Predgovor

Pre pet decenija Novi Bečej je bio poprište jednog od strašnih zločina II svetskog rata.

Posle petomesečnog zatočenja, iz Novog Bečeja je u jednom danu i zauvek nestala Jevrejska zajednica, koja je u našem gradu postojala više od stopedeset godina.

Generacije posle rata nisu mogle ni saznati, ni iskusiti prisustvo ovih ljudi, a oni su za privredni i kulturni razvitak naše sredine bili veoma značajni.

Osećam zato obavezu i dug, pre svega prema svojim prijateljima Jevrejima, a onda i prema njihovim sunarodnicima da zabeležim sve ono što sam u ovom momentu mogao saznati.

Poslednji čas je za to!

Ovu malu monografiju sačinio sam na osnovu raznih podataka koje sam pribavio i obradio u vremenu od šest godina.

Izvori za lične podatke su bili:

  1. Zvanične matične knjige osnovnih škola Novog Bečeja i Vranjeva od 1888. do 1941. godine, kao i podaci iz matičnih knjiga Građanske škole u Novom Bečeju od 1908. do 1920. godine;
  2. Matice knjige rođenih, venčanih i umrlih opština Novi Bečej i Vranjevo, za period od 1895. do 1941. godine;
  3. Registarske knjige zanatskih radnji kao i registar zanatskih pomoćnika i učenika 1932. do 1941. godine Udruženja zanatlija sreza novobečejskog;
  4. Popis trgovačkih radnji iz Registra Trgovačko-industrijske komore u Vel. Bečekereku, objavljene u napisu Milutina Čolića: “Uloga Jevreja u razvoju privrede Banata" - ZBORNIK IV Jevrejskog muzeja u Beogradu;
  5. Za imena streljanih sam koristio podatke iz spomenice SENĆANSKE ŽRTVE 1941-45. a imena preživelih u ratnom zarobljeništvu iz spomenice "IZ ROPSTVA U SLOBODU" - izdate 1981. godine.

Korisne podatke autura, čiji se popis nalazi na kraju osnovnog teksta knjige, a podatke o logorima u Beogradu našao sam u feljtonu Jaša Almulija, koji je objavljen u listu POLITIKA u periodu april-maj 1989. godine.

Mnogo su mi pomogle usluge Lazara - Laze Mečkića, koji mi je pre svega nabavio deo literature o genocidu, a zajedno sa književnikom Bogdanom Čiplićem sačinio prvi spisak novobečejskih jevrejskih porodica po sećanju. Svojim liččnim sećanjima i zalaganjem da se pribave sećanja drugih ljudi, neposredno je pomogao potpunosti ove studije u meri u kojoj je to moguće posle toliko godina.

Značajno i autentično, svojim kvalitetom, doprinela su pisma dr. Viktora Jordanića (ranije Šlezinger), pravnika iz Zagreba, jednog od retkih preživelih ččlanova novobečejske Jevrejske zajednice.

Autentična su bila i svedočenja g-dje Zlate Raičević, dramske umetnice iz Podgorice, koja je bila zatočenik u novobečejskoj sinagogi, kao i Tihomira i Olge Ungar iz Novog Sada koji su ustvari preživeli logoraši sabirnog logora u N. Bečeju.

Posebno korisnu dopunu podataka pružila su mi pisma Rabbi Dr. Zvi Asaria-Helfgotta iz Savzona (Israel), koji je rodom iz Beodre i dobro je poznavao novobečejske Jevreje.

Svesrdnu pomoć mi je pružio dr. Konstantin Vukov, profesor univerziteta iz Budimpešte, koji se rodio i mladost proveo u Novom Bečeju, a družio se sa mnogim Jevrejima N. Bečeja.

Pomogla su mi isto tako sećanja i izjave mojih sugrađana: Nadj Šandora, Čede Tašina, Budai Lasla, Kiselički Mihajla, Mečkić Svetolika, Sekereš Ištvana, Kovačev Bogdana- "Bode - Baje", Stošić Milene, Petraškov Branka, Drapoš Rozalije i Velisavljev Mirjane.

Dragocen za mene bio je opis spasavanja jedine preživele porodice, koja se na vreme otselila iz Novog Bečeja, koje mi je poslala Čurčija Julija (rođ. Šlezinger) iz Beograda. U istu kategoriju podataka spadaju i podaci koje sam dobio usmenim putem od g-dje Niderman Ružice (rođene Naj) iz Subotice, koja je jedini preživeli član porodice Bernata Naja, postradale u pogromu.

 Na osnovu svih tih izvora, sačinio sam tekst koji pokušava da objasni nastanak, razvoj i uništenje Novobečejske jevrejske zajednice.

Ako sam u tome uspeo, odužio sam se uspomeni na moje drugove Bergl Hermana i Šlezinger Đurike koji su svojim hrabrim poklicima, u vreme sumraka i noći Evrope, bili uspravne mete nacističkim puščanim cevima.

Slava hrabro poginulima - mir pepelu Njihovom!

Da se moj tekst pretvori u knjigu - neuništivi spomenik - doprineli su:

  • svojim zalaganjem i stručnim radom  ing. Predrag Dragić iz Novog Bečeja
  • svojim značajnim novčanim prilozima: Rabbi Dr. ZVI ASARIA (Helfgott) iz Savzona- Izrael, Schaffer Gabriel iz Toronta, Canada

 

U Novom Bečeju, septembra 1991. godine

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam