Sport u 2015.

U 2015. godini novobečejski sportisti su imali više izvanrednih rezultata, ne samo na domaćoj, već i na inostranoj sportskoj sceni.

Zablistao Laslo Šuranji

Izdvajaju se rezultati Lasla Šuranjija, državnog reprezentativca u strelјaštvu za osobe sa invaliditetom i učesnika Paraolimpijade u Londonu 2012. godine. Šuranji je u 2015. godini, na Internacionalnom kupu, u nemačkom gradu Hanoveru, osvojio tri medalјe. Zlatnu medalјu u disciplini malokalibarska puška, ležeći stav, na 50 metara i dve srebrne, u disciplini, vazdušna puška stojeći stav, na 10 metara, i trostavu MK puška, na 50 metara. Pored osvajanja medalјa, proslavlјeni Novobečejac, je postavio i tri nova državna rekorda u ovim disciplinama.

Na Svetskom kupu, maja 2015, u turskom gradu Antaliji, Šuranji je osvojio zlatnu medalјu u disciplini, vazdušna puška stojeći stav 10 metara i bronzanu u disciplini padajuća meta.

Na Svetskom kupu u hrvatskom gradu Osijeku, koje je održano u julu, Šuranji je osvoji zlatnu medalјu u disciplini vazdušna puška, 10 metara, stojeći stav i bronzanu, u trostavu MK na 50 metara.

Ovim rezultatima je izborio vizu za učešće na Paraol impijskim igrama, koje će se od 7. do 18. septembra 2016. održati u Rio de Žaneiru.

Skromni učinak fudbalera

U sezoni 2014/2015, fudbaleri Jedinstva iz Novog Bečeja su, u Vojvođanskoj ligi grupa Banat, posle slabijeg izdanja u jesenjem delu prvenstva, utisak popravili u nastavku i prvenstvo okončali na, skromnom 11 mestu, sa 40 bodova i gol razlikom 52:46. U ovoj sezonu ekipu su vodila dva trenera, Dragan Vukajlović u prvih osam kola, a potom Živa Parabucki, do kraja prvenstva.

Prvi strelac ekipe bio je Vladimir Radišić sa 13 golova, zatim slede Aleksandar Kiurski sa 12, Ognjen Maleš i Nikola Peruničić 6, Ervin Rigo pet, Stefan Milosavlјev tri, Aleksandar Marčić dva, Davorin Šijanović, Isa Lalić, Nenad Vinović, Nikola Mesaroški i Milorad Malešev jedan gol.

Na Skupštini kluba, koja je održana posle prvenstva, za predsednika kluba, ponovo je izbran Ranko Janjić, a predsednika Skupštine Ivan Blažin.

Da lјubitelјi fudbala, u gradu kraj Tise, ne treba da brinu za budućnost kluba, potvrdili su rezultati mlađih kategorija. Kadeti i pioniri Jedinstva, koje je trenirao Davoriin Šijanović, osvojili su prvo mesto u Međuopštinskoj ligi Kikinda-Novi Bečej- Nova Crnja.

Rukometaši finalisti Kupa Vojvodine

Debitantsku sezonu (2014-2015) u Prvoj ligi Srbije, grupa Sever, rukometaši Jedinstva iz Novog Bečeja, završili su na osmom mestu, sa 24 boda i gol razlikom 573:603. Izabranici, trenera Mihajla Petkovića, zabeležil i su 10 pobeda, od toga pet u gostima, al i ono što su ostvaril i na terenu protivnika, olako su prepuštali rivalima, na domaćem parketu. Sve četiri utakmice, koje su igrali nerešeno, odigrali su pred svojom publikom, dok su od osam poraza dva doživeli na domaćem terenu.

Najbolјi strelac ekipe je Ognjen Petrović sa 125 golova, Vladimir Antonović je postigao 103, Strahinja Ristić 83, Đorđe Vujackov 75, Jovan Ristić 73, Ivan Crnjin 45, Miroslav Macura 22, Branislav Nešić 12, Milovan Petrović 11, Igor Dujin osam, Miloš Fodok šest, Nenad Barbul i Valentin Farkaš dva, Dejan Usić i golman Branislav Polić jedan gol.

Rukometaši Jedinstva, sa velikim zadovolјstvom ispratili 2015. godinu, u kojoj su ostvarili izuzetne rezultate i sa pravom poneli titulu najuspešnijeg sportskog kolektiva u, tradicionalnoj, anketi Sportskog saveza opštine Novi Bečej. Na kraju, jesenjeg dela prvenstva (2015-2016), Novobečejci su zauzeli drugo mesto u Prvoj ligi Srbije „Sever" da bi nisku uspeha okončali učešćem u finalu Kupa Vojvodine, što je ujedno i najveći uspeh, u šest decenija dugoj istoriji, ovog primernog sportskog kolektiva.

Visok let košarkaša Jedinstva

U sezoni 2014-2015, u Prvoj regionalnoj košarkaškoj ligi Srbije - grupa Vojvodina, košarkaši Jedinstva zauzeli su četvrto mesto.Tokom celog prvenstva Novobečejci su igrali zapaženu ulogu. Zabeležili su 15 pobeda, od toga četiri u gostima, a doživeli devet poraza. Za ekipu je igralo 12 košarkaša, 24 utakmice odigrali su Daniel Pavlović i Jošo Perović, a Srđan Vokić, Strahinja Bogdanović, Predrag Brankov 23, Damir Vasilјević 21, Ivan Kumrić, Lazar Sladojević, Aleksandar Popović 12, Uroš Lazić 10, Vladimir Kirsanov 6 i Dejan Pavlović, dve utakmice.

Prvi strelac ekipe je bio Predrag Brankov sa 610 koševa, zatim slede Srđan Vokić sa 329, Strahinja Bogdanović 284, Daniel Pavlović 164, Damir Vasilјević 149, Jošo Perović 136, Lazar Sladojević 85, Ivan Kumrić i Aleksandar Popović 57, Vladimir Kirsanov 52, Uroš Lazić 30 i Dejan Pavlović 16 koševa.

Kasija Milošević svetski prvak

Na prvenstvu Evrope u karateu, za sve uzraste i pojaseve, Šotokan federacije, koje je, od 19. do 21. aprila 2015 održano u Letoniji, zablistala je Kasija Milošević, sa dve medalјe. Srebro je osvojila u katama, u pojedinačnoj konkurenciji mlađih kadetkinja, dok je bronzanu medalјu osvojila u borbama kao članica ženske kadetske ekipe Srbije.

Bronzanu medalјu u borbama osvojio je Novobečejac, Petar Malešev, u pionirskoj konkurenciji.

Na 23. svetskom prvenstvu Šotokan karate federacije, za najviše pojaseve, koji je od 9. do 11. oktobra 2015. godine, održano u Subotici, reprezentacija Srbije, za koju je nastupilo i karatisti iz Novog Bečeja, je, u generalnom plasmanu, osvojila drugo mesto. U izuzetno jakoj konkurenciji, novobečejski takmičari osvojili su šest medalјa.

Zablistala je Kasija Milošević, koja je titulu svetskog prvaka i zlatnu medalјu u katama osvojila u velikom stilu. Posle četiri kruga, u finalu je bila uspešnija od rivalke iz Rumunije i tako joj se revanširala za poraz u aprilu, na Evropskom prvenstvu u Letoniji, kada se morala zadovolјiti drugim mestom.

U kategorijama za najviše pojaseve, u borbama, takmičarke iz Novog Bečeja osvojile su dve bronzane medalјe. U konkurenciji mini kadeta, bronzane medalјe osvojile su Marina Raškov i Jovana Dragić. U konkurenciji nada, u apsolutnoj kategoriji, bronzanu medalјu osvojila je Emilija Ćuk.

11. Sportska olimpijada radnika Vojvodine

Na najmasovnijem radničkom nadmetanju, 11. sportskoj olimpijadi radnika Vojvodine, koja je održana u Srbobranu, od 3. do 5. jula 2015. godine, nastupilo je blizu 2000 sportista, među kojima i 44 iz novobečejske opštine, koji su se takmičili u košarci, kuglanju, pikadu, sportskom ribolovu, strelјaštvu i bič voleju. Sportisti iz novobečejske opštine bili su veoma uspešni, osvojili su četiri medalјe, dve srebrne i dve bronzane.

Srebrne medalјe osvojila je ženska ekipa reprezentacije opštine Novi Bečej u kuglanju i bič voleju, dok su bronzane medalјe osvojili mešoviti par u kuglanju Ivana Kovačev i Janoš Almaši i ženska basket ekipa Doma za smeštaj duševno obolela lica "Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac" iz Novog Bečeja.

Po završetku ove Olimpijade, doneta je odluka da 12. sportsku olimpijadu radnika Vojvodine, 2019. godine, zajednički organizuju opštine Novi Bečej i Bečej.

Kuglaši Jedinstva u Super ligi Srbije

Posle punih deset godina, kuglaši novobečejskog Jedinstva, ponovo su članovi Super lige Srbije, pošto su u „majstorici", koja je odigrana u Beogradu, pobedili ekipu Rudara iz Kostolca, 7:1 (3.432:3.305).

Za ekipu Jedinstva su igrali: Lajoš Zolnai 546, Tibor Kirti 542, Norbert Ernješi 600, Norbert Mesaroš 557, Robert Ernješi (stariji) 649, Ivan Mesaroš 535.

U jesenjem delu Super lige Srbije Novobečejci su opravdali očekivanja, igrali su veoma sigurno, što im je otvarilo mogućnost da sačuvaju mesto u najkvalitetnijem takmičenju.

Uspešan nastup na Balkanskom prvenstvu

Na Balkanskom prvenstvu, u kungfu vušuu, u bugarskom gradu Burgasu, koje je održano od 16. do 18. oktobra 2015. godine, reprezentacija Srbije osvojila je šest medalјa. Među osvajačima medalјa su i Novobečejci Milan Rakita i Ferenc Kormanjoš, koji su nastupili u sanda borbama.

Milan Rakita je u seniorskoj konkurenciji, u kategoriji do 56 kg, osvojio srebrnu medalјu, dok je Ferenc Kormanjoš, takođe u konkurenciji seniora, u kategoriji do 60 kg, osvojio bronzanu medalјu.

Milan Rakita najuspešniji sportista

U organizaciji Sportskog saveza opštine Novi Bečej, a pod pokrovitelјstvom lokalne samouprave, održana je svečanost proglašenja najuspešnijih sportista opštine Novi Bečej.

Za najuspešnijegu 2015. godini, proglašen je Milan Rakita, član Kluba borilačkih sportova „Jedinstvo" iz Novog Bečeja, državni reprezentativac u kung fu vušu sportu, prvak Balkana i Srbije, osvajač srebrne medalјe na prvenstvu Evrope u Bugarskoj i pobednik otvorenog prvenstva Bugarske i Mađarske.

Najuspešnija juniorka je odbojkašica novobečejskog Jedinstva Milana Marić, a junior Vladimir Brežančić, karatista Mladosti iz Novog Miloševa, osvajač bronzane medalјe na prvenstvu Evrope u Švajcarskoj i prvenstvu Balkana u Bugarskoj.

Najuspešniji kadet je kuglaš Dušan Pejin, a u konkurenciji kadetkinja, bez premca je članica KK „San pai", Kasija Milošević, koja je na Svetskom prvenstvu Šotokan asocijacije osvojila zlatnu medalјu u katama, srebrnu na prvenstvu Evrope u Letoniji, u katama i bronzanu u borbama. Za najperspektivnijeg mladog sportistu proglašen je fudbaler, Nemanja Kašiković, koji je iz FK Jedinstvo prešao u redove superligaša, FK Partizan iz Beograda.

Najuspešniji u pionirskoj konkurenciji su košarkašica Marija Zokić i fudbaler Marko Pecarski. Za najuspešniji sportsš kolektiv proglašen je RK Jedinstvo iz Novog Bečeja, finalista Kupa Vojvodine i drugoplasirana ekipa Prve lige Srbije „Sever".