Moramo promeniti navike i stimulisati inicijativu

Bilo je propusta sa naše strane i to je dobro spoznati da ne bi pravili identične greške u budućnosti - Saša Maksimović

Na Izbomoj skupštini Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Novi Bečej, koja je održana 15.04.2015. godine, za predsednika opštinskog odbora po drugi put je izabran Saša Maksimović.

1. Kada analizirate rad Opštinskog odbora SNS u proteklom mandatu, kada ste bili na njegovom čelu, čime ste zadovoljni, a šta bi ste možda drugačije uradili ili promenili?

Opštinski odbor Srpske napredne stranke je osnovan u oktobru 2008. Godine i do današnjeg dana broji nešto preko 1400 članova u opštini Novi Bečej. Do tog broja članova kao i podrške koju stranka ima od građana nije si se stiglo brzo a ni preko noći.

Podsetiću Vas na rezultate ovog opštinskog odbora. U Martu mesecu 2014, na republičkim izborima, Srpska napredna stranka je osvojila 47,6 % glasova a podršku građana je potvrdila i na izborima za savete Mesnih zajednica Novi Bečej i Kumane gde je osvojila 11 od 16 i 7 od 11 mesta u savetima. Kada se osvrnem na prethodni period ne mogu da kažem da nisam zadovoljan ali sigumo da su neke stvari mogle drugačije kao recimo drugačija kadrovska politika. Bilo je propusta sa naše strane i to je dobro spoznati da ne bi pravili identične greške u budućnosti.

2. Da li ste zadovoljni podrškom i saradnjom sa centralom Vaše partije?

Saradnjom sa centralom stranke i podrškom sam više nego zadovoljan a mislim da je i obrnuto. Opštinski odbor Novi Bečej nije imao većih trzavica od svog osnivanja, nije imao unutrašnjih problema, rad je svakodnevan. Za razliku od većine stranaka opštinski odbor SNS, kao i svi funkcioneri koji učestvuju u vršenju vlasti, bilo u lokalnoj samoupravi ili od skora mesnim zajednicama podnose na svakih šest meseci izveštaj članstvu i tada su svi funkcioneri u obavezi da obiđu sve mesne odbore. Ova praksa nije određena od strane centrale stranke već je utvrđena od strane nas samih. Veliki probiem svih stranaka koje vrše vlast je udaljavanje od članstva i od građana koji su za njih glasali. Mi se trudimo da se to nama ne desi, da sa obe noge čvrsto stojimo na zemlji i verujem da će tako i ostati.

3. Kakvi su planovi Opštinskog odbora SNS u Novom Bečeju za naredni period?

S obzirom da Srpska napredna stranka učestvuje u vršenju vlasti na lokalnom nivou, stava sam da se neke stvari u narednom periodu moraju menjati i to ne samo u našim redovima već i našim i glavama naših sadašnjih koalicionih partnera pa bogami i budćih partnera ko god posle izbora on bio. Pre svega moramo menjati odnos prema radu. Radna etika nije nam na visokom nivou, a ni štednja nam nije jača strana. Nedostaje nam disciplina, izgubili smo veru, navikli smo da živimo u sistemu u kojem samo tražimo i uzimamo od države, ili troškarimo ono malo što imamo. To je model ponašanja u društvu, populizma i samoprevare, u kojem je na izborima važno pobediti po svaku cenu i posle toga ništa više nije važno i to je problem u svakoj opštini u Srbiji. Da bi krenuli napred moramo promeniti navike i stimulisati inicijativu, individualnost i ideje i nikada ne trošiti više nego što možemo na stvari koje nisu prioritet.

4. Pošto ste poslanik u republičkom parlamentu da li biste mogli da uporedite rad lokalnog i nacionalnog parlamenta i da kažete na koji način oba parlamenta utiču na svakodnevni život građana opštine Novi Bečej?

Teško je porediti lokalni i republički parlament. lako rade sličan posao, često je rad odbornika u lokalnom parlamentu mnogo sadržajniji sa mnogo manje dnevnopolitičkih ubiranja poena od Narodne skupštine, ali je to razumljivo prvenstveno zbog direktnog prenosa sednica Narodne skupštine Republike Srbije. U svakom slučaju oba parlamenta itekako utiču na živote građana Srbije. Srbija ima većinom odlične zakone ali je njihova primena već neki drugi problem. Rezultati rada Parlamenta i Vlade Republike Srbije su vidljivi u prvim mesecima ove godine, Srbija skoro da nije imala deficit. Već sada se vidi da će ekonomski podaci ove godine biti daleko bolji od očekivanja i procena i to su ozbiljni pokazatelji da se stanje popravlja, a za godinu dana rezultati će se još bolje videti. Naravno da će se takva politika odraziti na ukupno stanje i u opštini Novi Bečej. Ono što je na nama kao Ijudima koji se bave politikom na lokalnom nivou je da ne čekamo neko bolje vreme, već da počnemo da menjamo stvari počev od sebe samih. Svi koji miste da dobro rade neka se osvrnu oko sebe neka razgovaraju sa građanima jer kada čak i najjednostavnije stvari izgledaju tako daleko, to znači da moramo da menjamo stvari u Srbiji.

