Đaci u Bočaru u toplim učionicama

Stari kotlovi i problemi sa grejanjem sada su prošlost, jer je uvedeno grejanje na gas

Lokalna samouprava opštine Novi Bečej odvojila je oko dva miliona dinar a iz budžeta za rekonstrukciju grejanja u OŠ “Dositej Obradović” u Bočaru. Bočarska osnovna škola jedina je škola u naseljenim mestima opštine koja je do sada imala grejanje na naftu, zbog čega su zaposleni i učenici imali dosta problema i često hladne učionice. Stari kotlovi i problemi sa grejanjem sada su prošlost, jer je uvedeno grejanje na gas.

Da je ovo rešenje najbolje u datom trenutku, misli i predsednik opštine, Saša Šućurović: “Da li ćemo osetiti uštedu i efikasnost? Sigurno da hoćemo, ali sve naredne rekonstrukcije ćemo raditi po nekom drugom planu. Očekujemo svakako javno privatno partnerstvo, gde bismo mogli na osnovu uštede da dođemo do novih sistema. Ima novih, obnovljivih izvora energije koji su sigurno još jeftiniji i mislimo da će to biti pravac u kom će lokalna samouprava delovati, kako bismo uštedeli, pre svega, novac koji lokalna samouprava plaća svim školama. Ima projekata koje raspisuju i pokrajinski sekretarijati i ministarstva. Treba da učestvujemo. Ima projekata i iz Evropske unije. To je sigurno budućnost energetske efikasnosti.”

S obzirom da Mesna zajednica Bočar sredstvima iz svog budžeta i samodoprinosa pomaže OŠ “Dositej Obradović”, sigurno je da će ušteda energije zahvaljujući novom grejanju, osim školi, biti značajna i samoj Mesnoj zajednici, smatra njen predsednik, Igor Munćan. Uslovi u učionicama su mnogo bolji za učenje i rad đaka i nastavnika, mnogo je toplije pa se Iakše prati i nastava, dodaje Munćan: “Mesna zajednica ima dobre odnose sa OŠ “Dositej Obradović”, i ne samo finansijski, pomažemo i tražeći zajedno konkurse. Hoćemo zajedno da adaptiramo školske terene, zajedno tražimo partnere. Ono što je jedan od većih projekata, jeste da pokušavamo da nađemo sredstva za fiskulturnu salu. Imamo neke naznake, radi se na tom planu ali o tom potom, sigurno da ćemo nastojati da i taj problem rešimo u narednom periodu.”

Novi izgled fiskulturne sale u OŠ „Dr Đorđe Joanović”

Nakon što je prošle godine opština pomogla adaptaciju sale u OŠ “Josif Marinković”, sada je ta aktivnost sprovedena u OŠ “Dr Đorđe Joanović ”

U Osnovnoj školi „Dr Đorđe Joanović” u Novom Miloševu završeno je renoviranje fiskultume sale, a časovi fizičkog vaspitanja za osnovce sada se odvijaju u uređenom i bezbednom prostoru. Opština Novi Bečej je za sanaciju parketa i označavanje terena izdvojila 500.000 dinara, istakao je Matija Kovač, zamenik predsednika opštine: “Nakon što smo prošle godine finansirali rekonstrukciju sale u OŠ “Josif Marinković“, stigla je na red i OŠ „Dr Đorđe Joanović“. Vemjem da ćemo u budućnosti naći načina da rešimo i pitanje sale u Bočaru, koja u suštini nedostaje. Projekat privodimo kraju. Trenutno smo u Novom Miloševu, na veliko zadovoljstvo sportista koji će ovu salu koristiti, i naravno, pre svega, učenika škole. Verujem da i na ovaj način pomažemo razvoj sporta i naravno fizičkog vaspitanja svih mladih ljudi.“

Učenici OŠ „Dr Đorđe Joanović” nestrpljivo čekaju da nastava iz fizičkog vaspitanja počne da se sprovodi u adaptiranoj fiskulturnoj sali. Direktorka škole Isidora Pap, kaže da je adaptacija ovog prostora bila neophodna, jer je parket bio u dosta lošem stanju: “Parket bi skroz propao da to nije urađeno ove godine, jer je bilo delova na kojima nije ni bilo laka. Sala je lakirana iz dva sloja, a i označavanje je pravilno i profesionalno urađeno. Deci, pre svega, iz bezbednosnih razloga znači, jer ne klizi više. Sada imaju dobar teren, pravilno iscrtan. Takođe, sada mogu da koriste sve ono što imaju, a nisu mogli, zbog lošeg stanja parketa.“

