Prva titula

Istorijski događaji vezani za raspad SFR Jugoslavije i formiranje Savezne Republike Jugoslavije, 27. aprila 1992. godine, odrazili su se i na sportska takmičenja. Došlo je do ukidanja saveznih liga SFRJ i formiranja novih. Te, 1992. godine, neposredno pred početak sezone, na sastanku u Rumi, odlučeno je da se ukine Prva savezna liga za žene i formira Jedinstvena srpska liga sa 14 ekipa. Klubovima dotadašnje Jedinstvene srpske lige pridodati su prvoligaši iz Srbije EDB iz Beograda, DEKO iz Bačkog Gradišta i Kristal iz Zrenjanina.

KK Jedinstvo DEKO Laslo Makra (trener) Matilda Nađ, Zoltan Nađ (trener) Eržabet Juhas, Julijana Zavarko,Bogomir Momirov (trener) Izabela Kirti. Dole: Jasmina Lalić, Mira Štefkić, Đenđi kiš, Gordana Lalić, Iboja Molnar

Daleko jača konkurencija i povećanje troškova u elitnom takmičenju bili su razlog što je pred početak prvenstva, zbog smanjenja troškova, a da bi se od dve prosečne ekipe formirao jači klub, došlo do fuzije ženskih ekipa Jedinstva iz Novog Bečeja i DEKO iz Bačkog Gradišta. Odlučeno je da se klub, u prvom prvenstvu novoformirane države SR Jugoslavije, u sezoni 1992/93, takmiči pod imenom Jedinstvo DEKO, sa sedištem u Novom Bečeju. Za trenere ekipe su promovisani Laslo Makra (Jedinstvo) i Zoltan Nađ (DEKO) kojima se u toku sezone priključio i Bogomir Momirov.

Za ekipu Jedinstva DEKO u ovoj sezoni igrale su: Đenđi Kiš, Mira Štefkić, Jasmina Lalić, Gordana Lalić, Izabela Kirti (Novi Bečej), Matilda Nađ (Bačko Gradište), Julija Zavarko i Iboja Horvat (Bečej), Eva Loci, Marija Šoldiš i Eržebet Juhas (Ada). Treneri su bili Laslo Makra, Bogomir Momirov i Zoltan Nađ, a predsednik kluba Kajica Nonin , dugogodišnji kuglaški radnik iz Bečeja.

Kvalitetni sastav Jedinstvo DEKO u prvenstvu je igrao zapaženu ulogu i od samog starta istakao svoju kandidaturu za najviši plasman. U prvom delu prvenstva utakmice su igrane u Novom Bečeju, a u drugom u Bečeju.

Veliki rival Jedinstvu DEKO, u nastojanju da se domogne titule prvaka države, bila je ekipa Vrbasa, koja je dugo bila na vodećoj poziciji, a u jednom periodu imala i šest bodova prednosti.

Odličnim igrama u završnici prvenstva, kuglašice Jedinstva DEKO uspele su da dostignu rivala i sa istim brojem bodova dočekaju kraj prvenstva.

Shodno prvilima, kada dve ekipe okončaju prvenstvo sa istim brojem bodova, odluka o plasmanu donosi se na neutralnom terenu, popularno zvanoj „majstorici“. Odlučeno je da se ta utakmica igra 22. aprila 1993. godine, u kuglani SPC Vojvodina u Novom Sadu.

Povezani članci