Opština Novi Bečej dobitnik povelje „Lider održivog razvoja“

Lokalna samouprava Novi Bečej jedan je od dobitnika povelje „Lider održivog razvoja“ koja se dodeljuje opštinama i gradovima za postignute izuzetne rezulate u razvoju i primeni obnovljivih izvora enerije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji.

Povelja je uručena u okviru treće Konvencije godišnjeg Programa za gradove i opštine Srbije koju je 21. aprila u Zrenjaninu organizovao Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF). Konvencija u Zrenjaninu okupila je više od 200 učesnika iz 20 lokalnih samouprava, na kojoj je predstavljeno preko 200 infrastrukturnih projekata i projekata u domenu energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Jedan od ciljeva ovog skupa je da se na jednom mestu povežu predstavnici opština i gradova, odnosno nosioci projekata sa finansijerima i nosiocima tehnologija - kompanijama.

Razmena iskustava između skupština opština srednjobanatskog okruga

Treći sastanak predsednika i sekretara skupština opština srednjobanatskog okruga, u koji spadaju: Zrenjanin, Sečanj, Srpska Crnja, Žitište i Novi Bečej, održan je u petak 8. maja u Novom Bečeju. Inicijativu da se ovakvi sastanci održavaju jednom mesečno pokrenuo je februara sekretar Skupštine grada Zrenjanina, Milan Mrkšić. Cilj sastanaka je da se razmene iskustva, objašnjava predsednik SO Novi Bečej, Miljan Jakšić: „Uvek ima problema u funkcionisanju skupština opština, jer je dosta nedefinisanih zakona i ovo je prilika da se uskladimo i nadopunimo u iskustvima. Sekretar Skupštine grada Zrenjanina, Milan Mrkšić, dugo je u ovom poslu i ima mnogo iskustva, pa se od njega može dosta naučiti o funkcionisanju lokalne samouprave. Ovo je treći po redu sastanak i sigumo je da sve ovo pomaže, najpre, sekretarima skupština opština, koji moraju dobro da poznaju sve zakone i pravilnike, kako bi sprovodili odluke na pravi način. Suština je da su ovi sastanci vrlo pozitivni, jer evo i pre zvaničnog početka sastanka već postoje teme o kojima se priča, pitanja koja se postavljaju i odgovori koji se dobijaju.“

OŠ „Dositej Obradović“ domaćin takmičenja u atletici

Opštinsko takmičenje u atletici održano je 5. maja, a OŠ „Dositej Obradović“ iz Bočara je dvanaesti put bila domaćin takmičenja. Učestvovalo je svih pet osnovnih škola iz opštine sa 60 takmičara.

Takmičilo se u sledećim disciplinama: sprint na 1OOm i 300m dečaci i devojčice, zatim sprint na 600m devojčice, i 800m dečaci, bacanju kugle, skoku u vis i dalj i štafeti, istakla je Milica Mihajlović, direktorka škole: „ Takmičenje je proteklo u sportskom duhu. Nakon podele medalja i pehara, nastavnici i učenici su uz progodan program nastavili druženje nastavili u prostorijama škole“.

Ostvareni su zapaženi rezultati. Prvo mesto u ekipnom takmičenju su osvojili dečaci i devojčice iz OŠ ,,Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa, drugo, dečaci i devojčice iz OŠ „Miloje Čiplić“ iz Novog Bečeja. Učenici iz OŠ „Josif Marinković“ su osvojili treće mesto, kao i učenice iz OŠ „Dositej Obradović“. 24 učenika se plasiralo na Okružno takmičenje. Diplome je obezbedila škola domaćin, dok je pehare i medalje obezbedio Sportski savez opštine Novi Bečej.

