logoban

Registrovani korisnici imaju pristup celokupnom sadržaju sajta, bolje rezultate pretrage, mogućnost komentarisanja članaka, kvalitetnije fotografije i druge pogodnosti. Kako da se registrujem?
 

Đaci u Bočaru u toplim učionicama

Stari kotlovi i problemi sa grejanjem sada su prošlost, jer je uvedeno grejanje na gas

Lokalna samouprava opštine Novi Bečej odvojila je oko dva miliona dinar a iz budžeta za rekonstrukciju grejanja u OŠ “Dositej Obradović” u Bočaru. Bočarska osnovna škola jedina je škola u naseljenim mestima opštine koja je do sada imala grejanje na naftu, zbog čega su zaposleni i učenici imali dosta problema i često hladne učionice. Stari kotlovi i problemi sa grejanjem sada su prošlost, jer je uvedeno grejanje na gas.

Da je ovo rešenje najbolje u datom trenutku, misli i predsednik opštine, Saša Šućurović: “Da li ćemo osetiti uštedu i efikasnost? Sigurno da hoćemo, ali sve naredne rekonstrukcije ćemo raditi po nekom drugom planu. Očekujemo svakako javno privatno partnerstvo, gde bismo mogli na osnovu uštede da dođemo do novih sistema. Ima novih, obnovljivih izvora energije koji su sigurno još jeftiniji i mislimo da će to biti pravac u kom će lokalna samouprava delovati, kako bismo uštedeli, pre svega, novac koji lokalna samouprava plaća svim školama. Ima projekata koje raspisuju i pokrajinski sekretarijati i ministarstva. Treba da učestvujemo. Ima projekata i iz Evropske unije. To je sigurno budućnost energetske efikasnosti.”

S obzirom da Mesna zajednica Bočar sredstvima iz svog budžeta i samodoprinosa pomaže OŠ “Dositej Obradović”, sigurno je da će ušteda energije zahvaljujući novom grejanju, osim školi, biti značajna i samoj Mesnoj zajednici, smatra njen predsednik, Igor Munćan. Uslovi u učionicama su mnogo bolji za učenje i rad đaka i nastavnika, mnogo je toplije pa se Iakše prati i nastava, dodaje Munćan: “Mesna zajednica ima dobre odnose sa OŠ “Dositej Obradović”, i ne samo finansijski, pomažemo i tražeći zajedno konkurse. Hoćemo zajedno da adaptiramo školske terene, zajedno tražimo partnere. Ono što je jedan od većih projekata, jeste da pokušavamo da nađemo sredstva za fiskulturnu salu. Imamo neke naznake, radi se na tom planu ali o tom potom, sigurno da ćemo nastojati da i taj problem rešimo u narednom periodu.”

Kontakt

Sale Vidak
060 013 01 01
salevidak@gmail.com