24. Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića

Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju trajali su ove godine tri dana, a protckli su u znaku koncerta konkursnih kompozicija, sve manjeg broja publike i odsustva podrške Ministarstva kulture i informisanja. Obzorja na Tisi predstavljaju jedinstvenu manifestaciju u okruženju jer se jedina bave solo pesmom, a održavaju se u znak sećanja na začetnika solo pesme kod Srba, Josifa Marinkovića. Na ovogodišnjoj manifestaciji takmičili su se kompozitori, a za 24 godine, koliko se održavaju, Obzorja su iznedrila 80 novih solo pesama objavljenih u dve notne zbirke.

Manifestacija je počela u četvrtak 19. marta koncertom mešovitog hora Crkvenog pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina, a nastavljena je sledećeg dana polaganjem venca na spomen ploču Josifa Marinkovića i posetom spomen sobi Josifa Marinkovića u muzeju “Glavaševa kuća”. Uveče je usledilo svečano otvaranje 24. Obzorja na Tisi koncertom konkursnih kompozicija. Ukupno deset kompozicija izvedeno je u takmičarskom delu programa, dok je jedna kompozicija izvedena revijalno.

“Obzorja su sada bogatija za još jedanaest novih kompozicija solo pesme i u vlasništvu su Doma kulture, jer smo ih otkupili od kompozitora. U narednom periodu planiramo da izdamo još jednu notnu zbirku, tako da ćemo imati fond od ukupno 91 solo pesme. Zadovoljni smo organizacijom ovogodišnje manifestacije, ali je primetan pad posetilaca, naročito naših sugrađana. Zašto je tako, ne znam, jer treba da smo ponosni što se jedna ovakva manifestacija održava upravo u našem gradu i što imamo Josifa Marinkovića koji je bio naš sugrađanin”, rekla je Marijana Baračkov, predsednica organizacionog odbora Obzorja.

Žiri u sastavu: Miroljub Aranđelović Rasinski, Ljubica Živković i Milan Aleksić, doneo je odluku da treće mesto pripadne Milošu Raićkoviću za kompoziciju “Veličanije Sv. Savi”, drugo Milani Stojadinović Milić za kompoziciju “Predosećanje”, dok je prvu nagradu, kao i nagradu publike dobio Svetozar Saša Kovačević za kompoziciju “Da li znaš...?”.

Treći dan ovogodišnjih Obzorja bio je namenjen najmlađima, paje protekao u znaku javnog Časa o životu i delu Josifa Marinkovića i predstavljanju horova OŠ “Josif Marinković” i “Miloje Čiplić” iz Novog Bečeja, kao i OŠ “Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa.

Sledeće godine biće održani 25. Dani Josifa Marinkovića, na kojima će se ponovo takmičiti solo pevači.

“Vreme i ptica” – izložba Edite Zerebelji Tenji

Osma samostalna izložba slika Edite ZerebeIji Tenji pod nazivom „Vreme i ptica“ otvorena je u petak 27. maja u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. Autorka je na originalan način predstavila svoje radove u okviru kojih se bavila tematikom vremena, origami ždralova i labudova po kojima je sada već prepoznatljiva široj javnosti. Akvareli i akril na platnu bili su deo onoga što se u okviru izložbe moglo videti, dok je drugi deo činila postavka unikatnih zidnih satova sa pomenutim motivima. Izložbu su otvorili Nenad Čanak i Timea Čajka.

,,Po drugi put izlažem svoje slike u galeriji Narodne biblioteke. Prvog puta su to bili strogo akvareli, a ovog puta je to malo sadržajnije, pa sam prikazala i kolekciju svojih satova, odnosno slika od kojih sam napravila satove. Trudiću se da u budućnosti napravim što više samostalnih izložbi, kao i da izložim svoje satove na što više mesta. Puštam da mi vreme daje ideje i da radi za mene, ali i da radim ja za njega“, rekla je autorka izložbe.

Turneja “Slobodne zone”

Kancelarija za mlade opštine Novi Bečej je po treći put dovela poznati beogradski festival autorskog filma „Slobodna zona“ u Novi Bečej. Novobečejski filmofili su tokom pet dana „Slobodne zone“ sredinom maja, u moderno opremljenoj novoj multifunkcionalnoj sali Kancelarije za mlade koja se nalazi u zgradi stare vranjevačke opštine, imali priliku da pogledaju pet najboljih filmova sa prošlogodišnjeg festivalskog programa po izboru publike i selektora: „Ples sa Marijom“, ,,Ovnove“, „Dugme od sedefa“, „The Yes men“ i ,,Klub““, rekao je Dejan Vuletaš, koordinator Kancelarije za mlade.