Mladi vatrogasci se pripremaju za takmičenje

Zvanične pripreme mlađih kategorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Novog Miloševa za regionalno takmičenje koje će se održati u Mužlji krajem maja, započele su 25. aprila. Na prozivci ispred novomiloševačkog Vatrogasnog doma za kategoriju pionira i na fudbalskom stadionu za kategoriju juniora, pojavio se impozantan broj novih, ali i starih članova. Članovi DVD Novo Miloševo zahvalni su svoj deci, ali i njihovim roditeljima. Posebnu zahvalnost, kako kažu, duguju OŠ “Dr Đorđe Joanović”, na čelu se direktorkom Isidorom Pap i nastavnikom fizičkog obrazovanja, Ivicom Vlahovićem, koji su pomogli u realizaciji programa. “Pred nama je vrio kratak pripremni period, pa zbog toga radimo u dogovoru sa decom i radnim danima posle škole, ali nećemo dozvoliti da deca popuste u školi”, rekao je Dragan Kocalović, komandir DVD Novo Miloševo.

Radovi na rekonstrukciji vodovodnog prstena u Bočaru

Mesna zajednica Bočar je sredinom aprila raspisala javnu nabavku za najboljeg ponuđača koji će obaviti radove na rekonstrukciji vodovodnog prstena u ovom naseljenom mestu, u ulicama Maršala Tita i Vojvođanskoj. Na konkurs su se prijavile dve firme, “Neptun“ iz Novog Sada i „Hidrovod“ iz Pančeva, a posao je dobila pančevačka firma, objasnio je Igor Munćan, predsednik Saveta Mesne zajednice Bočar: „Firma “Neptun“ nije imala potpunu dokumentaciju, tako da je “Hidrovod“ dobio posao. Potpisali smo ugovor prošle nedelje, a početak radova očekujemo 26. maja. U pitanju su dve ulice, Maršala Tita i Vojvođanska, u dužini od oko 440 metara. Posao će trajati oko 30-35 dana, pa završetak radova očekujemo krajem juna. Konkurisali smo i za nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U pitanju su sredstva od oko 4.000.000 dinara. Iskreno se nadam da će nam ta sredstva biti odobrena i da ćemo nastaviti rekonstrukciju glavnog vodovodnog prstena. Sa tim sredstvima završili bismo kompletni vodovodni prsten.“ Rekonstrukcijom vodovodnog prstena dobiće se na kvalitetu vode, što i jeste cilj ove akcije, zaključio je Munćan.

Parking i plato za bicikle ispred zgrade MZ Kumane

Završeni su radovi na izgradnji parking prostora i platoa za bicikle ispred zgrade Mesne zajednice Kumane

Početkom 2014. godine JP ,,Komunalac“ je preuzeo posao vodosnabdevanja u naseljenom mestu Kumane i samim tim budžet MZ Kumane je znatno smanjen. Ono što se Komunalac obavezao tada iz nekih moralnih razloga jeste da nešto od tog posla, odnosno tih sredstava koje ubere od građana naseljenog mesta Kumane vrati Kumanu. Miloš Zvekić, direktor JP ,,Komunalac“ je rekao da je ovo jedna u nizu planiranih akcija, koja će Kumančanima doneti bolje uslove u pogledu dolaska u mesnu zajednicu: „Više neće morati da parkiraju svoja vozila po blatnjavoj bankini, jer je izbetoniran plato za ostavljanje biciklova, tako da je to samo jedan u nizu od poslova koje će Komunalac preduzeti, kako bi bar deo sredstava završio u Kumanu. Napomenuo bih i to da je MZ Kumane pružila veliku podršku u ovom poslu. Gajimo jedan zdrav poslovni odnos, kako u ostalom i treba da bude.“ Goran Stančić, sekretar Saveta MZ Kumane se pohvalio veoma dobrom saradnjom između MZ Kumane i JP ,,Komunalac“ Novi Bečej: “Iz te saradnje izniklo je obostrano rešenje problema ove dve firme, a to je izgrađen parking, koji će biti od koristi i građanima koji dolaze u mesnu zajednicu, a i građanima koji dolaze u Komunalac. Do sada je bilo zaista teško pristupačno građanima, pogotovo kada su kišni dani u pitanju, pa nisu mogli ni da parkiraju ni da izađu iz svojih auta, tako da će sada biti pristupačan prilaz za obe firme.“

Završeno uređenje centra Novog Bečeja

Najuži deo centra, odnosno ulice Maršala Tita, Žarka Zrenjanina i Sonje Marinković su dobile novi izgled. Radovi su obuhvatili kompletno uređenje i rekonstrukciju trotoara, platoa i zelenih površina

