveznu ligu Srbije. Rukometaši ,,Jedinstva“ iz Novog Bečeja, posle odličnih igara u jesenjem delu prvenstva, kada su bili drugi, sezonu 2015/2016 okončali su na šestom mestu sa 21 bodom i gol razlikom 527:511. Ekipa trenera Mihajla Petkovića, zabeležila je 10 pobeda, jednom igrala nerešeno, a doživela devet poraza.

Za ekipu je igralo 26 igrača, a svih 20 utakmica odigrali su kapiten Đorđe Vujackov, Jovan Ristić, Strahinja Ristić i Ivan Spasojev. Utakmicu manje Vladimir Antonović, Milorad Macura i Vojislav Govorčin, zatim slede Lazar Dakić sa 18, Milovan Petrović 17, Ivan Crnjin, Igor Dujin, Branislav Nešić 16, Borislav Polić, Dejan Usić 13, Marko Gligić, Dušan Radanović, Bogdan Stanković 10, Miloš Fodok, Aleksandar Fabijan sedam, Nenad Barbul, Marko Padežanin šest, Siniša Bakrač, Nemanja Dragaš, Predrag Milićević tri, Valentin Farkaš dve i Mihajlo Jelicki jednu utakmicu.

Prvi strelac ekipe, a ujedno i najbolji strelac lige je Vladimir Antonović sa 129 postignutih golova, zatim slede Ivan Spasojev sa 64, Đorđe Vujackov 61, Jovan Ristić i Ivan Crnjin 54, Strahinja Ristić 48, Marko Gligić 34, Milorad Macura 28, Milovan Petrović i Lazar Dakić 15, Vojislav Govorčin 12, Branislav Nešić sedam i Igor Dujin šest golova.

Pripreme rukometaša „Jedinstva“, za narednu sezonu, počele su 4. avgusta.

Laslo Šuranji putuje u Rio de Žaneiro

Najuspešniji novobečejski sportista, državni reprezentativac u streljaštvu za osobe sa invaliditetom. Laslo Šuranji, krajem avgusta putuje u Brazil, gde će u Rio de Ženeriu, od 7. do 18. septembra. učestvovati na Paraotimpijadi u streljaštvu. Ovo će mu biti drugi nastup na najvećem takmičenju pošto je pre četiri godine učestvovao i na Paraolimpijskim igrama osoba sa invaliditetom u Londonu.

Na Paraolimpijadi u Brazilu, Laslo Šuranji će nastupiti u četiri discipline, vazdušna puška, na 10 metara u stojećem i ležećem stavu, i malokalibarska puška (MK), trostav 3 x 40 (stojeći, ležeći i klečeći) i popularnom „ingliš meču“ 60 hitaca u ležećem stavu na 50 metara.

Da se nalazi u vrhunskoj formi Laslo Šuranji je potvrdio na takntičenju „Velika nagrada Novog Sada“, gde je oborio dva državna rekorda. U MK trostavu (3 x 40) postavio je državni rekord (1.167 krugova) čime je nadmašio dosadašnji sopstveni rekord za 4 kruga, dok je u disciplini MK 60 metara, u ležećem stavu, državni rekord popravio za pet krugova.

Posle ovog takmičenja Laslo Šuranji je istakao: „U Novom Sadu sam nastupio ven konkurencije, pošto je to nije bilo takmičenje strelaca sa invaliditetom, ali sam popravio dva svoja državna rekorda. Slede završne pripreme u Nemačkoj, pa očekujem da ću u top formi biti u Brazilu. Tamo se u finalu svašta može dogoditi, jer svi startujemo od nule, ali sam optimista jer dosta dobro pucam u finalu. Naravno zavisi dosta od toga da li ćemo imati dovoljno vremena za odmor, ali i od toga vremenskih prilika, jer ne podnosim vrućinu. Nešto su mi manja očekivanja u disciplinama ležećeg stava, jer su mi to sekundarne discipline, fokusirao sam se na stojeći stav u vazdušnojh pušci kao i MK trostavu na 50 metara, gde očekujem finala.

