Ljiljana Habjanović Đurović u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju

Ljiljana Habjanović Đurović, je 2. decembra u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju održala promociju romana “Gora Preobraženja”. Ovo je sedmi roman iz duhovnog ciklusa poznate autorke. “Gora Preobraženja” je knjiga o Svetom Savi. Knjiga koja nas podseća kako su Nemanjići stvarali srpsku državu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Kako je Sveti Sava ispunio sebe svetlošću Duha Svetoga i sobom obasjao srpski rod. Kako je srpski narod kroz vekove opstajao na stazi Svetosavlja.

Ljiljana Habjanović Đurović je istakla da je ovo, istovremeno, knjiga koja upućuje kako da se svako od nas uspne uz Goru Preobraženja: “Ovo je knjiga o Svetom Savi. Ideju da napišem ovu knjigu sam dobila zato što sam na Savindanu 2009. godine, sanjala Svetog Savu. Kada sam se probudila prva pomisao mi je bila da bi trebala da napišem ovu knjigu, zbog onoga što sam videla u snu”. Roman “Gora Preobraženja” je izašao krajem oktobra i predstavljen je publici na Beogradskom sajmu knjiga.

Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke Novi Bečej nije krila svoje oduševljenje, ali je istakla da je ovo književno veče ugovoreno sa autorkom još prošle godine: “Veliki sam ljubitelj književnosti i veliki poštovalac rada Ljuljane Habjanović Đurović. Svake godine sam među prvima koja, kada se otvori sajam ponedeljkom, jurim na štand „Globosino Aleksandrije“, jer znam da me uvek čeka nešto lepo i jedva čekam da izađe Ljiljina nova knjiga. Prošle godine je rekla da je izdala knjugu „Naš otac“, ali da neće biti promocija iste, nego da sledeće godine izdaje sedmu knjigu iz „Duhovnog ciklusa “ pod nazivom „Gora preobraženja“, i da ćemo onda realizovati književno veče. Na moje veliko zadovoljstvo ove godine kada sam otišla na sajam, i kada smo se srele, ona je potvrdila svoj dolazak.”

Izložba “Tajne drevnog Borđoša”

U holu Doma kulture opštine Novi Bečej, 10 decembra svečano je otvorena izložba “Tajne drevnog Borđoša”, na kojoj su prezentovana izuzetna arhološka otkrića sa lokaliteta Borđoš. Istraživanje ovog lokaliteta započeli su pre dve godine arheolozi Muzeja Vojvodine u saradnji sa nemačkim kolegama iz Instituta za praistoriju i ranu istoriju Kristijan Albrehts univerziteta iz Kila, Nemačka. Autorka izložbe je Ildiko Medović, saradnica na projektu arheoloških istraživanja Borđoša, u saradnji sa kustosima odeljenja za arheologiju Muzeja Vojvodine. Mnogobrojne posetioce iziožbe pozdravili su Novica Blažin, direktor Doma kulture Novi Bečej, Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne nabavke, a izložbu je otvorila dr Agneš Ozer, direktorica Muzeja Vojvodine. Za razliku od drugih izložbi, ketering je bio deo multimedijalne izložbe. Posetioci su mogli da uživaju u ukusima i mirisima praistorijskih jela.

Ildiko Medović, autorka izložbe je rekla da je Borđoš od radije poznat arheologije iz raznih sfera: “lmali smo svi želju i priliku da prikažemo Novobečejcima šta oni sve imaju, počev od najvećeg mamuta u Prirodnjačkom muzeju, kojeg smo mi sami otkrili pre 2 meseca. Tisa se presecala 1896. godine, tada je nastalo i Biserno ostrvo, i tu je na 2 mesta Borđoški plato presečen i tada su se arheološki i paleontološki nalazi počeli slivati u muzej. Do Prvog svetskog rata svi nalazi su išli u Temišvarski i u Segedinski muzej, kao i u Narodni muzej u Budimpešti, a tek kada je Vojvodina pripala Srbiji, krenuli su u Zrenjaninski muzej i u Narodni muzej u Beogradu. Ovde se sad može videti jedinstvena izložba Borđoških ostava, koja je nađena upravo priiikom presecanja Tise.”

