Bogata književna podukcija

U 2015. godini, Narodna biblioteka u Novom Bečeju, imala je veoma plodnu izdavačku delatnost. U toku godine, pored velikog broja drugih književnih promocija, izdala je i promovisala, pet knjiga, čiji su autori Novobečejaci.

Najpre je, 15. maja, promovisana knjiga „Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju", autora Stevana Davidovića i Živorada Berbakova. U bogato ilustrovanoj Hronici, na preko 150 strana, prate se aktivnosti ova dva sporta, od osnivanja 1934. do prestanka rada 1989. godine. Recenzije za knjigu su napisali, dr Aleksandar Kasaš i dr Mirjana Brković.

U dvorištu Narodne biblioteke je, 5. juna, održana prezentacija knjige „Vranjevo kroz vitraž u 24 slike", Milana Nešića - Bate iz Novog Sada, inače rođenog Novobečejca, koju su zajedno izdali „Prometej" iz Novog Sada i Narodna biblioteka Novi Bečej. Na promociji su o knjizi govorili, direktorica Narodne biblioteke Agneš Đukičin, recenzent knjige Miroslav Aleksić i Đorđe Randelј, novinar i književnik iz Novog Sada.

U galeriji Narodne biblioteke, 24. juna, održana je promocija knjige, novobečejskog kolekcionara Andre Karolјa, „Lazaret u Turskom (Novom) Bečeju u toku Prvog svetskog rata (1914-1918) i Podružnica Crvenog krsta u Turskom (Novom) Bečeju", koju je Narodna biblioteka izdala krajem 2014. godine. Na promociji su, o knjizi govorili, recenzent Ferenc Nemet, istoričar iz Novog Sada i prevodilac knjige, na srpski jezik, Agneš Đukičin.

Svoju bogatu izdavačku delatnost Narodna biblioteka je obogatila knjigom, profesora razredne nastave Slobodana Blažina „Harmonika u Vranjevu", koja pored kratke istorije nastanka ovog instrumenta, govori o vranjevačkim harmonikašima i sadrži 49 biografija harmonikaša i 22 instrumentaliste i kao takva čuva sećanja na ove muzičare.

Knjiga autora Vere Budić Bešlin iz Novog Bečeja ,,Ni na nebu ni na zemlјi", na stotinak strana, prati istoriju porodičnog stradanja, iskustva i posledice koje rat sa sobom donosi. Knjigu je izdao Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa.