Široka i raznovrsna aktivnost

U našoj opštini je nastavljana aktivnost vezana za sprovođenje privredne reforme. Održano je nekoliko konferencija Socijalističkog saveza a najbrojniji su sastanci u radnim organizacijama, gde se sastaju organi samoupravljanja, Osnovne organizacije SK, stručni kolegijumi i radni kolektivi u cellini.

Može se uopšteno odmah na početku reči da skoro svi vrše preračunavanja i da traže svoje mesto u novim uslovima.  Naravno, negde se u tome dalje otišlo i raspravlja se potpuno konkretno, a negde, iako u manjem broju slučajeva, razgovori su dozirani načelnim razmatranjem.

Na sastancima socijalističkog saveza poljoprivredne proizvođače najviše interesuju cene,  i na tim skupovima se vode najkonkretniji razgovori. Ti sastanci su veoma neposredni,  i zemljoradnici pokazuju veliki interes za sve instrumente koje je reforma donela. Pitanja su mnnogobrojna i nepreterujemo ako kažemo da je do reči jedva moglo doći, jer svako je želeo nešto da pita.

Ne poštuju zakon

Počev od 9. aprila 1965. godine stupio je na snagu Osnovni zakon o radnim odnosima. Nekoliko odredaba ovog zakona jasno regulišu načine stupanja na rad, odnosno zasnivanje radnog odnosa, s tim što posebno ističu i pitanje angažovanja lica za poslove, koji po svojoj prirodi ne traju duže od tri dana.

Međutim, neke naše poljoprivredne organizacije (PD „Biserno ostrvo“ i PD „Jezero“ ne poštuju ove odredbe. Naime, i dalje angažuju jedan broj radnika u svojstvu privremenih radnika, zaključujući ugovore sa njima do tri dana, no, ova lica nastavljaju i dalje da rade određene poslove.

Sigurno je da pojedini poslovi u poljoprivredi ne zahtevaju uvođenje stalnih radnih mesta, ali to ne znači da se za iste može angažovati radna snaga protivno zakonskim propisima.

Udario ga grom i ostao živ

Veoma retka nesreća je pogodila 50-godišnjeg zemljoradnika Lener Antala iz N. Bečeja; grom ga je pogodio i on je ostao živ; naravno, ne bez posledica. Slučaj se desio 15. juna po podne u njegovom vinogradu na „Kasalu“. Videvši da dolazi nevreme, Lener je ušao u svoju kolibu. Sa sobom je odneo, na svoju nesreću, i gornji deo pumpe sa svog bunara da bi ga popravio za vreme oluje. Radeći na tome, jednom je čuo veliki udar i onesvestio se. Probudio se posle izvesnog vremena i osetio veliki umor. Bio je veoma iscrpljen i zbog toga nije mogao ni da ustane. Sa velikom mukom je izašao iz svoje kućice i primetio je da blato dobro deluje na noge. Njegov sused ga je doneo kod lekara. Interesantno je da onda nije znao šta mu se desilo. Tek lekar, videvši ispekotinu na glavi i na grudima i po pričanju bolesnika, je mogao utvrditi da ga je grom udario. Odmah mu je pružio prvu pomoć i poslao ga u bolnicu u Zrenjanin. Lekari su ga detaljno ispitivali i utvdili su da su mu nervi oslabili. Jedina sreća u toj nesreći je da ima jako srce i snažan organizam. Bolest što ju je dobio od groma ispoljavala se u velikoj iscrpljenosti, oslabljenom radu srca i nesanici. Posle 8 dana provedenih u bolnici, došao je kući. I danas je pod redovnom lekarskom kontrolom. Već se bolje oseća, ali ne može da podnosi sunčevu toplotu i svega 2 sata uspe da spava dnevno.

Raspodela sredstava samo po zaključenim ugovorima

Savet za prosvetu i kulturu SO-e Novi Bečej, na svojoj nedavno održanoj sednici razmatrao je neka aktuelna pitanja iz oblasti školstva, od kojih valja pomenuti aktivnost saveta i njegovo angažovanje po pitanju dokvalifikovanja i stipendiranja nastavnog osoblja. Naime, savet za prosvetu i kulturu Skupštine opštine inicirao je potrebu dokvalifikacije nastavnog osoblja koji rade u višim odeljenjima osnovnih škola i gimnazija, a nemaju za to potrebnu stručnu spremu. Za tu svrhu obezbeđena su sredstva iz Društvenog fonda za školstvo i dodeljena školama na osnovu prijavljenog broja nastavnika i učitelja zainteresovanih za dokvalifikaciju.

Svečano proslavljen Dan ustanka

Novomiloševčani su svečano proslavili 2. avgust-Dan ustanka mesta organizujući raznovrstan kulturno-zabavni i sportski program. Toga dana u Novom Miloševu boravilo je preko 5000 gostiju što i pored svih očekivanja predstavlja iznenađujuće veliki broj. U toku prepodneva položeni su venci na spomenike i centralno groblje palih boraca a ostali deo dana protekao je u opštem veselju građana i gostiju.

U popodnevnim časovima odigrane su fudbalske utakmice između ekipa domaće Vojvodine i Proletera i Crvene zvezde iz Zrenjanian odnosno Mokrina. Večernje časove omladinci su proveli na igranci u omladinskom domu a građani su istovremeno prisustvovali programu radio-pevača iz Novog Sada, Beograda i Sarajeva.

