„Majstorica“ puna obrta

Utakmica u Novom Sadu bila je izuzetno zanimljiva i neizvesna, a pitanje pobednika rešeno je u samoj završnici.

Prvi trofej zaborava nema - kuglašice Jedinstva DEKO

Posle nastupa prvog para Eve Loci (394) i Izabele Kirti (353) kuglašice Jedinstva DEKO su imale minimalnu prednost (747:741), koju Marija Šoltiš (348) i Matilda Nađ (352) nisu uspele da sačuvaju, pa je Vrbas, pred poslednji, odlučujući krug, imao prednost 12 čunjeva (1.459:1.447). Tako se, pred dve bivše omladinske reprezentativke, Julijanu Zavarko i Đenđi Kiš, našao nimalo lak zadatak, da protiv Franciške Pejović i Angeline Delibašić, nadoknade minus od 12 čunjeva. Nošene podrškom svojih navijača Zavarko i Kiš su bile izuzetno raspoložene i sigurne. To se posebno odnosi na Julijanu Zavarko, koja je svoju igru okončala sa izvanrednih 412 čunjeva, 28 više od rivalke Pejović. Istovremeno, na susednoj stazi, svoj pobednički ples uspešno je okončala i Đenđi Kiš sa 381 čunjem, deset više od rivalke Angeline Delibašić.

Jedinstvo DEKO – Vrbas 2.276:2.216

Jedinstvo DEKO: Eva Loci 394, Izabela Kirti 353, Marija Šoltiš 348, Matilda Nađ 352, Julija Zavarko 412, Đenđi Kiš 381

Vrbas: Danica Šatara 341, Zorica Pašajlić 400, Pava Zaharjanska 362, Agneš Boroš 356, Franciška Pejović 386, Angelina Delibašić 371

Dve najbolje kuglašice Jedinstva DEKO, ne samo da su nadoknadile minus, nego su obezbedile pobedu svom timu 2.276 - 2.216, a time i titulu prvog prvaka novoformirane države, SRJ Jugoslavije.

Najuspešnije kuglašica ovog susreta, Julijana Zavarko je posle utakmice za beogradski „Sport“ istakla:

Laslo Makra

- Nema tu filozofiranja, svako je pokazao koliko je mogao u datom trenutku. Pošto smo kvalitetnija ekipa, pobeda je bila neizbežna, sigurno da se radujemo tituli prvaka i nadam se da ćemo tako nastaviti i u narednoj sezoni.

Đenđi Kiš, koja je dala značajni doprinos pobedi, lakonski je izjavila:

- Došle smo sa namerom da pobedimo i to smo učinile. Kako smo ostvarile cilj, radosna sam zbog toga. Ovaj sastav je sposoban da donese još radosti našim vernim navijačima.

Posebnog razloga za radost imao je trener Laslo Makra, kojem je osvajanje titule ujedno bio i najlepši poklon za jubilej, 25 godina radi sa kuglašicama. Za beogradski „Sport“ neposredno posle susreta Makra je rekao:

- Mada je novosadska kuglana više odgovarala Vrbašankama, moje devojke su uložile daleko više želje i zasluženo su stigle do velikog trijumfa. Mislim da je presudila bolja psihološka pripremljenost našeg tima, a što je najvažnije kvalitet je bio na našoj strani. Očekivao sam ovu titulu, verovao sam u naše kuglašice i to mi je nagrada za sav uloženi trud. Presrećan sam kao i svi ostali.

Proslava titule, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, obavljena je 14. maja 1993. godine u prostorijama Omladinskog doma u Bačkom Gradištu.

Povezani članci