Osim toga na Borđošu se nalazi i jedno naselje iz bronzanog doba, kao I jedno veliko neolitsko naselje, utvrđeno sa više rovova. Ovog puta istraživači su više pažnje obratili na neoiitsko nalazište i njega istražuju. Na ovom nalazištu je otkrivena i najstarija vaga na Evropskom tlu, koja je identična sa Mikenskim vagama. Na izložbi je mogla da se vidi i kašika, koja je stara 7000 godina.

Dr. Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje je rekao da je opština Novi Bečej bogatija za jedan segment svog identiteta, i da je ona značajna tačka na kulturnoj mapi Srbije: “Lokalitet Borđoš pokazuje jedan kontinuitet života, koji je postojao na ovom prostoru, a ovi značajni pronalasci, koji su došli zahvaljujući arheološkim iskopavanjima kolega iz Muzeja Vojvodine i kolega iz Nemačke, pokazuju koliko bogatstvo kulture postoji na prostoru opštine Novi Bečej, Banata, Vojvodine i Republike Srbije. Ovde se razvijao život, nastajale su kulture i na ovaj način ćemo biti bogatiji za neka nova saznanja o identitetu ovog prostora, jer ovi novi pronalasci omogućuju dubije sagledavanje istorijske prošlosti.“

Promocija prve Otićeve knjige “Šorom, sredom”

Galerija “Selo” Doma kulture proteklog petka, 4. decembra bila je premala da ugosti sve one koji su želeli da prisustvuju književnoj večeri Bore Otića, autora i voditelja kultne televizijske emisije “Petkazanje”, koja se već 12 godina emituje na Radio - televiziji Vojvodine. Promocija prve Otićeve knjige “Šorom, sredom”, uz muzičku pratnju tamburaškog orkestra “Obzorja” i zvuke tamburice, bila je svojevrsno predstavljanje unikatnog, starinskog rama Vojvodine, u koji je, kako je rečeno, smešteno ono najvrednije što ovaj predeo poseduje, a to su Ijudi, neraskidivo vezani za zemlju. Otić je rekao da je nakon više od decenije pripremanja kultne emisije “Petkazanje”, sažeo najzanimljivije detalje svog dugogodtšnjeg rada u sabrane priče “Šorom, sredom”: “Knjiga predstavlja jedan zbornik, bukvar jednog doba, koji polako iščezava, jedan suvenir, dragulj, koji treba da se mazi i pazi, i da zauzme počasno mesto na polici, jer treba da stignu još dve takve. U njoj se nalaze priče o likovima koji su stvarni, koji su nekad bili u emisiji “Petkazanje“ za ovih 12 godina koliko ovaj serijal traje, a neke su priče deo mašte. Sve je malo drugačije u ovako pisanoj formi i garantujem da će nadživeti sve televizijske i radijske vrste. Imao sam želju da čitavu priču o emisiji ,,Petkazanje“ podignem na malo viši nivo, a pravi i jedini je verovatno upravo ovo, da se ukoriči. Knjiga je na skoro 200 strana, bogato ilustrovana fotografijama. Autor većine fotografija sam ja, knjiga je potpuno autorska. Crno-bele fotografije sam pozajmio iz porodičnih albuma i 2, 3 fotografije sam uzeo iz svoje kuće, čisto da upotpunim ovu knjigu“.

Peto mesto Jedinstva, ispod očekivanja

Jesenji deo prvenstva, u Vojvođanskoj ligi Banat, protekao je u dominaciji „Radničkog” iz Zrenjanina, koji je titulu jesenjeg prvaka osvojio sa 39 bodova, osara više od drugoplasirane ,,Kozare“ iz Banatskog Velikog Sela.

Fudbaleri ,,Jedinstva“ iz Novog Bečeja, koje su mnogi ubrajali u favorite za najviši plasman, nisu ispunili očekivanja. Novobečejci su, zimsku pauzu dočekali na petom mestu, sa 25 bodova, gol razlikom. 28:17 i bilansom od osam pobeda, jednim remijem i šest poraza. Na nešto slabiji plasman, od očekivanog, svakako da su uticali porazi na domaćem terenu, od ,,Kozare“ (0:3) i „Radničkog" iz Zrenjanina (1:2). U gostima ,,Jedinstvo“ je dva puta pobedilo, ,,Radnički“ u Kovinu i ,,Jedinstvo“ u Banatskom Karađorđevu, a sa „Proleterom" u Banatskom Karlovcu igrali nerešeno (2:2).