Nadam se da ću imati uspeha i iz Rija se vratiti sa medaljom, jednom, dve, a možda tri“- optimistički prognozira Laslo Šuranji.

Zadovoljni osmim mestom

Prvenstvo u muškoj Regionalnoj ligi Sever, proteklo je u znaku ekipe „Futog Tupavac MD“ iz Futoga, koja je prvo mesto osvojila sa 23 pobede i 49 bodova, dok su košarkaši ,,Jedinstva“ iz Novog Bečeja, sezonu 2015/2016, završili na osmom mestu sa 38 bodova. Novobečejski košarkaši su zabeležili 12 pobeda, od toga četiri u gostima, a doživeli 14 poraza, od kojih pet pred domaćom publikom.

Za ekipu je igralo 19 košarkaša, a svih 26 utakmica odigrali su Srđan Vokić i Damir Vasiljević, zatim slede Predrag Brankov i Uroš Lazić sa 24, lvan Kumrić i Lazar Sladojević, lvan Ćopić 22, Strahinja Kostić 21, Vukašin VuČetić 19, Aleksa Kiselički 18, Dejan Pavlović 14, Dejan Radović 11, Stefan Ubović osam, Marko Stoisavljević i Đorđe Jelicki sedam, Jošo Perović pet, Vuksan Gagović četiri, Alcksandar Petrevski tri i Danijel Pavlović jednu utakmicu.

Ekipa “Jedinstva" je bila treća po elikasnosti u ligi, a najetikasniji, ujedno i prvi stretac Regionalne lige Sever, je Predrag Brankov, sa SI2 koševa (prosek 36,90). Zatim slede Srđan Vokić 467, Damir Vasiljević 248, Strahinja Kostić 142, lvan Kumrić 78, Vuksan Gagović 72, Uruš Lazić 65, Dejan Radović i Dejan Pavlović 45, Marko Stojisavljević 44, Lazar Sladojević 43, Jošo Perović 32, Aleksandar Petrevski 21, Danijel Pavlović 16 i Aleksa Kiselički pet koševa.

Kada su u pitanju „trojke" najviše ih je postigao Predrag Brankov 66, Damir Vasiljević 62, a Strahinja Kostić 19.

Pripreme za narednu sezonu, košarkaši „Jedinstva", počeće krajem avgusta.

Atletičar Ognjen Ćuk

Novi Bečej nema atletski klub, ali i pored toga, u gradu kraj Tise, stasao je sportista, koji svojim rezultatima sve više privlači pažnju atletske javnosti.

Reč je o Ognjenu Ćuku (15) članu Atletskog kluba „AS 023“ iz Zrenjanina.

Ognjen Ćuk je ove godine, u konkurenciji starijih pionira, postao prvak Vojvodine na 100 i 300 metara, da bi potom zablistao na prvenstvu Srbije, koje je održano u Kruševcu, gde se okitio sa tri medalje, zlatnom na 300 metara i srebrnom na 60 i 100 metara. Ovim uspesima treba dodati i zlatnu medalju, na atletskom mitingu u Sremskoj Mitrovici, na 100 metara.

Sportska storija o ovom Novobečejcu, inače odličnom učeniku, koji je u maju završio OŠ „Miloje Čiplić“ u Novom Bečeju, a potom upisao Školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, počinje u mlađim selekcijama FK ,Jedinstvo“, gde je igrao sedam godina, da bi se potom, sa velikim uspehom, oprobao u, drevnoj borilaćkoj veštini, tekvondu.

Međutim, do prekretnica u njegovoj sportskoj karijeri, dolazi, posle sjajnih rezuitata na školskim atletskim takmičenjima. Presudna je bila pobeda na međuopštinskom, atletskom prvenstvu osnovaca u Zrenjaninu, gde ga je zapazio atletski trener Borislav Mandić i pozvao ga u Atletski klub “AS 023“.