Obeležena još jedna Noć muzeja

Po sedmi put u opštini Novi Bečej organizovana je Noć muzeja, manifestacija koja se po trinaesti put održava u čitavoj Srbiji. I ove godine pripremljeni su zanimljivi programi u muzeju “Glavaševa kuća" u Novom Bečeju i muzeju “Kotarka" u Novom Miloševu. Glavni deo programa manifestacije u muzeju “Glavaševa kuća" činila je radionica za izradu ukrasa za tradiocionalne banatske obredne i kultne kolače, a u okviru pratećeg programa posetioci su pored obilaska muzeja mogli da pogledaju i izložbu radova udruženja KNAP, izložbu slika Dušana Josimovića, da koriste tradicionalne berberske usluge, kao i da uživaju u nastupima KUD “Bećarac" i MKUD “Jokai Mor“.

Bočarci od jeseni u Područnoj ligi Zrenjanin

Fudbalski klub ,,Jedinstvo“ iz Bočara plasirao se u viši rang takmičenje, jer je kraj sezone dočekao na ubedljivom prvom mestu na tabeli, bez ijednog poraza tokom sezone. Nakon utakmice sa ekipom iz Mokrina, koju su Bočarci dobili rezultatom 5:1, FK ,,Jedinstvo“ dobio je pehar za prelazak u viši rang takmičenja. Zadovoljstvo je veliko, kako predsednika kluba, igrača, tako i trenera, Strahinje Vaskovića: „Ovo je veliki uspeh za naš klub, a ostvarili smo ga zajedničkim snagama. Od jeseni ćemo se takmičiti u Područnoj fudbalskoj ligi Zrenjanin u kom se takmiče klubovi iz fudbalskih opštinskih saveza Kikinde, Žitišta i Zrenjanina. Cilj nam je da se što duže tamo zadržimo.“

Prelazak u viši rang takmičenja doneće nove izazove, kako igračima, tako i upravi, jer iziskuje i dodatne troškove za klub, ali se predsednik kluba, Milorad Karan, nada da će Bočarci i ljubitelji fudbala i dalje pomogati rad kluba. Prvo mesto na tabeli bio je cilj pre početka sezone, a ,,Jedinstvo“ se sada zasluženo nalazi u područnoj ligi, smatra Karan.

,,Jedinstvo“ iz Bočara zauzelo je 1. mesto na fer-plej listi, a najbolji strelac lige ove sezone je Radovan Vujić, igrač bočarskog kluba, sa postignutih 27 golova.

Vikend sporta okupio mališane iz cele Vojvodine

Četvrtu godinu za redom u okviru Vikenda sporta u Novom Bečeju promovisani su zdravi načini života, bavljenje sportom i dobro druženje. U subotu 18. juna centar Novog Bečeja je bio ispunjen dečjom grajom i fer-plej borbom, a takmičilo se u rukometu, košarci, fudbalu, odbojci, tekvondou, karateu, boksu i drugim borilačkim disciplinama, a po prvi put predstavljena je i Školica sporta - rekreacija za najmlađe. Teniski savez Srbije je i ove godine promovisao tenis u Novom Bečeju, pa su mališani mogli da se oprobaju i u ovom popularnom sportu. Manifestaciju je otvorio Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej istakavši značaj Vikenda sporta za Novi Bečej: „Vikend sporta je nastao kao produkt energije i entuzijazma Ijudi koji su prepoznali njegov značaj. Novi Bečej jeste sportski grad. Imamo mnoge sportiste i sportske radnike na koje smo ponosni, kao što su Ranko Žeravica, Zoran Erceg, naši kuglaši i mnogi drugi Novobečejci koji su pronosili slavu i ime našeg grada, a i dalje to čine.“

Na otvaranju manifestacije mališanima se obratio i generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine, Mladen Stojšin: „Sportski savez Vojvodine u svom članstvu ima 30 opštinskih saveza, a Sportski savez opštine Novi Bečej je jedan od retkih koji organizuje ovakvu manifestaciju. Dan sporta je veliki dan za sport u Novom Bečeju, jer pokazuje koliko je velika baza sportista i da svaki sport ima budućnost, jer se olimpijski pobednici i sportisti ne rađaju ni u Beogradu ni u Novom Sadu već upravo u malim klubovima, u lokalnim samoupravama.“ Vikend sporta je i ove godine organizovao Sportski savez opštine Novi Bečej u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine, uz pomoć lokalne samouprave, Mesne zajednice Novi Bečej i Sportsko-rekreativnog centra ,,Jedinstvo“.