Da se dugo tražila prava postava pokazuje i podatak da je za ekipu nastupilo 27 fudbalera. Svih 15 utakmica odigrao je Ervin Rigo, utakmicu manje Vladimir Radišić i Lazar Popov, a Bojan Nemčev, Nikola Isailović, Stefan Milosavljev i Aleksandar Kiurski 13 Marko Drljača. 12, Milorad Ivančev, Ognjen Maleš, Nikola Peruničić 11, Nikola Eremić 10, Goran Beleuc osam, Bojan Josimović sedam, Aleksandar Petrov, Sabolč Farkaš, Nikola Mesaroški pet, Aleksandar Marčić četiri, Borislav Veskov, Nemanja Vrbački, Stefan Aćimov, Nemanja Zokić dve, Davorin Šijanović, Nebojša Sekulić, Dejan Boškov, Strahinja Popov i Norbert Jenei jednu utakmicu.

Po broju datih golova, Jedinstvo je na četvrtom mestu u ligi. Najuspešniji strelac, sa sedam datih golova, je Vladimir Radišić, Nikola Peruničić i Ervin Rigo postigli su šest, Bojan Josimović dva, a Marko Drljača, Nemanja Vrbački, Nikola Isailović, Lazar Popov, Aleksandar Kiurski, Ognjen Maleš i Aleksandar Marčić po jedan gol.

Ekipu su vodila dva trenera Živa Parabucki u prvih osam, a Davorin Šijanović, preostalih sedam kola.

Predsednik kluba Ranko Janjić ističe: „Nikako ne možemo biti zadovoljni petim mestom i brojem osvojenih bodova. Od igračkog potencijala, kojim raspolažemo, daleko se više očekivalo. Međutim, bez želje da pravdam igrače, moram istaći da smo na nekoliko utakmica drastično oštećeni greškama sudija, dok na nekim nismo imali sreće, jer smo ih izgubili u poslednjem minutu. Očekujem da se dobro pripremimo i na proleće predstavimo u boljem svetlu. U klubu nema većih problema, ispoštovaćemo sve što smo obećali, a na kraju želim da pohvalim rad sa najmlađima, tri naše selekcije (mladi pioniri, piontri i kadeti) takmiče se sa velikim uspehom u Meduopštinskoj ligi.

Trener Davorin Šijanović o učinku ekipe kaže: „Kada se pogleda kvalitet igrača, daleko je ovo od mogućnosti ovog sastava. Morali smo na kraju jeseni imati daleko više bodova.

Što se to nije dogodilo ima i objektivnih, ali i subjektivnih razloga. Pauza nam je dobro došla da sagledamo šta nije bilo dobro i donesemo smernice za dalji rad. Pripreme za nastavak prvenstva počećemo posie 20. januara iduće godine, sa željom da na proleće popravimo utisak".

Kad Strahinja Vasković vodi klub: 11 kola -11 pobeda, 55 golova dali - 6 primili

Strahinja Vasković se sa roditeljima doselilo iz Sarajeva i počeo da trenira fudbal u FK ,,Jedinstvo“.

Tu sam započeo prve korake i stekao znanje. Tu sam se zadržao do kraja karijere. Kasnije sam igrao u FK „Vojvodina" iz Bašaida, FK ,,Vojvodina“ iz Miloševa, FK ,,Borac“ iz Iđoša, to sam morao zbog svoje sudijske karijere. Kao mlađi igrač igrao sam u kvalitetnoj vojvođanskoj fudbalskoj ligi, u kojoj se takmiče svi klubovi iz Vojvodine. To je tada za nas bio uspeh, da izađemo iz okolnih sela, i da snagu odmerimo i sa drugim ekipama. Kada sam postao prvotimac, bio sam standardan član FK „Jedinstvo“, onda sam počeo da sudim u najnižoj ligi. Polagao sam kasnije i dobio zvanje republičkog sudije. Do treće lige Srbije sam sudio. Tu sam prestao i odlučio da se bavim trenerskim poslom.

Kako je tekla trenerska karijera i koje kvalifikacije poseduješ za obavljanje trenerskog posla?

