Formiran ženski klub

Izgradnjom nove kuglane u Radničkom domu „Jovan Veselinov Žarko“, kuglanje je doživelo još veću popularnost u Novom Bečeju. Krajem sedamdesetih godina, veoma masovna su bila takmičenja u okviru radničko – sportskih aktivnosti. Na opštinskim prvenstvima, koja su se održavala u zimskom periodu, takmičilo se i do 40 ekipa. U početku je ovaj sport bio rezervisan samo za muškarce, da bi se, početkom osamdesetih godina, ovim sportom počele baviti i žene. Među prvima, ženske ekipe formirali su, TO „Potisje“, Fabrike obuće „Pobeda“ i IGK „Polet“.

Katalin StojkovNa prvom pojedinačnom prvenstvu Novog Bečeja, koje je održano 1981. godine (disciplina 30x30) titulu prvaka opštine osvojila je Ljubinka Isakov sa 180, druga je bila Margita Bera (Potisje) sa 177, a treća Katalin Stojkov (Potisje) sa 176 čunjeva.

U ekipnoj konkurenciji prvo mesto osvojila je ekipa „Potisja“, koju je trenirao Laslo Makra, a za koju su igrale: Katalin Stojkov, Veselinka Čikošev, Rajka Aćimov, Ilonka Mak, Roža Berta, Radmila Petrović.

Kuglašice “Jedinstva” Novi Bečej

Podstaknut uspesima i sve većim interesovanjem Laslo Makra je predložio da Kuglaški klub Jedinstvo, pored muške formira i žensku ekipu. Te, 1981. godine, ekipa nije učestvovala u ligaškom takmičenju, ali su kuglašice novoformiranog kluba uzele učešća na prvenstvima koje je organizovao KS Vojvodine.

Prvi zapaženiji rezultati zabeleženi su na prvenstvu Severnobanatske zone Kikinda - Novi Bečej – Zrenjanin, gde je Ljubinka Isakov osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, a Milica Letić i Katalin Stojkov zlato u igri parova.

U jesen 1981. godine ekipa Jedinstva se uključila u redovno takmičenje Druge vojvođanske lige, koja je brojala deset članova. Pored Jedinstva u konkurenciji su bili Bečej (Univerzal) iz Bečeja, Bratstvo iz Ade, Vojvodina II (DEKO) iz Bačkog Gradišta, Sloboda iz Stare Moravice, Apatin, „Bane Sekulić “ iz Sombora, Novi Sad, Banat iz Zrenjanina i TSK iz Temerina.

Povezani članci