„Prihvatio sam poziv i odmah počeo sa treninzima u Zrenjaninu, gde putujem nekoliko puta nedeljno. Nije bilo lako uskladiti obaveze u školi i bavIjenje sportom, ali kada se nešto voli, uz dobru organizaciju, sve se može postići. Posle samo nekoliko meseci rada, sa iskusnim trenerom, usledili su rezultati, koji mi govore da nisam pogrešio. Opredelio sam se za individualni sport, jer sve zavisi od tebe samog. Posebno mi leže sprinterske discipline, pa je razumljivo da mi je sportski idol, višestruki olimpijski pobednik i rekorder na 100 i 200 metara Usein Bolt. Na prvenstvu Vojvodine sam ostvario dobar rezultat na 100 metara, 11,4119, što je samo 11 stotinki manje od državnog rekorda. Sada se pripremam za Kup Vojvodine, gde ću pokušati da se izborim za Kup Srbije, što bi za mene bio veliki uspeh i podstrek za dalje bavljenje ovim sportom “ - ističe Ognjen Ćuk.

Dostojno obeležiti jubilej kluba

Utakmicom ,,Jedinstvo“ - „Vršac junajted“ iz Vršca, (13. avgusta), počelo je fudbalsko prvenstvo u Vojvođanskoj ligi grupa „Istok“. U sezoni 2016/2017, Novobečejci će obeležiti vredan jubilej, 90 godina postojanja kluba, koji je, pod imenom „Jedinstvo“, osnovan 1927. godine.

U drugom kolu „Jedinstvo” gostuje „Radničkom” u Kovinu, a potom, u trećem kolu (27. avgusta) dočekuje ,,Slaviju“ iz Kovačice, a u četvrtom, 3. septembra, u Sutjesci, igra protiv ,,Radničkog“, a 10. septembra, dočekuju „Kozaru” iz Banatskog Velikog Sela.

Novobečejci, koji su proteklu sezonu završili na četvrtom mestu, sa 48 bodova (14 pobeda, šest remija, 10 poraza), novu dočekuju u izmenjenom sastavu.

Ekipu su napustili golmani Bojan Nemčev i Norbert Jenei, Lazar Popov, Ervin Rigo i Ognjen Maleš, a u beležnici trenera Davorina Šijanovića je pet novih imena. U matični klub su se vratili Nenad Vinović, koji je prošle sezone igrao za srpskoligaša ,,Sentu“, golman Boris Veskov, koji je jednu sezonu proveo u ,,Jedinstvu“ iz Bočara i talentovani Andrej Detki, koji se kalio u „Akademiji Puškaš” u Mađarskoj. Značajno pojačanje je povratak, iskusnog graditelja igre, Bojana Josimovića, koji je pola sezone proveo u austrijskom trećeligašu „ASK Schiogimuhi” iz Beča.

Listu pojačanja zaključuje Radiša Bogdan, koji je svoju sportsku karijeru počeo u prvoligašu, „Spartaku” iz Subotice, a u grad kraj Tise stiže, iz prvoligaša Republike Srpske, „Borac” iz Šamca.

Došlo je do promena i u rukovodstvu kluba. Nakon proteklog prvenstva održana je izborna skupština na kojoj je, umesto Ranka Janjića, za predsednika kluba izabran Rudolf Guci, dok će funkciju predsednika Skupštine, umesto Ivana Blažina obavljati Stevan Đuričin.

U pripremnom periodu, Novobečejci su odigralo samo četiri kontrolne utakmice. Pobedili su ,,TSK“ iz Temerina 3:1 (Radišić, Vinović, Petrov), ,,Vojvodinu“ u Novom Miloševu 3:1 (Strahinja Josimović, Vinović, Kiurski) i u generalnoj proveri „Kikindu“ 1:0 ( Petrov), a jedini poraz doživeli u Bečeju, od istoimene domaće ekipe, 3:0.

Šansa za profesionalno ostvarenje 20 mladih nezaposlenih lica

Opština Novi Bečej je partner u projektu, namenjenom mladim i nezaposlenim licima, do 30 godina, koji će tokom njega steći određene veštine iz oblasti moderne poljoprivrede i zanatstva, a nakon toga neki od njih će dobiti šansu da prođu stručnu praksu.

Povodom početka realizacije projekta, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, održana je konferencija za medije. Prisutnima se obratio zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, koji je predstavio projekat i uputio javni poziv mladim nezaposlenim licima za učešće u obukama iz oblasti moderne poljoprovrede i zanatstva: “ U program će biti uključeno 20 nezaposlenih lica, koja će proći teorijsku obuku, a njih desetoro će biti zaposleno, na tri meseca, u preduzećima u opštini Novi Bečej, gde će proći stručnu praksu. Opština Novi Bečej, u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno- ekonomski razvoj - Banat (RCR Banat) i gradom Kikindom, kao nosiocem projekta, potpisala je nedavno ugovor o saradnji na projektu „Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja mladih“. Veoma je važno naglasiti da je glavna uloga ovog projekta razvijanje preduzetništva, kao i sticanje veština u određenim zanatima.“ Radna praksa će biti finansirana od strane projekta, u bruto iznosu od 24 hiljade dinara, a mlada nezaposlena lica će imati priliku da teorijski stečena znanja primene u praksi, dodatno unaprede svoje kompetencije i steknu stalno zaposlenje, objasnio je Svilengaćin.

Projekat „Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja mladih” ima za cilj da doprinese smanjenju dugoročne nezaposlenosti u regionu, a kreiran je u skladu sa strateškim opredeljenjem opštine Novi Bečej za sticanjem uslova za brži ekonomski razvoj opštine, putem razvijanja i implementacije mehanizama za podizanje kapaciteta i zapošljivosti mladih, odnosno povećanja usklađenosti znanja, veština i kompetencija nezaposlenih sa potrebama tržišta rada.

Realizacija projekta je osam meseci, a ukupna vrednost 3 miliona i 156 hiljada dinara, najvećim delom ga finansira Ministarstvo za omladinu i sport Republike Srbije.

Paketi jednokratne pomoći za najugroženije

Opštinska organizacija Crvenog krsta Novi Bečej počela je, 26. jula, podelu paketa jednokratne pomoći socijalno najugroženijim domaćinstvima sa teritorije opštine. Paketi su donacija Crvenog krsta Srbije i resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, a opština Novi Bečej tradicionalno dobije ukupno 200 paketa. Paket sadrži prehrambene namimice, higijenska sredstava i džak brašna, objašnjava Momir Dimitrijević, sekretar Crvenog krsta Novi Bečej: „Distribuciju paketa vršimo prema već određenim kriterijumima koje nam je dao Crveni krst Srbije. Korisnici ove pomoći su najugroženije višečlane porodice sa mnogo dece, staračka domaćinstva i domaćinstva invalida, kao i određeni broj penzionera sa veoma niskim penzijama. Spiskove smo usaglašavali sa Centrom za socijalni rad, što je još jedan bitan kriterijum koji smo uzeli u obzir. Na spisku za ovu jednokratnu pomoć ne nalaze se korisnici Narodne kuhinje i na taj način pokušavamo da pomognemo što većem broju socijalno ugroženih porodica. Pored Centra za socijalni rad, sarađujemo i sa mesnim zajednicama, udruženjima penzionera i drugima. Postoji veliki broj ugroženih porodica na teritoriji opštine i 200 paketa jednokratne pomoći je nedovoljno. Mi se trudimo da ih što bolje rasporedimo i da stignu u ruke onih kojima su zaista potrebni. Po nekim ranijim procenama i saznanjima Crvenog krsta, našoj opštini bi trebalo bar 500 paketa ovakve pomoći, no moramo biti zadovoljni jer neke opštine, koje imaju Narodnu kuhinju kao i mi, ni ne dobijaju ovakve pakete. U Novom Bečeju podeljeno je 80 paketa jednokratne pomoći, dok će ostatak biti podeljen u ostalim naseljenim mestima opštine.“