Dok sam igrao fudbal i sudio, uporedo sam se i školovao za trenera u edukativnom centru u Sarajevu koji je pri UEFA - i. Prvo sam polagao za B licencu, a sada imam UEFA A licencu, a posle nje ostaje samo profesionalna, za koju se sad polako spremam. Trenersku karijeru sam takođe započeo u FK ,,Jedinstvo“. Došlo je do smene u upravi, trenera Žiku Parabuckog su smenili, meni je bilo žao dečice i dobrovoljno sam se prijavio da ću da radim sa njima. Okupio sam decu koja su igrala. FK ,,Jedinstvo“ je veliku klub koji ima odlične uspehe iza sebe. Počeo sam da treniram pionire i kadete. Pokrivali smo se kako smo znali. Rezultati nisu bili zapaženi. To je bilo 2009. godine.

Nakon godinu dana rada počeli su se i mlađi prijavljivati. Imao sam dvadesetak svojih novih članova. To mi je dosta značilo. Video sam da se dobro snalazim na trenerskom polju. Oni su mi u tom trenutku dali vetar u leđa, da nastavim time da se bavim i da ne odustajem. Išli smo na dosta turnira, rezultati baš i nisu bili sjajni, ali sam uspeo da okupim decu oko sebe, roditelji su im izašli u susret i otišli smo na prvi međunarodni turnir u Kapošvaru. Tamo smo igrali sa ekipama iz raznih delova sveta. Pre svega, to je bio doživljaj za decu. Upoznali su drugare, družili su se. Na turniru smo bili osmi, a bilo je 24 ekipe. To je generacija 2000/2001. Nakon toga nastavljam sa radom. pojavljuje se generacije 2002. i 2003., zatim i 2004. i 2005. godište. Preko 100 dece je prošlo kroz moju školu fudbaia, obuke. Imali smo dosta rezultata. Najdraži mi je rezultat, kada smo u Kikindi na Mini - maxi ligi ukupno osvojili 65 medalja u 4 uzrasne kategorije. To je bio kompletan dojam za decu, roditelje, a i mene. Nakon toga smo napravili zajedničko slavlje. Bili smo u Bjeljini na turniru. U Slovačkoj na turniru je generacija 2000. od 16 ekipa, bila šesta. 2003. generacija je završila peta na tabeli od 32 ekipe ukupno. Što se mojih ličnih uspeha sa decom tiče, drago mi je da vidim tu decu da i dalje idu na fudbal. Igrači koje mogu da izdvojim, koji polako dolaze do prvog tima, deca sa 16, 17 godina, su Nemanja Kašiković koji trenutno igra u školi FK “Partizan”, Alen Renji koji je u akademiji “Puškaš”, Eliot Farkaš koji je sada živi u Austriji i igra za njihov klub, zatim Jovan Vrebalov, blizanci Bogdan i Dušan Pecarski koji sada polako igraju i za Vojvodinu, Dušan Stevkić je isto dete koje poseduje veliki kvalitet. Nažalost ovde je ostalo dosta kvalitetnih igrača koji nisu mogli da napreduju iz finansijskih razloga.

Veliku pažnju publike privlačili su i Novogodišnji fudbalski turniri koje si organizovao?

U sportskoj hali smo organizovali tradicionalni turnir gde smo okupili veliki broj ekipa. Imali smo goste iz inostranstva.

Trenersku karijeru nastavio si sa prvim selekcijama?

Dok sam još trenirao decu, trener Marko Guteša me je pozvao da mu budem pomoćnik u prvom timu. Nakon toga, on je otišao u FK “Banat” iz Zrenjanina, ja sam i tamo bio pomoćni trener. To je klub koji je igrao u prvoj ligi, čak je igrao i u Kupu UEFA. Nakon toga sam pokušao opet da se osamostalim, radio sam sa seniorima u FK “Vojvodina” iz Miloševa. Išlo je dobro dok je bilo sredstava. Kasnije uprava nije imala određena razumevanja i tu smo se sportski razišli, što je veoma bitno. Zatim mi je usledio poziv od FK “Jedinstvo” iz Bočara čiji sam trener. Uvek sam bio oduševljen kako jedan tako mali klub napravi atmosferu i kako funkcioniše. Imaju uspehe iza sebe. Za 70. rođendan smo odlu- čili da se vratimo u višu ligu, da napravimo jubilej kakav i zaslužuje takav klub. Predsednik kluba Karan Milorad, me je pozvao i brzo smo se dogovorili. Imali smo malo vremena za pripreme odmah smo ušli u takmičarski deo od 11 kola imamo 11 pobeda. 55 golova smo dali, a samo 6 primili. Igrači su uglavnom svi iz opštine Novi Bečej. Cilj nam je da uđemo u višu ligu i da se tu zadržimo kako bi afirmisali decu iz naše opštine jer nam je to prioritet da decu još više aktiviramo. Pomaže mi puno i Igor Munćan, predsednik MZ Bočar, koji je ujedno i pomoćni trener ima UEFA B licencu.