Ipak, najviše gostiju bilo je u lokalima ugostiteljskog preduzeća Jadran, gde je veselje trajalo i do ranih jutarnjih časova. Ugostitelji su svojim gostima priredili raznovrstan asortiman jela i pića. Vredno je zabeležiti da je i pored lošeg vremena, propraćenog olujom i vetrom, potrošeno mnogo alkoholnog pića a samo piva je utrošeno više od 30 hiljada flaša.

Posmatrano u celini Dan ustanka je svečano proslavljen a Novomiloševčani su istovremeno  svojim gostima pružili sve uslove za prijatan boravak.

Narodni heroj Ljubica Odadžić

Ljubica OdadžićOdadžić Ljubica je rođena u siromašnoj seljačkoj porodici 1917. godine. Još u svojoj ranoj mladosti ona napušta dom roditelja i odlazi u Beograd gde traži posao. U svom rodnom mestu preko Milice Blažić ona se upoznala sa idejama naprednog pokreta. Dolaskom u Beograd brzo je prihvaćena od srane naprednih drugova, uz čiju pomoć je i dobila zaposlenje. Zaposlila se u Tekstilnoj fabrici „Mitić“, sada Pamučni kombinat „Beograd“.

Godine 1936. Ljubica Odadžić postaje član SKOJ-a. Već 1937. godine biva uhapšena od strane režima posle jedne iznenadne provale. Zbog svog herojskog držanja bila je od strane žandarmerije maltretirana, posle čega je izgnana iz Beograda. Krajem 1937. godine vraća se u svoje rodno mesto Kumane, gde se odmah uključuje u rad partijske organizacije. Kao član Komunističke partije, ona je u Kumanima mnogo doprinela razvoju naprednog pokreta ističući se naročito u radu sa naprednom ženskom omladinom.

Restauracija crkve – spomenika kulture

Sve doskora se nije znalo da crkva u Novom Miloševu, predstavlja istorijski spomenik velike vrednosti. Ona je sagrađena 1842. godine i jedna je od najviših crkvi u Banatu. Unutrašnjost crkve završena je 1854. godine da bi konačno bila završena 1869. godine. Njenju vrednost predstavljaju zidne slike koje je radio poznati vojvođanski slikar Nikola Aleksić i ikonostas u zlatu. Svi ostali ornamenti su takođe pozlaćeni a radio ih je akademski slikar Gojgner iz Velikog Bečkereka. Zgrada je izgrađena prema projektu bečkog arhitekte.

Od kada je crkva podignuta na njoj se nisu vršile nikakve opravke sve do danas. Na samom početku ovog veka ona je naprsla i trebalo je da se popravi. Međutim, uvek je razni splet okolnosti sprečavao da do opravke dođe. Tadašnji predsednik crkvenog odbora prenoseći reči arhitekte koji je pregledao zgradu rekao je: „Ta naprslina može srušiti  crkvu sutradan, a mogla bi izdržati još sto godina“. Ostalo se na ovome drugome i ona nije popravljana.

Da li su ipak prepušteni sami sebi

Dragi uredniče nadam se da će te mi dozvoliti malo prostora, u vašem listu kako bih mogao odgovoriti i ispraviti druga Milana Dropca Vašeg dopisnika iz Bočara koji je izneo podatke u vezi dodele sredstava DTV „Partizan“ iz Bočara. Kao prvo navodimo da Skupština opštine Novi Bečej nije svojim budžetom predvidela finansijsku pomoć ovom društvu u iznosu od 300.000 dinara, i da ista ne vrši raspodelu sredstava na pojedine sportske organizacije već da to čini Upravni odbor fonda za fizičku kulturu opštine Novi Bečej, a čija raspoloživa sredstva izgledaju ovako:

Oživljavanje sporta u Kumanu

Jedno od najstarijih sportskih društava u Bantu, Sportsko društvo „Obilić“ osnovano je 1922. godine u Kumanu. Društvo su osnovali napredni omladinci. Ono je stoga, pored sporta, razvijalo i druge aktivnosti među mladim ljudima, od kojih su neke nosile oznake političkog karaktera.

Neposredno posle rata društvo je dobilo naziv „Joca Erdeljan“, prema kumanačkom prvoborcu koji je igrao fudbal u dotadašnjem sportskom društvu. Neposredno posle toga Društvo je promenilo naziv u sadašnji, odnosno Sportsko društvo „2. oktobar“ Kumane.

Slaba kvalifikaciona struktura radnika

„Povećanje produktivnosti rada, uslovljava povećanje proizvodnje, a proizvodna sposobnost našeg radnog čoveka svakako je uslovljena njegovom stručnom sposobnošću. Produktivnost rada ne stiče se samo investiranjem u meterijalna dobra već investiranjem u kadrove odnosno neposredne proizvođače“.

Prema izveštaju koji je za prošlu 1964. godinu izdao Zavod za zapošljavanje radnika Zrenjanin na području naše komune zabeležena je izrazito nepovoljna kvalifikaciona struktura radnika. U privredi naše komune zaposlenih je oko 66 odsto ne kvalifikovanih radnnika, a svega je 6 odsto visokokvalifikovanih. Samo ovaj podatak ilustuje situaciju u kojoj se nalazi naša privreda. Međutim ovo ne predstavlja problem samo Zavoda, to je problem pre svega privrednih organizacija i društveno-političkih faktora, naročito kada je u pitanju egzistencije s jedne i proizvodnja s druge strane.