Kung fu vušu savez Srbije na kongresu u Moskvi

U okviru 16. evropskog prvenstva u kung fu vušu disciplinama održanom u Moskvi u maju, organizovan je i kongres Evropske kung fu vušu federacije na kom je Srbiju predstavljao Radenko Tadić, predsednik Kung fu vušu saveza Srbije, čije je sedište u Novom Bečeju. Dogovoreni su dolasci još većeg broja takmičara iz stranih zemalja nego što je to do sada bio slučaj, kako na turniru koji se organizuje u okviru Velikogospojinskih dana, tako i na takmičenju koje će biti organizovano oktobra, takođe, u Novom Bečeju.

„Velika je čast što nas Evropska kung fu vušu fedaracija uvažava, par puta smo bili i pohvaljeni za dosadašnji trud. Kongres se organizuje svake godine, a u oviru njega se rešavaju sva aktuelna pitanja, dogovaraju seminari, takmičenja itd.“, objašnjava Tadić.

Novi Bečej i dalje najhumanija opština

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, opštini Novi Bečej je dodeljena Zlatna plaketa za najhumaniju opštinu. Prema rezultatima Instituta za transfuziologiju Srbije, opština Novi Bečej se u Republici Srbiji nalazi na visokom 2. mestu po procentu dobrovoljnih davalaca krvi u kategoriji opština, dok na teritoriji AP Vojvodine ima najveći procenat davalaštva. Svečani prijem povodom dodele ovog priznanja održan je u sali CK Srbije, u Beogradu.

„Opština Novi Bečej, Crveni krst i naravno, naši građani koji su najzaslužniji, uspeli su da zadrže epitet najhumanije opštine i ove godine. Već šest godina za redom dobijamo tu titulu, jer nam je Zlatna plaketa prvi put uručena 2010. godine. Ispred nas je samo opština Lazarevac, dok smo u Vojvodini ubedljivo prvi“, objašnjava Momir Dimitrijević, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta.

Osnovna organizacija Crvenog Krsta opštine Novi Bečej nedavno je u Lovačkom domu na Bisernom ostrvu organizovala druženje i dodelu priznanja višestrukim davaocima krvi. Tom prilikom priznanje je dobilo oko 50 sugrađana opštine.

Narodna kuhinja će biti spremna za jesen i zimu

Narodna kuhinja u Novom Bečeju je ove godine po prvi put, zahvaljujući sredstvima opštine Novi Bečej i Crvenog krsta Srbije, radila do kraja maja, umesto do kraja marta, kakva je bila praksa prethodnih godina. Mirjan Jakšić, predsednik SO Novi Bečej, zadovoljan je njenim radom: „Dobro bi bilo da možemo da omogućimo rad Narodne kuhinje tokom cele godine, ali to je za sada nemoguće. Ljudi tokom letnje sezone ipak mogu koliko toliko da nađu neki posao i da zarade sebi za obrok. Trudili smo se da prioritet imaju mnogočlane porodice koje imaju više dece, kao i staračka domaćinstva koja ili imaju vrlo mala primanja ili ih skoro ni nemaju. Teško je odrediti kriterijume kada su ovakve stvari u pitanju jer se od dvoje gladnih treba odlučiti ko je gladniji. Imamo potrebu za bar 500 obroka dnevno, ali za to trenutno nemamo mogućnosti. Kažu da je sramota za opštinu ukoliko ima Narodnu kuhinju. Mislim da je mnogo veće sramota za opštinu koja je nema, a ima gladnih.“

Hrana se u okviru Narodne kuhinje svakodnevno priprema za 225 korisnika i deli na četiri punkta u svim naseljenim mestima opštine. Opštinska organizacija Crvenog krsta, prema rečima njenog sekretara, Momira Dimitrijevića, uveliko se priprema za rad u jesenjem i zimskom periodu.