Izgradnja multifunkcionalne sale u Kancelariji za mlade

U Kancelariji za mlade su u toku radovi na adaptaciji zgrade stare opštine “Vranjevo” za potrebe Omladinskog centra. Trenutni radovi se izvode na krilu zgrade veličine 125 kvadratnih metara, koje će služiti kao multifunkcionalna sala sa pomoćnim prostorijama Omladinskog centra. U samoj sali, veličine oko 90 kvadramih metara mladi, ali i svi ostali građani naše opštine biće u mogućnosti da prolaze razne edukacije, provode svoje vreme kreativno i zabavno kroz aktivnosti Kancelarije za mlade i drugih organizacija. Adaptacija prostorija se sprovodi u okviru projekta “Omladinski centar Novog Bečeja” koji sprovodi opština Novi Bečej, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Dejan Vuletaš, direktor Kancelarije za mlade rekao je: “Tokom ovog projekta, nakon uređenja ove prostorije i kupovine potrebne opreme, kancelarija za mlade će realizovati filmske projekcije u saradnji sa kulturnim centrima, radionice edukativnog karaktera, obuke u oblasti aktivnog traženja posla, tematske večeri društvenih igara.”

Dobrom organizacijom, štednjom I lobiranjem uradili smo puno posla

Poljoprivreda jeste jedna od oblasti na koju smo stavili akcenat, ali kada smo planirali aktivnosti ove godine ona se našla rame uz rame sa: uređenjem infrastrukture, brigom o deci i mladima i daljim aktvnostima na učvršćivanju brenda koji je Novi Bečej postao razvojem turizma – Šućurović

Budžeti svih lokalnih samouprava su sve manji. Kako se snalazite u takvim okolnostima. Da li je rešenje lobiranje, kako bi se u budžet slila dodatna sredstva i koliko ste na taj način uspeli da obezbedite za našu opštinu?

To danas spada u jednu od važnih oblasti rukovođenja opštinom, ali smo i iz budžeta dobrom organizacijom i štednjom uradili puno posla. Budžeti lokalnih samouprava su sve manji pa vrlo često mnogo toga zavisi od sposobnosti da u najboljem svetlu predstavite neophodnost da se neko ministrastvo ili pokrajinski sekretarijat odluče da odobre dodatna sredstva baš vašoj opštini. Naravno da ključnu ulogu igra izgrađeno poverenje i uspešno prethodno sprovedeni projekti za koje vam neko odobri novac.

Kada rezimiramo šta je sve urađeno tokom prethodne godine vidi se da je u ovoj godini uspešno stavljen akcenat na različite oblasti u poljoprivredi?

Poljoprivreda jeste jedna od oblasti na koju smo stavili akcenat, ali kada smo planirali aktivnosti ove godine ona se našla rame uz rame sa: uređenjem infrastrukture, brigom o deci i mladima i daljim aktvnostima na učvršćivanju brenda koji je Novi Bečej postao razvojem turizma. Ove godine smo u oblasti poljoprivrede hteli da uradimo mnogo više nego prethodnih i to smo i uspeli. Dobar plan koji smo napravili je uspešno realizovan. Pored čvrste volje da se u ovoj oblasti postignu vidljivi rezultati, jedan od najvažnijih razloga za ostvarenje svega što smo zamislili je dobra saradnja sa pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu i sekretarom Bogaroškim. Tako smo uradili 1400m atarskih puteva sa otresištima, pojačali smo protivgradnu odbranu, poljočuvarskoj službi obezbedili još bolju i savremeniju opremu, kao i dva terenska vozila, obezbedili smo besplatnu kontrolu poljoprivrednog zemljišta. Kontinuiranom akcijom sprečavanja uzurpacije državnog zemljišta pokazali smo odlučnost da se u ovoj oblasti konačno zavede red i poštuje zakonitost. Kako bi naši pojjoprivrednici što više primenjivali savremene metode proizvodnje organizovali smo i finansirali nekoliko vrsta edukativnih poseta što u zemlji, što u inostranstvu: tako su stočari posetili Poljsku, Slovačku i Češku. Jedna edukativna ekskurzija za povrtare, voćare i pčelare bila je organizovana za Čačak, Požegu i Ivanjicu, a u februaru poljoprivrednici su imali prilike da obiđu i upoznaju se sa poljoprivrednom proizvodnjom u evropskim zemJjama. 47 miliona koje smo dobili od pokrajinskog sekretrijata za poljoprivredu za kanalsku, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, pročišćava se oko 20,2 km kanala, gradi petnaest novih propusta i jedna ustava. Ove godine i poljoprivredni festival Gospojinski poIjofest imao je rekordni broj posctilaca i izlagača.

