Festival komedije „Jovan Knežević Caca"

U organizaciji novobečejskog Amaterskog pozorišta, u Domu kulture opštine Novi Bečej, od 26. do 31. oktobra 2015. godine, održan je VII festivala komedije Jovan Knežević Caca", koji nosi ime Novobečejca, upravnika i reditelјa prvog srpskog putujućeg pozorišta. Za pet festivalskih dana nastupila su pozorišta iz Petrovca na Mlavi, Kralјeva, Aleksinca, Kovina, Jagodine, Velikog Gradišta, Smederevske Palanke i Radičevića.

Žiri u čijem sastavu su bili, dramski umetnik Nenad Okanović (predsednik), reditelј Aleksandar Volić (član) i pozorišni radnik Slobodan Preradović (član), je doneo Odluku da u, kategoriji selekcije „festića" (dečijih pozorišta), nagradu za najbolјeg glumca dodeli, Jovanu Stojanoviću, za uspešnu interpretaciju lika Čarobnjaka Gaje, u predstavi „Začarana princeza" Toda Nikoletića, u režiji Radeta Mihailovića i izvođenju Dečje scene Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke. Za najbolјu glumicu proglasi Danici Bajčić, za uspešnu interpretaciju lika Vile Dobrile, u predstavi „Začarana princeza" Toda Nikoletića. Za najbolјeg reditelјa proglašen je Rade Mihailović, a najbolјa predstava „festića" je „Začarana princeza" Toda Nikoletića, u izvođenju Dečje scene Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke.

U kategoriji, večernjih predstava, za najbolјeg glumca proglašen je Srđan Stojadinović, za uspešnu interpretaciju likova Četvorice braće, za najbolјu glumicu Marija Miladinović, za uspešnu interpretaciju lika Živane, u predstavi „Heroji" Predraga Perišića, u režiji Branislava Nedića, a izvođenju Gradskog pozorišta iz Jagodine. Za najbolјeg reditelјa proglašen je Branislav Nedić, za uspešnu režiju predstave „Heroji". Pobednik festivala je predstava „Heroji", Predraga Perišića, u režiji Branislava Nedića, a izvođenju Gradskog pozorišta iz Jagodine.

Po oceni gledalaca, Nagradu publike, sa prosečnom ocenom od 4,83 osvojila je predstava „Kidaj od svog brata" Reja Kunija, u režiji Branislava Nedića, a izvođenju Gradskog pozorišta „TEATRA 91" iz Aleksinca.

Za sveukupni doprinos razvoju Festivala komedije, Nagrada „Živojin Žika Milenković" (glumca i prijatelјa, koji je nesebično pomogao osnivanju Festivala), po prvi put je dodelјena Pozorišnom muzeju Vojvodine iz Novog Sada i Opštini Novi Bečej.