Gospojina 2015

Deseta, jubilarna, „Gospojina 2015" počela je, u četvrtak 27. avgusta, litijom mnogobrojnih građana i gostiju koji su posetili Novi Bečej. Litija je, kao i svake godine, krenula u 18 sati iz novobečejskog hrama Svetog Nikole, dok je Velikogospojinsko bdenije, u čast Presvete Bogorodice i njenog uspenja, održano u manastiru kraj Tise.

Prvi dan „Gospojine", tradicionalno, je bio rezervisan za kuvanje riblјe čorbe. Na keju kraj Tise nadmetalo se preko 150 kuvara, koji su se trudili da, uz zvuke tamburaša, skuvaju što bolјu čorbu. Na kraju nadmetanja žiri je odlučio da je najbolјu riblјu čorbu skuvala ekipa „Udruženje građana Kikinda" kojoj je kao nagrada, za prvo mesto, pripao drveni čamac. U kuvanju riblјe čorbe nadmetali su se i novinari, prvo mesto pripalo je ekipi RT Vojvodine, na čijem je čelu bio, majstorom ovog specijaliteta, Aleksandar Đuviskaj, drugo mesto pripalo je ekipi redakcije „Kikindskih" iz Kikinde, a treće ekipi TV „Santos" iz Zrenjanina. U konkurenciji tamburaških orkestara pobedio je ansambl „Biseri" iz Subotice, koji su bili najbolјi i na takmičenju 2012. godine. Nagrada za najbolјi tamburaški orkestar iznosila je 100 hilјada dinara. Prvo veče završeno je koncertom Zvonka Bogdana.

Drugi dan„Gospojine", petak 28. avgust, bio je u znaku otvaranja trećeg Gospojinskog polјo-festa. Posetiocima je bio ponuđen program u vidu panela, gde su, predstavnici ministartstva i sekretarijata za polјoprivredu, zajedno sa stručnjacima iz instituta i kompanija, razmenili iskustva sa polјoprivrednim proizvođačima. Istog dana, u centru grada, je otvoren Etno bazar koji je imao rekordni broj izlagača. U večernjem terminu održani su koncerti grupe „Hari Mata Hari" i Severine.

Trećeg dana, u subotu 29. avgusta, održan je, u Muzeju „Glavaševa kuća", tradicional ni susret članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vralјevčana, zatim je otvorena „Persu" dečija ulica, a u dvorištu Narodne biblioteke održana „Avlija zabavlija" sa bogatim i zanimlјivim programom, pod nazivom „Leptirmašnaranje". Sportisti su takođe obogatili sadržaj manifestacije, tradicionalnom revijom borilačkih sportova, koja je imala međunarodni karakter. Veče je bilo ispunjeno sa čak četiri koncerta, nastupili su grupe„Sveti gral",„JU grupa", Bajaga I „Plavi orkestar".

U nedelјu. 30. avgusta, poslednjeg dana, na Keju kraj Tise, održana je 22. revija paradnih zaprega, a u večernjem terminu koncert mađarske grupe „Eda", da bi se manifestacija završila koncertom „Lepe Brene", a tačno u ponoć veličanstvenim vatrometom.