Kada ste pomenuli Poljofest, kako je ove godine prošla 10 jubilarna Gospojina u okviru koje se on održava?

O uspehu Gospojine najbolje govori da smo i pored konkurencije, koju su pokušali da naprave Zrenjaninci sa Danima piva, stavljajući ih namerno u termin Gospojine, imali opet najveći broj posetilaca na Gospojini. Drugi jednako važan pokazatelj što je u stručnoj javnosti Gospojina ove godine ocenjena najvišim ocenama u više kategorija: Novosadski Sajam - Zlatna medalja za Gospojinu i još jedna za negovanje manifestacionog turizma kao i Zlatna povelja Brend lider award.

Ako ste već koncipirali aktivnosti lokalne samouprave u pomenute 4 oblasti recite šta su to najmlađi sugrađani ove godine dobili od lokalne samouprave?

Radili smo dosta na uređenju školskih ustanova i uslova u kojim đaci pohađaju škole. Pa je tako uređen sanitarni čvor u školi “Josif Marinković” i “Đorđe Joanović” . Kotlovi za gas obezbeđeni su u školi u Bočaru a, renovirana sala za fizičko u školi u Novom Miloševu. Stipendije za 50 studenata obezbeđene su ove kao i prošle školske godine, a dodatna sredstva namenili smo za prevoz đaka i studenata. Dosta se radi i na edukaciji dece o multikulturalnosti pa je opština finansirala đacima put u Švajcarsku, a mladi iz 10 zemalja posetili su Novi Bečej. Pored toga naši najmlađi tek rođeni sugrađani dočekuju se paketom dobrodošlice. Posebno smo ponosni na projekat povećanja energetske efikasnosti vrtića, koji je privukao veliku pažnju javnosti. Ohezbedili smo 10 miiiona da se vrtić, izoluje da mu se zamene prozori i na taj način pored toga što će biti toplije imaćemo značajne uštede u računima za grejanje. Sve što se uštedi biće takođe usmereno na pravi način.

Pored značajnih radova na vrtiću PU „Pava Sudarski", iako budžet opštine nije bio planirano investicioni, urađeno je dosta na infrastrukturi? Građani kažu da se tokom svih godina nikad u jednom periodu nije uradilo toliko kanalizacione mreže?

Sredstvima iz našeg budžeta urađena je kanalizaciona mreža u ulici Josif Marinković, kao i u ulici Tapai Šandora. Od pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu ove godine smo, upravo lobiranjem koje ste pominjali, dobili 47 miliona za kanalsku, kanalizacionu i vodovodnu mrežu tako da ćemo tim sredstvima nastaviti dalje širenje kanalizacione mreže. Radovi na rekonstrukciji vodovodnog prstena u Bočaru i vodovoda u Novom Bečeju i Novom Miloševu izvode se takođe novcem koji strio dobili od pokrajine. U Novom Bečeju je rekonstruisana vodovodna mreža u ulici Brigadira Ristića. Pored toga završeno je uređenje centra Novog Bečeja i rekonstrukcija parka. Urađena je Potiska ulica u dužini od 236 metara, 2km Bašaidskog puta dok se svakog dana očekuje izgradnja puta u ulici I Krajiška. U toku je i izgradnja saobraćajnih površina u Južnoj industrijskoj zoni Novog Miloševa — Ministarstvo privrede obezbedilo je 9.837.942 dinara, a 50% opština. Ove godine je novi izgled dobio i centar u Kumanu. U Novom Bečeju se završava multifunkcionalna sala u Kancelariji za mlade, a završen je u najvećem delu i vraćen zanatlijama i stari Zanaski centar. Počela je i izgradnja Staze zdravlja i očekujemo da će biti gotova u prvoj polovini sledeće godine. Jedan od najvećih projekata čija nas izgradnja očekuju iduće godine je izgradnja turističkog kampa pored Tise. Sportska olimpijada, za čije domaćinstvo smo se izborili najboljim predstavljanjem, takođe će nam doneti dosta sredstava od pokrajinskih institucija, a tim novcem ćemo popraviti sportske terene i objekte na otvorenom.

Na koji način se borite da ublažite probiem nezaposlenosti koji muči sve gradove i opštine pa tako i Novi Bečej?

Tokom ove godine u javnim radovima koje finansira opština i Nacionalna služba za zapošljavanje bilo je uposleno 130 radnika. U programu stručne prakse radilo je 14 Ijudi. U Bočaru se otvara pogon koji će zapošljavati 50 radnika. Osnovano je i Udruženje privatnika smešteno u zgradi koja je vraćena zanatlijama, a u istom prostoru će biti i servisni centar Nacionalne službe za zapošljavanje tako da je to način da se ostvari saradnja između potencijalnih poslodavaca i budućih radnika. Cilj nam je da i dalje promovišemo opštinu Novi Bečej kao sredinu u kojoj žive vredni, sposobni i kreativni Ijudi, a to se do sada u više navrata pokazalo kao dobar način da se investitori koji žele da otvore neki industrijski pogon odluče baš za nas, jer ovaj grad ima samo nas.

Akcija LSV: Misliti globalno, delovati lokalno kako bi se zaštitili poljoprivrednici

U okviru stalnih akcija Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) na uzbunjivanju javnosti oko, kako kažu, pokušaja da se vojvođanske oranice prodaju strancima i bez ikakve transparentnosti daju u zakup na period od trideset godina, sinoć je u zgradi nekadašnjeg Radničkog univerziteta u Novom Bečeju održan razgovor o neophodnosti promena zakona koji uređuje ovu oblast. Na čelu skupa i pred prepunom salom našli su se Nenad Čanak, predsednik LSV, Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, Branislav Knežević, zamenik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Slaviša Grujić, Pokrajinski sekretar za kulturu i Član Političkog saveta LSV, kao i Duško Radaković, potpredsednik Izvršnog odbora LSV.

Prema rečima Nenada Čanka, primenom sadašnjeg zakona o poljoprivrednom zemljištu izgubila bi se šansa da mala i srednja preduzeća, kao i individualni poljoprivrednici dođu do zakupa državne zemlje. S obzirom na lošu situaciju u zemlji, ali i inostranstvu, potrebno je da se LSV ,,ubaci“ u viši stepen prenosa i postigne što bolji rezultat na predstojećim izborima, izjavio je Čanak: „Lično mislim da Liga sada mora da odigra onu ulogu zbog koje je i formirana pre dvadeset i šest godina, a to je preuzimanje primata u odbrani građanskih i regionalnih vrednosti, koje negujemo u Vojvodini i da time da primer svim građanskim i demokratskim snagama u celoj Srbiji kako treba da se bori za te principe. Današnja politička scena u Srbiji, kao deo ukupne, veoma tmurne, političke situacije na planeti zemlji, jer počinju da dominiraju desničari, ekstremisti, opasni ljudi, gube se životi svakodnevno, je u situaciji u kojoj svaki čovek koji iole ima savesti mora da se angažuje i da učini nešto protiv toga. Potrebno je razgovarati, ne samo da bi se Ijudima nešto reklo, već da bi se od njih čulo. Izuzetno me zanima da iz prve ruke čujem koji su to problemi u Novom Bečeju, koje su bolne tačke koje ovde muče ljude, osim onih opštih koje svi znamo, dakle, besparica, nezaposlenost, odsustvo investicija, medijski mrak itd. Cilj je da vidimo šta je konkretno problem u Novom Bečeju. Mi smo socijal-demokrate i kao takvi držimo se stare socijaldemokratske parole, „Misli globalno, deluj lokalno.“

