„Obzorja na Tisi" - 23. Dani Josifa Marinkovića

Dom kulture opštine Novi Bečej je, od 21. do 23. maja 2015. godine, bio uspešan organiozator 23. „Obzorja na Tisi", koja su posvećena kompozitoru, rodonačelniku srpske romantičarske solo pesme Josifu Marinkoviću.

Dani Josifa Marinkovića, počeli su tradicionalnim polaganjem venca na spomen ploči, koja je postavlјena na zgradi, gde je nekada bila rodna kuća Josifa Marinkovića, kao i obilaskom Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća". U večernjim satima, u velikoj sali novobečejskog Doma kulture, uz prigodnu besedu o Josifu Marinkoviću (1851-1931), koju je održala, profesorica pevanja, Ljubica Živković iz Beograda.

U muzičkom delu programa nastupili su novobečejski solo pevači Marina Krulј, sopran, Sanja Milenković, sopran, i Predrag Kačavenda, tenor iz Bočara, koji su, uz klavirsku pratnju Milivoja Velјića, otpevali solo pesme Josifa Marinkovića. Na koncertu „Obzorja" nastupio je gudački kvartet, kojeg su činili članovi orkestra beogradske opere.

Drugi dan „Obzorja" protekao je, u znaku nadmetanja solo pevača u srednjoškolskoj i studentskoj kategoriji. Mlađa grupa učesnika, ukupno deset, okupila je kandidate iz beogradskih srednjih muzičkih škola „Stanković", „Mokranjac", „Josif Marinković" i „Davorin Jenko", kao i kragujevačke škole „Dr Miloje Milojević", ali ni jedne škole iz Vojvodine.

Zahvalnice za svoj nastup na ovom takmičenju dobile su: Sofija Škorić i Dragana Tkalac, obe iz Beograda. Treću nagradu su osvojili Slavica Božić (Beograd) i Stefan Anđelković (Kragujevac), a tri druge nagrade Milica Marković, Stefan Živanović i Nenad Poledica, svi troje iz klase profesorke Ljubice Živković. Posebno su iznenadili, 22-godišnji Novosađanin, Luka Jozić i godinu dana stariji, Nemanja Nikolić, baritoni iz beogradske SMŠ „Stanković" (isto učenici prof. Živković), koji su „podelili" najvišu prvu nagradu kao i njihova nešto mlađa koleginica Aleksandra Uskoković iz „Mokranjca" (iz klase Valentine Taškove). Nјoj je dodelјena i specijalna nagrada za izvođenje Marinkovićeve pesme „Oh kako sunce sija".

Zavidan tehnički i izvođački nivo pokazali su učesnici u studentskoj kategoriji. Prema ocenama članova žirija Nikola Kitanovski (predsednik), Vesna Šouc-Tričković, Dunja Simić, Tamara Marković i Marina Pavlović-Barać, zahvalnica je u ovoj kategoriji pripala Danici Spasojević (Kragujevac), treća nagrada srčanom i predanom baritonu Predragu Kačavendi iz Bočara, sopranima Tijani Krivaja i Milici Jeličić (sa Akademije umetnosti Univerziteta u Banja Luci, iz klase Dunje Simić), a druga tenoru Stevanu Karancu i sopranu Mileni Damnjanović, koja je zaslužila i nagradu za izvođenje pesme „Seta" Stanka Šepića (oboje su studenti beogradskog FMU u klasi Violete Pančetović- Radaković).

Prve nagrade osvojili su studenti Nikole Kitanovskog, tenor Vanja Biserčić i mladodramski sopran, Ana Stanković, kojoj je dodelјena i titula laureata celog takmičenja.

Kao i prošle godine aktivno učešće u programu „Obzorja" imali su i učenici svih pet osnovnih škola iz novobečejske opštine, koji su se takmičili u kvizu „Josif Marinković - muzičko putovanje". Najviše uspeha, na ovogodišnjem takmičenju, imali su učenici Osnovne škole„Stančić Milan Uča" iz Kumana. Pobedničku ekipu, u sastavu: Smilјana Trifunjagić, Selena Nemešev i Tanja Brusin, pripremala je nastavnica muzike Snežana Jelić.

Drugo mesto osvojila je ekipa OŠ „Miloje Čiplić" iz Novog Bečeja, koju je pripremala Sofija Jegdić Gurjanov, a nastupila je u sastavu: Boško Zdravković, Aleksandra Kojadinović i Elena Mačada.

Takmičenje učenika je bilo veoma zanuimlјivo, a da sve protekne u najbolјem redu potrudio se žiri u sastavu: Vera Varga, Snežana Nikolić i Marijana Baračkov.