Polovina sredstava obezbeđena je iz opštinskog budžeta, a drugu polovinu obezbedilo je Ministarstvo privrede, koje je i odobrilo ovaj projekat, rekao je Matija Kovač zamenik predsednika opštine Novi Bečej: „Projekat koji smo započeli početkom godine, uskoro će biti završen, Novi Bečej je upravo ovim projektom, vrednim 6,2 miliona dinara dobio potpuno drugačiji izgled u ulicama: Žarka Zrenjanina, Maršala Tita i Sonje Marinković. To su površine koje koriste sugrađani, stanovnici opštine, kao i gosti i turisti. Zaista smo zadovoljni urađenim. Firma koja je pobedila na tenderu Ministarstva privrede, „Eko gradnja“ Melenci, zaista je kvalitetno i vrlo ažurno uradila sve radove. Verujem da su svi Novobečejci ponosni što ove površine izgledaju lepo i kulturno. Konkurs Ministarstva privrede je ispratila opština, projekat je uradila Direkcija, dok je Kancelarija za lokalno ekonomski razvoj konkurisala u ime opštine. Posebnu zahvalnost Novi Bečej i građani duguju, narodnom poslaniku Saši Maksimović, koji je svojim kontaktima u Ministarstvu privrede pomogao da opština dobije sredstva.“

Ovim radovima završena je kompletna rekonstrukcija centra Novog Bečeja, jer je njegov drugi deo obnovljen u više faza u toku prethodnih godina.

Ove godine lokalna samouprava je dobila sredstva od Ministarstva privrede i za uređenje industrijske zone u Novom Miloševu. Kovač je rekao da Novi Bečej i druga naseljena mesta opštine u narednom periodu mogu da očekuju nastavak ovakvih i sličnih akcija: „Dosta godina se ulagalo i svaki napredak se vidi. Verujem da građani pohvaljuju ovakve aktivnosti. Takođe, smatramo da i naseljena mesta Bočar, Novo Miloševo i Kumane imaju potrebu za ovakvim i sličnim ulaganjima, i to će u narednom periodu u svakom slučaju, biti jedan od prioriteta opštine.“

Odobrena dodatna sredstva za prevoz studenata

Opština Novi Bečej je potpisala ugovor o regresiranju prevoza studenata sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj, na osnovu konkursa koji je raspisao ovaj sekretarijat. U pitanju su sredstva za sufinansiranje prevoza studenata u međugradskom saobraćaju, a opština Novi Bečej jedna je od 34 opštine koje su dobile ova sredstva. Ugovor je potpisan u ponedeljak 27. aprila u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu, a opštini je dodeljen iznos od 124.686,00 dinara, navodi Igor Balmazović, šef Kabineta predsednika opštine Novi Bečej: „Naša opština je konkurisala za sredstva u visini od 500.000,00 dinara, a dobili smo samo 124.686,00 dinara, koji će biti isplaćena u dva dela, jedan do juna, a drugi od juna pa do kraja decembra. To su sredstva za godinu dana, od januara do januara, što praktično znači da se na ovaj način pokrivaju pola jedne školske godine i pola naredne. Po isteku godine, dostavićemo novu dokumentaciju o tome kako će se sredstva trošiti. U opštini već postoji određen budžet, odnosno sredstva koja se svakako izdvajaju u ove svrhe, a sredstva Pokrajinskog sekretarijata koristiće se za sufinansiranje.“

Odobren projekat u okviru programa “Evropa za građane i građanke”

Opštini Novi Bečej jedna je od dve lokalne samouprave u Srbiji kojoj je odobren projekat u vrednosti od 16.500 evra kojim je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej aplicirala u okviru martovskog poziva EU programa „Evropa za građane i građanke", za bratimljene gradove. Projekat “Be ProACTIVE” zamišljen je kao događaj koji se temelji na sportskim aktivnostima i umetničkom stvaralaštvu posredstvom kojih će se promovisati tolerancija i evropske vrednosti, kao i aktivno učešće građana u demokratskim procesima društva. Partneri na projektu su bratske opštine i gradovi Novog Bečeja: Buzet (Hrvatska), Mezetur (Mađarska) i Šturovo (Slovačka), kao i opština Kvatro Kastela (Italija). Predstavnici ovih opština i gradova okupiće se u Novom Bečeju od 9. do 13. septembra ove godine i kroz zajedničke aktivnosti definisati svoje viđenje ”evropskog identiteta”.

“Projekat je inspirisan lansiranjem Evropske nedelje sporta, koju Evropska komisija po prvi put organizuje ove godine od 7. do 13. septembra, a čiji je cilj podsticanje građana na fizičku aktivnost kao jedan od važnih preduslova za mentalno i fizičko zdravlje pojedinca koji aktivno učestvuje u društvenom, ekonomskom i političkom životu jedne zajednice”, kaže Nadica Abramović, stručni saradnik za evropske integracije u Kancelariji za LER opštine Novi Bečej, koja je bila zadužena za pisanje projekta.