Naš prioritet je uređenje infrastrukture, industrijske zone i zapošljavanje ljudi

Saša Maksimović, novoizabrani predsednik opštine Novi Bečej u intervjuu za Novobečejski informator predstavio je plan razvoja opštine u predstojećem mandatu i najvio značajne promene u radu i prioritetima lokalne samouprave

1. Da li ste u ovaj predsednički mandat ušli spremni da preuzmete sve obaveze koje vas očekuju i sa planom šta je to što za 4 godine želite da postignete?

Ušao sam spreman, ali nisam očekivao da će me dočekati 160 miliona dinara ugovorenih obaveza za ovu godinu. Ovo će sav onaj plan i sva ona obećanja koja smo davali prolongirati zbog prethodno ugovorenih obaveza i vraćanja dugova prethodne vlasti. Nešto od toga su ugovorene obaveze za dobijene projekte, a nešto su dugovi od prošle godine, kao naprimer Industrijska zona za koju sam očekivao da je plaćena, a nije. Neke od projekata ćemo vratiti, jer mislim da u ovom trenutku nisu toliko hitni. Polovina je nepotrebna u ovom trenutku. Već smo imali situaciju da je pola Novog Bečeja bilo pod vodom, jer 10 godina nije održavana kanalska mreža i to u prethodnom periodu nije nikog interesovalo, a to se mora postaviti kao prioritet naravno uz industrijske zone i infrastrukturu. Odobrena su nam sredstava i za industrijsku zonu, ali se ispostavilo da nećemo imati deo za naše učešće s obzirom da smo nasledili ugovorene obaveze. Nama je pored infrastrukture i industrijske zone prvenstveno prioritet zapošljavanje ljudi.

2. Da li će na čelu javnih preduzeća biti odgovarajući Ijudi iz naše opštine ili će ipak biti neophodna pomoć sa strane?

Mi imamo dovoljno naših kadrova, ali nismo kao neke prethodne vlasti kada smo preuzeli vođenje opštine razrešili sve direktore. Čekamo da podnesu izveštaje o radu Skupštini opštine. Podsetiću vas da je još uvek isti direkor „Komunalca", direktor Doma zdravlja, biblioteke, predškolske ustanove. Nije cilj nasilno promeniti Ijde da bi došli neki novi, nego da podnesu izveštaj, pa da vidimo, da li su oni to dobro radili, ili nisu dobro radili. Zasad smo za jednog direktora utvrdili da je naneo štetu fimu i to ne u malom iznosu nego u iznosu od 100 miliona dinara i taj direktor će biti smenjen. Što se tiče javnih ustanova i javnih preduzeća ukoliko je on dobro radio neće biti razrešen. Što se tiče izbora direktora oni će biti izabrani na konkursu i ja bih voleo da budu svi iz opštine Novi Bečej, ali ako se desi da nemamo adekvatnu osobu, ili da se ne javi niko ko bi ispunio uslove konkursa iz naše opštine može da se desi i da ne bude.

3. Trenutno je u fokusu javnosti skidanje useva sa nelegalno obradivanih površina. Kakve rezultate tu očekujete?

10 prethodnih godina od izdavanja državne zemlje u zakup neki Ijudi su obrađivali nelegalno državnu zemlju, što će reći upadali u državni posed. Tome hoćemo da stanemo na put. Nije cilj opštine da nekom naudi, cilj je da država ostvari svoj prihod 30% od prihoda ide Republici, 30% pokrajini a 40% lokalnoj samoupravi. To je sa jedne strane podizanje prihoda opštine, a sa druge strane stavljanje u zakonske okvire svega što ima veze sa poljoprivrednim zemljištem. Po zakonu od decembra prošle godine opština ima pravo da skine useve sa nelegalno zasejanih državnih površina. Cilj je između ostalog da se pokaže svima koji su se do sada time bavili da im to neće biti tolerisano. Imali smo i određenih vrsta pretnji, ali to nas nije zaustavilo.

4. Koliko podršku mislite da opština Novi Bečej može očekivati od pokrajine a koliku od republike?

Verujem da će nam sva vrata biti otvorena. Imamo trenutno pokrajinskog poslanika. Prethodne tri godine smo imali republičkog. Po prvi put, što baš i nije odlika Novog Bečeja, je ista struktura vlasti na sva tri nivoa. Najviše ćemo raditi na dobijanju industrijske zone i sređivanju infrastrukture.