LSV pod sloganom „Zemlja nije na prođaju“ sprovodi akciju prikupljanja 100.000 potpisa sa namerom da raspiše referendum kojim će tražiti od Vlade Repubiike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta. Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović, izrazio je zadovoljstvo što se skup koji se bavi ovom temom održao u Novom Bečeju: „Drago mi je što ova akcija počinje ovako iz Novog Bečeja, jer je on poznat, pre svega, kao poljoprivredni kraj i što je odavde potekla ideja da se naši poIjoprivrednici udruže i otkupe poljoprivredni kombinat sa hiljadu i sedamsto hektara zemlje. Novi Bečej je upravo ta sredina odakle ovakve poruke i treba da se puste. Lepo je videti punu salu i nadam se da će što više Novobečejaca čuti o ovome i drago mi je što ćemo imati priliku ne samo stranački da podržimo ovu akciju, to bi trebalo svi ljudi da učine, i jednostavno da omogućimo našim poljoprivrednicima da budu ravnopravni u toj budućoj privatizaciji, odnosno kupovini zemlje koja je preostala.“

Rekonstruisan kolovoz u ulici Generala Drapšina u Novom Miloševu

U Novom Miloševu u ulici Generala Drapšina se izvode radovi na ojačanju kolovoza, odnosno asfaltiranju novog sloja, koji je uništen posle dugogodišnje upotrebe. Radove putem projekta finansira NIS. Saša Vojnović, pomoćnik predsednika za komunalne delatnosti je rekao da je NIS za rekonstrukciju kolovoza izdvojio 3,5 miliona dinara: „To je malo para, to su sredstva za dve ulice. Imamo još dve ulice do kraja Novog Miloševa, odnosno do obodnog kanala, a kasnije se nastavlja i uski put, koji je i upisan kao NIS-ovo vlasništvo. Ni taj put nije u najboljem stanju, ali on je njihova briga.“ Sa NIS-om je takođe potpisan sporazum o projektovanju novog puta između Novog Miloševa i Bašaida. Planirano je proširenje same trase puta. Vojnović je istakao da bi projekat trebao da bude završen u toku zime: „ Na proleće planiramo da održimo sastanak sa ljudima iz NIS-a, i da uradimo onaj deo puta koji je najgori, a to je od raskrsnice puta Kikinda-Zrenjanin do deponije isplake. Kasnije, kako put od novog mosta prema Bočaru bude imao veći intenzitet, trudićemo se da ga uvrstimo u regionalne puteve, odnosno u državne puteve drugog reda. Na taj način bi se o njemu starala država, a ne opština, pošto su naša sredstva vrlo ograničena. Taj projekat vredi 5 miliona dinara. Ovih dana očekujemo da NIS izvrši uplatu, kako bi počeli sa radovima, a na proleće krenuli sa novim.”

Zamenjena vrata stara 61 godinu

U Omladinskom domu u Novom Miloševu su u toku radovi na zameni dotrajalih vrata. Radove finansira Mesna zajednica iz sredstava mesnog samodoprinosa. Ukupna vrednost radova je oko 250. 000 dinara, a izvođač je firma “Big Boss” iz Kikinde, koja je dala najpovoljniju ponudu, rekla je Aleksandra Đuričin, predsednica Mesne zajednice Novo Miloševo: ,,U zgradi Omladinskog doma je smešteno Udruženje seoskog folklora veterana „Teodor Pavlović”. U toku su radovi na zameni dotrajalih vrata. Trudimo se koliko god je moguće da pomognemo našim udruženjima. Imamo oko 15, što sportskih, što kulturno - umetničkih udruženja, koji se najvećim delom finansiraju iz sredstava mesnog samodoprinosa.” Duško Pajić, predsednik USFV „Teodor Pavlović“ je istakao da će zamenom vrata dobiti kvalitetnije uslove za rad: „Nova vrata će nam puno značiti. Ušteda prilikom grejanja, bolje dihtovanje. Od kada je ovaj sastav ljudi u Mesnoj zajednici dobijamo apsolutnu podršku. Ova investicija je takođe od strane Mesne zajednice. Zahvaljujem se ljudima koji su glasali za ovaj projekat. Predsednica Mesne zajednice nam izlazi u susret, a svi članovi iste su glasali za zamenu vrata. Ja im se zahvaljujem ovim putem. Ova investicija je bila potrebna.“