Podizanjem ekološke svesti do čistije životne sredine

U OŠ „Stančić Milan - Uča“, u Kumanu, od 1. januara do 30. juna realizuje se projekat „Čuvajmo prirodu, priroda će čuvati nas“, s ciljem podizanje nivoa ekološke svesti svih članova lokalne zajednice. Projekat se realizuje u saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama sa teritorije opštine Novi Bečej i Brantner - otpadnom privredom, kao generalnim pokroviteljem ove akcije. Projekat ima ukupno pet faza: promocija ekologije i razvoj ekološke svesti (predavanje, promocija značaja i rada Brantner - otpadne privrede d.o.o.); uređenje životne sredine; promocija zdravog načina života (pešačenje do starog hrasta, turnir u starim sportskim disciplinama); kreativne radionice; prikupljanje sekundarnih sirovina (čep za hendikep, stara hartija).

Kako navode iz OŠ “Stančić Milan - Uča”, želja je da se u realizaciju ovog projekta uključe svi zainteresovani učenici i radnici škole, kao i zainteresovani predstavnici roditelja i lokalne zajednice, kao volonteri i učesnici. Zato ovim putem upućuju javni poziv i najavljuju prvu aktivnost - promociju ekologije i razvoj ekološke svesti, kao i predavanje i promociju značaja i rada Brantner otpadne privrede, koje će se održati u prostorijama škole.

Puna sala Doma kulture u Kumanu

Osmomartovski koncert Kulturno-umetničkog društva „Jovan Aćimac“ iz Kumana održan je veče pre Dana žena, u subotu, 7. marta. Gosti na koncertu su bili članovi KUD-a „Vuk Karadžić“ iz Sanada. Izvođači su, pred punom salom Doma kulture, u okviru koncertnog programa predstavili igre iz Banata, Slavonije, Leskovca, Vranja, Vojvodine, Pčinje, Mačve i Krajišta, a svojom pesmom publiku su uveselile i Stefanija Strajnić i Katarina Kaluđerski. Nakon koncerta, organizovano je zajedničko druženje u prostorijama KUD-a „Jovan Aćimac“. Kao i prethodnih godina glavni sponzor koncerta bila je Mesna zajednica Kumane.

Kumančani skupljali smeće sa ulica

Mesna zajednica Kumane je u protekle dve nedelje pokrenula akciju čišćenja ulica u Kumanu. Ovo je period kada još uvek nije počela sezona održavanja zelenih površina, u smislu košenja travnjaka i prskanja, pa su zato radnici Mesne zajednice obilazili ulice i prikupljali smeće. Mesna zajednica Kumane se ovim poduhvatom trudi da selo izgleda što čistije, a u isto vreme akcijom poručuje i moli svoje građane da više obraćaju pažnju na svoju životnu sredinu, jer će samo tako ovo naseljeno mesto i izgledati lepše.

Građani će opet odlučivati o samodoprinosu

„Pošto je jedan manji deo građana Novog Bečeja tvrdio da je referendum raspisan na deset godina i da je to dug period, mi im pružamo šansu da sada stave taj referendum na ispit, pa ako građani donesu odluku da samodoprinosa nema, neće ga biti, a ako se izglasa, normalno da će ga biti i dalje “ - Mirjan Jakšić

Na 27. sednici Skupštine opštine Novi Bečej odbomici su doneli niz važnih odluka, a između ostalih doneta su rešenja o davanju saglasnosti na finansijske planove Mesnih Zajednica Novi Bečej, Novo Miloševo, Kumane i Bočar za 2015. godinu. Odbornici su, takođe, doneli i rešenja o davanju saglasnosti na finansijski plan Sportskog saveza opštine Novi Bečej za tekuću godinu.

Na sednici održanoj 13. februara u Svečanoj sali Skupštine opštine, kojom je predsedavao Mirjan Jakšić, predsednik SO Novi Bečej, doneta je i odluka na osnovu koje će odsek za finansije i privredu Opštinske uprave Novi Bečej angažovati najpovoljnijeg revizora za eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine Novi Bečej za 2014. godinu: „Sednica je dobro protekla. Opozicija nije bila prisutna, a zašto, ne znam. Međutim, usvojeno je dosta važnih tačaka. Ušli smo u proces kupovine kuće u Novom Miloševu gde će se proširiti sportska hala. Neki odbornici su tražili da se odbornička grupa svede na svega tri člana umesto pet, jer su hteli da budu prepoznatljivi. Nama to nije smetalo, pa smo i to usvojili.“

Kao najvažniju tačku dnevnog reda 27. sednice SO, Jakšić izdvaja odluku o raspisivanju referenduma za ukidanje samodoprinosa u naseljenom mestu Novi Bečej, a na osnovu koje će svi građani koji imaju izborno pravo moći da se izjasne o tome za samodoprinos: „Pošto je jedan manji deo građana Novog Bečeja tvrdio da je referendum raspisan na deset godina i da je to dug period, mi im pružamo šansu da sada stave taj referendum na ispit, pa ako građani donesu odluku da samodoprinosa nema, neće ga biti, a ako se izglasa, normalno da će ga biti i dalje.“

Bolji uslovi života za ratne veterane

“U saradnji sa lokalnom samoupravom Novi Bečej trudićemo se da ostvarimo olakšice za sve ratne veterane, učesnike ratova od 1990. do 1999. godine” - Vujica Golušin.