5. Koje promene planirate u okviru lokalne samouprave?

Već je u pripremi rebalans budžeta. Doćiće do preusmeravanja nekih sredstava. Izvorne prihode opštine mi ne možemo povećati jer bi to značilo povećanje poreza koje bi išlo na teret građanstva zato ćemo smanjiti rashodnu stranu. Mi za sada imamo samo 10-12 miliona za investiranje, a to je jako malo. Sa tim ne možete praktično da uradite ništa. Mi to značajno moramo povećati da bi imali za infrastrukturu i kanalske mreže, preko industrijske zone u Novom Miloševu i Novom Bečeju. Smanjićemo sredstva korisnicima koji su se previše oslonili na budžet opštine i ne pokušavaju da pronađu novac za svoja udruženja, ili sportske klubove sami. Prioritet su nam ulaganja u infrastrukturu, mada smo svesni važnosti udruženja građana i sportskih klubova.

Ukinuo samo i dodelu jednokratne pomoći građanima koju su delili predsednici opština. To sam vratio u zakonski okvir i sada će se time beviti centar za socijalni rad, koji jedini i jeste nadležan i kompetenatan da odlučuje o toj tematici. Predsednik opštine jeste tu da pomogne građanima, ali ne na način da će on uzimati pare iz budžeta i pojedinačno im davati. Sve što ima veze sa opštinom biće stavljeno u zakonske okvire.

Uradićemo i drugačiju sistematizaciju Opštinske uprave kako bi bila efikasnija i približila se građanima.

6. Da li ste zadovoljni napredovanjem priprema za Gospojinu? Šta Novobečejci mogu da očekuju?

Velikogospojinski dani će biti svega jedan dan kraći, ali ono što nam je cilj koji ćemo pokušati da ostvarimo je da troškove prepolovimo, tako da umesto dosadašnjih 40 miliona, koliko se trošilo za Gospojinu, planiramo da sve organizujemo za oko 20 miliona, a da bude istog kvaliteta. Potrudićemo se da prihodi budu na istom nivou, jer ćemo obezbedimo veći broj sponzora.

Bio je cilj da troškove spustimo na trećinu, ali zbog kratkih rokova to nećemo ipak moći da ostvarimo. Nerazumljivo mi je da ni ove ni prethodnih godina nije konkurisano za sredstva u Ministrastvu turizma.

Ni ove godine nismo dobili ni dinara, jer smo propustili sve konkurse. Nakon Gospojine ćemo javnosti predstaviti potpunu sliku troškova.

7. Na koji način ćete komunicirati sa građanima. Da li postoji neki dan kada mogu da vas kontaktiraju, ili ste osmislili neki drugi sistem?

Za sada funkcionišem bez sistema. Građani dolaze kad oni smatraju da bi to trebalo. Ja se zaista trudim da ih sve primim i to sam do sada uglavnom uspevao, sem onih za koje je opštinska služba utvrdila da nema potrebe da dolaze kod mene jer je problem zbog kog su došli u nadležnosti neke druge službe koja to rešava. Koliko god da je to opterećujuće svaki dan primam građane. Najčešće sam ja taj koji najduže ostane u opštini ne zato što želim nego zato što ne mogu građane poslati kući. Ako su došli sa problemom ja se trudim da ih saslušam. Na kraju ćemo morati to drukčije organizovati jer neću moći da se bavim ničim drugim.

8. Da li očekujete reakciju javnosti i pristalica vaše partije na nebičnu koaliciju sa grupom poslanika koja je potekla iz DS?

Koalicija kakva god da je formirana ima saglasnost vrha stranke. Koalicija SNS je formirana sa tri osobe sa liste grupe građana. Da li je dobro ili nije dobro, mislim da o tome nema potrebe da raspravljamo. Bitno je da građani osete neki boljitak u svojim životima, a ne da se bave time ko je sa kim napravio koaliciju u ovom trenutku. Nosioc vlasti je Srpska napredna stranka, stranka koja od 16 mandata koliko je potrebno za većinu ima 14 mandata. Na nama je sva odgovornost i nebitno je ko je sa nama u koaliciji. Ja ne želim da pravim koaliciju u kojoj ću prebacivati odgovornost na nekog drugog. Napravljena je takva koalicija u kojoj ćemo mi nositi svu odgovornost za ono što bude rađeno bilo to dobro ili loše.