Uz podršku lokalne samouprave i Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Udruženje Srpskih ratnih veterana (SRV) uskoro će organizovati predavanje na temu ratne trauma i, posebno, post-traumatsko-stresnog-poremećaja (PTSP), koji utiču na mnoge veterane i njihove porodice. Nažalost, PTSP je poznat, ali nije priznat među većinom psihologa i psihijatara u Srbiji, a još manje među samim veteranima, tvrdi predsednik Udruženja, Srđan Jelić. Kada su u pitanju ratne dnevnice, spor pred Međunarodnim sudom u Strazburu nije izgubljen, kaže Jelić: “Spor je vraćen na Srpsko pravosuđe, a kraj tog dugog spora očekuje se uskoro.”

Potpredsednik Udruženja Srpskih ratnih veterana, Vujica Gološin, kaže da će se SRV zalagati i da ratni veterani opštine Novi Bečej dobiju odgovarajuće beneficije koje se tiču komunalija: “U Beogradu je SRV svojim članovima ostvario 50% popusta na usluge infostana. U saradnji sa lokalnom samoupravom Novi Bečej trudićemo se da ostvarimo olakšice za sve ratne veterane, učesnike ratova od 1990. do 1999. godine.”

SRV je udruženje u okviru kojeg se dobrovoljno udružuju ratni veterani, porodice poginulih i umrlih i ratni vojni invalidi. Udruženje je neprofitnog i nepolitičkog karaktera, a sredstva stiče iz budžeta Republike Srbije, donacija, priloga pojedinaca i organizacija, od fondova i fondacija, poklona, zaveštanja, legata i članarine. Udruženje deluje na teritoriji Republike Srbije, a osnovni ciljevi su: negovanje i razvijanje patriotizma, slobodarskih ambicija i trajnih vrednosti čoveka; pružanje stručne pomoći veteranima, ratnim invalidima, njihovim porodicama, kao i porodicama poginulih i umrlih veterana okupljenih u SRV; ostvarivanje većih mogućnosti za pružanje pomoći članovima; poboljšanje njihovog svakodnevnog života, npr. stipendiranjem talentovanih i siromašnih članova, obezbeđivanjem humanitame pomoći, kroz saradnju sa humanitarnim organizacijama i iz drugih donacija; čuvanje uspomena na poginule i preminule borce; podizanje spomenika i drugih obeležja poginulim borcima; prikupljanje, čuvanje i obrada podataka o ratnim događajima.

Opštinska organizacija invalida rada obeležila Dan žena

Opštinska organizacija invalida rada je interesantnim edukativnim predavanjem o emocijama obeležila 8. mart, Međunarodni dan žena.

Predsednik OO invalida rada, Vojislav Lukačev, damama je uz prigodan cvet čestitao praznik i pozdravio prisutne goste: načelnicu Penzijsko-invalidskog osiguranja Zrenjanin, Milijanu Živanović, predstavnicu opštine Novi Bečej i čianicu Opštinskog veća, Olgu Lalić i potpredsednika Saveza invalida rada Vojvodine, Stevana Radišića. Prisutnima se obratila i Olga Lalić, članica Opštinskog veća, koja je svojim sugrađankama čestitala praznik i kratko napravila osvrt na period kada su žene počele da se bore za svoja prava tj. ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost između žena i muškaraca.

Lukačev je potom prezentovao plan i program rada Udruženja za 2015. godinu i podsetio da je cilj Udruženja da svojim članovima omogući lakši, lepši, zdraviji i kvalitetniji život.

Predavanje na temu „Emocije“, održala je Ivana Jovčić, specijalista javnog zdravlja.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu predstavio konkurse sekretarijata za bespovratna i druga sredstva

“Nema nikakvog razloga da u Banatu, koji je najmanje zastupljen na našim konkursima i povlači najmanje bespovratnih sredstava, ne bude ista situacija kao u južnoj Bačkoj, ili nekim delovima Srema“ – Bogaroški

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški, posetio je opštinu Novi Bečej 13. februara, kako bi poljoprivrednicima blagovremeno predstavio sve planirane konkurse sekretarijata. Na ovaj način blagovremeno će biti obavešteni svi koji su zanteresovani za ulaganje u primamu proizvodnju, rekao je Bogaroški: “Imamo utisak da to što radimo nije poznato jednako u svim lokalnim samoupravama. To pokazauje i sama činjenica da četiri ili pet lokalnih samouprava privlače najveći deo investicija, pri tome, mislim na poljoprivrednike. Nema nikakvog razloga da u Banatu, koji je najmanje zastupljen na našim konkursima i povlači najmanje bespovratnih sredstava, ne bude ista situacija kao u južnoj Bačkoj ili nekim delovima Srema. Sekretarijat će biti na raspolaganju u svakom momentu, da pomogne Ijudima da ostvare svoje pravo.“

Na tribini se govorilo i o ideji da poljoprivredni proizvođači mogu da podignu kredit, jer kako Pokrajinski sekretarijat daje bespovratna sredstva po izvršenoj investiciji, jednom broju potencijalnih korisnika sigurno je problem inicijalni kapital koji moraju imati da bi krenuli u investiranje. Zbog toga su, u saradnji sa Razvojnim fondom Vojvodine i Pokrajinskim fondom za razvoj poljoprivrede, usaglašeni konkursi, kaže Bogaroški: „Po prvi put ove godine poIjoprivrednici mogu prvo da konkurišu za kreditne linije Razvojnog fonda. Kamate su tu izuzetno povoljne, od 1 do 4 odsto, a onda, po završetku investicija da se obrate Sekretarijatu, i na našim kon- kursima ostvare pravo na bespovratna sredstva do 50 posto od vrednosti investicija. Ove godine ćemo se truditi da maksimalno iskoristimo sredstva, i to upravo na ovaj način, tako što idemo od opštine do opštine, razgovaramo direktno sa poljoprivrednim proizvođačima. Nadam se da će zbog toga iz Novog Bečeja, ove godine umesto četiri korisnika, minimalno biti tri puta više.“

KZM ugostila predstavnike Ministarstva za omladinu i sport

„Ovo je naš prvi susret u Novom Bečeju. Srećni smo što su prihvatili poziv i posetili naš budući omladinski centar. Pričali smo o saradnji i podršci Ministarstva omladine i sporta Kancelariji za mlade preko projekata “ - Dejan Vuletaš

Tokom posete Kancelarije za mlade (KZM) u Novom Bečeju, pomoćnica ministra za omladinu i sport, Snežana Klašnja, rekla je da Ministarstvo omladine i sporta podržava kvalitetne programe i projekte koji su usmereni ka povećanju aktivizma mladih. Ona je obišla prostorije Kancelarije i deo koji se renovira, u Staroj vranjevačkoj opštini i zadovoljna onim šio je videla izjavila je: ,,Mi kao Ministarstvo omladine i sporta mislimo da je izuzetno važno da mladi ljudi imaju prostor u kome će boraviti. Ovo je dobra ideja da to bude hostel u kome će ujedno moći da se izvršavaju odgovarajuće obuke, koje su u funkciji boljeg života, kvaliteta i zapošljavanja kao i aktivnog učešća mladih u društvu. To je važno zato što mladi ljudi imaju priliku da zajedno sede, da zajedno uče, da se zajedno druže, a na jednom mestu će biti i mesto za prenoćište i sa druge strane funkionalni prostor koji je za odgovarajuću obuku i sa treće strane će biti lepa prilika da mladi ljudi dolaze ovde, a isto tako da mladi ljudi iz Novog Bečeja odlaze u druge delove Srbije i šire u inostranstvo i da razmenjuju svoja iskustva. Za sve što se odnosi na nacionalnu strategiju za mlade i sprovođenje nacionalne strategije, koristimo tri mehanizma. Jedan mehanizam su kancelarije za mlade, drugi jesu udruženja građana koja sprovode ciljeve, koja imaju iskustva i treci mehanizam je fond za mlade talente.“

U Novom Bečeju je do sada nagrađeno 28 srednjoškolaca i studenata iz pomenutog fonda u ukupnom iznosu od preko 7.5 miliona dinara. Ministarstvo je podržalo Udruženja građana u Novom Bečeju sa preko 17 miliona dinara do sada, a KZM sa oko 1.5 miliona dinara. Dejan Vuletaš, direktor Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej je rekao da je zadovoljan što je imao priliku da ugosti pomoćnicu ministra za sport i omladinu: „Ovo je naš prvi susret u Novom Bečeju. Srećni smo što su prihvatili poziv i posetili naš budući omladinski centar. Pričali smo o saradnji i podršci Ministarstva omladine i sporta Kancelariji za mlade preko projekata.“